Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 17:57 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Flódni helyett - Szovák karácsonyi sütemény
Hozzávalók
Tészta:
500 grétesliszt
1 dbtojás
70 gporcukor
1/4 kv. kanálsó
80 gvaj
20 gélesztő
300 mltej
Töltelék 1:
100 gporcukor
1 dbtojás
2 ev. kanálvíz
150 gdió
Töltelék 2:
100 gporcukor
1 dbtojás
150 gdarált mák
1 kv. kanálreszelt citromhéj
2 ev. kanálvíz
Töltelék 3:
2 ev. kanál víz
40 gporcukor
150 gszilvalekvár
Töltelék 4:
4 ev. kanálporcukor
2 dbtojás
2 kv. kanálreszelt citromhéj
1 ev. kanálgríz
300 gtúró


Tészta: a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, vajat, sót, cukrot, valamint a 100 ml langyos tejben felfuttatott élesztőt, valamint a maradék tejet. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, a tetejét liszttel megszórjuk és 1 órát, letakarva, meleg helyen kelesztjük.
Miután a tészta megkelt, 5 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kisebb, kb. 32x40 cm nagyságú, vajjal kikent tepsibe tesszük az első tésztát.
Erre a tésztalapra kerül a diós töltelék, amihez a hozzávalókat egy lábasban összekevertük, feltettük főni, forrástól számítva 2 percig főzzük és kihűtjük. A diós töltelékre egy újabb kinyújtott tésztalap kerül, erre tesszük rá a mákos tölteléket (a hozzávalókat összekeverjük, és forrástól számított 2 percig főzzük, majd kihűtjük). Egy újabb tésztalappal fedjük le, megkenjük a lekváros töltelékkel (amihez a hozzávalókat összekevertük).
A lekváros töltelékre kerül a 4. tésztalap, amit a túrós töltelékkel kenünk meg (ehhez a töltelékhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük). A túrós töltelékre kerül az utolsó, 5 tésztalap, amit tejjel meglocsolunk.
A süteményt egy 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük (a tészta akkor jó, ha már a széle elválik a tepsi oldalától). A sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat!%1

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak -BlaženaSadovskának

Link



eredeti recept Link
bkisseva, 2017. november 21. kedd, 13:09
Címkék: lisztet átszitáljuk, maradék tejet, egészet sima, tetejét liszttel, tészta megkelt, első tésztát,
Kommentek
Ízőrzők – Nyírmártonfalva – receptek
Őrölt paprikával megszórva kis
színt adunk hozzá, majd a kifőzött galuskával az egészet összekeverjük.
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, és ezt is a galuskához kínáljuk.

Asszonykonty
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 evőkanál só, 2 tojás, fél liter tej, 5 dkg élesztő, 20 dkg
cukor, 1 dl étolaj. A töltelékhez: 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1
citrom reszelt héja, 1 dl tejföl, 1 üveg magozott meggy. A tetejére 1 tojás, 1
evőkanál zsír.
A lisztet átszitáljuk, és elkeverjük benne a sót.
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel
megszórjuk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
Közben az étolajat a liszt szélére, körben ráöntjük, közepébe pedig két tojást ütünk. A
megkelt cukros élesztővel alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Amikor már szép sima lett lelisztezzük, letakarjuk, és fél óráig pihentetjük.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:43
Asszonykonty
Egy nagy sikerű recept Nyírmártonfalváról, Szabóné Jónizs Erzsébettől. Ezt a műsort szeptember 27-én a Duna World ismét műsorra tűzi, 13.45-től. Ajánlom figyelmébe annak, aki még nem látta.
Asszonykonty
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 evőkanál só, 2 tojás, fél liter tej, 5 dkg élesztő, 20 dkg cukor, 1 dl étolaj. A töltelékhez: 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tejföl, 1 üveg magozott meggy. A tetejére 1 tojás, 1 evőkanál zsír.
A lisztet átszitáljuk, és elkeverjük benne a sót.
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel megszórjuk. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
Közben az étolajat a liszt szélére, körben ráöntjük, közepébe pedig két tojást ütünk. A megkelt cukros élesztővel alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Amikor már szép sima lett lelisztezzük, letakarjuk, és fél óráig pihentetjük.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:25
Kefires lángos
Hozzávalók:

1 kg liszt,
2 zacskó 7g-os Dr. Oetker instant élesztő,
3 dkg só,
6 dl kefir,
3 tojás,

1-1,5 liter olaj a kisütéshez.
Sajt, tejföl, fokhagyma a tetejére.

