Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 13:28 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A TF-en tartott előadást a FIFA-ról Joseph Blatter
Blatter - aki 17 évig főtitkára, 17 évig elnöke volt a FIFA-nak, 2015-ben viszont korrupció gyanújába keveredett és lemondott a szövetség vezetéséről - az előadáson visszaemlékezett FIFA-karrierjének kezdetére. Mint mondta 1974-ben, amikor odakerült, 11 ember és egy kutya alkotta a FIFA-t.

"Nem azért kért fel engem a munkára az akkor megválasztott elnök, Joao Havelange, mert tudtam focizni, hanem mert dolgozni akartam" - mondta a most 83 éves Blatter, aki 2015-ös lemondásáig - mint hangsúlyozta - a világ legnagyobb sportszervezetévé tette a FIFA-t.

"Ha van célod, lesz ötleted, aztán víziód, majd egy feladatod, amihez hozzá kell tenned a szenvedélyt" - fogalmazta meg filozófiáját a svájci sportvezető, aki szerint nagyon fontos, hogy mindenki felépítse a saját személyiségét, illetve legyen megfelelő karizmája, ezeket ugyanis nem lehet megtanulni. "Ha mindez megvan, még egy nagyon fontos faktor melletted kell, hogy álljon: a szerencse. Anélkül nem mész semmire" - tette hozzá.

Blatter - aki a Magyar Sportújságírók Szövetségének meghívására érkezett Budapestre - előadásában elárulta, hogy amikor elkezdték a nagy fejlesztéseket a FIFA-nál, fogalmuk sem volt arról, mi fog történni magával a játékkal.

"Az volt a célunk, hogy a labdarúgás nemzetközi nyelv legyen, ne csak Európában és Dél-Amerikában kövessék milliók" - fogalmazott, majd megjegyezte: amikor az első nagy szponzorral sikerült aláírni, onnantól egyszerűbb dolguk volt a többi világcéggel is.

Az igazi áttörést akkor érték el, amikor a televíziókkal egyességre jutottak. "A társaságok rájöttek, hogy a befektetésükért cserébe kétórányi programot kaptak, amiért nem kellett semmi tenniük, maximum egy kommentátort alkalmazniuk" - fűzte hozzá.

A világbajnokságokkal kapcsolatban azt mondta: egy idő után ebben is arra törekedtek, hogy a világ minden részére eljusson a labdarúgás, s amíg 2002 előtt csak az amerikai és az európai földrészen volt vb, azóta Ázsia és Afrika is volt házigazda.

Blatter beszélt a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok odaítéléséről is, melyekkel kapcsolatban felmerült a vesztegetés gyanúja. Mint mondta, az oroszok annyira nem hittek a pályázatuk sikerében, hogy Vlagyimir Putyin elnök ott sem volt az eredményhirdetéskor, csak utólag magángéppel repült Zürichbe, míg a 2022-es torna odaítélésben Blatter szerint a nagypolitika is közrejátszott: állítása szerint többen mondták, hogy jó lenne, ha Katarra szavaznának.

"2015 szeptemberében egyszer csak megjelentek a svájci rendőrök, és engem meg Michel Platinit elvittek kihallgatásra egy kétmillió svájci frankos átutalás miatt. Vizsgálatot indítottak ellenem, de ennek már négy éve és két hónapja" - mondta Blatter, aki szerint az említett összeget a szabályoknak megfelelően, fizetésként utalta el az európai szövetség (UEFA) akkori elnökének.

"Azt gondolom, ez az egész valamiféle bosszú volt ellenünk, mert egyesek szerint mi tehettünk arról, hogy az angolok és az amerikaiak nem kapták meg a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Én jól alszom" - tette hozzá a svájci sportvezető, akit a FIFA etikai bizottsága hat évre tiltott el minden futballal kapcsolatos tevékenységtől, viszont a mai napig nem emeltek vádat ellene.

