Belépés
2019. március 19. kedd | 12. hét | 78. nap | 18:14 | József, Bánk
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szili Katalin: a kormány gazdasági és családtámogatásokkal segíti a felvidéki magyarságot
Szili Katalin felidézte, nemrég volt 25 éve annak, hogy a felvidéki magyar választott képviselők Komáromban megfogalmazták a szlovákiai magyarságot érintő legfontosabb céljaikat. Egyebek mellett - folytatta - társnemzeti státuszt szerettek volna, azt, hogy ahol a magyarság számaránya eléri a lakosság 10 százalékát, ott legyen hivatalos nyelv a magyar, és a hivatalokban részarányosan legyen magyar foglalkoztatás.

Megjegyezte: akkor 11,5 százalék volt a magyarság aránya Szlovákiában, jelenleg viszont nem éri el a 10 százalékot. Nem annyira az elvándorlás, hanem inkább az asszimiláció jellemző - tette hozzá.

Szili Katalin elmondta: a magyar gazdaság javuló helyzete a határon túli magyarságnak is sokat jelent. Ennek köszönhető, hogy a kormány támogatást nyújt a felvidéki, a vajdasági, a kárpátaljai és az erdélyi magyaroknak is. Ez gazdasági, oktatási, kulturális támogatást jelent, segíti az önazonosság megőrzését, valamint azt, hogy a magyarság a szülőföldjén fejlődhessen gazdaságilag.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány családpolitikai eszközökkel is támogatja a határon túli magyarokat, példaként említette a Köldökzsinór programot. Kiemelte a Rákóczi Szövetség Felvidékről indult kezdeményezését is, amelynek keretében tízezer forintos támogatást adnak mindenkinek, aki magyar iskolába íratja gyermekét. Az idén beiratkozottak száma jelentősen nőtt az előző évekhez képest - mondta a miniszterelnöki megbízott.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 21:12
Címkék: Szili Katalin, Rákóczi Szövetség Felvidékről, kormány gazdasági, felvidéki magyarságot, felvidéki magyar, szlovákiai magyarságot,
Kommentek
Szili Katalin Washingtonban: napjainkban különösen fontos a nemzeti elkötelezettség
Szili Katalin felidézte az 1848-as forradalom és szabadságharc 12 pontját. Úgy fogalmazott: "E követelések közül ma is nagyon fontos, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés". Kiemelte: "2010 után sikerült megteremtenünk a békét magyar és magyar között". A szabadsághoz pedig hozzátartozik az állampolgársághoz társuló szavazati jog is, és ezzel az idén az európai választásokon az amerikai magyarság is élhet - tette hozzá.

A miniszterelnöki biztos kifejtette: "Európa ma azzal küzd, vajon képes lesz-e megőrizni keresztény jellegét a jövőnek, vagy az illegális bevándorlás nyomán felhígulnak társadalmai". Hozzáfűzte: a kontinensen még mindig vannak olyan közösségek, amelyek európai egyesült államokban gondolkodnak ahelyett, hogy a nemzetek Európáját építenék, ahol mindenki megőrizheti saját identitását, szuverenitását. A szuverenitás megőrzését Szili Katalin napjaink egyik legfontosabb kérdésének nevezte Európában. "Mi azt szeretnénk, ha a Kárpát-medencében a jövőben is beszélnének magyarul, és a
velemenyezd, 2019. március 17. vasárnap, 08:41
Oficial ungar: ONG-urile au rolul de a servi interesele naţionale
Katalin Szili a subliniat că trebuie fortificaţi nu cei care lucrează împotriva naţiunii, pentru Statele Unite ale Europei, ci cei care doresc o Europă a naţiunilor. ONG-urile trebuie să servească interesele naţionale şi binele public - a subliniat oficialul ungar.

Europa se poate redefini în această lume globală atunci când diversitatea sa se va manifesta prin intermediul naţiunilor care au trăit în această parte a lumii ca popoare autohtone - a arătat Szili. În Europa, ei nu sunt imigranţi şi nu sunt migranţi, ei doresc să se înmulţească şi să prospere în propria lor ţară natală - a adăugat Szili.

