Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 20:13 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Húsvéti csodavárás.......
Megbocsátás és húsvéti csodavárás

A közelgő Húsvét hatalmas kihívás annak, aki az ünnep valódi, lelkületi és szellemi varázserejét szeretné átélni. Az Ünnepet megelőző nagyhét minden napja tartogat valamilyen szellemi erőpróbát. Elhatároztam hogy csupa pozitív gondolatot fogok lejegyezni, most mégis lesz pár olyan, amely furcsának tűnhet.

Aki úgy érzi, hogy messze földre kell vándorolnia a megtisztuláshoz, el kell bújnia a világ elől, azt hiszi, hogyha elfordul mindenkitől és mindentől, akkor történik majd valamilyen előremutató változás, valószínűleg téved.

A Húsvét, sőt az ünnepet megelőző teljes 40 napos böjti időszak a tisztulásról és a felkészülésről szól. A takarításról, ami a szellemi szintre is vonatkozik. Helyet kell teremteni a jónak. Az elvonulás, az imádság bárhol, bármilyen körülmények között megtörténhet, nem kell hozzá különösebb technika, sem különleges helyszín, sem pedig felkészülés. Belső csend kell hozzá. Ezt meg kell teremteni. Hallanod kell saját magadat is. De ahhoz, hogy halld, meg kell szeretni magadat. Ehhez kell a megbocsátás.

A megvilágosodáshoz vezető út lehet hosszú, rögös, kacskaringós. A megvilágosodás mégis egy pillanat műve és megtörténhet azzal, aki készen áll rá. A Húsvét a létezés újragondolásának csodája. Az ünnep szentségének átélése azért is lényeges, mert a feltámadás dicsőségének sikertörténetét élhetjük át roppant egyszerűen. Ki kell zárnunk a kételkedést és el kell fogadnunk a tényeket.
A megbocsátás egy nagyon izgalmas cselekvés. Merthogy cselekvés kell, hogy legyen, hiszen egy ige. Vajon meg tudunk-e bocsátani másoknak? Ha szeretettel vagyunk magunk iránt is, mások iránt is, akkor igen. Gyakorolni kell: minél többet gyakoroljuk, annál jobban fog menni. Az emlékezetünk őrizni fogja a történéseket, de ha megbocsátunk annak, aki rossz fát tett a tűzre és ezzel ártott is nekünk, nem feltétlenül a rossz emlékképek jönnek elő. A megbocsátással valami feledésbe merül és ez a valami már nem kísért többé minket. Helyette fényt kell kérni a szellemünkbe és a szívünkbe is.

Egyre többen ismerik a bocsánatkérés és az elnézést-kérés szokását, de még mindig nem gyakoroljuk mindannyian, minden helyzetben. Még a legnagyobb odafigyeléssel is gyakran követhetünk el hibákat, tehetünk megjegyzéseket akár viccből is, nem rossz szándékkal és ezzel mégis megbánthatunk másokat, magunkat is. Aki ilyen esetben vagy más esetben sem kér bocsánatot és a sunnyogást választja helyette, bizony saját magát száműzi a méltatlanok népes szigetére. Hiába vagyunk másokkal elnézőek, ha önmagunkat vádoljuk vagy marcangoljuk. Ilyen esetben sokan szinte kérkednek a szenvedéssel és a mártíromsággal, bár egyik cselekedet sem kellemes, ezt ők is tudják. Akit nem tanítanak meg a szülei a megfelelő kommunikációra, vagy később nem pótolják ezt a hiányt, a bátor és kedves kapcsolatteremtés és a másokhoz való odafordulás szokását, annak bizony hosszú, kínkeserves szenvedésekből és egyre nehezebb helyzetekből kell megtanulnia azt.

