Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 17:55 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bauhaus-nap szombaton a Nemzeti Galériában
Mindaz, amit ma modern formatervezésnek, modern építészetnek, modern alkalmazott művészetnek hívunk, a száz évvel ezelőtt Weimarban megalakult Bauhaus örökségén alapul: azon az alapkérdésen, hogy a modern művészet hogyan tudja szolgálni az embert. A Bauhaus új formakultúrát, új ízlést jelentett, a geometria szépségét a kuszaság fölött, rendet a rendetlenség fölött - emlékeztet a Magyar Nemzeti Galéria által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény.

Az MNG a szombati Bauhaus-napon nemcsak a Bauhaus100. Absztrakt Revü - Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kiállítással, hanem számos programmal is várja látogatóit.

A Bauhaus Absztrakt revüjétől David Bowie-ig címmel Topor Tünde és Winkler Nóra, az Artmagazin munkatársai tartanak előadást, a Bauhaus100 című kiállításban pedig a nap folyamán négy tárlatvezetés is indul.

Elsősorban a gyerekeket célozza meg az Életre kelt geometriai formák címmel meghirdetett, délelőtti workshop; Békés Rozi grafikusművész délutáni kreatív workshopja azonban a felnőtteknek is szól.

A Metropolitan Egyetem divat- és textiltervező mesterszakos hallgatói Bauhaus-lenyomatok címmel tartanak Bauhaus inspirálta divatperformanszt. Az Oskar Schlemmer, Vaszilij Kandinszkij, Breuer Marcell, Moholy-Nagy László, Paul Klee munkássága által inspirált darabokat a Góbi Rita Társulat táncosai keltik életre a mozdulatművészet segítségével.

A Bauhaus-napon fellép Ladányi Andrea táncművész is, aki StreetArt című darabját az MNG felkérésére komponálta, reflektálva a Bauhaus100 című időszaki kiállításra - közölte a Magyar Nemzeti Galéria.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 03. péntek, 07:40
Címkék: Nemzeti Galériában, Magyar Nemzeti Galéria, Absztrakt Revü, Weininger Andor, Bauhaus Absztrakt, David Bowie-ig,
Kommentek
Album és DVD jelent meg az MNB Értéktár programja keretében megvásárolt műkincsekről
gyűjteménnyel rendelkezik például az angol, az osztrák, a belga, az észt, a francia, a cseh, a német és a spanyol jegybank is.

Hozzátette: az MNB kulturális missziója az album megjelentetésével nem ér véget. Ezeket a műtárgyakat, gyűjteményeket sorba kérik kölcsön magyarországi és nemzetközi múzeumok - mutatott rá, példaként említve Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét, amelyet a olaszországi bellunói városi múzeum kért kölcsön. Kövesi István festménygyűjteményét a Virág Judit Galériában, a Szent István Király Múzeumban és a Déri Múzeumban is láthatta a közönség, a Kiss Ferenc-gyűjteményt pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Vaszary Galéria és az Iparművészeti Múzeum is bemutatta.

Nagy Mihály főosztályvezető hangsúlyozta, hogy a programnak köszönhetően Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye a Krisztus-trilógia másik két darabjával együtt ezentúl hosszú távon is látható lesz a debreceni Déri Múzeumban.Tóth Csaba régész-muzeológus az albumot bemutatva
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 15:01
MűHelyek képzőművészeti kiállítás Szentendrén
A tárlaton a Régi Művésztelep alkotói közül Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla, Krizbai Alex, Martin Henrik, Nagy Barbara műveivel, az Új Művésztelep művészei közül Asszonyi Tamás, Bálint Ildikó, Czakó Margit, Farkas Zsófia, Hajdú László, Jávor Piroska, Kapusi Gábor, Kisfalusi Márta, Kocsis Eszter, Lukovitzky Endre, Nagy Kriszta, Pirk László alkotásaival lehet találkozni.

