Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 12:40 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Továbbra is küzdenek az erdőtűz megfékezéséért a spanyolországi Valenciában
A tűz egy zömében erdős, hegyvidéki térségben pusztít Llutxent, Gandía és Pinet települések közelében.

Elővigyázatosságból két nap alatt eddig több mint 2600 embert evakuáltak a környékről, jellemzően hétvégi házakból, nyaralókból, akiket szállodákban, sportközpontokban szállásoltak el ideiglenesen.

A hatóságok tájékoztatása szerint mintegy húsz, a lakott területektől távolabb fekvő házban keletkezett kár a tűz miatt, amely a településeket továbbra sem fenyegeti.

Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke a helyszínen újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy az oltás sikere az időjárási körülményeken múlik. Kedden a délután feltámadt erős szél sokat rontott a helyzeten - jegyezte meg.

Az erdőtűz megfékezésében mintegy 700-an, tűzoltók, katonák, erdészek vesznek részt, a levegőből pedig 27 légi jármű segíti a munkálatokat.

A térségben ez az idei első nagy kiterjedésű erdőtűz, amelyet az első szakértői vélemények szerint egy villámcsapás okozott.

Spanyolországban az évnek ebben az időszakában fokozott az erdőtüzek kialakulásának veszélye a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom miatt.

Az idei év azonban ebből a szempontból eddigi kedvezően alakult a szokásosnál hűvösebb, csapadékosabb tavaszi és nyár eleji időjárásnak köszönhetően.

Tavaly a dél-európai országban 56 nagyobb, vagyis 500 hektárt meghaladó tűzeset volt, amely összesen több mint 178 ezer hektárnyi területet pusztított el. 2016-ban 65 ezer, 2015-ben pedig több mint 111 ezer hektáron tombolt tűz Spanyolországban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 16:49
Címkék: Ximo Puig, erdőtűz megfékezéséért, spanyolországi Valenciában, zömében erdős, hatóságok tájékoztatása, lakott területektől,
Kommentek
Cséfalvay: megerősödött Magyarország és az OECD kapcsolata az elmúlt négy évben
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) összevont állandó magyar képviseletének vezetője saját kérésére, nyolc év után kilép a közszolgálatból, és visszatér a tudományos életbe. Négyéves párizsi kiküldtetését megelőzően 2010 és 2014 között a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára volt.

Az elmúlt négy évben a távozó nagykövet értékelése szerint Magyarország számára a legjelentősebb esemény az volt, hogy 2016-ban az OECD legfontosabb és egyúttal legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó szakmai rendezvénysorozatának, a miniszteri értekezletnek és az azt megelőző szakpolitikai fórumnak egyik alelnöki posztját 15 év után ismét Magyarország töltötte be. Ugyanebben az évben ünnepelte Magyarország húszéves tagságát a fejlett ipari országokat tömörítő szervezetben, amelynek alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök látogatást tett az OECD párizsi székhelyén.

Cséfalvay arra is emlékeztetett, hogy a magyar kormány
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 13:11
Észak-Afrika és Spanyolország között hasist csempésző bandára csaptak le a hatóságok
A dél-spanyolországi akció során 10 tonna hasist foglaltak le, megtaláltak 12 lopott autót, és tíz rejtekhelyet is felfedeztek.

A rendkívül jól szervezetett banda a Gibraltári-szoroson keresztül csempészte a kábítószert Marokkóból Spanyolországba, többnyire motorcsónakokkal az Estepona és Tarifa városok közötti, mintegy 60 kilométeres partszakaszon.

A hatóságok becslése szerint a bűnözők évente mintegy 60 ezer kilogrammnyi hasist szállíthattak be a dél-európai országba.
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 17:49
Katalán válság - Még két katalán politikus kezdett éhségsztrájkba a börtönben
"Ez az egyetlen alternatívánk, hogy láthatóbbá tegyük alapvető jogaink megsértését" - írta közleményében Josep Rull és Joaquim Forn, akik a tavaly októberben leváltott szeparatista katalán kormány tagjai voltak.