A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd belekeverjük az instant élesztőt és a sót. Beletesszük a 3 egész tojást és a 6 dl kefirt. Az egészet jól eldolgozzuk, így kicsit ragadós, puha tésztát kapunk.

A tésztát kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. Ha szobahőmérsékletűek voltak az hozzávalók, akkor kb. 1 óra az optimális kelesztési idő. Ha hidegek a hozzávalók, akkor kb. 2-2,5 óra, míg duplájára kel a tészta.

A megkelt tésztából egy darabot kiveszünk, 6-8 cm átmérőjű rudat formázunk belőle és kb. 2 cm széles szeleteket vágunk. Egy-egy szeletet lisztes kézzel lángos formára igazítunk. Egy deszkán előkészítjük az egy-egy sütéshez kellő mennyiséget. Én kisebb méretű lángosokat szoktam készíteni, hogy a gyerekeknek is megfelelő méretű legyen.

A megformált
bkisseva, 2018. május 03. csütörtök, 12:57
Kakaós csiga
Hozzávalók:

50 dkg liszt

5 dkg margarin, vagy olaj

5 dkg porcukor

Egy csipet só

2,5 dkg élesztő

1 db tojás

2,5 dl tej

25 dkg margarin (külön a hajtogatáshoz)

Kevés tejszín

Porcukor

Kakaópor.

Elkészítés:

Kimérjük a hozzávalókat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük, de nem készítünk kovászt. A lisztet, a margarint, a sót, a tojást és az élesztős tejet egy tálba tesszük, és fokozatosan adagolva a tejet, összegyúrjuk a tésztát. Egy bucit formálunk, majd a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis időre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.
A 25 dkg margarint a táblára tesszük, lisztet szórunk rá, és a kezünkkel szétlapítjuk, majd félretesszük.
A tésztát kinyújtjuk, és a félretett margarint ráhelyezzük, majd minden oldalról
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:20
Farsangi fánk
Farsangi fánk: (Juli Suli könyvből)

56 dkg finomliszt
4 dl tej
3 dkg élesztő
8 dkg porcukor
5 tojássárgája
0,3 dl rum
csipetnyi só
8 dkg ráma margarin
a szóráshoz: egy kevés finomliszt
a lekenéshez egy kevés olaja sütéshez: bőven olaj
a tálaláshoz: rummal higított barackíz

A lisztet átszitáljuk és meleg helyre tesszük. A tejet megmelegítjük (kb.35 C.fokra) az élesztőt egy kevés porcukrot meg lisztet adunk hozzá. A tojások sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. A rumot belecsurgatjuk, csipetnyit megsózzuk és az olvasztott vajat apránként hozzáadva hólyagosra dagasztjuk. A tészta tetejére egy kevés lisztet szórunk, majd letakarva meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Ekkor finoman átgyúrjuk, 2 cm vastagságú lappá nyújtjuk és fánkiszúróval kiszaggatjuk. A fánkok tetejét olajjal megkenjük, letakarjuk, majd kb 20 percig újra kelesztjük.

Utána mindegyik fánk közepét
bkisseva, 2018. február 08. csütörtök, 11:04
Detti túrós pogácsája
alaposan, hogy szép, sima tésztát kapjunk. Ha kell, sót még tehetünk bele.

Vizes kézzel formáljunk dió nagyságú golyókat, amiket tegyünk egy előzőleg kivajazott tepsire. A felvert tojással kenjük meg a pogácsák tetejét, és szórjunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, esetleg mákot. Előre felmelegített sütőben, 200 fokon süssük aranybarnára a pogácsákat.

Melegen a legfinomabb, de teával, vagy forró csokoládéval hidegen is kitűnő!

