Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 23:07 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A mélységből
,,Mert aki testének vet, a testből arat majd pusztulást." Galata 5,8

Senki nem vétkezhet úgy, hogy büntetlenül megússza. A bűn következményei nemcsak elháríthatatlanok, hanem rendkívül keservesek. A bűn tűnhet eleinte kedves kiscicának, végül azonban üvöltő oroszlánként marcangol szét bennünket.

A bűn állítólag varázslatos voltát lépten-nyomon reklámozzák. De nagyon keveset hallunk az érem másik oldaláról. Nagyon kevesen hagynak hátra leírást a hanyatlásukról és az azt követő nyomorúságról.

Írország egyik legragyogóbb tehetségű írója megtette. Természetellenes perverzióba bonyolódott. Egyik esetét a másik követte, míg végül bíróság elé került, és a börtönben kötött ki.

,,Mindent megadtak nekem az istenek. Lángész voltam, nevem jól ismert lett, magas társadalmi állásban voltam. Megadatott az intellektuális ragyogás és bátorság. A művészetet filozófiává tettem, és a filozófiát művészetté. Megváltoztattam az emberek gondolkodását és a dolgok színét. Bármit mondtam vagy tettem, ámulatba ejtettem vele az embereket.. A művészetet úgy kezeltem, mint a legfőbb valóságot, az életet pedig, mint a költészet egyik puszta formáját: fölébresztettem korom képzelőerejét, úgyhogy valóságos mítosz és legenda szövődött körém. Minden rendszert egyetlen mondatban foglaltam össze, és minden létet egyetlen epigrammában.

De mindezek mellett más is akadt az életemben. Hosszú időszakokon át engedtem magam értelmetlen és érzéki élvezetekhez elcsábítani. Gyönyörűséget találtam abban, hogy igazi 'világfi' képében léptem fel. Gyönge és középszerű jellemekkel vettem körül magam. Eltékozoltam lángeszemet, és valami sötét gyönyörűséggel töltött el, hogy örök ifjúságomat elvesztegessem. S miután az élet magaslatain unatkoztam, tudatosan a mélybe szálltam, és új érzéki ingereket kerestem. Ami a gondolkodás mezején a paradoxon volt, az a szenvedély területén a perverzió lett. A vágyak végül betegséggé lettek, vagy őrületté, vagy mindkettővé. Kíméletlenül tönkre tettem mások életét, leszakítottam a gyönyörűség virágát, aztán odébb álltam. Elfelejtettem, hogy minden hétköznapi kis cselekedet jellemet alakít és rombol, és azért mindazt, amit az ember titokban cselekszik, egy napon a háztetőkön fogják hirdetni... borzalmas szégyenben végeztem."

Az esszének, amelyből a fenti idézetet vettük, az a címe: ,,Oscar Wilde: De profundis" - ,,A mélységből" (Zsolt 130).

William MacDonald
kalmanpiroska, 2019. május 03. péntek, 07:39
Címkék: Oscar Wilde, William MacDonald, testből arat, érem másik, másik követte, börtönben kötött,
Kommentek
Mai napi bölcsességek
Nem egyetlen zugocska számára születtem, hazám az egész világ.

.....

A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos.

Albert Einstein

.....

Valahányszor egyetértenek velem az emberek, úgy érzem, hogy tévedek.

Oscar Wilde

.......

A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek, és rá vár.

Terry Pratchett
lilagondolatok, 2020. május 26. kedd, 10:03
Koronavírus - Hangoskönyvek, online-produkciók Debrecenben
amely rendszeresen kínál majd otthon megvalósítható, kreatív, izgalmas feladatokat.

A színházi munka leállta után karitatív szerepet vállalnak a Csokonai Színház művészei: Kubik Anna és Varga Klári hangoskönyvek elkészültében segédkezik. Kubik Anna közreműködik egy látássérültek számára készülő hangoskönyvben, a Minden napra egy mese című videósorozatban egy Benedek Elek mesét olvas fel, a közelgő költészet napjára pedig Kiss Benedek egy versének tolmácsolásával készül. Varga Klári tolmácsolásában Oscar Wilde A boldog herceg című műve lesz elérhető hangoskönyv formájában.

A Debreceni Egyetem (DE) zeneművészeti kara Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói is rövid videókkal próbálják tartalmassá tenni az otthonlétet: a Facebookon koncertekkel, szavalatokkal, kulturális produkciókkal szeretnék szórakoztatni azokat, akik otthon maradnak. Az előadóművészek otthonaikban rögzített felvételekkel próbálják kellemesebbé tenni a bezártságot, szórakoztatni a közönségüket.

A Modem Modern és Kortárs
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 14:51
Facebookon kaptam
Szervusz Kedves Évi .
Nagyon szépen köszönöm .

Szép estét , majd jó éjszakát kívánok sok szeretettel .
Puszillak .
"Szeressük a színt , a szépséget , az életörömöt .
És minél kevesebbet beszéljünk az élet szomorúságáról !"

(Oscar Wilde)
eva6, 2020. február 19. szerda, 19:01
Angol szerelmes versek
ilyenek előtt csodálatos birodalom tárul fel, mint ahogy a befogadók előtt is. Újra megbizonyosodhatnak arról, hogy a költészetre csak a saját öntörvényei érvényesek. Ennek a jól nevelt, szigorúan erkölcsös, alapjában véve konzervatív népnek is megvoltak a maga botrányt botrányra halmozó, polgárpukkasztó fenegyerekei, mint Lord Byron, a szülői akarattal szembeszegülő, romantikus szerelmesei, mint Elizabeth Barrett és Robert Browing vagy éppenséggel az érzelmi másságot dacosan vállaló lázadói, mint Oscar Wilde. És nemcsak a szabadosabb századokban már, hanem sokkalta előbb: Christopher Marlowe éppen olyan korhely, bűnözőkkel cimboráló kocsmatöltelék volt a tizenhatodik században, mint a francia Villon az előzőben. Ha szerelemről van szó, a legendás angol hidegvér is éppen úgy felforr alkalmasint, mint a lobogásban sohasem lankadó latinok vére.