A politikusok az ellen tiltakoznak, hogy jogorvoslati kérelmeiket az alkotmánybíróság ugyan eljárásba vette, de "egy fiókban felejtette".

Hangsúlyozták: amíg ügyükben nem merítettek ki minden spanyolországi jogorvoslati lehetőséget, addig nem fordulhatnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Úgy vélik, az alkotmánybíróság késlekedése ebben akadályozza őket.

Velük együtt már négyen folytatnak éhségsztrájkot az előzetes letartóztatásban lévő katalán vezetők közül, akik szerepet játszottak Katalónia elszakadási törekvéseiben tavaly ősszel.

Jordi Sánchez és Jordi Turull szombaton jelentette be a tiltakozó akcióját. "Elutasítjuk, hogy az alkotmánybíróság akadályozza az európai igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést" - írták közleményükben, amelyet egyik ügyvédjük ismertetett
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 15:52
Breda nyerte el az EU fogyatékossággal élők támogatásáért járó Access City-díját
örökséget. Tájékoztatása szerint különdíjat vehetett át a dániai Viborg és az olaszországi Monteverde, amelyek hozzáférhetőbbé tették kulturális örökségi helyszíneiket.

Az Access City-díj második és harmadik helyezettje a franciaországi Évreux városa és a lengyelországi Gdynia lett. A zsűri a láthatatlan fogyatékosságokra fordított figyelemért méltatta Évreux-t, és a szellemi fogyatékos személyek bevonására irányuló kezdeményezésekért Gdyniát. Végezetül pedig a magyarországi Kaposvár és a spanyolországi Vigo kapott külön említést. Kaposvár folyamatos fejlesztéseiért kapta ezt az elismerést, míg Vigót a változatos domborzaton alkalmazott innovatív építészetért emelte ki a zsűri.

Az Európai Unió Access City-díja olyan városok tevékenységének elismeréséül szolgál, amelyek úttörők az uniós akadálymentesítés terén, egyértelmű és fenntartható módon javították a városi élettel kapcsolatos alapvető szolgáltatások hozzáférhetőségét, valamint konkrét tervekkel rendelkeznek további fejlesztésekre.

Az
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 14:22
Andalúziában a szocialisták győzelmét jelentette be a választási bizottság
A leadott szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál közzétett hivatalos eredmény szerint a dél-spanyolországi autonóm közösséget 36 éve irányító szocialista párt a voksok 28,1 százalékával 33 mandátumot szerezett a helyi, 109 fős törvényhozásban, de ez nem elegendő ahhoz, hogy önállóan tudjon kormányozni.

Az első elemzői vélemények szerint a győzelem valójában vereség a párt számára, mivel eddig 47 képviselőt delegált a helyi parlamentbe, ráadásul eredménye alapján jelenleg nehezen elképzelhető olyan együttműködés más pártokkal, amellyel folytatni tudja a kormányzást Andalúziában.

A második legtöbb szavazatot, 20,7 százalékot a konzervatív Néppárt (PP) kapta, amely 26 mandátumot jelent számára, héttel kevesebbet, mint amennyivel eddig rendelkezett.

A harmadik az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt lett 18,2 százalékos támogatottsággal és 21 képviselői hellyel. Az andalúz parlamentben eddig kilenc mandátummal voltak jelen.

Negyedik helyen került be az andalúz
velemenyezd, 2018. december 02. vasárnap, 23:12
Január közepén Budapesten rajtol a 2019-es motoros teremtriál vb-sorozat
gondolja, a motorozást kedvelő fiataloknak nagy motivációt jelenthet, hogy élőben láthatnak egy olyan legendát, mint Toni Bou, s reméli, hogy pár év múlva esetleg már magyar résztvevője is lesz a világbajnokságnak.

