Belépés
2019. május 27. hétfő | 22. hét | 147. nap | 08:04 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gulyás: Lupta cu EU pe problema migraţiei era în interesul suveranităţii
În expunerea sa din cadrul conferinţei intitulate "Stat naţional - stat de drept?" Gergely Gulyás a afirmat: lupta pe care am purtat-o în anii trecuţi "în problema migraţiei, a fost o luptă pentru suveranitate". "Noi nu am dorit să le spunem altora cum să decidă în această chestiune, dar am ţinut să apărăm dreptul nostru de a decide liber în problema migraţiei, fără ca cineva să pună acest lucru în discuţie" - a arătat ministrul.

În opinia lui Gergely Gulyás, în spaţiul european tema disputei din următorii ani va fi aceasta: "atribuţiile comunitare contra suveranitatea statului".

A mai vorbit despre faptul că graniţele naţiunii maghiare şi cele ale statului ungar nu coincid, de aceea în Ungaria nu putem vorbi despre un stat naţional în această formă. Dar definirea prin Constituţie a conceptului de naţiune politică poate deveni un deziderat pentru politica ungară, iar realizarea acestuia ar prefigura o rezolvare a statutului naţionalităţilor, similară celei deja existente la noi, în toată Europa şi implicit în statele vecine - a declarat ministrul.

Gergely Gulyás a precizat: "scopul pe care noi trebuie să-l avem în vedere este ca reglementarea constituţională ungară, exemplară în privinţa concepţiei de naţiune politică, să fie acceptată atât în Europa, cât şi în statele membre".

Ministrul a mai amintit în prelegerea sa faptul că statul naţional ca şi categorie a dreptului constituţional este cunoscut mai cu seamă şi cel mai frecvent "ca o variantă românească a acesteia", deoarece în Constituţia română se stabileşte că: "România este stat naţional suveran şi independent, unitar şi indivizibil."

Deoarece nu reiese în mod clar din text dacă acest stat naţional se bazează pe un concept al naţiunii în sens cultural sau politic, dar multe elemente sugerează că ar fi stat naţional în sens cultural, astfel "noi avem de luptat mereu cu acest lucru" - a spus Gulyás.

Potrivit ministrului, "faptic nu este adevărat că România ar putea vorbi despre o naţiune unitară în sens cultural". Dacă luăm în considerare doar prezenţa maghiarilor de acolo, numai numărul naţionalităţii maghiare depăşeşte un milion şi jumătate - a arătat Gergely Gulyás.

În acelaşi timp, naţiunea politică poate fi, desigur, unitară, din care fac parte şi naţionalităţile - a accentuat ministrul. Constituţia maghiară serveşte ca exemplu prin faptul că noi considerăm naţionalităţile care trăiesc alături de noi drept factori constitutivi ai statului - a mai menţionat ministrul.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 21:37
Címkék: Gergely Gulyás, decide liber, arătat ministrul, statutului naţionalităţilor, declarat ministrul, dreptului constituţional,
Kommentek
Átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház új épületszárnyát
elmondta, a fejlesztés következő lépése a kórház régi épületének teljes rekonstrukciója, amelynek révén 150 ágyon valósulhat meg a kardiovaszkuláris rehabilitáció, de elvégzik a szívátültetettek utókezelését és a végstádiumú szívelégtelenségben szenvedők palliatív ellátását is. Ezenkívül a tervek szerint oktatói, esetlegesen egyetemi tanszéki szerepet is betölthet a jövőben a kórház, továbbá egészségügyi szakdolgozói képző- és gyakorló hely is lesz az intézmény.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kórház felújítása példaértékű összefogás eredménye. Mint mondta, a felújításra 2,7 milliárd forintot fordított a kormány, amihez a pénzügyi tárca további 200 millió forinttal járult hozzá.

Azt remélik, hogy a kórház fejlesztése az EBP-n belül mintaprojekt lehet - tette hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és a III. kerület fideszes országgyűlési képviselője is az összefogás erejéről beszélt a kórház bővítése kapcsán.

A miniszter az EBP-ről szólva azt mondta,
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 17:09
Harmincéves a Rákóczi Szövetség - Gulyás Gergely: a szövetség közösséget szervezett a nemzet szolgálatára
Szabó Dezső író állítását, amely szerint "minden magyar felelős minden magyarért", továbbá Halzl József tevékenységének fontosságát gróf Tisza István szavaival úgy jellemezte, hogy "a nemzet olyan cél, amely felett magasabb célt hazafi nem ismerhet".

