Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 19:12 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Orbán Jolán kapta a Torinói Egyetem tiszteletbeli professzori címét
Orbán Jolán olasz, francia és német professzorok után kapta meg a Jacques Derridáról elnevezett elismerést kedden. A címet a Torinoi Egyetem és a Compagnia di San Paolo alapította, hogy a huszadik század egyik legnagyobb gondolkodójára emlékezzenek.

A francia filozófus felismerései a legkülönfélébb tudományos és művészi ágakat termékenyítették meg. Jacques Derrida (1930-2004) kétszer járt Pécsett (1993, 2000) Orbán Jolán meghívására, aki évente szervez Pécsett In memorian Jacques Derrida címmel konferenciákat, melyeknek világszerte nagy a visszhangja.

Orbán Jolán felidézte: a kitüntetést a laudáció szerint "Derrida iránti filozófiai elkötelezettségért, eddigi munkásságáért" ítélték oda neki. Hozzátette: az elismerést annak is köszönheti, hogy a filozófus több szövegét is lefordította magyarra, és Radvánszky Anikó kolléganőjével a Pécsi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésével évente megszervezi a Derrida-konferenciát.

Orbán Jolán a díj keddi átvételekor bemutatta és elemezte azt az előadást, amelyet a Pécsi Tudományegyetem díszdoktori címével is elismert Derrida 1993-ban Pécsett tartott. Az előadás jelentősége, hogy ez a szöveg eredeti nyelven még nem, csak magyarul jelent meg, így nem ismert a külföldi közönség előtt. Derrida Pécsett adta az előadásnak a Ki az anya? Születés, természet, nemzet címet.

Orbán Jolán előadásához egy konferencia kapcsolódott, ahol olasz és további nemzetek tudósai tartottak előadásokat. A természet, a jog, a kultúra és az igazságosság kérdéseit vizsgálták Derrida nyomán, aki szerint bár minden szövegen el lehet végezni az általa javasolt munkát, egy kivétel van, "az igazságosság nem dekonstruálható".

Torinói beszédében Orbán Jolán megköszönte a Maurizio Ferraris professzornak a díj alapítójának a megtisztelő kitüntetést, valamint a Pécsi Tudományegyetemnek a támogatást. A kitüntető cím azzal jár, hogy a magyar professzor asszony a tanév folyamán háromszor tart előadást a Torinoi Egyetemen. Ezek között tervei szerint szerepel majd az anyaság témájának poétikai, etikai és jogi kérdéseinek vizsgálata is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 16. szerda, 18:30
Címkék: Orbán Jolán, Torinói Egyetem, Jacques Derridáról, Torinoi Egyetem, Jacques Derrida, Pécsett In,
Kommentek
Várnai Zseni: Rózsa
Rózsa vagyok, rózsa, szerelem virága,
vadrózsából lettem kertek rózsaszála,
sziromruhám, kelyhem illatárját szórja,
de tüskés az ágam, le ne téphess róla,
le ne téphess róla!

Rózsa ha nem volna, talán nyár se volna,
pille nem csapongna, madár se dalolna!

Égő piros rózsa, rózsaszínű rózsa,
hófehér, halovány, sárga tearózsa.

Ahányféle rózsa, mind a világ szépe,
annyifélék vagyunk, mint a világ népe,
mint a világ népe!

Rózsa ha nem volna, talán nyár se volna,
pille nem csapongna,madár se dalolna!

........

Orban Jolana videója
maroka, 2018. november 14. szerda, 18:23
Orbán Viktor levélben fejezte ki együttérzését lengyel kollégájának a bányaszerencsétlenség miatt
Levelében Orbán Viktor úgy fogalmazott: mély megrendüléssel értesült a történtekről, és bízik abban, hogy a következő órákban sikerül épségben felszínre hozni a katasztrófa során eltűnt embereket, s ehhez Magyarország kész minden segítséget megadni - tájékoztatott a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Egy bányász meghalt, hét pedig eltűnt egy földrengés okozta tárnaomlásban kedden egy délnyugat-lengyelországi rézbányában - közölte korábban a KGHM Polska Miedz bányavállalat.