Pere Flores, a licenctulajdonos 2Play kommunikációs igazgatója, a rendezvény promótere kifejtette: az ezúttal is nyolc felvonásból álló vb-sorozat jövő évi újdonsága, hogy Moszkva, valamint a Costa Rica-i San Juán is bekerült a versenyhelyszínek közé. Megemlítette azt is, hogy a három spanyolországi futamot Bilbaóban, Barcelonában és Granadában, a franciaországit Marseille-ben rendezik, a záró versenyre pedig április 27-én Andorrában kerül sor.

A promóter tájékoztatása alapján az egyes vb-futamokon továbbra is kilencen fognak versenyezni, közülük hatan jutnak tovább a második fordulóba, majd ketten a döntőbe, de újdonság lesz, hogy a finálé előtt még a harmadik helyért is tartanak egy párharcot.

Az eseményen kiegészítő programként ismét bemutatót fog tartani Hegedűs László 20-szoros
velemenyezd, 2018. november 28. szerda, 17:23
ExoMars űrexpedíció - Magyarok tesztelték az első európai marsjárót
szerint az Európai Űrügynökség (ESA) 2020-ban startoló ExoMars rover nevű űreszköze 2 méter mélyre képes lefúrni a felszín alá. Az onnan kiemelt mintát elemezve következtet a Mars egykori lakhatóságára, az ősi élet előfordulási esélyeire. Nagyjából ez az a mélység, ahová már a kozmikus sugárzás töltött részecskéi sem hatolnak le, így ott változatlan állapotban lehetnek az egykori szerves molekulák, talán életnyomokkal együtt.

A beszámoló szerint október végén majdnem két héten keresztül a dél-spanyolországi Tabernas-sivatag kopár vidékén végeztek újabb földi kísérleteket.

A mérések alapján sikerült a célkőzet szemcseméretét azonosítani, a három fúrás közül az egyik helyszínen rétegeket elkülöníteni, azok viszonyát jellemezni, ezek az adatok később nagyban segíthetik a Marson kapott mérési eredmények értelmezését.

Magyarország a programban a földi analógiák - vagyis a marsihoz sok tekintetben hasonló körülmények - vizsgálata, valamint laboratóriumi mérések révén vesz részt. Ezek keretében
velemenyezd, 2018. november 28. szerda, 15:22
Férfi vízilabda Eurokupa - Spanyolországi döntetlennel jó helyzetben az OSC
A hazaiak öt másodperccel a vége előtt egyenlítettek, a magyar csapat legjobbja a háromgólos Hárai Balázs volt.

A visszavágót december 5-én rendezik.

Eredmény:

Eurokupa, negyeddöntő, első mérkőzés:CN Terrasa (spanyol) - A-Híd OSC Újbuda 9-9 (2-1, 0-2, 3-3, 4-3)-------------------------------------------------------------- --a magyar csapat gólszerzői: Hárai 3, Salamon, Brguljan 2-2, Erdélyi, Randelovic 1-1
velemenyezd, 2018. november 21. szerda, 22:23
Képek, videók
Spanyolországi plakátjuk
evasari
2007. július 15. vasárnap, 13:24
Valencia.jpg
farkas1945
2013. november 22. péntek, 11:03
Valencia-Spanyolország ; A
farkas1945
2013. szeptember 09. hétfő, 11:06
Valencia
noelle
2013. március 03. vasárnap, 16:42
valencia
lacipecsenye
2012. június 19. kedd, 10:33
Valencia, Spanyolország.j
jpiros
2012. május 15. kedd, 18:42
ciudadartes_valencia.j pg
tvnati
2011. november 14. hétfő, 12:47
catedral_valencia.jpg
tvnati
2011. november 14. hétfő, 11:41
Valencia-szökőkút.BMP
agica2004
2011. június 02. csütörtök, 13:59
Valencia zászlója.png
farkas1945
2010. december 09. csütörtök, 17:29
Valencia címere.png
farkas1945
2010. december 09. csütörtök, 17:29
Valencia.png
farkas1945
2010. december 09. csütörtök, 17:29
Valencia.4.png
farkas1945
2010. december 09. csütörtök, 17:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.