Belépés
2018. december 14. péntek | 50. hét | 348. nap | 09:45 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gulyás: Lupta cu EU pe problema migraţiei era în interesul suveranităţii
În expunerea sa din cadrul conferinţei intitulate "Stat naţional - stat de drept?" Gergely Gulyás a afirmat: lupta pe care am purtat-o în anii trecuţi "în problema migraţiei, a fost o luptă pentru suveranitate". "Noi nu am dorit să le spunem altora cum să decidă în această chestiune, dar am ţinut să apărăm dreptul nostru de a decide liber în problema migraţiei, fără ca cineva să pună acest lucru în discuţie" - a arătat ministrul.

În opinia lui Gergely Gulyás, în spaţiul european tema disputei din următorii ani va fi aceasta: "atribuţiile comunitare contra suveranitatea statului".

A mai vorbit despre faptul că graniţele naţiunii maghiare şi cele ale statului ungar nu coincid, de aceea în Ungaria nu putem vorbi despre un stat naţional în această formă. Dar definirea prin Constituţie a conceptului de naţiune politică poate deveni un deziderat pentru politica ungară, iar realizarea acestuia ar prefigura o rezolvare a statutului naţionalităţilor, similară celei deja existente la noi, în toată Europa şi implicit în statele vecine - a declarat ministrul.

Gergely Gulyás a precizat: "scopul pe care noi trebuie să-l avem în vedere este ca reglementarea constituţională ungară, exemplară în privinţa concepţiei de naţiune politică, să fie acceptată atât în Europa, cât şi în statele membre".

Ministrul a mai amintit în prelegerea sa faptul că statul naţional ca şi categorie a dreptului constituţional este cunoscut mai cu seamă şi cel mai frecvent "ca o variantă românească a acesteia", deoarece în Constituţia română se stabileşte că: "România este stat naţional suveran şi independent, unitar şi indivizibil."

Deoarece nu reiese în mod clar din text dacă acest stat naţional se bazează pe un concept al naţiunii în sens cultural sau politic, dar multe elemente sugerează că ar fi stat naţional în sens cultural, astfel "noi avem de luptat mereu cu acest lucru" - a spus Gulyás.

Potrivit ministrului, "faptic nu este adevărat că România ar putea vorbi despre o naţiune unitară în sens cultural". Dacă luăm în considerare doar prezenţa maghiarilor de acolo, numai numărul naţionalităţii maghiare depăşeşte un milion şi jumătate - a arătat Gergely Gulyás.

În acelaşi timp, naţiunea politică poate fi, desigur, unitară, din care fac parte şi naţionalităţile - a accentuat ministrul. Constituţia maghiară serveşte ca exemplu prin faptul că noi considerăm naţionalităţile care trăiesc alături de noi drept factori constitutivi ai statului - a mai menţionat ministrul.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 21:37
Címkék: Gergely Gulyás, decide liber, arătat ministrul, statutului naţionalităţilor, declarat ministrul, dreptului constituţional,
Kommentek
Gulyás: agresszív politikai aktivisták vettek részt a szerdai budapesti tüntetésen
törvénytelen volt, agresszív politikai aktivisták és szép számmal "Soros György szervezeteinek kitartottjai" vettek részt a tüntetésen, a rendőrökkel szemben erőszakosan léptek fel, ami súlyos bűncselekmény - fejtette ki, hozzátéve, hogy nyílt kereszténygyűlölet, a karácsony ünnepével szembeni megvetés világlott ki a megnyilvánulásokból.

A jelenlegi adatok szerint a rendőrség 34 embert tartóztatott le, közülük 20-at garázdaság, 5-öt lopás, 4-et pedig a gyülekezési törvény megsértése miatt - közölte Gulyás Gergely, köszönetet mondva a rendőröknek az arányos és indokolt fellépésért.

Kiemelte, hogy 5 rendőr megsérült.