Jolanta Piatek, a társaság szóvivője elmondta, hogy az este 9 óra után nem sokkal bekövetkezett földmozgás 1100 méter mélységben okozott omlást a polkowicei Rudna bányában.

A térségben 16 vájár dolgozott, akik közül kilencet már a felszínre hoztak és kórházba szállítottak, egyikük azonban belehalt sérüléseibe.

Piatek közlése szerint az omlás alatt rekedt hét bányász felkutatásán három bányamentőcsapat dolgozik.

A TVN24 lengyel tévécsatorna híradása szerint kedd este 21 óra 9 perckor 4,4
velemenyezd, 2016. november 30. szerda, 11:02
62 éve született....
francia nyelvű fordításait is tartalmazza. A Grafitneszen(2003) belül jelent meg az Őszológiai gyakorlatok ciklus, amelynek verseit Parti Nagy Lajos egy bizonyos Dumpf Endre maszkja mögé rejtette.

Parti Nagy Lajosnak a kortárs magyar költészetben elfoglalt helyére utal a szerző ötvenedik születésnapjára megjelentetett Mintakéve (2004) című kötet, amelyben a szerző mesterszonettjéhez a kortárs magyar líra legjobbjai, mint Kukorelly Endre, Jász Attila, Mizser Attila, Borbély Szilárd, Térey János, Orbán János Dénes, Balla Zsófia, Peer Krisztián, Varró Dániel, László Noémi, Kemény István, Vörös István, Tóth Krisztina, Kovács András Ferenc írtak szonettkoszorút. Egy évvel később, 2005-ben látott napvilágot a Parti Nagy Lajos legszebb verseit tartalmazó válogatáskötet. A fagyott kutya lába (2006) című elbeszéléskötet A hullámzó Balaton párjaként is felfogható.

Parti Nagy műveivel mintegy 300 kritika vagy tanulmány foglalkozott, a szerzővel több mint 60 olyan interjú vagy beszélgetés készült,
gabfe, 2015. október 12. hétfő, 19:14
Könyvhét - Átadták a Szép Magyar Könyv 2014 verseny díjait
Emlékdíjat is.

A művészeti könyvek és albumok mezőnyében díjjal ismerték el a Jalsovszky Katalin, Tomsics Emőke és Toronyi Zsuzsanna által írt A magyarországi zsidóság képes története (Vince) című munkát, amely egyben elnyerte Áder János köztársasági elnök különdíját is. A kategóriában oklevéllel jutalmazták Bachman Zoltán Keresztút (Provinceart), Korzenszky Richárd Amikor felkel a nap (Zrínyi), Jane Rogoyska Gerda Taro (Park) című könyveit.

Elismerő oklevelet kapott a kategóriában, valamint Orbán Viktor miniszterelnöki különdíját is elnyerte a Katona Anikó és Szarka Anita szerkesztette Képpé formált háború (Osiris és Országos Széchenyi Könyvtár) című kötet. Szintén oklevéllel díjazták Vadas József A magyar iparművészet története a századfordulótól az ezredfordulóig (Corvina) című munkáját, amely megkapta Tarlós István főpolgármester különdíját is.

A bibliofil és speciális kiadványok között a Lakner Lajos, Szabó Anna Viola és Szoboszlai Lilla által szerkesztett Névelő növények (Déri Múzeum)
velemenyezd, 2015. június 04. csütörtök, 18:13
Népi kalendárium
- Szervác
Május 14. - Bonifác

A májusi fagyosszentek. A tapasztalat szerint ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti. A gazdák nagyon féltek ezektől a napoktól. Ha májusi fagy éri a szőlőt, Eger szőlőművesei igy fakadnak ki: a fagyosszentek megszüreteltek. Viszont, ha szép idő van akkor mondják: Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz.

Május 25. - Orbán

Ha tiszta az ég, akkor a fagy visszalopakodik. Így az Orbán napja körüli hűvös időjárás árt az éppen virágzó szőlőnek. Göcsejben úgy tartják, hogy amíg Orbán a kemence hátán ül, a nadrágot nem szabad elhagyni. Számos vidéken szokás, hogy Orbánt elűzik a tűzhely mellől, hogy jöjjön a jó idő. Orbán után már nem kell a fagytól félni. A zamárdiak szerint amilyen Orbán napja, olyan lesz az ősz.

