Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 15:30 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bauhaus-nap szombaton a Nemzeti Galériában
Mindaz, amit ma modern formatervezésnek, modern építészetnek, modern alkalmazott művészetnek hívunk, a száz évvel ezelőtt Weimarban megalakult Bauhaus örökségén alapul: azon az alapkérdésen, hogy a modern művészet hogyan tudja szolgálni az embert. A Bauhaus új formakultúrát, új ízlést jelentett, a geometria szépségét a kuszaság fölött, rendet a rendetlenség fölött - emlékeztet a Magyar Nemzeti Galéria által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény.

Az MNG a szombati Bauhaus-napon nemcsak a Bauhaus100. Absztrakt Revü - Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kiállítással, hanem számos programmal is várja látogatóit.

A Bauhaus Absztrakt revüjétől David Bowie-ig címmel Topor Tünde és Winkler Nóra, az Artmagazin munkatársai tartanak előadást, a Bauhaus100 című kiállításban pedig a nap folyamán négy tárlatvezetés is indul.

Elsősorban a gyerekeket célozza meg az Életre kelt geometriai formák címmel meghirdetett, délelőtti workshop; Békés Rozi grafikusművész délutáni kreatív workshopja azonban a felnőtteknek is szól.

A Metropolitan Egyetem divat- és textiltervező mesterszakos hallgatói Bauhaus-lenyomatok címmel tartanak Bauhaus inspirálta divatperformanszt. Az Oskar Schlemmer, Vaszilij Kandinszkij, Breuer Marcell, Moholy-Nagy László, Paul Klee munkássága által inspirált darabokat a Góbi Rita Társulat táncosai keltik életre a mozdulatművészet segítségével.

A Bauhaus-napon fellép Ladányi Andrea táncművész is, aki StreetArt című darabját az MNG felkérésére komponálta, reflektálva a Bauhaus100 című időszaki kiállításra - közölte a Magyar Nemzeti Galéria.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 03. péntek, 07:40
Címkék: Nemzeti Galériában, Magyar Nemzeti Galéria, Absztrakt Revü, Weininger Andor, Bauhaus Absztrakt, David Bowie-ig,
Kommentek
Kulturális örökség napjai - Tárlatvezetések, könyvtári séta Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Szombaton vezetésen mutatják be a szolnoki Damjanich János Múzeum és a Tabáni Tájház épületeit, utóbbi helyszínen kézműves foglalkozást is tartanak. A múzeumban az érdeklődők meglátogathatják a restaurátorműhelyt, valamint részt vehetnek Kertész Róbert régésznek a szolnoki vár régészeti ásatásának eredményeiről szóló előadásán, tárlatvezetésén.

A Szolnoki Galériában szintén tárlatvezetéssel tekinthető meg a Tabán (P)anno című kiállítás. A szolnoki Hotel Tisza Étteremben Megyeszékhelyből város - a szolnoki Tisza Szálló megépítésének jelentősége a településfejlődés szempontjából című előadásra és kiállításra várják az érdeklődőket, előadó Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora lesz.

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában A szó elszáll - az írás megmarad? Iratpusztulások Jász-Nagykun-Szolnok megyében című időszaki kiállításon a látogatók megismerhetik, hogy a török hódoltság korában, a második világháború idején vagy 1956-ban hogyan pusztultak el a múlt
velemenyezd, 2019. szeptember 20. péntek, 09:51
Idén is megrendezik a BODY.RADICAL Nemzetközi Előadóművészeti Biennálét
A programok Budapesten a Nemzeti Táncszínházban és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében, valamint Pécsen a Nádor Galériában lesznek - közölte a rendezvénysorozat szakmai partnere, a Nemzeti Táncszínház az MTI-vel.A közlemény szerint a kezdetben a butoh (japán avantgárd) előadásokra fókuszáló fesztiválprogramban, évről évre fokozatosan megjelentek a műfaj szoros határai közé nem sorolható, de a butoh filozófiáját tükröző, határokat feszegető, radikális előadások, kortárstánc-produkciók és performansz akciók is.