Nemzeti érdek, hogy a közösség, amelyhez tartozunk, együtt maradjon és jobb életet éljen testi, szellemi és lelki vonatkozásban. Ezt akkor érhetjük el, ha egyénileg és közösségileg is tudjuk, kik vagyunk, honnan jövünk, merre tartunk - mondta Gulyás Gergely.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szövetség három évtizedes tevékenységére utalva azt hangoztatta: a közösségépítés folyamata befejezhetetlen és véglegesen soha le nem zárható, mindennapi feladat.

A Rákóczi Szövetség az elmúlt három évtizedben kitartó és szívós munkával közösségeket épített, amelyek egyetlen nagy közösséggé álltak össze - mondta.

Méltatása szerint Halzl József számára a Kárpát-medence nem csupán földrajzi fogalom, hanem a cselekvés és a
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 21:25
Megújult a Svábhegyi Bölcsőde
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki átadón elmondta, hogy az állam és a hegyvidéki önkormányzat együttműködésében valósult meg a bölcsődének bővítése, amelynek köszönhetően több mint ötven százalékkal - 72-ről 120 férőhelyesre - nőtt az intézmény kapacitása.

A kormány azt a világos célt tűzte ki, hogy 2022-re mindenkinek legyen lehetősége bölcsődébe íratni gyermekét - jelentette ki.

Gulyás Gergely elmondta, kormányzati cél a bölcsődei és óvodai férőhelyek jelentős növelése. A XII. kerületi önkormányzat bővítésről szóló döntése megelőzte ezt a programot - jegyezte meg.

A miniszter közölte: bíznak abban, hogy a családtámogatási rendszer, amelynek fontos elemei július elsején, majd január elsején lépnek hatályba, azzal az eredménnyel jár, hogy minél többen döntenek majd gyerekvállalás mellett.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a fővárosban a XII. kerületben él a legtöbb 17 év alatti gyerek és a legtöbb 65, illetve 75 év feletti ember is.

Pokorni
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 20:54
Gulyás: az EU utolsó sikere a bővítés volt
Gulyás Gergely a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című, főiskolai és egyetemi hallgatóknak meghirdetett pályázat ünnepélyes díjkiosztóján azt mondta: a bővítési folyamat azt mutatta, hogy egyszer majd valóban európai egységről lehet beszélni.

Most is vannak olyan tagjelöltek, amelyeket fejlettségüknél fogva akár holnap fel lehetne venni az EU-ba, ennek ellenére az unió nem tűnik alkalmasnak arra, hogy újabb államokat fogadjon be. A következő 5 év egyik nagy feladata, hogy ebben változást érjenek el, a balkáni térségnek is reális alternatívává váljon a részvétel az intézményesített európai együttműködésben - hangoztatta a miniszter.

Magyarország 15 éves EU-tagságának tapasztalatai vegyesek - értékelt Gulyás Gergely. Azt mondta: úgy gondolják, ha benne vannak egy klubban, akkor érdemi beleszólást kell kapniuk annak működésébe. Nem kötelező mindent dicsérni, a kritika is belefér - vélekedett.

Az elmúlt 5 évben az unió nemhogy nem bővült,
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 20:47
Gulyás: a kormány legfontosabb feladata, hogy lehetővé tegye a megmaradást és a gyarapodást
Gulyás Gergely azt mondta: ezért születnek családbarát intézkedések, és ezért az egyházaknak talán könnyebb ma feladataikat, küldetésüket teljesíteni.

Úgy fogalmazott: "csak a hit, a megélt és életre váltott hit képes kultúrát létrehozni."

Felhívta a figyelmet arra, hogy az évszázadokon át épített templomok, a kolostorokban sok-sok életen át lemásolt kódexekben megőrzött tudás, a gregoriánnak a liturgiában újraértékelhető dallamai, vagy éppen a jáki templom mögött nem pusztán egy intézmény hatalma, vagy akár az egyház nagysága testesül meg, hanem a keresztény hit ereje. Az, hogy életünk túlmutat a földi világon, hogy mindannyian testvérei vagyunk egymásnak. Mindebből az is következik, hogy tennünk kell egymásért - hangsúlyozta.

Gulyás Gergely azt mondta, "az antikultúrák világában, a kultúrák keveredésének idején, a hit tagadásának évtizedeiben csak nehezen születhet újjá kultúra". Európa ma bajban van - jelentette ki, hozzátéve, sokan azt mondják, hogy ez a meccs lefutott, Európa
velemenyezd, 2019. május 05. vasárnap, 13:51
EP-választás - Gulyás: a bevándorlás ügyében és a keresztény kultúra védelmében nincs kompromisszum
Gulyás Gergely az Európai Bizottság elmúlt ötéves munkájáról azt mondta: ez az időszak két dologról lesz emlékezetes, a migrációról és a Brexitről.

