Belépés
2020. július 02. csütörtök | 27. hét | 184. nap | 18:34 | Ottó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Az idősek mellett a fogyatékossággal élőket is segítik az önkormányzatok
Dunaújvárosban a jövő héten - szakmai szervezetekkel egyeztetve - megkezdődik a fogyatékossággal élők ellátása, amit az idősek segítéséhez hasonlóan az önkormányzati intézmények dolgozói végeznek majd. Az önkormányzat szerint ugyanis a járványhelyzet sokszoros nyomást helyez a fogyatékossággal élő emberek családtagjaira, szomszédjaira és az érdekvédelmi szervezetekre. Igénylést követően térítés ellenében biztosítják majd az érintetteknek a napi egyszeri meleg étkezést, valamint segítenek a gyógyszerek kiváltásában és a bevásárlásban.

Móron az önkormányzat szintén lépéseket tett ez ügyben, és az idősek segítésén túl a fogyatékos emberek megóvását és segítését is felvállalta. Aki jelentkezik az önkormányzatnál, annak segítenek étel házhoz szállításban, bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, illetve otthon.

Tatabányán az önkormányzat igény esetén a 70 év feletti lakosoknak térítésmentesen házhoz szállít naponta egy adag meleg ételt - közölte a közösségi oldalán a város polgármestere. Szücsné Posztovics Ilona tájékoztatása szerint csaknem ezer adag ételt visznek házhoz a polgármesteri hivatal és az önkormányzati cégek autóiból álló flottával. A sofőrök mellett a város óvónői végzik az ételek szétosztását - várólistát kellett készíteni, olyan sokan ajánlották fel segítségüket.

A Nógrád megyei Bátonyterenyén a következő napokban pár száz mosható maszkot osztanak ki a város idősei között - közölte Nagy-Majdon József polgármester. Hozzátette: egyelőre nem tudnak mind a 3600, 60 év feletti lakosnak védőmaszkot adni, de további beszerzéseken dolgoznak.

Pásztón ezer maszkot osztottak szét az intézményekben, kereskedelmi, konyhai, egészségügyi ellátásban, pékségekben, állami hivatalokban dolgozóknak és egyéb szolgáltató cégek munkatársainak - tudatta Farkas Attila polgármester.

Szécsényben Stayer László polgármester március közepén rendelt 6000 többször használható, mosható szájmaszkot a helyi varrodától, ebből valamennyi lakost ellátják, a benczúrfalvai és a pösténypusztai településrészekben is. A mentőállomásra és a vágóhídra is vittek maszkot minden dolgozónak.

Balassagyarmat vezetője, Csach Gábor azt közölte, hogy 500 darab FFP2-es védettségű maszkot sikerült beszerezniük, ezeket a - négy megye vírussal fertőzött betegeit ellátó - kórháznak adják át.

Csongrádon is elkezdődött az önkormányzat által beszerzett maszkok kiosztása, minden háztartásba - a külterületen élőknek is - két darabot juttatnak el a következő néhány napon. Az egészségügyi alapellátásban dolgozók számára védőruhát és speciális maszkot is vásárolt a város.

Sándorfalván a piacon az árusok számára kötelező a szájmaszk és a védőkesztyű használata, ezeket az önkormányzat biztosítja a termelőknek, kereskedőknek.

Kaposváron arra törekszenek, hogy a védekezésben dolgozók mellett a városban működő cégek alkalmazottjainak, sőt idővel minden lakosnak legyen szájmaszkja. A helyi vállalatokhoz folyamatos a maszkok kiszállítása. A koronavirus.kaposvar.hu oldal tájékoztatása szerint a somogyi megyeszékhely nagy mennyiségben vásárolt sebészeti és speciális maszkokat, valamint varrodáktól rendelt mosható, fertőtleníthető szájmaszkokat a napokban. Maszkokkal kaposvári cégek is ellátják munkatársakat, volt, ahol a napi munkába álláskor bevezették a kötelező testhőmérséklet-mérést, kézfertőtlenítést.

Szolnokon a városháza udvarán adtak át pénteken ezer maszkot a kistérség szociális intézményeiben dolgozók részére, ezek egy besenyszögi varrodában készültek.

