Belépés
2019. január 23. szerda | 4. hét | 23. nap | 21:12 | Zelma, Rajmund
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szili Katalin: a kormány gazdasági és családtámogatásokkal segíti a felvidéki magyarságot
Szili Katalin felidézte, nemrég volt 25 éve annak, hogy a felvidéki magyar választott képviselők Komáromban megfogalmazták a szlovákiai magyarságot érintő legfontosabb céljaikat. Egyebek mellett - folytatta - társnemzeti státuszt szerettek volna, azt, hogy ahol a magyarság számaránya eléri a lakosság 10 százalékát, ott legyen hivatalos nyelv a magyar, és a hivatalokban részarányosan legyen magyar foglalkoztatás.

Megjegyezte: akkor 11,5 százalék volt a magyarság aránya Szlovákiában, jelenleg viszont nem éri el a 10 százalékot. Nem annyira az elvándorlás, hanem inkább az asszimiláció jellemző - tette hozzá.

Szili Katalin elmondta: a magyar gazdaság javuló helyzete a határon túli magyarságnak is sokat jelent. Ennek köszönhető, hogy a kormány támogatást nyújt a felvidéki, a vajdasági, a kárpátaljai és az erdélyi magyaroknak is. Ez gazdasági, oktatási, kulturális támogatást jelent, segíti az önazonosság megőrzését, valamint azt, hogy a magyarság a szülőföldjén fejlődhessen gazdaságilag.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány családpolitikai eszközökkel is támogatja a határon túli magyarokat, példaként említette a Köldökzsinór programot. Kiemelte a Rákóczi Szövetség Felvidékről indult kezdeményezését is, amelynek keretében tízezer forintos támogatást adnak mindenkinek, aki magyar iskolába íratja gyermekét. Az idén beiratkozottak száma jelentősen nőtt az előző évekhez képest - mondta a miniszterelnöki megbízott.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 21:12
Címkék: Szili Katalin, Rákóczi Szövetség Felvidékről, kormány gazdasági, felvidéki magyarságot, felvidéki magyar, szlovákiai magyarságot,
Kommentek
Szili: Romániának példát kellene mutatnia a kisebbségek sorsát illetően
Hozzátette: az erdélyi magyar kisebbségek ügyében minden negyedévben egyeztettek a helyi magyar politikai és civil szervezetekkel Kolozsváron. 2018 elején autonómianyilatkozatot írtak alá az erdélyi magyar pártok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt ás az Erdélyi Magyar Néppárt. Ebben rögzítették, hogy a tömbben élő magyarság számára területi autonómiát, a többi számára kulturális autonómiát kell biztosítani - fejtette ki Szili Katalin.

Elmondta: a dokumentumban szerepelt a kisebbségi és az oktatási törvény ügye is. Ezekben a kérdésekben Romániának - az EU soros elnökeként - nemcsak gesztusokat, hanem száz év távlatából konkrét lépéseket is tennie kell - hangsúlyozta Szili Katalin.
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 10:01
Ziua Culturii Maghiare - Katalin Szili: pentru noi patria e limba maghiară
Însărcinatul premierului Ungariei pentru problema autonomiei maghiarilor de peste hotare a vorbit, marţi, în localitatea bihoreană Şimian pe acest subiect, înainte de proiecţia filmului "Jót 's jól. Kazinczy Ferenc emlékezete" (Un lucru bun, făcut bine. Memoria lui Ferenc Kazinczy).

Politicianul a spus, "suntem acasă acolo unde putem cânta împreună Imnul, unde ne folosim limba, unde ne îngrijim cultura, ne păstrăm tradiţiile şi ne facem cunoscută istoria". După spusele lui Katalin Szili, la începutul secolului XXI maghiarii pot simţi că "nu există hotare" pentru ei.

"Nu există graniţă, având în vedere că guvernul a făcut posibil să fim, într-adevăr, unitari, prin sprijinirea economiei, prin sprijinirea culturii, prin acordarea cetăţeniei, prin drepturile electorale", a remarcat însărcinatul prim-ministrului, care a numit "coexistenţa naţională fără graniţă" unul din cel mai importante rezultate.

Katalin Szili a vorbit şi despre conexiunea spirituală a maghiarilor, "unde pentru noi sunt
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 20:42
A magyar kultúra napja - Szili Katalin: számunka a haza a magyar nyelv
A határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban közreműködő miniszterelnöki megbízott kedden a romániai Érsemjénben beszélt erről, mielőtt a magyar kultúra napja alkalmából bemutatták a "Jót 's jól. Kazinczy Ferenc emlékezete" című filmet.

A politikus azt mondta, "ott vagyunk otthon, ahol együtt énekelhetjük a Himnuszt, ahol a nyelvünket használjuk, ahol a kultúránkat ápoljuk, a hagyományokat őrizzük és ismerjük történelmünket". Szili Katalin szavai szerint a 21. század elejére megélhetjük, hogy "nincs határ számunkra".

"Nincs határ, hiszen a kormány gazdasági támogatással, a kultúra támogatásával, az állampolgársággal, a választójoggal tette lehetővé azt, hogy igenis egyek vagyunk" - hangoztatta a miniszterelnöki megbízott, aki a "határtalan nemzeti együttlétet" nevezte az egyik legjelentősebb eredménynek.

Szili Katalin beszélt a magyarság lelki összetartozásáról, "ahol fontosak számunkra az érmelléki magyarok, a diaszpórában élő, hazájukat elhagyni kényszerültek, a
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 17:42
Szili: Trebuie scoasă de la naftalină legea minorităţilor, împotmolită în Parlamentul României de un deceniu
Însărcinatul prim-ministrului Ungariei pentru problema autonomiei maghiarilor de peste hotare a vorbit într-un interviu, publicat miercuri, acordat cotidianului Bihari Napló despre colaborarea dintre partidele şi organizaţiile politice maghiare din Transilvania şi despre sarcinile din calea lor.