A munka törvénykönyvének szerdán elfogadott módosításával kapcsolatban a miniszter azt mondta, hogy az ellenzék állításával szemben minden olyan túlórára, amelyet a jogszabály lehetővé tesz, kizárólag önkéntes munkavállalói beleegyezéssel van lehetőség. A törvény nem ad alkalmat több túlórára, mint más európai országokban a gyakorlat - tette hozzá. Azt is megjegyezte, hogy a
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 13:11
Gulyás: 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak jövőre
A tárcavezető szólt arról is, a kabinetnek nyugdíjprémium kifizetéséről is döntenie kellett, ami összesen 41 milliárd forintos kiadást jelent az államnak az idei évben, és átlagosan 16-17 ezer forintot jelentett valamennyi nyugdíjasnak. Megjegyezte továbbá, készek a nyugdíjemelés későbbi korrekciójára, amennyiben a végleges inflációs adatok változást mutatnak.

Gulyás Gergely emlékeztetett, a kormánynak idén tavasszal sikerült Erzsébet-utalványokkal is támogatni a nyugdíjasokat, reményeik szerint pedig a jövőben is évente egyszer sor kerül hasonlóra a magyar gazdaság jó teljesítménye esetén.

Azt is közölte, hogy jelentősen emelkedik az ápolónők bére, akiknek a fizetése 2012-2019 megduplázódik, majd 2022-ig további csaknem 70 százalékkal emelkedik.

A Miniszterelnökség vezetője a részletekről kifejtette: az ápolók fizetése a következő négy évben 72 százalékkal fog emelkedni. 2019 novemberéig még tart az a korábbi bérmegállapodás, amely szerint utolsó ütemben 8 százalékkal emelik jövőre a
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 12:31
Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
egyszer az EP-ben már elutasították ezt a javaslatot, "látszatmódosításokkal" ismét dönteni kellett róla, és az EP migrációbarát többsége végül elfogadta - fejtette ki a tárcavezető.

Szerinte az EP azt igyekszik megkönnyíteni, hogy ha valaki - akár visszaélésszerűen - menedékjogi kérelmet nyújt be, akkor az illető Európába érkezhessen.

"Minden olyan megoldást ellenzünk, amely nem Európán kívüli döntéshozatalt tesz lehetővé a menekültstátusszal kapcsolatosan" - jelentette ki kérdésre.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy a kormány kifejezte együttérzését a keddi strasbourgi, migrációs hátterű terrormerénylet ügyében Franciaországgal és az áldozatok hozzátartozóival.

Szerdán a kormány mellett a nemzetbiztonsági kabinet is ülésezett, és arról döntött, hogy Budapesten és a nagyobb városokban megerősítik a járőrszolgálatot, páncélozott járművek kivezényléséről is határoztak nagyobb karácsonyi vásárok helyszínére. A kabinet mindent megtett, hogy a karácsony előtti készülődés a közterületeken
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 12:12
Krónika 3. rész (határozathozatalok)
Emelkedik a számvevők illetménye

A parlament 132 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvény, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló jogszabály módosítását a kormány javaslatára.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a törvényt azzal indokolta, hogy az ÁSZ személyi állományának jogviszonyára vonatkozó számos kérdést nem a számvevőszéki, hanem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szabályoz, ez pedig számos problémát vetett fel, így szükség van a jogrendszer koherenciájának megteremtésére.

Változtattak a számvevők alapilletményét meghatározó szorzón is: a legalsó kategóriába tartozó számvevő gyakornok esetében az illetmény az illetményalap 1,5-szerese helyett 1,9-szerese lesz, a legmagasabb kategóriában a számvevő főigazgató, főtitkár esetében az illetményalap 4,6-szerese helyett 6,5-szerese. A vezetői illetménypótlék is emelkedik az alapilletmény 20 százalékáról 35 százalékára.

A törvény
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 11:52
Krónika 5. rész (azonnali kérdések, kérdések)
Bejelentések

Az elnöklő Lezsák Sándor bejelentette, kik azok az ellenzéki országgyűlési képviselők, akik interpellációt nyújtottak be, de az interpellációs időszakban nem tartózkodtak a teremben.

Az Országgyűlés az előterjesztő kérésére elnapolta a településképvédelmi törvény bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatának a vitáját. A törvényjavaslatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi.Azonnali kérdések

Fidesz: sorsdöntő a májusi EP-választásÁgh Péter (Fidesz) sorsdöntőnek nevezte a EP-választást, amelynek kapcsán két, markánsan eltérő álláspont rajzolódik ki. Az egyik a Soros György eszméit valló, multikulturalizmust hirdető bevándorláspárti oldal, a másik a több ezer éves európai keresztény kultúra fennmaradásáért küzdő bevándorlásellenes tábor - részletezte.