"Semmit nem bántam meg, mert a megbánásnak nincs értelme. Történt, ami történt" - jelentette ki Sepp Blatter, aki személyes tárgyait - melyeket felfüggesztésekor nem vihetett magával - már majdnem mind visszakapta.

A FIFA mostani helyzetéről újságírói kérdésre azt mondta: a tagországokat kell megkérdezni, jobb-e most a szervezet, mint amikor ő volt azt elnök, ugyanakkor szerinte árulkodó, hogy már többektől hallotta, az ő idejében "megtiszteltetés volt FIFA-tagnak lenni, míg most kötelesség".

"Az is érdekes, hogy amikor 2011-ben én voltam az egyetlen elnökjelölt, két szövetség is felállt a kongresszuson, hogy el kell halasztani a szavazást, mert az nem lehet, hogy egy ekkora szervezetnél csak egy jelölt van. Most, amikor Gianni Infantino egyedül volt jelölt, közfelkiáltással választották újra" - mondta az egykori sportvezető, aki azt is különösnek tartja, hogy jelenleg a FIFA irányítja az afrikai kontinentális szövetséget, noha a konföderációk nem tagjai a világszervezetnek, attól függetlenül működnek.

A labdarúgás jövőjével kapcsolatban úgy vélekedett, a mostani őrült átigazolási összegeket és fizetéseket előbb utóbb nem lehet már túlszárnyalni. Szerinte jó példa erre Neymar esete, akit hiába szeretett volna visszavásárolni nyáron a Barcelona, nem tudott többet fizetni annál a 222 millió eurónál, amit a Paris Saint-Germain adott érte.

"Ha megnézzük a nagy bajnokságokat, azt látjuk, egyre kevesebb a hazai labdarúgó, egyre több ázsiai játékost foglalkoztatnak a már eddig is nagy számban jelen lévő afrikai és dél-amerikai focisták mellett. Sokkal jobban oda kellene figyelni az utánpótlás-képzésre, nem csak az azonnali eredményekre, a minél nagyobb pénzekre gondolni" - fogalmazott Blatter, aki elmondta: elnöksége végén tervben volt, hogy minden nyáron kötelezően lesz három olyan hét, amikor nem lesz semmilyen mérkőzés, hogy a játékosok kipihenhessék magukat.

"Ehelyett most mit látunk? Alig ér véget a bajnokság, júliusban már Bajnokok Ligája-selejtezők vannak, közben mennek a válogatott tornák, majd azok után a nagy klubok ázsiai vagy észak-amerikai túrákra mennek. Anno Havelange azt mondta nekem, szörnyet teremtettem a FIFA-val, de azt gondolom, a labdarúgás mögött lévő hatalmas üzlet lett a szörny" - zárta előadását Joseph Blatter.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 24. csütörtök, 21:12
Címkék: FIFA-ról Joseph Blatter, Joao Havelange, Magyar Sportújságírók Szövetségének, Vlagyimir Putyin, Michel Platinit, Sepp Blatter,
Kommentek
Szalvéta a 2014-es Futball Világbajnokság tiszteletére :
TV Globo csatorna Fantástico című műsorában. A kabala egy úgynevezett matakó (háromöves tatu) nevű állat mely közép Brazíliában őshonos. A figura színei: kék, sárga és zöld melyek a brazil zászló színeire utalnak. A nevét internetes szavazás alapján választották ki, a lehetőségek ezek voltak: Amijubi, Fuleco vagy Zuzeco. Végül a "Fuleco" névre szavaztak a legtöbben, így a figura neve ez lett.
Caxirola

