Belépés
2020. július 09. csütörtök | 28. hét | 191. nap | 10:15 | Lukrécia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kullancs-vigyázat!!
Elővigyázatosság
A szép napos idő a szabadba csábít minket, sajnos a kullancsoknak is kedvez. Most is figyelnünk kell arra, hogyan kerüljük el a kullancs csípését, vagy ha már megtörtént, miként szabaduljunk meg tőle.
Hazánkban sokféle kullanccsal találkozhatunk, de a legelterjedtebb, emberen is élősködő fajta a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Sajnos az éghajlatunk, és a jellemző növényzet kedvez a kullancsok szaporodásának. Az észak-nyugati területeken, a déli határvidéken, a budai külső kerületekben, és a környező hegyekben jelentős a kullancs populáció.
Hogyan találja meg áldozatát a kullancs?
A kullancs a közhiedelemmel szemben nem magasról veti le magát, sokkal jobban szereti a nedves, árnyékos helyet, így könnyebb összeszedni bokros, gazos, magas füves, vagy avarral borított területen.
Szeme nincs ennek a pókfélékhez tartozó állatnak, de több érzékszerve is van, amivel megtalálja a táplálkozásra alkalmas arra járó állatot, embert. Érzékeli a melegvérű élőlények által kibocsátott szén-monoxidot, hőt és szagokat.
Esetünkben könnyen rásodródik a ruhánkra, ahol megkapaszkodva igyekszik bőrfelületre kerülni. A testen előnyben részesíti a hajlatokat, a hajas fejbőrt.
A kullancs csípés
Először érzéstelenítő hatású anyagot juttat a bőrre, majd megkapaszkodik - jó stabilan lehorgonyoz - a bőrön a lábaival. Ezek után ejt sebet, melyen ormányszerű szájszervével hatol be. Jó tudni, hogy az első pár órában nyiroknedvekkel táplálkozik, majd ezután kezd vérszívásba. A táplálkozás alatt véralvadás képző anyagot termel, hogy folyamatosan táplálkozhasson. A vérszívás ideje az állat nemétől, korától függ, lehet pár óra, de akár jó pár nap is. Testsúlyának sokszorosát képes potrohában elraktározni, így akár babszem méretűre is nőhet.
A kullancs csípése a folyamat közben fájdalommentes, észre sem vesszük. Ezért fontos lépése a kullancsok elleni védekezésnek a teljes test átvizsgálása, hiszen az időben eltávolított kullancs jóval kisebb veszélyt jelent.
Miért fontos minél hamarabb megszabadulnunk a kullancstól?
A kullancs többféle kórokozót is szervezetünkbe juttathat, de korántsem egyszerre, és nem a csípés pillanatában. Kilenc féle nyálmirigye van, melyek különböző feladatot látnak el, és nem egyszerre működnek. A kórokozók egy része a nyálmirigyekben telepszik meg, és menet közben kerülhet a szervezetünkbe.
A kiszívott vér a kullancs bélrendszerébe kerül, mivel nincs végbélnyílása, a felesleges vért végül visszapumpálja áldozatába, a bélrendszerében megtelepedett vírusok, baktériumok ilyenkor kerülhetnek be a véráramunkba.
Ez az oka annak, hogy minél hamarabb - és szakszerűen - eltávolítjuk a kullancsot, annál kisebb az esélye, hogy megkapjunk valamilyen fertőzést.
A terjesztett betegségek
A két legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség az agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) és a Lyme-kór.
Lyme-kór
A kullancs eltávolítását követő hónapban fontos, hogy figyeljük a bőrünket, mivel ekkor kialakulhat az egyik tünete, az erythema chronicum migrans (vándorló bőrpír).
A tünetre az jellemző, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen több helyen is jelentkezhet hasonló tünet. Ha ilyet észlelünk magunkon a csípés után, feltétlenül forduljunk háziorvosunkhoz. Fertőzés esetén antibiotikum kezelésre van szükség.
Fáradékonyság, idegrendszeri panaszok, ízületi- és izomgyulladás, szívritmuszavarok lehetnek tünetei a Lyme-kórnak akár évekkel a csípés után is, sajnos a hosszú lappangási idő miatt ilyenkor már nem adja magát automatikusan, hogy a kullancsra gyanakodjunk. Ha mégis felmerül a lehetőség vérből ma már kimutatható a fertőzöttség.
Agyvelőgyulladás
A másik kullancs által terjesztett betegség a kullancs-encephalitis ¬ más néven kora tavaszi agyvelő- és agyhártyagyulladás. A kialakult fertőzés ellen sajnos nincs specifikus vírusellenes kezelés. A betegség számos tünete között lehetnek egész enyhék, influenza jellegűek, de sokkal komolyabbak is, úgymint látászavar, kettős látás, részleges bénulás, akár tudatvesztés is. Kezelése során a tüneteket csillapítják, emellett immunerősítőket, vitaminokat alkalmaznak, gyulladáscsökkentő tartalmú gyógyszereket, lázcsillapítókat adhatnak szükség szerint a betegnek.
A betegség terjesztése szempontjából kizárólag azok a kullancsok veszélyesek, amelyek vírust hordoznak. Laboratóriumi vizsgálatokkal is igazolt természeti gócok - ahol a vírust hordozó kullancsok aránya a legmagasabb - elsősorban az ország délnyugati, nyugati és északi területein találhatók, melyek a szomszédos országok (Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország) természeti gócaival is összefüggésben vannak. Ezeken a helyeken is csak a kullancsok töredéke hordozza a vírust. Ebből következően a fertőzés, különösen a súlyos megbetegedés lehetősége rendkívül csekély.
1998 és 2009 között évente 43-84 esetet igazoltak hazánkban.
forrás: Országos Epidemiológiai Központ
Oltást kérhetünk a megelőzésére, gyermekek és felnőttek számára is elérhető. A javallatokkal és az oltási renddel kapcsolatban érdemes felkeresni háziorvosunkat, vagy gyerekorvosunkat.
Ha a kullancscsípés után néhány nappal fejfájást, hányingert, látászavart, szédülést, hőemelkedést, nyirokcsomó duzzanatot, izomfájdalmat tapasztalunk, keressünk fel az ideggyógyászati szakrendelést, ahol mindenképp említsük meg a kullancs csípés tényét. Ne essünk egyből pánikba, hasonló tüneteket nem csak ez a kórkép okozhat, az agyhártyagyulladás esélye nagyon alacsony, statisztikailag csak minden ezredik kullancs fertőzött, és a megbetegedés valószínűsége még kevesebb.
Bár a kullancs-encephalitis ellen van védőoltás, de - a jóval gyakoribb - Lyme-kór és az egyéb kullancs által terjesztett betegségek elkerülése érdekében fontosak a megelőző intézkedések, és a kullancs eltávolítás trükkjeinek az ismerete.

