Belépés
2019. február 23. szombat | 8. hét | 54. nap | 20:08 | Alfréd, Jávorka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Diós patkó
Karácsonyi sütinek is kiváló, előre elkészíthető, akár két hétig is eláll ( ha el nem fogy addig).

Diós patkó

Hozzávalók:
25 dkg darált dió,
20 dkg Nagyi titka búza finomliszt,
40 dkg porcukor,
25 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
Mártogatáshoz:
10 dkg étcsokoládé, ( én Tibi étcsokit használtam)
2 dkg vaj

Elkészítése:
Mindent összekeverünk a vaj kivételével, amikor jól elkevertük a hozzávalókat, akkor adjuk hozzá a vajat és egy masszává gyúrjuk. A tésztát ceruza vastagságúra sodorjuk. Kb. 8-10 centisre daraboljuk, patkó alakúra hajtjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben (170 fokon), kb. negyed óráig sütjük. A csokoládét felolvasztjuk a vajjal együtt.
Amikor kihűlt a tészta, olvasztott csokoládéba mártjuk a patkók mind a két végét, porcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat hozzá!

U.I.:
Dió helyett földimogyoróval, mákkal, vagy kókusszal is finom! Kifli formába nyomkodva is süthetjük.

Nagyi titka oldalról


suzymama, 2019. február 10. vasárnap, 14:30
Címkék: masszává gyúrjuk, tésztát ceruza, csokoládét felolvasztjuk, vajjal együtt, patkók mind, földimogyoróval,
Kommentek
Kántáló
az édesapa féltése, bűnös jóindulata. Azt mondta nekem édesapám, hogy Györ Sanyi azért kántál, azért mond regéket, mert ő egyebet nem tud tenni, legényke korában fejbe rúgta őt a ló. Így gazdálkodó munkára már nem alkalmas, ezért énekel, kántál, regél.
A következő búcsún igen közel férkőztem Györ Sanyihoz, hogy láthassam a lórúgás nyomát a fején. A bal szeme fölött láttam is valami sebhelyet, a koponyáján egy bemélyedést.
A bonctanhoz annyira nem értek, hogy eldöntsem, mit is érinthetett meg patkójával az a ló. De azt tudom, hogy elképesztő és bámulatosan szép regéket tudott mondani. Volt benne Csaba királyfi csillagösvénye, Ábrahám, Szent János, Péter és Pál, de még a leghíresebb magyar királyok nevei is benne voltak az ő regéibe.
Egy-egy rege olyan hosszúra sikeredett, hogy már azt lestem, mikor vesz ki a posztókabát zsebéből egy papírt, hogy abból puskázzon. De ő soha nem csinált ilyent.
Én viszont az idegsebészek figyelmébe tényleg ajánlom, hogy nézzenek utána, mi is van az agyban, a
hidegkut, 2017. december 25. hétfő, 07:58
A beigli tészta titka
kelt kaláccsá dagadjon a bejglink. A tradicionális ínyencség hozzávalói még: jó minőségű liszt, sertészsír, vaj, tojássárgája, citromhéj, cukor, vaniliáscukor és tej. A töltelék lényege, hogy a vizet cukorral vagy mézzel, citromhéjjal, mazsolával darált cukrozott narancshéjjal forraljuk fel, majd ebbe szórjuk a diót vagy a mákot.

A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik, a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű, és eredeti, hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli a német beugen, vagyis meghajlít szóból származik, osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. ,,Posonyi finom mákos kaláts" néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében.

,,Készüljön bár omlós, avagy egyszerű
aranyag, 2017. december 23. szombat, 21:26
S ITAL A repedésmentes bejgli titka
kelt kaláccsá dagadjon a bejglink. A tradicionális ínyencség hozzávalói még: jó minőségű liszt, sertészsír, vaj, tojássárgája, citromhéj, cukor, vaniliáscukor és tej. A töltelék lényege, hogy a vizet cukorral vagy mézzel, citromhéjjal, mazsolával darált cukrozott narancshéjjal forraljuk fel, majd ebbe szórjuk a diót vagy a mákot.

A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik, a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű, és eredeti, hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli a német beugen, vagyis meghajlít szóból származik, osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. ,,Posonyi finom mákos kaláts" néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében.

,,Készüljön bár omlós,
eva6, 2017. december 23. szombat, 09:38
Hungarikum
alatt annyit koplaltak. A félhold alakú sütemény névadója a Gipfel - azaz orom (templomcsúcs) volt.

© deluxe.hu
Pozsonyba sok-sok német és osztrák származású cukrász érkezett a századok során, ahogy Budára, Pestre és a monarchia országainak más részeibe is.

A német sütőmesterek hozták magukkal a bejgli (Beugel) készítésének tudományát és hagyományát, a diós és mákos karácsonyi süteményt. Ennek az ajándékozható, és gyerekeknek is adható kicsi formája lett a pozsonyi patkó a 18-19. században, amit szintén dióval (C betű alakú) és mákkal (patkó alakú) töltött formában készítettek.