Oficialul ungar a mai subliniat că Uniunea Europeană nu se ocupă de problemele care afectează minorităţile naţionale autohtone, considerând asta o problemă de competenţă naţională.De multe ori este mult mai tolerant şi prietenos cu minorităţile imigrante, decât cu minorităţile autohtone - a punctat Szili. Ca exemplu a menţionat că Europa tace în privinţa restrângerii drepturilor maghiarilor din
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 12:11
Szili Katalin: a civil szervezetek feladata a nemzeti érdekek szolgálata
Szili Katalin kiemelte: nem azokat kell erősíteni, akik a nemzet ellen, az Európai Egyesült Államokért dolgoznak, hanem azokat, akik a nemzetek Európájáról gondolkodnak. A civil szervezeteknek a magyar nemzeti érdeket és az ehhez tartozó közjó szolgálatát kell megvalósítaniuk - hangsúlyozta.

Európa akkor tudja újra definiálni magát ebben a globális világban, ha a sokszínűségét azok a nemzetek jelenítik meg, amelyek őshonos népként e terülen éltek, élnek - mutatott rá a miniszterelnöki megbízott. Ők nem bevándorlók, migránsok Európában, saját szülőföldjükön szeretnének gyarapodni, boldogulni - tette hozzá.

Kitért arra, hogy az Európai Unió az őshonos kisebbségeket érintő kérdésekkel nem foglalkozik, nemzeti hatáskörbe tartozónak minősíti azt. A bevándorló kisebbségekkel sokszor jóval elfogadóbb, barátságosabb, mint az őshonos kisebbségekkel - mutatott rá. Példaként említette, hogy Európa hallgat a kárpátaljai magyarságot érinti jogszűkítések esetében, vagy a Benes-dekrétumok múlt évi
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 10:22
A vajdasági, a kárpátaljai és az erdélyi magyarok helyzetéről tárgyalt a KMKF munkacsoportja
Zsigmond Barna Pál közölte, a vajdasági magyarok helyzetéről Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke számolt be, és ismertette a szervezet tavaly ősszel megválasztott új vezetőségének terveit is. Hajnal Jenő elmondása szerint az utóbbi időben javult a vajdasági magyarok helyzete, Szerbia tehát jó példa arra, hogy ha sikerül rendezni két ország között a kapcsolatokat, akkor az az ottani magyar közösségnek mennyire jó.

A munkacsoport társelnökének beszámolója szerint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott vezette fel a Kárpát-medencei autonómia-törekvésekről szóló napirendi pontot, ezen belül is Kárpátaljáról és Erdélyről esett a legtöbb szó, mivel Ukrajnában és Romániában a szerzett jogokat is visszaveszi a hatalom. A tanács szerint az autonómia biztosíthatná hosszútávon az ottani magyarok megmaradását - tette hozzá.

Végül beszéltek az őshonos kisebbségek jogairól szóló európai polgári kezdeményezésről is, ebben a témában Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN)
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 14:11
Szili: dorim să ne decidem singuri viaţa, la care am fost obligaţi, de o sută de ani
Însărcinatul prim-ministrului Ungariei a vorbit pe această temă în deschiderea unei conferinţe de centenar organizată la Timişoara de către Consiliul Autonomiei din Bazinul Carpatic (KMAT). În cadrul conferinţei, mai mulţi istorici au susţinut prelegeri despre evenimentele petrecute în urmă cu o sută de ani în Banat.

Subliniind importanţa conferinţei, Katalin Szili a spus: "dacă ne înţelegem trecutul, busola noastră va arăta direcţia bună spre viitor".Însărcinatul prim-ministrului a anunţat: precum în trecut, şi în prezent putem spune că maghiarilor trebuie asigurată autonomia, în condiţii europene, la fel cum este posibil oriunde altundeva în Europa. Aceasta a adăugat: exprimarea acesteia nu este motiv ca maghiarii să fie etichetaţi că, pe criterii etnice, doresc autonomia cu scopul ruperii de statul în care trăiesc. Szili a spus: nu a fost vorba niciodată despre aşa ceva în cadrul discuţiilor avute la masa rotundă înfiinţată în acest scop.