A 33. Szentendrei Tavaszi Fesztivál részeként megnyíló tárlatot köszöntve Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára felidézte, hogy az 1928 januárjában Budapesten megalakult Szentendrei Festők Társasága célul tűzte ki a nemzeti magyar művészet, nemzeti festészet kiterjesztését. A régi és az 1969-ben megalakult, idén 50 esztendős Új művésztelep alkotóinak művészete kiáramlik az országos és a nemzetközi művészeti életbe, öregbítve az ország és a város, valamint a magyar képzőművészet hírnevét - emelte ki.
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 10:01
Kortárs képzőművészek kiállításával ünneplik Aba-Novák 125. születésnapját
festészet egyik legeredetibb tehetsége 1894. március 15-én született Budapesten. A művész nevét viselő leányfalui galériát Kováts Kristóf, a festő unokája alapította 2010-ben.

A galéria idén március 15-én ér századik kiállításához - hangsúlyozta Kováts Kristóf galériavezető a tárlatot beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón, hozzátéve: a jubileumi kiállításon 25 kortárs képzőművész egy-egy alkotását mutatják be.

Mint mondta, Aba-Novák képeiből minden évben rendeznek kiállítást a galériában, az indulásuk óta eltelt kilenc év alatt pedig 170 művész mutatkozhatott be náluk csoportos vagy egyéni kiállításon. Kiemelte, hogy a galériában megfordult alkotók közül választották ki - művészi szempontok alapján - a jubileumi kiállítás 25 művészét.

Elmondta azt is, hogy a tárlatot később Szolnokon, az Aba-Novák Agórában is láthatja majd a közönség.

Kieselbach Tamás galériavezető emlékeztetett arra, hogy a Kieselbach Galéria gondozásában 2006-ban jelent meg Aba-Novák munkásságát és életét
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 14:11
A Bükki Művésztelep alkotásai láthatók a MANK Galériában
Tavaly tizenegyedik alkalommal rendezték meg a bükki művészeti találkozót, amelynek résztvevői között képző- és tervezőművészek, festők, restaurátorok, fotográfusok, zeneszerzők és tervezőgrafikusok is részt vettek - közölte a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) az MTI-vel.

A Bükki Nemzeti Park területén található, tizenegy éves múltra visszatekintő nagyvisnyói Bükki Művésztelepen olyan művészek dolgoznak, akik többsége mögött már számottevő kiállítás és jelentős szakmai múlt áll, miközben a telepen folyó alkotómunka a vizuális művészeti ágak széles spektrumán mozog.

A művésztelepen minden évben jellemző az elmélyült alkotómunka és a kísérletezés. Az alkotók egy része önálló szakmai programmal készül, míg mások a sajátjuktól eltérő művészeti ágakban, új technikákat kipróbálva színesítik portfóliójukat. Az utóbbi időben jellemzően a grafikai, tervezőgrafikai technikáké és sokszorosító eljárásoké a főszerep.

A most nyíló kiállításon Josephine Bonnet képzőművész, Gábor
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 18:42
Restaurálták Molnár C. Pál Angyali üdvözlet című alkotását
A művész születésének 125. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az 1929-ben készült festmény, amely az imádkozó Máriát és Gábriel arkangyalt ábrázolja, az évek során erősen megrongálódott. A restaurálásra a szaktárca támogatásával került sor, így az emlékházban már 44 festményt őriznek.

A helyettes államtitkár köszöntőjében azt emelte ki, hogy Molnár C. Pál a város szülötte, díszpolgára, így a ma ott élő lakosság számára is fontos pillanat a restaurált kép átadása.

A festőművész alkotásáról szólva Bajnai István kanonok, plébános és művészettörténész azt emelte ki, hogy szinte minden képéről - nemcsak a szakrális témájúakról, hanem virágcsendéleteiről vagy az itáliai tájképekről is - nagyfokú spiritualizmus sugárzik.