În opinia însărcinatului, în ceea ce priveşte aceste chestiuni parlamentarii maghiari pot susţine un punct de vedere în legislativul românesc, care să se bucure de susţinerea întregii comunităţi maghiare.

Katalin Szili a amintit: în urmă cu un an partidele maghiare din Transilvnia au semnat o declaraţie comună, în care se stipulează că în zonele în care populaţia maghiară este majoritară trebuie să i se asigure autonomie teritorială, iar în restul zonelor locuite de maghiari, autonomie culturală. Însărcinatul a pomenit: Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, elaborat de UDMR şi PCM, seamănă în linii mari cu cel scris de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). Aceasta consideră că între cele
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 13:11
Szili Katalin: "le kellene porolni" a román parlamentben egy évtizede elakadt kisebbségi törvényt
A megbízott szerint a magyar képviselők ezekben a kérdésekben olyan álláspontot képviselhetnének a román törvényhozásban, amelyek a teljes magyar közösség támogatását élvezik.

Szili Katalin felidézte: egy évvel ezelőtt az erdélyi magyar pártok közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben rögzítették, hogy a tömbben élő magyarság számára területi autonómiát, a többi számára kulturális autonómiát kell biztosítani. A miniszterelnöki megbízott megemlítette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) által közösen kidolgozott székelyföldi autonómiatervezet nagy mértékben hasonlít ahhoz a tervezethez, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki. Úgy látta: két jelentős különbség volt e koncepciók között. Az egyik az, hogy az SZNT a történelmi Székelyföld számára, az RMDSZ és az MPP a Székelyföld mellett román többségű területeket is magába foglaló Maros, Kovászna és Hargita megye területére képzelte el az autonómiát, a másik pedig az, hogy az SZNT szerint a
velemenyezd, 2019. január 16. szerda, 12:21
Însărcinatul premierului ungar: scopul primordial în acest an este consolidarea Bazinului Carpatic, inclusiv a
Katalin Szili a explicat: consolidarea comunităţii maghiare şi a Bazinului Carpatic este benefică şi statelor vecine, pe de altă parte, regiunea poate deveni un nou punct de orientare pentru Europa.

Pe lângă aspiraţiile autonomiste ale Ţinutul Secuiesc, apărarea maghiarilor răsfiraţi este, de asemenea, o sarcină importantă, prin urmare, toate comunităţile maghiare trebuie ajutate, precum şi fiecare maghiar în parte. Măsurile luate în ultimii opt ani în cadrul politicii naţionale au contribuit, de asemenea, la acest fapt - a adăugat politicianul.Potrivit lui Katalin Szili, în prima jumătate a acestui an, când România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ea ar putea veni cu o inovaţie politică pentru că, dacă într-adevăr se consideră europeană, ar putea recunoaşte maghiarii din România ca factori constituanţi ai statului român şi ar putea să le dea dreptul la autodeterminare. Aşa cum a precizat, există deja multe exemple de autonomie în Europa, iar autodeterminarea merită susţinută pentru
velemenyezd, 2019. január 12. szombat, 21:52
Szili Katalin: elsődleges cél a Kárpát-medence és a magyarság megerősödése
Szili Katalin kifejtette: a magyarság és a Kárpát-medence megerősödése a szomszédos államok számára is jó, emellett Európa új igazodási pontjává válhat a térség. A székelyföldi autonómiatörekvések mellett a szórvány megvédése is fontos feladat, ezért minden magyar közösséget és embertársat segíteni kell. Ezt szolgálták a nemzetpolitika keretében az elmúlt nyolc évben meghozott intézkedések is - tette hozzá.

Szili Katalin szerint az idei első fél évben, amikor Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, Bukarest politikai innovációval állhatna elő, hiszen ha valóban európai, akkor elismerhetné államalkotó tényezőként a romániai magyarságot, és önrendelkezést biztosíthatna számára. Mint mondta, Európában is számos példa van már az autonómiára, emellett az önrendelkezés azért is támogatandó, mert ha a közösségek erősek, akkor az államok is erősek lesznek - mondta.

Szili Katalin bírálta Európát amiatt, hogy hallgat az őshonos nemzeti kisebbségekről, és nem akarja megkülönböztetni
velemenyezd, 2019. január 12. szombat, 20:12
Képek, videók
Szili Katalin munkában -i
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:03
szili-katalin-orszaggy ule
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:02
Szili Katalin.jpg
agica2004
2015. március 09. hétfő, 16:12
Szili Katalin koszorűz
kmmmarika
2009. október 25. vasárnap, 15:07
Szili Katalin kezdte a sz
maroka
2007. december 16. vasárnap, 19:11
Az én magyarságom.jpg
chillik
2016. június 09. csütörtök, 17:33
Magyarságod-HOLD
1vargaildyko
2016. május 14. szombat, 06:15
Magyarságod-CSECSEMŐ
1vargaildyko
2015. július 16. csütörtök, 07:32
Magyarságod-HÁROM
1vargaildyko
2014. november 08. szombat, 16:01
Magyarságod-ÓRAMŰ.jpg
1vargaildyko
2014. február 24. hétfő, 09:40
Magyarságos.jpg
kicsoda77
2010. február 06. szombat, 17:46
A nagy gazdasági válság
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:17
gazdasági érettségi tétel
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:28
gazdasági tankönyvek.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:27
gazdasági tankönyvek (1).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.