Tiszafüreden az önkormányzat a helyi mentőállomás és a Kuthy Elek Egészségügyi Intézmény részére 175 ezer forint értékben egy-egy ózongenerátort vásárolt. A város eddig 11 millió forintot költött a védekezésre, a több ezer megrendelt szájmaszkot a következő hetekben osztják ki.

Debrecenben egyre több magánszemély és cég csatlakozik a Papp László polgármester által létrehozott, a járvány miatt bajba jutott családok támogatását célzó városi segélyalaphoz. A legutóbbi felajánlásokból több mint 700 tartósélelmiszer-csomagot állítottak össze önkéntesek. A debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye pedig a karitász szervezetén keresztül 5 millió forintot különített el tartósélelmiszer-csomagok készítésére.

A debreceni önkormányzat telefonos ügyfélközpontjától már csaknem 1500-an kértek segítséget vagy tájékoztatást a krízishelyzetben. Az idős lakosok bevásárlásban, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiváltásában kérnek elsősorban segítséget telefonon - közölte az önkormányzat.

Zalaegerszegen hétfőtől részlegesen újra működik a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban a tüdőszűrés, de kizárólag a munkaköri alkalmassági vizsgálathoz szükséges röntgenfelvételek elkészítésére. A kórház tájékoztatása szerint hetente két napon fogadják a pácienseket, de csakis üzemorvosi beutalóval és a betegirányító telefonszámain előzetesen előjegyzett időpontokban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 14:33
Címkék: Szücsné Posztovics Ilona, Nagy-Majdon József, Farkas Attila, Szécsényben Stayer László, Csach Gábor, Kuthy Elek Egészségügyi Intézmény,
Kommentek
Koronavírus - Emberi jogi biztos: elengedhetetlen a társadalmi egyenlőségért felelős testületek erősítése
Bizottság (EHRC) brit emberi jogi csoport Anglia, Skócia és Wales területén nemrégiben végzett statisztikai vizsgálata is bizonyította, a koronavírus-fertőzés aránytalanul érintette a fekete, az ázsiai, és a más etnikai kisebbségi csoportokhoz tartozókat.

Véleménye szerint a vizsgálat jól szemlélteti a kisebbségek Európában kialakult helyzetét, a világjárvány ugyanis "leleplezte" a fennálló egyenlőtlenségeket és fokozta a társadalom peremére szorult csoportok, köztük az etnikai kisebbségek, a fogyatékossággal élők, az idősebb emberek és a szexuális kisebbségek sebezhetőségét.

Kijelentette, az Európa Tanács valamennyi tagállamának rendelkeznie kell olyan eszközökkel, amelyek erősítik és hatékonyabbá teszik az egyenlőtlenségek kezeléséért és a diszkrimináció leküzdéséért felelős, egyenlő bánásmódról szóló jogszabályokat és a nemzeti esélyegyenlőségi testületeket.

Kiemelte továbbá, hogy az elmúlt években az emberi jogok érvényesülésének aggasztó visszaesése volt tapasztalható Európában. Véleménye
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 13:21
Átadták a fogyatékossággal élők nappali intézményét Sümegen
Az ünnepségén Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a helyiek és a kormányzat közös akaratának eredményeként valósulhatott meg a hiánypótló intézmény.

A szociális ügyek megoldásához elengedhetetlen a helyben megfogalmazódó akarat és összefogás, hiszen a helyben keletkező problémákat helyben kell megoldani - hangoztatta.

Kiemelte: a fogyatékossággal élő emberekben is megvan a vágy arra, hogy munkából éljenek meg, ezért úgy kell tekinteni rájuk, mint akik képesek az értékteremtésre.

Közölte: a jövő évi költségvetésben 140 milliárd forint jut az egyházi és civil fenntartású szociális intézmények támogatására, ami 20 milliárd forinttal több, mint az idei büdzsében szereplő összeg.