Idén Japánból, Koreából, Kínából, Kanadából és Spanyolországból érkeznek határokat feszegető, radikális, fizikai, ugyanakkor erős érzelmi töltettel bíró előadások, amelyek esetenként tradicionális gyökerekből inspirálódtak.

Az előadások mellett a kétnapos butoh workshopot Okuyama Barabbas, a Dairakudakan együttes volt frontembere vezeti.

Az idei filmvetítés anyagát a tokiói Murobusi Ko Archívum, Basil Doganis filmrendező, a Parallel Művészeti Alapítvány és
velemenyezd, 2019. szeptember 07. szombat, 11:51
Fődíjat nyert a Magyar Nemzeti Múzeum Sanghajban
ezren tekintettek meg. A tárlat egyik fő attrakciója az az ötméteres Magic Wall volt, amelyen a látogatók interaktív módon kerülhettek közel a bemutatott tárgyakhoz. A videófal megvalósítója a Back és Rosta Kft., és bár magyar innovációról van szó, a fejlesztés jelentős része Sanghajban történt.

Jelenleg magyar fejlesztésű Magic Wall várja a látogatókat a pekingi Tiltott Város Palotamúzeumában, az agyagkatonákat bemutató Senhszi Történeti Múzeumban, a Sanghaj Múzeumban, továbbá számos művészeti galériában, kulturális emlékhelyen, valamint a budapesti Szépművészeti Múzeumban is.

A Skanzen két díjban is részesült a F@IMP 2.0 Fesztiválon: az egyéb kategóriában ezüstéremmel jutalmazták a múzeum I'm from Hungary című kisfilmjét (rendező-operatőr: Hugyecsek Balázs), dokumentumfilm kategóriában pedig szintén ezüstérmes lett a Hand/Craft/Art című film, melyet a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának megbízásából készített a Konkam Stúdió (rendező-operatőr: Kovács László).

A PIM a CSÁTH* A
velemenyezd, 2019. augusztus 30. péntek, 15:12
Borszerda estek júliusban a Nemzeti Galériában
A Borszerda idei témái a borok egy-egy lehetséges tulajdonságához kapcsolódnak. Az Elegáns címmel meghirdetett, július 3-i esten a Bécs melletti Pfaffl Pincészet mutatkozik be és a Gáspár Károly Trió zenél - közölte az MTI-vel a Nemzeti Galéria.

Halász Rita művészettörténész Fekete - az elegáns szín címmel tart előadást, Krasznai Réka művészettörténész viselettörténeti sétára invitálja az érdeklődőket a 19-20. századi állandó kiállításba, Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése "Márványba zárt történetek" nyomába ered, de lesz angol nyelvű vezetés is.

Július további Borszerdáin a Testes, a Friss, majd a Gyümölcsös tematikák határozzák meg a programot.

A Borszerdák során az állandó kiállítások mellett a Magyar Nemzeti Galéria egyes időszaki tárlatai is látogathatók.

Augusztus első két szerdáján a Vasarely Múzeumban folytatódnak a borszerdák programjai, melyeken a Játékos és a Virágos téma kerül középpontba.
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 14:01
Csütörtökig tartanak a Kisfaludy Színházi Fesztivál programjai Balatonfüreden
Kaposvári Egyetem Kéri Kitty és Uray Péter vezette első évfolyamos színész szakos hallgatói Igor Stravinsky Tavaszi áldozat című darabját dolgozzák fel mozgásszínházi előadásukban, majd az est második felében a színház Cserhalmi György és Vidnyánszky Attila vezette negyedéves hallgatói LGT-dalokkal állnak a színpadra.

Kedden délelőtt az Anna Grand Hotel dísztermében a kaposvári Csiky Gergely Színház a Medve és a Kislány című csecsemőszínházi előadását láthatja a közönség, este pedig a Vaszary Galériában a Kaposvári Egyetem elsőéves színész szakos hallgatói Szerelem hét képben címmel a Lila Ákác, a Patika, a Vőlegény, a Félkesztyű és a Május című Szép Ernő-művekből mutatnak be jeleneteket.