Szerinte ez annak köszönhető, hogy a művész múlt század a 20-as éveinek végén, a 30-as évek elején a Római Akadémián mélyítette el
velemenyezd, 2019. január 21. hétfő, 13:03
Magyarországi kiállítás is szerepel a Global Fine Art Awards díj közönségszavazásán
A kortárs ukrán képzőművészetet bemutató kiállítás 31 ország további 93 jelöltjével együtt került abba a rangos nemzetközi versenybe, amelynek díjait évente 13 kategóriában ítélik oda. A Budapesten 2018. április 6. és június 24. között megrendezett tárlat Az év legjobb csoportos kortárs művészeti kiállítása kategória díját nyerheti el - közölte az MTI-vel kedden a Ludwig Múzeum.

Az évente kiosztott elismerés jelöltjei között különféle művészettörténeti korszakokra és műfajokra fókuszáló egyéni és csoportos válogatások egyaránt helyet kaphatnak. A díj odaítéléséről szakértőkből álló grémium dönt, emellett január 14. és 27. között a közönség is voksolhat kedvencére, és a legtöbb szavazatot kapott jelöltnek odaítélik a Youniversal Award díjat.

Az érdeklődők naponta egyszer szavazhatnak az ABC sorrendben megjelenő kiállításcímekre - a Ludwig Múzeum válogatásának angol címe: Permanent Revolution: Ukranian Art Today - a http://globalfineartawards.org/wp/index.php/poll/2018-youniversal- award/
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 17:22
A magyar kultúra napja - Programok Zala megyében
Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában szerdán nyílik meg a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész Paradoxonometria című kiállítása. A tárlaton "kicsit kétértelmű" grafikai paradoxonokat mutatnak be: a művek nagy része rézkarc, emellett néhány tükörhengeres anamorfózis és "deszkametriának" nevezett, ácsolással, szögeléssel készült munka is látható lesz - mondta el Orosz István az MTI-nek.

A Hevesi Sándor Színházban január 21-én sajtófotó-kiállítás nyílik. A tárlaton Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter fotóriporter közel 70 munkáját állítják ki, és válogatást mutatnak be a sajtófotó-pályázatra érkezett képekből.

Január 22-én, a magyar kultúra napján a kőszínházban a Zalai Táncegyüttes lép színpadra, a műsor vendége lesz Pál István Szalonna és Bandája. A gálaesten adják át a Kultúra Mecénása Díjat és a közművelődési elismeréseket.

A megyei levéltárban sajtótájékoztatón értékelik az intézmény elmúlt évi tudományos és közművelődési tevékenységét és
velemenyezd, 2019. január 14. hétfő, 16:23
Képek, videók
Nemzeti Galériában.jpg
agica2004
2012. március 03. szombat, 18:19
Bauhaus alja.jpg
cbnora
2010. december 05. vasárnap, 19:07
Bauhaus.jpg
cbnora
2010. december 05. vasárnap, 19:06
Bauhaus játszótér.jpg
gaazgezabandi
2008. május 08. csütörtök, 22:29
harminc évvel ezelőtt.jpg
katalinkohut
2018. június 14. csütörtök, 21:50
harminc évvel ezelőtt.jpg
kohlinka
2018. június 14. csütörtök, 21:48
Kertünk 13 évvel ez előtt
dandej
2017. augusztus 16. szerda, 11:51
Öt évvel voltam idősebb n
furaila
2016. április 05. kedd, 14:36
Negyven évvel.jpg
chillik
2016. február 12. péntek, 04:49
O.V.- 25 évvel ezelőtt.jp
agica2004
2015. szeptember 27. vasárnap, 19:22
Olimpia 56 évvel ezelőtt
pacsakute
2014. augusztus 01. péntek, 21:41
106 évvel ezelőtt, 1908.
babi610805
2014. július 03. csütörtök, 06:12
bb 20 évvel később.jpg
snbela44
2014. február 05. szerda, 04:08
24 évvel ezelőtt.jpg
basikele
2013. június 30. vasárnap, 12:54
én 100 évvel ezelőtt.jpg
dnemethk
2012. május 26. szombat, 18:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.