Szerinte a brüsszeli bizottság nagyon rossz választ adott a migrációs válságra, "az anarchia pártjára állt", a külső határvédelem betartatása helyett "az anarchiát ünnepelte", és azokat tekintette rossznak, akik be akarták tartani a schengeni egyezményt.

Emellett eljutottunk oda - folytatta -, hogy az Egyesült Királyság, amely annak idején a francia ellenkezés dacára is kitartóan csatlakozni akart az EU-hoz, egy demokratikus választáson úgy döntött, nem akar az unió tagja lenni.

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország szabad akaratából mindig is Európához tartozott, az unióhoz 15 éve csatlakozott, a mérleg azonban vegyes. 2004 és 2010 között ugyanis Magyarország a lehető legcsekélyebb mértékben sem tudta kiaknázni a lehetőségeit, ez az "elpazarolt" időszak a leszakadás hat éve volt, 2010 óta azonban - ugyan nagy nehézségek árán, de -
velemenyezd, 2019. május 03. péntek, 21:11
Illegális bevándorlás - Gulyás: az Európai Bizottság bort iszik és vizet prédikál
Gulyás Gergely a Magyarország Barátai Alapítvány Ungarn Heute című blogjának adott, csütörtökön megjelent interjúban azt mondta, az európai parlamenti választás legfontosabb témája a migráció, a magyar kormány pedig - a lisszaboni szerződés alapján - mindig azt hangsúlyozza: a bevándorlás ügyében a tagállamoknak saját nemzeti hatáskörben kell dönteniük, semmilyen "lopakodó brüsszeli hatáskörbővítés" nem fogadható el, amiről a magyar választópolgárok többször is kellően világos döntést hoztak.

Arra a felvetésre, hogy a bizottság számos alkalommal cáfolta és visszautasította, hogy ne maradt volna meg a nemzeti hatáskör, azt válaszolta, az Európai Bizottság "bort iszik és vizet" prédikál, mivel eddig következmények nélkül lehetett a külső határvédelmi kötelezettséget megszegni, ezzel egyidejűleg azonban az Európai Bizottság olyan kvóta szerinti elosztást kíván elfogadtatni, amelynek alanyai nem a menekültek lennének, hanem menedékjog iránti kérelmet benyújtott emberek, "azt pedig tudjuk, hogy minden
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 15:42
Gulyás: külső határvédelemre kellene fordítani a bevándorlók támogatására szánt összegeket
Gulyás Gergely kiemelte: elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy míg az unió a migráció számtalan formáját támogatja, az integrációhoz anyagi segítséget nyújt, addig a külső határok védelmét Magyarország esetében nem támogatta. Az a 300 milliárd forint, amelyet Magyarország határvédelemre költött, magyar költségvetési forrásból ment, ebből semmit nem térített meg az EU - jelentette ki.

Kitért rá: a biztonság szempontjából a külső határok védelme kulcsfontosságú, ezért Magyarország örül, hogy a Frontexre vonatkozó javaslatból kikerültek a többlethatáskörök.

Megjegyezte: helyes, hogy minden uniós tagállam szabadon dönthet, hogy bizonyos forrásokat mire fordít, de nem a bevándorlók integrációjára kellene fordítani az agrártámogatásokat, hanem az agráriumra.

A tárcavezető kifejtette: olyan Európai Parlamentet és Európai Bizottságot kell választani, amely nem támogatja a bevándorlást, hanem szembeszáll vele. Magyarország elutasítja a bevándorlást és elvárja, hogy az EU ne támogassa, hanem tegyen
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 13:43
Képek, videók
Gulyás Gergely
megyerimihaly
2013. január 01. kedd, 15:09
Gulyás Gergely.jpg
agica2004
2011. március 02. szerda, 10:53
free_to_decide_by_wero l.j
sarkany52
2008. október 16. csütörtök, 00:26
decides0.jpg
attila52
2007. július 05. csütörtök, 05:58
decides.jpg
attila52
2007. július 05. csütörtök, 05:57
ministráns fiúk.jpg
maroka
2017. május 22. hétfő, 08:43
ionÁ.gif
finike
2009. január 18. vasárnap, 04:50
iona.jpg
konoksag
2008. augusztus 16. szombat, 13:06
const_people-1-300x202 .pn
koszegimarika
2018. május 01. kedd, 22:14
Constr.of Eiffel Tower in
dnemethk
2014. július 27. vasárnap, 12:29
Rushmore construc - 1939.
dnemethk
2014. július 27. vasárnap, 12:10
Golden Gate bridge constr
dnemethk
2014. július 23. szerda, 19:41
bt_constart.png
tvnati
2013. március 23. szombat, 05:54
bt_const_names.png
tvnati
2013. március 23. szombat, 05:54
10.016constel.gif
mkremertunde
2011. június 21. kedd, 15:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.