Hogyan kerüljük el a kullancscsípést kirándulás közben és a kertben
Az öltözködés
A legfontosabb, hogy minél kevesebb szabad bőrfelületet mutassunk. Tűrjük a zoknit, a felső ruházatot a nadrágba. Vegyünk nyáron is vékony, de hosszú ujjú felsőt. Ha lehet, válasszunk világos színeket, amin feltűnik a mászó kullancs. Fejünkre tegyünk könnyű sapkát
Kullancsriasztó spray, krém
Bár hatásuk aránylag rövid ideig tart, de a szabad bőrfelületeken, valamint a nyak, csukló, derék és boka környéki ruházat területén hasznos lehet.
Testünk átvizsgálása
Ez a legfontosabb tennivalónk! Legyünk alaposak, használjunk akár tükröt is, vagy kérjünk segítséget, megéri. Alaposan nézzük át a testhajlatokat, a hajas fejbőrt, a nemi szervek környékét, ne hagyjunk ki olyan apró helyeket sem, mint a lábujjak közötti rész, vagy a fülünk mögött! A gyerekeket is nézzük át mindig alaposan a szabadban töltött idő után.
A kullanccsal különösen fertőzött területek kerülése
Ha tehetjük, kerüljük el ezeket a területeket, ha ilyen környéken élünk, vagy rendszeresen járunk kirándulni az ország különböző pontjaira, akkor séta közben ne menjünk bokros-gazos részre, kerüljük el a vadcsapásokat, vadetetőket és a legelőket, ahol a kullancspopuláció nagyobb.
Kullancsmentesítés a kertünkben
Sokan panaszkodnak arra, hogy nem is kell messzire menni a családnak, már a saját kertjükben is előfordulnak a kullancsok. Mivel a nedves, árnyas helyet szeretik a leginkább, figyeljünk oda, hogy ne hagyjuk elgazosodni a kertünket, a félreeső sarkokat is tisztítsuk meg alaposan, a gyerekeket és a háziállatokat rendszeresen vonzzák az ilyen félreeső helyek.
Ha cserjéket, bokrokat ültetünk, legyen az aljuk hozzáférhető, hogy a lehullott leveleket innen is ki tudjuk takarítani. A gyepet nyírjuk rendszeresen rövidre, a levágott füvet gyűjtsük össze, égessük el, vagy zöldhulladékként távolítsuk el. Ősszel alaposan szedjük össze a lehullott leveleket, ne hagyjunk télire sehol avartakarót, amiben a kullancsok könnyedén áttelelhetnek.