Szerdán megkoszorúzzák Kisfaludy Sándor balatonfüredi szobrát, ahol köszöntőt mond Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színművésze. Ezután a Kisfaludy Galériában a Kaposvári Egyetem Bozsik Yvette és Bakos-Kiss Gábor vezette másodévesei kortárs verseket állítanak színpadra többek közt Szabó T. Anna, Kiss Judit
velemenyezd, 2019. június 30. vasárnap, 16:01
Rembrandt 350 - Kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
Immár a második kiállítás nyílt meg az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény terében kialakított kabinetteremben, amely lehetőséget nyújt arra, hogy kortárs és klasszikus művészek munkái lépjenek egymással párbeszédbe - közölte a pénteki megnyitón Vígh Annamária főigazgató-helyettes.

Fehér Dávid kurátor elmondása szerint a kamaratárlat neoavantgárd munkái egyfelől Rembrandt művészetére, másrészt a holland mester által olyannyira kedvelt önarckép műfajára reflektálnak, de az anyagban helyet kapott Rembrandt 1633-ban alkotott, Sálas, sapkás önarckép ellenfényben című rézkarca is.A fény fontos motívum Lakner László Rembrandt-parafrázisaiban is, hívta fel a figyelmet a kurátor: a Rembrandt tanulmányok című vászon nemcsak a festészet, hanem a félhomályban létezés szimbólumává is teszi a holland mestert.

A Lakner László egyik főműveként számon tartott olajfestmény mellett egy litográfia és egy rézkarc is látható a neoavantgárd alkotótól.

Birkás Ákos életművében szintén fontos szerepet tölt be a
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 13:11
Album és DVD jelent meg az MNB Értéktár programja keretében megvásárolt műkincsekről
gyűjteménnyel rendelkezik például az angol, az osztrák, a belga, az észt, a francia, a cseh, a német és a spanyol jegybank is.

Hozzátette: az MNB kulturális missziója az album megjelentetésével nem ér véget. Ezeket a műtárgyakat, gyűjteményeket sorba kérik kölcsön magyarországi és nemzetközi múzeumok - mutatott rá, példaként említve Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét, amelyet a olaszországi bellunói városi múzeum kért kölcsön. Kövesi István festménygyűjteményét a Virág Judit Galériában, a Szent István Király Múzeumban és a Déri Múzeumban is láthatta a közönség, a Kiss Ferenc-gyűjteményt pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Vaszary Galéria és az Iparművészeti Múzeum is bemutatta.

Nagy Mihály főosztályvezető hangsúlyozta, hogy a programnak köszönhetően Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye a Krisztus-trilógia másik két darabjával együtt ezentúl hosszú távon is látható lesz a debreceni Déri Múzeumban.Tóth Csaba régész-muzeológus az albumot bemutatva
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 15:01
Képek, videók
Nemzeti Galériában.jpg
agica2004
2012. március 03. szombat, 18:19
Bauhaus alja.jpg
cbnora
2010. december 05. vasárnap, 19:07
Bauhaus.jpg
cbnora
2010. december 05. vasárnap, 19:06
Bauhaus játszótér.jpg
gaazgezabandi
2008. május 08. csütörtök, 22:29
harminc évvel ezelőtt.jpg
katalinkohut
2018. június 14. csütörtök, 21:50
harminc évvel ezelőtt.jpg
kohlinka
2018. június 14. csütörtök, 21:48
Kertünk 13 évvel ez előtt
dandej
2017. augusztus 16. szerda, 11:51
Öt évvel voltam idősebb n
furaila
2016. április 05. kedd, 14:36
Negyven évvel.jpg
chillik
2016. február 12. péntek, 04:49
O.V.- 25 évvel ezelőtt.jp
agica2004
2015. szeptember 27. vasárnap, 19:22
Olimpia 56 évvel ezelőtt
pacsakute
2014. augusztus 01. péntek, 21:41
106 évvel ezelőtt, 1908.
babi610805
2014. július 03. csütörtök, 06:12
bb 20 évvel később.jpg
snbela44
2014. február 05. szerda, 04:08
24 évvel ezelőtt.jpg
basikele
2013. június 30. vasárnap, 12:54
én 100 évvel ezelőtt.jpg
dnemethk
2012. május 26. szombat, 18:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.