Szerinte "a Soros-hálózat brüsszeli helytartói egyre agresszívebbek", már-már beteges módon ragaszkodnak az illegális bevándorlás további erősítéséhez.
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 17:22
Gulyás: az EU-val folytatott migrációs küzdelem a szuverenitásért folyt
Gulyás Gergely a Nemzetállam-jogállam? címmel megrendezett konferencián tartott előadásában úgy fogalmazott:az a küzdelem, amit az elmúlt években " mi a migráció ügyében folytattunk az egy szuverenitásért folytatott küzdelem". Hiszen mi nem akartuk azt másoknak megmondani, hogyan kell ebben a kérdésben dönteni, de ragaszkodtunk ahhoz, hogy a mi jogunkat a migráció ügyében való döntéshozatal lehetőségéről és szabadságáról senki ne tehesse vitássá - mutatott rá.

Gulyás Gergely szerint a következő években az európai szintéren a legfontosabb vita "a közösségi hatáskör kontra állami szuverenitás lesz".

Mint mondta, nem "fekete-fehér kategória" az, hogy mi közösségi és mitagállami hatáskör. Az elmúlt évek migrációs vitájának legfontosabb kérdése az volt: hol dönt egy tagállam, és hol dönt az EU, hol van nemzeti hatáskör és hol van a közösségi hatáskör.

Szerinte a lisszaboni szerződés többnyire ésszerű kompromisszumokat tartalmazott a hatáskörmegvonás tekintetében. Az elmúlt évek vitáiban
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 19:37
Advent - Ünnepváró program és vásár a Hagyományok Házában és a budai Corvin téren
népzenészek megsegítésére ajánlják fel.

Mindkét hétvégén adventi gyerekprogrammal, játékkal, tánccal, népmesével és kézműves-foglalkozásokkal várják a családokat a Budai Vigadó épületében, ahol fellép mások mellett Bognár Szilvia, Navratil Andrea, a BaHorKa Társulat, a régi világ hangszereinek történeteit Gulyás László meséli el, az ajándékkészítő műhelyekben csengettyűs gyapjúbárányt vagy mézeskalácsot is készíthetnek a gyerekek.

Hétvégenként mesemondók, például Fábián Éva, Dóra Áron és Agócs Gergely mesél a gyerekeknek.

A felnőttek az ajándékkészítő műhelyekben hagyományos bútorfestő technikával készíthetnek karácsonyfadíszeket, bőrműves népi ékszereket, vagy nemeztárgyakat, de a kékfestő technikát is ki lehet majd próbálni.

Az ingyenes szabadtéri koncerteken fellép Szalonna és bandája, a Juhász és a Fonó zenekar, a Dűvő és a Bara zenekar, Csoóri Sándor és fiai. December 14-én a Csángálló zenekar, december 15-én Kubinyi Júlia és zenésztársai adnak karácsonyi koncertet.

Advent
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 16:52
Képek, videók
Gulyás Gergely
megyerimihaly
2013. január 01. kedd, 15:09
Gulyás Gergely.jpg
agica2004
2011. március 02. szerda, 10:53
free_to_decide_by_wero l.j
sarkany52
2008. október 16. csütörtök, 00:26
decides0.jpg
attila52
2007. július 05. csütörtök, 05:58
decides.jpg
attila52
2007. július 05. csütörtök, 05:57
ministráns fiúk.jpg
maroka
2017. május 22. hétfő, 08:43
ionÁ.gif
finike
2009. január 18. vasárnap, 04:50
iona.jpg
konoksag
2008. augusztus 16. szombat, 13:06
const_people-1-300x202 .pn
koszegimarika
2018. május 01. kedd, 22:14
Constr.of Eiffel Tower in
dnemethk
2014. július 27. vasárnap, 12:29
Rushmore construc - 1939.
dnemethk
2014. július 27. vasárnap, 12:10
Golden Gate bridge constr
dnemethk
2014. július 23. szerda, 19:41
bt_constart.png
tvnati
2013. március 23. szombat, 05:54
bt_const_names.png
tvnati
2013. március 23. szombat, 05:54
10.016constel.gif
mkremertunde
2011. június 21. kedd, 15:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.