Tipp:

Könnyebb lesz a tészta, ha átszitáljuk a lisztet.
A vajat ne olvasztva adjuk a túróhoz, és a tésztát hidegen dolgozzuk össze, mert így később könnyebb lesz a gombócokat elkészíteni.
Először mindig kevesebb sót tegyünk a tésztába, nehogy a kész pogácsa élvezhetetlen legyen. Lehetőségünk van még az újbóli sózásra, miután már összeállítottuk a tésztát.
Nem baj, ha nyersen egy kicsit sósabb a nyers tészta, sütés után úgysem érezzük majd annyira sósnak a pogácsát.
A tepsibe helyezhetünk szilikon lapot,
bkisseva, 2018. január 18. csütörtök, 12:24
Valódi kuglóf
Ez az igazi kuglóf amolyan "békebeli"

Hozzávalók :

500 g liszt
4 g élesztő
80 g cukor
200 g olvasztott vaj
1,5 dl langyos tej
3 tojás
csipet só
50 g kandírozott citromhéj
100 g rumos mazsola
20 g rumos áfonya

50 g vágott mandula
100 g csokoládé

Elkészítése:
Az élesztőt langyos 1/2 dl tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk hozzáadjuk a vágott mandulát,sót a felfuttatott élesztőt,olvasztott vajat és tojást,maradék tejet folyamatosan adagolva dagasztani kezdjük. Amikor már felvette a tészta az összes "folyékony" elemet ( tojás,tej,vaj) a rumos mazsolát és áfonyát ( opcionális) lazán belekeverjük és hagyjuk duplájára kelni.
Kivajazott ( keksz)morzsával megszórt kuglóf formába tesszük át a tésztát hagyjuk itt is kelni még míg a sütő bemelegszik.
Egy bő órát sütjük 180 fokon,a sütő alsó részén, majd a formában hagyjuk,megfordítjuk és nedves konyharuhával
suzymama, 2018. január 16. kedd, 15:04
Alap kelt tészta
Egy dl langyos tejbe 1 ekanál kristálycukrot teszünk és belemorzsoljuk az élesztőt, hogy megkeljen. Ha a barna hab feljön az edény tetejére, készen vagyunk.

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba, a közepébe lyukat formálunk és beletesszük a megkelt élesztőt, a tojásokat, a sót, és annyi tejet (aludtttej a legjobb), amellyel jó állagú tésztát kapunk.

1 kg liszthez 5 dkg élesztő, 1-2 tojássárgája szükséges, de ettől el lehet térni. az édes kelt tésztákhoz, túrús béles, kalács... stb néhány ekanál cukor is kell.

Először ujjunkkal összedolgozzuk, majd cipóvá formáljuk, és magunk felé tépkedő mozdulatokkal addig húzgáljuk, amíg a tészta a táltól el nem válik teljesen. Még beledolgozunk 1 dl olajat vagy olvasztott margarint. Ha a tészta már hólyagos nem kell tovább dagasztani.

Ezt a műveletet elvégezhetjük robotgéppel is.

Letakarjuk a tésztát és egy órát kelesztjük. Vigyázzunk, hogy a tészta "meg ne fázzon", mert nem szereti a huzatos helyet!

Ha
bkisseva, 2017. november 27. hétfő, 10:45
Képek, videók
Karácsonyi sütemény
csupatalany
2016. december 20. kedd, 16:22
Karácsonyi sütemény
sacimama
2013. május 08. szerda, 18:39
Karácsonyi sütemény
pacsakute
2013. január 04. péntek, 15:13
Karácsonyi sütemény
irmus
2012. november 17. szombat, 16:48
Karácsonyi Sütemény
zsoka591
2012. június 13. szerda, 05:14
karacsonyi_sutemeny.jp g
morzsimama
2010. január 16. szombat, 12:06
Lisztet örlö Nö.png
farkas1945
2011. február 11. péntek, 15:55
Erre szórjuk a lisztet
dorist
2006. november 24. péntek, 23:47
A maradék idő.jpg
cipello
2018. május 18. péntek, 14:50
A maradék idő
irmus
2017. január 15. vasárnap, 09:45
a maradék
snbela44
2016. március 18. péntek, 08:47
maradék + édes burgonya
sarkadykati
2015. december 28. hétfő, 12:35
Katona Bálint - Maradék i
margoboszi
2015. november 24. kedd, 12:20
Maradék csendem...jpg
jozsuzsa
2015. szeptember 27. vasárnap, 20:07
A maradék idő.jpg
sznejuci
2015. szeptember 26. szombat, 16:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.