A fogyatékossággal élők nappali ellátását biztosító tapolcai intézmény - amelyhez Sümeg is tartozik - 2007. január 1-jén nyitotta meg kapuit; előbb megvalósult az intézményen belüli foglalkoztatás, majd 2014-től akkreditált foglalkoztatóvá
velemenyezd, 2020. június 25. csütörtök, 14:22
A sérült fiú, aki nem tudott Eucharisztia nélkül élni
Rohan Kemu június 4-én halt meg az indiai Uttanban, Mumbaitól délre, egy szerzetesnővérek által fenntartott szeretetházban. 18 éves volt, testi és szellemi fogyatékossággal élt. Életét az Eucharisztia iránti szeretet határozta meg, az őt ápoló nővérek szerint szent életet élt, az életszentség lengte körül halálát is.
A szeretetház elöljárója, Julie Pereira így emlékszik vissza: ,,Rohan tizenöt éven át, hároméves korától tizennyolc éves koráig ajándék volt számunkra. Megadta annak örömét és kegyelmét, hogy Jézus Testét érinthettük."
Halála előtt húsz napon át folyamatosan lázas volt, Julie nővér éjjel-nappal a karjában tartotta, nem hagyta magára, nem tette be az ágyába: ,,Egy széken ültem, az ölemben volt, és az isteni irgalmasság rózsafüzérét imádkoztam. Azokban a pillanatokban éreztem Isten jelenlétét, és Jézusét, aki azt mondja nekem: »Én vagyok az. Az én testemet tartod; tedd ezt az én emlékezetemre; mindent, amit érte tettél, Jézusért tetted.« Rohan megtanított
maroka, 2020. június 15. hétfő, 10:42
Krónika 4. rész (költségvetés, vezérszónokok)
rendszert alakít ki.

Elmondta, a koronavírus-járvány az elmaradó adóbevételek, a járványügyi védekezés költségei miatt borzasztó helyzetbe hozta az önkormányzatokat, a kormány azonban cserbenhagyja, sőt megszorításokkal bünteti az önkormányzatokat.

Csárdi Antal közölte, a kormány ott segít, ahol nincsenek annyira bajban és ott büntet, ahol segítségre lenne szükség. Hozzátette: az új feudális berendezkedésben nem vesznek tudomást a gyermeküket egyedül nevelőkről, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeküket nevelőkről, az idős rokonukat otthon ápolókról.

Közölte, Fidesz-KDNP végleg lemondott az erős magyar gazdaság megteremtéséről, a kormány cserbenhagyta a kis- és középvállalkozásokat, nem velük, hanem a multinacionális cégekkel köt stratégiai szövetséget.

Azt mondta, hogy jövőre kevesebbet költenek az oktatásra, a jövő évi költségvetés vesztesei a pedagógusok maradnak.

Az ellenzéki képviselő szerint a fenntarthatósági szempontok mára teljesen lekerültek a napirendről,
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 14:01
Kilencmilliárd forintra pályázhatnak az önkormányzatok fejlesztési céllal
A közlemény szerint a pályázat célja a bölcsődei és óvodai ellátás, az egészségügyi alapellátás feltételeinek biztosítása és javítása, az önkormányzati hivatal épületének fejlesztése, felújítása, a rendszeres testmozgáshoz szükséges feltételek megteremtése és a belterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztése.

A 9 milliárd forintból 3 milliárd intézményfejlesztésre, 5,5 milliárd út- és járdafelújításra, 500 millió pedig sportfejlesztésre áll rendelkezésre. Önkormányzatonként intézményfejlesztésre legfeljebb 30 millió, sportfejlesztésre maximum 20 millió forintot lehet igényelni. Utak, járdák és hidak felújítására a fővárosi kerületi önkormányzatok 60 millió, a megyei jogú városok 50 millió, a tízezer vagy azt meghaladó lakosságszámú települések 40 millió, az ennél kisebb lakosságú települések pedig 20 millió forintra pályázhatnak - írták.

Tudatták: a pályázatot elektronikus úton, az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül lehet benyújtani július 10-ig. A pályázatokról a
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 14:52
Fülöp Attila: könnyíti a fenntartó munkáját az egyházak szerepének megerősítéséről szóló törvény
Fülöp Attila emlékeztetett: a múlt kedden elfogadott törvény célja, hogy azok az állami ingatlanok, amelyekben a szociális ellátás feladatát korábban is az egyház végezte és erre használta az épületeket, kerüljenek át az egyházi fenntartó tulajdonába.