A külhonból Pozsonyba érkezett mesterek között voltak a bécsi Wendler család leszármazottai is, akiknek egyik későbbi utódja, Wendler Gusztáv sütötte a 19. század végén az egyik legfinomabb pozsonyi patkót (Magyar Elek - Ínyesmester - tőle hozta mindig, ha Pozsonyban járt). A másik híres süteménynek, a pozsonyi kétszersültnek is kitűnő készítője volt. Ő volt az első, aki
kirscha, 2017. szeptember 13. szerda, 18:14
Váncza Kincses Receptkönyv
Váncza-sütőporral, 1 tojással és 2 evőkanál cukorral jól eldolgozunk. Háromszor nyújtjuk a tésztát, melyet végül két egyenlő részre osztva, tepsiben a következő töltelékkel kenünk meg. Töltelék: 25 deka cukorból sűrű szirupot főzünk, majd hozzáadunk 25 deka őrölt mandulát, 1/2 kávéskanál tört fahéjat, 5 deka mazsolát és 1 citrom reszelt héját. A tésztát tojással kenjük és villával pár helyen megszurkálva, erős tűznél sütjük. Felszeletelés előtt vanilin-szórócukorral bőven hintsük be.

Burgonyás patkók (nagyszerű melegen is)
8 nagyobb burgonyát forrón áttörünk, 1/2 csomag Váncza-sütőporral, kevés sóval és 1-2 kanál liszttel lágy tésztává gyúrjuk. A tésztából körülbelül 8 cm hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk, melyeket patkóalakúra meghajlítva, lapos kanálon forró zsírba téve, szép barnára sütjük. A patkókat még forrón 30 deka porcukor és 1 csomag Váncza-vanilincukor keverékében meghempergetjük. Mielőtt sütni kezdjük a tésztát, tegyünk próbát, mert némely burgonyafajta
bkisseva, 2017. április 04. kedd, 11:08
Milyen gluténmentes lisztkeveréket használjunk ?
almarost, lupinrost
Különleges ízvilágú kevert tésztájú gyümölcsös süteményekhez (pl. gyümölcskenyér): chia mag
Hagyományos tésztákhoz (pl. bejgli, linzer, natúr kekszek, piték): psyllium - útifűmag héj

Amelyik süteménynél szükség van arra, hogy a tésztánk jól nyújtható, formázható legyen, adjunk hozzá valamilyen sikérhelyettesítőt a megfelelő állag eléréséhez kb. 5%-ban
Magas kakaótartalmú, intenzívebb ízű süteményekhez (pl. csokoládés muffin, mákos patkó, magvas ropogtatni valók): psyllium (útifű maghéj)
Semlegesebb ízű, világosabb színű homogén tésztákhoz (pl. linzer, diós csiga, lekváros bukta, túrós táska): xantán, guar

néhány javaslat a liszt-kombinációkra

Rizsliszt, hajdinaliszt, chia mag, kókuszreszelék - különleges összeállítás, akár egy mákos bejglihez
Kukoricaliszt, quinoaliszt, xantán, reszelt citromhéj - citromos ízű diós kiflihez
Barna rizsliszt, lenmagliszt, psyllium
bkisseva, 2017. március 29. szerda, 11:21
Pozsonyi kifli és diós, mákos bejgli
Pozsonyi kifli és diós, mákos bejgli

Hozzávalók: 65 dkg liszt, 30 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipetnyi só.
A diótöltelékhez: 50 dkg dió, 12 dkg kekszmorzsa, 40 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 3 dkg cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 1 dkg őrölt fahéj, 1,5 dl tej.
A máktöltelékhez: 60 dkg mák, 40 dkg cukor, 3 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott gyümölcs, 1 dkg őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dl tej.
A tészta kenéséhez 1 tojás fehérje, és sárgája.
Bár a pozsonyi kifli és a bejgli készítésének írott és íratlan szabályai vannak, ennek a legfőbb karácsonyi süteménynek a receptjét mégis érdemes újra meg újra közreadni, mert valami apró, kis részletében minden mestercukrász igyekszik sajátosat adni. Így van ez a Gerbeaud esetében is.
A lisztet, a vajat és a cukrot eldörzsöljük a két tenyerünk között, majd a korábban langyos tejben feloldott élesztővel, tojássárgával, csipetnyi sóval jól kidolgozzuk, és a szerint daraboljuk fel, hogy mit
faciendum, 2016. december 21. szerda, 20:45
Képek, videók
Patkóval
csalogany13
2017. április 02. vasárnap, 00:12
Ezüst patkós paripánkon.j
chillik
2016. július 31. vasárnap, 07:32
patkos9.JPG
czinkoczilaszlo
2015. július 12. vasárnap, 12:11
patkos8.JPG
czinkoczilaszlo
2015. július 12. vasárnap, 12:11
patkos7.JPG
czinkoczilaszlo
2015. július 12. vasárnap, 12:10
patkos6.JPG
czinkoczilaszlo
2015. július 12. vasárnap, 12:09
patkos5.JPG
czinkoczilaszlo
2015. július 12. vasárnap, 12:09
patkos4.JPG
czinkoczilaszlo
2015. július 12. vasárnap, 12:08
patkos3.JPG
czinkoczilaszlo
2015. július 12. vasárnap, 12:08
patkos21.JPG
czinkoczilaszlo
2015. július 12. vasárnap, 12:08
patkos2.JPG
czinkoczilaszlo
2015. július 12. vasárnap, 12:07
patkos1.JPG
czinkoczilaszlo
2015. július 12. vasárnap, 12:07
erős masszázs :-)
gabipapa
2018. március 09. péntek, 14:10
Masszáda.jpg
pacsakute
2017. május 11. csütörtök, 18:55
tradicionális thai masszá
smilethai
2017. március 12. vasárnap, 18:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.