Angol pontosabban brit költők szerelmes verseiből kínálunk önöknek egy karcsú válogatást. Azért pontosítok, mert például a skót Burns éppen úgy
foldinefehereva, 2019. november 19. kedd, 19:45
Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz kapta az 50 éves szolnoki filmfesztivál életműdíját
A méltatás szerint Jankovics Marcell nemcsak rajzfilmrendezőként, illusztrátorként, hanem kultúrtörténészként is közismert, életműdíja nemcsak az animációs filmrendezőnek, hanem a polihisztornak is szól.

Gyulai Líviusz munkásságát egyedülálló stílusérzék, virtuóz grafikai tudás és derűs, intelligens szellemesség jellemzi, az odaítélt díj tisztelgés életpályája egésze előtt - írták.

A legjobb látványtervezésért járó fődíjat Az elárult arany című cseh film látványtervezője, Jirí Sternwald nyerte el. Megosztott második díjat kapott Bertram Reiter, A Trafikos című osztrák-német koprodukciós film látványtervezője és Damokos Csaba, a Valan - Az angyalok völgye című magyar film látványtervezője.

A fennállásának 50. évfordulóját ünneplő szolnoki filmfesztiválon öt nap alatt több mint 150 vetítést tartottak.

A fesztiválon a Láthatóvá tett tudomány versenyfilmes és a Fiatal rendezők animációs és kisjátékfilm kategóriáiban is kiosztották a díjakat.

A szolnoki filmfesztivál tavaly vette fel
velemenyezd, 2019. október 19. szombat, 21:32
Kilenc előadással készül az új évadra a szombathelyi Mesebolt Bábszínház
A bábszínház számára fontos, hogy az életkori sajátosságokhoz igazodó előadásaival a "pöttöm korosztálytól" kezdve a felnőttekig minden generációt megszólítson - mondta az MTI-nek Kovács Géza, a bábszínház igazgatója.

Az első bemutató szeptember 15-én lesz, Michael Ende Lenka és a tündér című előadás próbái már elkezdődtek, az óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt előadást Rumi Zsófia rendezésében állítják színpadra - ismertette.

Az Árpád-házi királyok történeteit feldolgozó sorozat III. Béla és Szent László uralkodását bemutató két osztálytermi színházi előadással folytatódik szeptemberben. Ugyancsak az ősz első hónapjában láthatja a közönség Kovács Bálint előadásában Peter Bichsel és Szabó Borbála Én vagyok én, te vagy te című előadást. Októberben Galuska László Pál A háromágú tölgyfa tündére című bábszínházi előadást tűzik műsorra.

A novemberi bemutató, a Sven Nordquist svéd író műve nyomán készült Pettson és Findusz című produkció az igazgató szerint "slágerelőadás ígéretét
velemenyezd, 2019. augusztus 26. hétfő, 19:21
Vass Éva színművészt június 4-én búcsúztatják
Ophelia (Shakespeare: Hamlet), Stella (Williams: A vágy villamosa), Lucy (Brecht-Weil: Koldusopera) és Júlia (Hubay-Vass-Ránki: Egy szerelem három éjszakája).

A filmvásznon 1953-ban a Rákóczi hadnagyában debütált, majd mások mellett a Nem ér a nevem, A gyilkos a házban van, a Hideg napok és a Hangyaboly című produkciókban láthatta a közönség. Emlékezetes alakítást nyújtott a Menekülés a börtönbe, a Rettenetes szülők, a Földnélküli János és a Pá, drágám! című tévéjátékokban is.

Utolsó szerepét Oscar Wilde Bunbury című darabjában a Kamaraszínházban játszotta. Férje, Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész 1998-ban bekövetkezett halála után nem lépett fel többé.

Vass Éva kétszer kapta meg a Jászai Mari-díjat (1958, 1963). Az Érdemes művész címmel 1983-ban tüntették ki, míg 1988-ban kiváló művész lett.

2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelyet 2017 óta
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 18:39
Képek, videók
Oscar Wilde Légy önmagad.
cuppika59
2017. augusztus 12. szombat, 11:56
Oscar Wilde.jpg
bbbarbara
2015. január 23. péntek, 18:55
Oscar Wilde idézet.jpg
pacsakute
2014. június 07. szombat, 17:48
Oscar Wilde.jpg
zsu74
2013. december 20. péntek, 02:26
Oscar Wilde.jpg
udypy
2012. október 19. péntek, 15:23
Oscar Wilde Mint a tüzes
charlotteani
2009. február 18. szerda, 14:31
Oscar_Wilde.jpg
ujjozsef
2009. február 18. szerda, 07:25
Oscar Wilde.bmp
zsokanita
2008. október 02. csütörtök, 17:23
Oscar Wilde
evicacica
2008. augusztus 02. szombat, 09:54
Shauna Macdonald
gabris808
2012. szeptember 03. hétfő, 22:12
edmonton macdonald hotel
lacipecsenye
2011. november 19. szombat, 21:19
macdonald5.jpg
csild
2008. szeptember 16. kedd, 10:46
macdonald4.jpg
csild
2008. szeptember 16. kedd, 10:46
macdonald3.jpg
csild
2008. szeptember 16. kedd, 10:46
macdonald1.jpg
csild
2008. szeptember 16. kedd, 10:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.