Belépés
2018. november 21. szerda | 47. hét | 325. nap | 02:57 | Olivér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nemzetközileg is díjazott filmeket vetítenek a Finn Filmnapokon
A Finn Intézet (FinnAgora) által szervezett programon több finn és nemzetközi díjban is részesült játékfilmet és dokumentumfilmet láthat a közönség olyan rendezőktől, mint Teemu Nikki, Samira Elagoz vagy épp Dome Karukoski - olvasható az intézet közleményében.

Az alkotásokon keresztül a közönség bepillantást nyerhet a finn emberek mindennapjaiba, megismerheti gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem finnek számára szokatlan világba csöppenhetnek, amely erős gondolkodásra késztetheti a nézőt.

A nyitófilm Teemu Nikki Az altatódal (Euthanizer) című, számos fesztiválon díjazott feketekomédiája lesz. A Tom of Finland című életrajzi ihletésű dráma Dome Karukoski sokszoros díjnyertes rendező alkotása, amely tavaly Finnország hivatalos Oscar jelöltje volt.

A dokumentumfilmek kedvelőit Samira Elagoz Cragslist Allstars című műve a párkeresés érdekes világába vezeti be a nézőket, Mia Halme A házasságok fele című munkája pedig a válás témájával foglalkozik behatóbban.

A vetítések között több kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül. Az egyik a forgatókönyvírás rejtelmeibe enged betekintést, a másik pedig a női alkotói szemlélettel ismertet meg, amely számos esetben eltér az eddig megszokott és a legtöbb filmet uraló férfi látásmódtól, legyen az rendezői, vagy akár produceri mentalitás. Mindkét eseményen finn és magyar művészek és alkotók vesznek majd részt.

A filmeket finn nyelven, magyar és angol felirattal vetítik.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 04. vasárnap, 08:01
Címkék: Finn Filmnapokon, Finn Intézet, Teemu Nikki, Samira Elagoz, Dome Karukoski, Teemu Nikki Az,
Kommentek
Cannes-ból érkező filmszenzációk a 6. Mozinet Filmnapokon
A Mozinet közleménye szerint a válogatás hat filmje először lesz látható Magyarországon. A Filmnapok összes alkotásában közös, hogy a világ legrangosabb filmes mustráján mutatták be őket, így a filmbarátok a kortárs filmművészet legjavában merülhetnek el 14 art moziban.

Ahogy az előző öt évben, a válogatás most is igen sokszínű: koreai erotikus thriller, finn szerelmi történet, iráni párkapcsolati dráma, belga abszurd vígjáték, amerikai függetlenfilm, izlandi testvérdráma, argentin fekete komédia, valamint francia művészfilm egyaránt megtalálható benne. Nem hiányozhat a programból a legnagyobb nemzetközi sikert elért magyar film, a Saul fia sem, amely tavaly egy cannes-i fődíjjal kezdte a diadalútját.

A most 10. születésnapját ünneplő filmforgalmazó emellett egy igazi kuriózummal is készül: 35 milliméteres kópiáról újra látható lesz az 1970-es évek legendás filmkészítőit bemutató Éjféli moziláz. A Stuart Samuels azonos című könyvén alapuló dokumentumfilm azt a folyamatot tárja fel, hogyan
velemenyezd, 2016. október 01. szombat, 09:35
Finn Filmnapok a Toldi moziban
Filmnapok által közösen szervezett vitafórumon az aktuális magyarországi homofóbiáról és gyűlölet-bűncselekményekről lesz szó. Előtte levetítik az American Vagabond című dokumentumfilmet, amely a San Franciscó-i hajléktalan meleg fiatalok életét mutatja be. A vetítés után olyan szakértők szólalnak meg a témában, mint Molnár Péter, a CEU - Közép Európai Egyetem Média- és Kommunikációs Tanulmányok Központjának vezető kutatója és Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője, a jogi programok munkatársa.

A filmnapokon Aku Louhimies filmjei közül kettőt is láthat a közönség: az Üres kikötő és a Fekete golyó című mozikban a rendező a modern, rideg társadalmat mutatja be.

A fesztiválon vetítik az Elnökasszony című portréfilmet, amely Finnország első női elnökével, Tarja Halonennel ismerteti meg a nézőt. Halonen 2000. március 1-től 12 éven át volt államfő, előtte a külügyminiszteri posztot töltötte be.

A futballrajongók minden idők legjobb finn játékosáról, Jari Litmanenről láthatnak portréfilmet. A most
velemenyezd, 2013. október 05. szombat, 08:21
Finn Filmnapok először Budapesten
A Finnagora finn kulturális, tudományos és gazdasági központ által szervezett, keddig tartó fesztiválon az északi ország filmterméséből hat alkotást ismerhet meg a magyar közönség.

A nyitófilm a 2010-ben bemutatott Hercegnő lesz, amely az év elején elnyerte a Dragon-díjat, vagyis a legjobb északi filmnek járó elismerést, Dél-Afrikában a nemzetközi filmfesztivál nagydíját kapta meg és a nyáron Portugáliában is több elismerést szerzett.

A Hercegnő egy pszichiátriai klinikára került bártáncosnőről szól, aki azt hiszi magáról, hogy az angol királyi család tagja. A film valódi történeten alapul, ezzel a rendező nem hazudtolta meg magát, hiszen eddig dokumentumfilmesként ismerte a világ. A Szent Könyv árnyéka című, 2007-ben bemutatott, Türkmenisztánban készült dokumentumfilmjét például a Magyar Televízió is vetítette.

Arto Halonen ott lesz játékfilmje budapesti bemutatóján és beszél arról is, hogyan került a dokumentumfilmektől a fikció világába. A rendező 2008-ban a Szaloniki
velemenyezd, 2011. október 13. csütörtök, 22:07
Képek, videók
repülőgép-finnair-airb us-
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:44
Very Vigie Finnish Team.J
charlotteani
2018. február 12. hétfő, 01:41
Helsinki, a finn főváros
sanci81
2016. augusztus 07. vasárnap, 16:51
Finn és Rey.gif
pacsakute
2016. május 07. szombat, 22:45
Finney - Irish Setter L.j
charlotteani
2016. április 10. vasárnap, 02:13
Finn Han Solo és Csubi.gi
pacsakute
2016. január 24. vasárnap, 10:58
Finn.gif
pacsakute
2016. január 24. vasárnap, 10:23
Finn és Rey a Jakku bolyg
pacsakute
2016. január 24. vasárnap, 10:23
Finn Halász sas fészek.JP
margoboszi
2014. december 19. péntek, 21:33
finn.jpg
szicu
2014. május 25. vasárnap, 18:31
Nemzetközi forgalom..jpg
terimamy
2018. március 07. szerda, 19:18
2.nemzetközi táncnap.jpg
liliana01
2017. április 27. csütörtök, 19:27
Nemzetközi morzekód.jpg
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
Nemzetközi űrállomás simo
megyerimihaly
2015. november 29. vasárnap, 14:01
Nemzetközi Űrállomás.jpg
megyerimihaly
2015. november 29. vasárnap, 14:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.