A caxirola a vb hivatalos hangszere, melyet rázni kell.
Helyszínek
Joseph Blatter a rendező ország kihirdetésekor.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2009. május 31-én válaszotta ki azt a 12 várost, amely a világbajnokságon mérkőzéseket rendezhet. A 17 pályázó város közül a 2016-os nyári olimpia helyszíne, Rio de Janeiro, valamint Sao Paulo, Brazíliaváros, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador da Bahia, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal és Recife rendezhet mérkőzéseket.
2014-es labdarúgó-világbajnokság (Brazília)
Belo Horizonte
Belo
venci76, 2014. április 24. csütörtök, 19:00
Ukrán válság - Két amerikai szenátor kizárná Oroszországot a futball vb-ről
Mark Kirk és Dan Coats republikánus szenátor levélben fordult Joseph Blatter FIFA-elnökhöz, és Oroszország tagságának felfüggesztését, valamint az orosz válogatott kizárását kérte a brazíliai vb-ről. A politikusok ugyancsak kezdeményezték, hogy a FIFA fossza meg Oroszországot a 2018-as vb rendezésének jogától.

A szenátorok a FIFA szabályaira hivatkoztak, amelyek megtiltják, hogy bármely ország ellen politikai vagy etnikai alapon diszkriminációt alkalmazzanak. Kirk és Coats precedensként emlékeztetett arra, hogy a FIFA korábban felfüggesztette Jugoszlávia tagságát, emiatt az ország annak ellenére nem vehetett részt 1992-ben az Európa-bajnokságon, hogy kvalifikálta magát, míg az 1994-es vb selejtezőjében el sem indulhatott.

"Mivel Oroszország hasonlóképpen tanúbizonyságot tett a FIFA alapelveinek és a nemzetközi jog arcátlan semmibevételéről, reméljük, egyetért abban, hogy nem érdemli meg azt a megtiszteltetést, hogy akár házigazdája legyen egy világbajnokságnak, vagy akár részt vegyen rajta" -
velemenyezd, 2014. március 07. péntek, 19:36
FIFA-kongresszus - Lesz női tag a végrehajtó bizottságban
Ezzel a vb létszáma 24-ről 25-re emelkedett, de a grémium első női tagját egyelőre nem választották meg. A legnagyobb esélye a bekerülésre a burundi szövetség elnökének, a NOB-tag Lydia Nsekerának van.

Emellett arról is döntöttek, hogy egy új országnak nem szükséges kétéves tagsággal rendelkeznie saját kontinentális konföderációjában ahhoz, hogy bekerüljön a FIFA-ba. A küldöttek úgy határoztak, hogy ez a két javaslat azonnali hatállyal életbe lép.

Ezen kívül a kongresszus döntései értelmében a könyvvizsgáló bizottság hatáskörét és felelősségét kibővítik, egyúttal ennek élére - a vb hétfői javaslatának megfelelően - a svájci Domenico Scalát választották a 2013-as, mauritiusi kongresszusig.

A küldöttek támogatták az etikai bizottság reformját, így a testület a vb elképzeléseinek megfelelően kétkamarássá válik, egyiknek a vizsgálódás, az eljárások lefolytatása, a másiknak pedig a döntéshozatal lesz a feladata. Mivel a vb a hétfői ülésén - az egyik jelölt egészségi állapota miatt - elnapolta
velemenyezd, 2012. május 25. péntek, 14:54
Képek, videók
lustige blatter.jpg
onallovelemeny
2014. január 12. vasárnap, 22:02
Szövetség Istennel
dandej
2019. július 08. hétfő, 10:59
Isten jele - Szövetség
dandej
2019. március 06. szerda, 20:00
Szivárvány - Szövetség
dandej
2017. október 03. kedd, 09:25
Új szövetség 01.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:58
Új szövetség 02.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:57
Új szövetség 03.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:57
Új szövetség 04.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:56
Szövetség
dandej
2016. július 19. kedd, 14:08
Az új szövetségi kapitány
sanci81
2016. június 03. péntek, 19:07
Új szövetség.jpg
chillik
2016. január 03. vasárnap, 13:15
A gyűrű szövetsége.jpg
pacsakute
2014. július 17. csütörtök, 05:13
Visszaemlékezés
bocskai63-71
2007. június 24. vasárnap, 19:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.