"Noi dorim să decidem despre propria noastră viaţă,
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 19:31
Partidele maghiare din Transilvania: România să înfiinţeze o universitate maghiară de medicină şi farmacie
La Timişoara a avut loc, vineri, o şedinţă a aşa-numitei Mese Rotunde a Autonomiei Maghiare în Transilvania, prezidată de către Katalin Szili, însărcinatul premierului ungar pentru activitatea de mediere. Potrivit comunicatului remis agenţiei ungare de presă MTI, participanţii au căzut de acord că este important ca în perioada în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România să adopte nişte legi decisive, care să aducă o contribuţie semnificativă la dezvoltarea comunităţii maghiare. Ca exemplu a fost menţionată înfiinţarea în Transilvania a unei universităţi maghiare de medicină şi farmacie.

Participanţii la masa rotundă au discutat despre evenimente politice de actualitate şi despre viitoarele alegeri europarlamentare, apoi au stabilit şi planul reuniunilor pentru anul curent. S-a decis ca la următoarele şedinţe să fie abordate propunerile participanţilor privind Legea minorităţilor, o lege care stagnează de peste un deceniu în Parlamentul României, şi să ajungă la o poziţie comună
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 19:01
Szili: magunk kívánunk dönteni a magunk életéről azon keretek között, amelyekbe száz éve kényszerültünk
A miniszterelnöki megbízott a Kárpát-medencei Autonómiatanács (KMAT) által szervezett temesvári centenáriumi konferencia megnyitójában beszélt erről. A konferencia keretében történészek tartottak előadásokat azokról az eseményekről, amelyek száz évvel ezelőtt a Bánságban történtek.

Szili Katalin a rendezvény fontosságát méltatván kijelentette: "ha a múltban eligazodunk, helyes iránytűnk lesz a jövő felé is".

A miniszterelnöki megbízott kijelentette: amiként a múltban, úgy jelenleg is ki lehet mondani, hogy a magyarság számára autonómiát kell biztosítani európai keretek között, ahogyan Európában bárhol másutt lehetséges. Hozzátette: ennek a kinyilvánítása nem ok arra, hogy bárki a magyarokra süsse a bélyeget, hogy etnikai alapon, elszakadási szándékkal akarják az autonómiát. Kijelentette: erről soha nem esett szó a kezdeményezésére létrejött autonómia-kerekasztal megbeszélésein.

"Mi azon keretek között, amelyekbe száz évvel ezelőtt kényszerültünk, magunk kívánunk dönteni a magunk
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 18:41
Erdélyi magyar pártok: Románia hozzon létre magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet
Az Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal résztvevői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott vezetésével üléseztek pénteken Temesváron. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint fontosnak tartották, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia ebben az időszakban olyan meghatározó jogszabályokat fogadjon el, amelyek jelentősen hozzájárulnak a magyar közösség fejlődéséhez. Példaként említették egy erdélyi magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem létrehozását.

A résztvevők áttekintették az időszerű politikai eseményeket, a közelgő európai parlamenti választások ügyét, és rögzítették az idei ülésezési tervet. Döntöttek arról, hogy a következő üléseken áttekintik a román parlamentben több mint egy évtizede elakadt kisebbségi törvénnyel kapcsolatos javaslataikat, és egyeztetik álláspontjaikat.

A közleményt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében Székely István ügyvezető alelnök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 18:21
Képek, videók
Szili Katalin munkában -i
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:03
szili-katalin-orszaggy ule
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:02
Szili Katalin.jpg
agica2004
2015. március 09. hétfő, 16:12
Szili Katalin koszorűz
kmmmarika
2009. október 25. vasárnap, 15:07
Szili Katalin kezdte a sz
maroka
2007. december 16. vasárnap, 19:11
Az én magyarságom.jpg
chillik
2016. június 09. csütörtök, 17:33
Magyarságod-HOLD
1vargaildyko
2016. május 14. szombat, 06:15
Magyarságod-CSECSEMŐ
1vargaildyko
2015. július 16. csütörtök, 07:32
Magyarságod-HÁROM
1vargaildyko
2014. november 08. szombat, 16:01
Magyarságod-ÓRAMŰ.jpg
1vargaildyko
2014. február 24. hétfő, 09:40
Magyarságos.jpg
kicsoda77
2010. február 06. szombat, 17:46
A nagy gazdasági válság
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:17
gazdasági érettségi tétel
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:28
gazdasági tankönyvek.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:27
gazdasági tankönyvek (1).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.