A kullancs eltávolítása
Ha nem sikerült elkerülni a kullancscsípést, akkor az eltávolításának legfontosabb szabálya, hogy ne nyomjuk össze a potrohát a művelet közben. Ezzel ugyanis visszapumpáljuk a fertőzött vért a szervezetünkbe. Használhatunk - ha van nálunk - kifejezetten kullancs kiszedő csipeszt, vagy kullancs kiszedő kanalat. Ha rendszeresen járunk kirándulni, vagy kullanccsal erősen fertőzött területen élünk érdemes beszerezni ilyen eszközt, hogy kéznél legyen. Patikában kapható.
Ha nincs kullancs csipeszünk, akkor próbálkozhatunk cérnával, ahol hurkot tekerünk az állat nyakára a bőrünk felett és ezzel rántjuk ki. Mindkét esetben fontos a művelet elején a lábait elválasztani a bőrünktől
Ha nagyon szorosan beásta magát, vagy olyan kicsi, hogy nem tudjuk biztonsággal megfogni, forduljunk orvoshoz, menjünk sebészetre.
A sikeres otthoni eltávolítás után a csípés helyét fertőtlenítsük (jód, alkohol). A kullancsot jól nyomjuk össze, húzzuk le a WC-n, vagy égessük el - szabaduljunk meg tőle véglegesen. Ha a seb, vagy a beszakadt fej kilökődés helyett allergiás reakciót mutat (bőrpír, gennyesedés) forduljunk orvoshoz.
Ha aggódunk, hogy Lyme-kórral fertőződtünk, - terhesek vagyunk, vagy kisgyermeken találunk kullancsot - és szeretnénk biztosra menni, jól zárható üvegben elvihetjük a kiszedett kullancsot egy kullancs ambulanciára, ahol térítésért cserébe megvizsgálják, hordozta-e a Lyme-kórt okozó baktériumot.
Fontos, hogy ne próbáljuk úgy eltávolítani az állatot, hogy olajjal, krémmel, alkohollal bekenjük. Ilyen esetben fuldoklás közben visszaöklendezheti a béltartalmát a véráramba a benne levő kórokozókkal együtt. A másik tévhit a kiszedésével kapcsolatban, hogy gondot okoz, ha bőrünkben marad az állat leszakadt feje. Ez általában nem okoz problémát, hamarosan ki fog lökődni.
klementinagidro, 2015. augusztus 25. kedd, 14:21
Címkék: Országos Epidemiológiai Központ, szép napos, szabadba csábít, kullancs csípését, közönséges kullancs, jellemző növényzet,
Kommentek
Kullancs-vigyázat!!
Elővigyázatosság
A szép napos idő a szabadba csábít minket, sajnos a kullancsoknak is kedvez. Most is figyelnünk kell arra, hogyan kerüljük el a kullancs csípését, vagy ha már megtörtént, miként szabaduljunk meg tőle.
Hazánkban sokféle kullanccsal találkozhatunk, de a legelterjedtebb, emberen is élősködő fajta a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Sajnos az éghajlatunk, és a jellemző növényzet kedvez a kullancsok szaporodásának. Az észak-nyugati területeken, a déli határvidéken, a budai külső kerületekben, és a környező hegyekben jelentős a kullancs populáció.
Hogyan találja meg áldozatát a kullancs?
A kullancs a közhiedelemmel szemben nem magasról veti le magát, sokkal jobban szereti a nedves, árnyékos helyet, így könnyebb összeszedni bokros, gazos, magas füves, vagy avarral borított területen.
Szeme nincs ennek a pókfélékhez tartozó állatnak, de több érzékszerve is van, amivel megtalálja a táplálkozásra alkalmas arra járó állatot, embert. Érzékeli a melegvérű élőlények által
akiram45, 2014. április 16. szerda, 12:58
A kullancsról
Kaptam - megosztom!