Május 27. - Hella

Ha nedves az idő, akkor a széna nagyra nő.

Május
menusgabor, 2014. november 14. péntek, 19:45
Reflexológia, mint az öngyógyító életerők serkentése
túlműködésnél csökkenti a kémiai anyagok vérbe jutását
 méregtelenítés
 feszültségoldó hatás
 harmonizáló hatás

Természetesen figyelemmel kell lenni arra, hogy vannak olyan állapotok, amikor tilos a reflexológiai kezelést alkalmazni, úgy mint:
 agyvérzés, agyrázkódás, infarktus
 hasi katasztrófa
 gégeödéma
 eszméletlen betegnél
 méhen kívüli terhesség, veszélyeztetett terhesség esetén
 mélyvénás trombózis
 heveny visszérgyulladás
 orbánc
 lábszárfekély
 üszkösödés
 nagy kiterjedésű gombás láb
 nyílt sebek esetén
 égés a lábon
 törés a végtagon
 fertőző betegségek esetén
 AIDS esetén
 Nemi betegségek esetén
 Műtét után 3-6 héttel
 Sugár- és kemoterápia esetén
 Magas láz esetén

A reflexológia masszázsterápia során a mennyiségi és minőségi ingerek alapján a szervezetnek azonnali, illetve késői reakciói lépnek fel. Ezek a válaszreakciók, melyek a gyógyító
carrot, 2013. szeptember 18. szerda, 20:12
2013. július 4. páratlan év, évközi idő, 14. hét, csütörtök
harmadrendi lett. De még a zárdából is segítséget kellett nyújtani nagy problémákban. Szeretett volna békét teremteni egymás ellen háborúzni készülő fia és veje között. Ez az utazás volt utolsó útja, a békekötést már nem érte meg, lázba esett. Életereje gyorsan fogyott, már csak néhány napig élt csupán.
1336. július 4-én Estremosban hunyt el menye és fia karjaiban. A coimbrai klarissza zárdában temették el. 1612-ben sírját felbontották és testét teljes épségben találták. 1625-ben avatta szentté VIII. Orbán pápa.
Példája:
A szeretet kitartó csendessége hatékonyabb, mint a látványos "fellángolások!"

A nap liturgikus színe: zöld

Ter 44,18-21.23b-29 45,1-5

Júda ekkor közelebb járult és bizakodva így szólt: ,,Kérlek, uram, hadd szóljon szolgád egy szót a füledbe, és ne haragudj meg szolgádra, hiszen olyan vagy, mint a fáraó! Az én uram a múltkor azt kérdezte szolgáitól: ,,Van-e atyátok vagy testvéretek?'' Mi azt feleltük uramnak: Van egy idős apánk és
1vargaildyko, 2013. július 04. csütörtök, 12:17
Képek, videók
Orbán és a többség.jpg
menusgabor
2019. december 19. csütörtök, 21:54
Orbán id..jpg
menusgabor
2019. július 09. kedd, 22:26
BUÉK orbán.jpg
menusgabor
2019. január 03. csütörtök, 15:50
Orbán család.jpg
menusgabor
2018. december 22. szombat, 19:10
orbán meze.jpg
maroka
2018. október 13. szombat, 13:53
willi orbán.jpg
maroka
2018. október 13. szombat, 13:46
Orbán 2.jpg
menusgabor
2018. május 30. szerda, 22:51
Orbán 1.jpg
menusgabor
2018. május 30. szerda, 22:50
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
Orbáncfű.jpg
pacsakute
2018. április 14. szombat, 19:29
Orbán_röhög.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:57
orban_viktor_voroshads ere
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:56
TorinoiJE9zusKrisztus. jpg
sz719eszter
2017. szeptember 16. szombat, 19:08
A torinói lepel lenyomatá
pacsakute
2017. május 05. péntek, 19:51
Jézus torinoi lepel rekon
pacsakute
2016. június 20. hétfő, 23:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.