Az egyház ettől függetlenül továbbra is kap támogatást a működtetéshez - mondta.

Hangsúlyozta: ha az egyház nem tudja folytatni tevékenységét és megszűnik a szolgáltatás, az intézmény nem maradhat a tulajdonában, azt vissza kell adnia az államnak.

Jelenleg minden negyedik időseket, gyermekeket, fogyatékossággal élőket ellátó intézmény egyházi fenntartású - tette hozzá az államtitkár.
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 09:31
Koronavírus - Az LMP petíciót indít a szociális dolgozók bérkiegészítéséért
Ungár Péter országgyűlési képviselő csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta: a szociális dolgozók szintén a frontvonalban küzdenek a járványhelyzetben, ezért érthetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy ők az egyszeri, 500 ezer forintos szociális juttatást nem kapják meg.

Orbán Viktor miniszterelnök a küzdelemben résztvevőknek köszönetet mondó videójában számos szakmát sorol fel, a szociális dolgozókat azonban nem említi - kifogásolta Ungár Péter, aki szerint véget kell vetni annak, hogy ezen segítő munkát végzőket mindig utolsónak hagyják, hogy ezzel a szektorral nem foglalkozik a kormány.

Közölte: a petíciót nyomásgyakorlás céljából indítja pártja, az a beremelest.hu oldalon írható alá. "Minél többen vagyunk, annál kevésbé tudja a kormány a szőnyeg alá söpörni a szociális szektort" - jelentette ki.

Szép dolog a köszönet, de nem csak köszönet kell ahhoz, hogy méltósággal tudjanak élni azok, akik idősotthonokban dolgoznak, vagy házi segítségnyújtást végeznek, fogyatékossággal
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 10:21
Krónika 14. rész (Erzsébet-táborok)
Az MSZP nem támogatja a javaslatot

Korózs Lajos (MSZP) azt mondta, nem érti, ki jár majd jól azzal a rengeteg pénzzel, ami átfolyik a rendszeren. Az sem világos, miért nem lehet nagyobb hangsúlyt fektetni a rászorult gyermekek nagyobb támogatására, illetve miért nem biztosítanak az időseknek és a fogyatékossággal élőknek szociális üdültetést - tette hozzá.

Mint mondta, kiderült, hogy az átadástól számított 15 év múlva azt lehet tenni a táborokkal, "amit csak akarnak". Kiemelte, hogy a zánkai és a fonyódi ingatlanok összértéke 17,5 milliárd forint.

Az MSZP ebben a formában nem tudja támogatni a javaslatot - jelentette be.

DK: átláthatatlan a közpénzek áramlása

Arató Gergely (DK) azt mondta, az ellenzék egyetért azzal, hogy a kormány pénzt fordítson a gyerekek táboroztatására. Az Erzsébet-program sok célját teljesíti, eddig is sok ezer gyermeknek segített, hogy eljussanak táborozni - tette hozzá.

A DK-nak az okoz problémát, hogy a kormány ellenőrizhetetlenné,
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 00:03
Képek, videók
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
gomb_onkormanyzat_jogs zab
martimarti
2015. december 17. csütörtök, 19:37
Újpesti Önkormányzat.JPG
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Újpesti Önkormányzat épül
margoboszi
2009. április 19. vasárnap, 12:58
Önkormanyzat.JPG
csokegyorgy
2008. augusztus 20. szerda, 10:55
dalmandi önkormányzat
nyuszi111
2007. december 12. szerda, 16:32
Szlovák önkormányzat
jbal
2007. augusztus 07. kedd, 16:45
Önkormányzat/Kat.templ om
kovarygizella
2007. június 15. péntek, 23:50
Önkormányzat épülete
kercaszomor
2007. március 07. szerda, 10:53
Az önkormányzat épülete
matahari51
2007. január 06. szombat, 10:29
Önkormányzat felülről
lenzo
2006. november 07. kedd, 17:43
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
Szűcsné Zsuzsa
irmus
2018. május 03. csütörtök, 19:13
Szűcsné Gabi
irmus
2018. január 02. kedd, 16:45
szűcsné szilvike.jpg
zsokica45
2016. június 10. péntek, 16:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.