Mivel ismeretségi körömben eddig még senki nem tudta, gondoltam, megosztom
veletek is, amit befejezetlen állatorvosi tanulmányaim során tanultam
-(legalább ennyi haszna volt :) ):

A kullancs életciklusa alatt háromszor szív vért
(életciklusa:pete-lárva-nimfa-kifejlett egyed -ebből újra pete,...), majd a
petékkel (és vérrel) teli nőstény elpusztul és benne szépen kifejlődnek a
kicsikék (kb.2500-an). *Ha tehát a kifejlett, petékkel teli nőstényt
szétnyomjuk/széttapossuk, azzal csak az életciklusukat gyorsítjuk-a petéket
nem pusztítjuk el és nagyszerűen befertőzzük a területet...*a WC-n lehúzva
pedig azt, ahova a csatornarendszeren keresztül eljut...A biztos
megsemmisítést a kivett kullancs elégetésével (én alufóliára teszem és
alágyújtok gyufával -vigyázat, átforrósodik!), vagy pár napra paraffinba,
alkoholba téve és utána kiöntve érhetjük el.

Nekünk is vannak birkáink, de birkakullancs csak elvétve,
katicacska, 2012. február 19. vasárnap, 11:39
Köszvény
KÖSZVÉNY:
Szőlő, alma, naspolya,
gyermekláncfű kefirbe keverve.
Jó a reggel fogyasztott nyers burgonyalé.
Rozmaringot 10 napig áztatunk alkoholban, majd leszűrjük.(A 10 nap alatt néha rázzuk fel. Ezzel kenjük a fájós testrészeket.
Rozmaring-főzet: segíti az agyműködést is, frissíti az emlékezetet, jó szél- és epehajtó. Javítja az emésztést.
KULLANCSCSÍPÉS:
Igen fontos a csalántea hosszadalmas fogyasztása. Rendszeres, naponkénti masszírozás: fej, hipofizis, gerinc és idegvégződések pontjainál.
KULLANCSELTÁVOLÍTÁS ŐRSÉG-I MÓDRA:
Nyálazzuk meg a gyufa fejét, majd közvetlenül a- belénk fúródott- kullancs teste mellett lassan körözzünk, mintha kenegetnénk. A kullancs pár másodperc múlva átmászik a gyufára, mert nagyon szereti a foszforos illatot,képes elhagyni miatta a testünket, és így még véletlenül sem marad bennünk a feje sem.
KULTÚRMÉRGEK:
Kedvenc mérgeink:
pl. a kávé: epesav okozója. Igen rosszat tesz a vesének.
a cukor: 1 kockacukor elvihet
horvathnemagdi, 2011. június 06. hétfő, 15:54
Hogy legyen pár vidám perced
- Lefekszel még Arankával, Dénes ?
- Nem lehet. Az orvos eltiltotta.
- Beteg ?
- Nem, az orvos a férje...

- Szóval, igazán úgy érzi, Kovács úr, hogy jót tesz magának a dohányzás?
- De mennyire, doktor úr! Mihelyt rágyújtok, a feleségem rögtön elmegy otthonról.

- Mit gondolsz János, a légfürdő jó a reumának ?
- Hogyne, én is attól kaptam az enyémet.

Tanitó néni: Pistike, ha kimegyünk a főtérre és elkezdünk ásni lefele, és ásunk, ásunk, hova jutunk ?
Pistike: Az elmegyógyintézetbe.

Oké kigyógyultam a skizofréniából, de hol vagyok most, amikor szükségem lenne rám?
Irgalmas úr az operált felesége hogyléte felöl szeretett volna érdeklődni.

- Szeretném megtudni, hogyan folyt le az operáció ?
- Kérem szépen, nagyon szívesen elmondom, csak hozom a regisztert.
Közben a telefonközpont átkapcsolt az autójavító műhelyre.
- Hát, kérem, az egész hátulját le kellett szerelni,
novakferenc, 2008. november 13. csütörtök, 21:09
Képek, videók
Kullancs a gyíkban
sacimama
2015. május 23. szombat, 12:57
kullancs a gyíkban
sacimama
2015. május 18. hétfő, 00:38
kullancs.jpg
jpiros
2012. április 12. csütörtök, 11:05
Kullancsok.gif
anci-ani
2011. augusztus 22. hétfő, 09:10
kullancs.jpg
anci-ani
2011. augusztus 22. hétfő, 09:02
Kullancs
cipello
2010. május 18. kedd, 21:55
kullancs
paneav
2008. április 08. kedd, 14:25
kullancs
nzsoka
2007. szeptember 19. szerda, 07:12
kullancs
andromedar
2007. április 25. szerda, 10:39
A Kullancs.hu.jpg
rambobby
2007. március 09. péntek, 04:40
Országos esö 01.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:21
Országos esö 02.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:21
Országos esö 03.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:20
Országos esö 04.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:20
Országos esö 05.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.