Az önmagunknak való megbocsátást hagytam a végére, hiszen ez a legnehezebb. Mindenki hordoz magával olyan emlékeket, történéseket, amelyeket szégyell vagy azt kívánja, bár ne történt volna meg, bár ne úgy történt volna meg. Azért vagyunk a világon, hogy segítsünk egymásnak. Minden azért történik, hogy tanuljunk belőle. Aki nem jól és nem könnyen tanul, az ugyanazokat a leckéket kapja kicsit más formában. A notórius évismétlők, szomorú sorsot alakítanak maguknak a folyamatos bukásaikkal. El lehet fogadni, még ha nem is könnyen, hogy amikor magunk ellen vétkezünk, bizony azzal is a saját tanulásunkat segítjük. Nem mindenkinek kell a rossz megtapasztalás, van, akinek elég, ha csak hall vagy tud róla, van, akinek közel kell mennie, meg kell tapasztalni a rosszat, a kínt a saját bőrén. Nagyon sok ilyen embert ismerek vagy hallok róluk. Aki rossz útra téved, hatalmas árat fizet érte, semmi sincs ingyen. Hallottam valakiről, aki belekeveredett már több évvel ezelőtt egy szellemileg ostoba, de agyafúrt, ördögi módszerekkel működő hálózatépítő rendszerbe, amely felőrölte az idegrendszerét és lelkét, talán magának sem tudja megbocsátani vagy csak igen nehezen az elvesztegetett sok-sok évet és a sikertelenséget.
Mindannyiunkban él a bölcs én, a felettes én, aki kapcsolatban áll az istenii szállal és jó esetben találkozunk olyan segítővel, akiben ez a szál nagyon erős, így bennünk is meg tudja erősíteni azt. Jézus nem azt mondta a házasságtörő asszonynak hogy: ,,Persze, megbocsátást kapsz és menj csak, csináld tovább az életed, úgy, ahogy érzed.", hanem a következőket mondta: ,,Menj és ne vétkezz többé!"

Ami azt jelenti, hogy ugyanazt a hibát ne kövesse el senki, mert egyre nehezebb lesz önmagának megbocsátani. Mindenki önmagával van mindig, akár egészséges, akár valamilyen lelki betegség gyötri, amelynek mindig testi kivetülése van. Ezért érdemes jóban lenni önmagunkkal is: ez csak abban az esetben valósul meg, ha önmagunknak is megbocsátjuk tévedéseinket és elkezdünk dolgozni hibáink kijavításán. Van, aki ezt mindig másoktól várja, sőt meg is kér rá segítőket. Azt gondolja, a segítők erre vannak, ráérnek, dolgozzanak az ügyén, a személyiségén. Hatalmasat tévednek, hiszen a segítő egy nagyon jó útjelző tábla, egy társ, de a munka legnagyobb részét mindenkinek önmagában kell elvégeznie.

Húsvét csodája önmagában hordozza a reménységet az életünk, életvitelünk megváltoztatására, újrakezdésre, átalakulásra. Csak élet van, továbblépés és átalakulás. Bármilyen élethelyzet és bármelyik pillanat alkalmas a forradalmi változtatásokra, csak akarnunk kell és kitartónak kell lenni hozzá.

Ujfalusi Márta
www.leleklato.eoldal.hu
maca23, 2011. április 23. szombat, 21:45
Címkék: Ujfalusi Márta, közelgő Húsvét, ünnep valódi, világ elől, ünnepet megelőző, felkészülésről szól,
Kommentek
Ferenc pápa felköszöntötte XVI. Benedeket 92. születésnapján
.............
2019. április 16., kedd | 17:12
A Szentszék Sajtótermének megbízott igazgatója, Alessandro Gisotti adott hírt az április 15-i látogatásról. Az emeritus pápa ma, április 16-án ünnepli születésnapját.
Ferenc pápa és elődje, XVI. Benedek között rendszeres a kapcsolattartás, amióta az emeritus pápa 2013. február 11-i lemondását követően visszavonult a vatikáni kertekben álló monostorba, ahol életét imádságnak, a teológia művelésének, időnként zongorázásnak és pihenésnek szenteli.
Április 15-én délután, a nagyhét kezdetén Ferenc pápa fölkereste nyugalmazott elődjét a vatikáni kertekben található Mater Ecclesiae-kolostorban, hogy a közelgő húsvét kapcsán átadja jókívánságait, illetve nagy szeretettel felköszöntse 92. születésnapja alkalmából.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
maroka, 2019. április 16. kedd, 21:00
Jézus megmutatta, hogyan kell élnünk
Azt mondja a pap Önnek Hamvazószerdán: "Ember, porból vagy és porrá leszel" vagy "Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban! A közelgő nagyböjt és húsvét pont arra tanít meg minket, miként kell az életünket úgy alakítani, hogy amikor oda kerül a sor (akár fiatalon, akár idősen), akkor Szent Pállal elmondhassuk: "A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam. Most készen vár az igaz élet koronája." (2Tim 4,7)
Jézus megmutatta, hogyan kell élnünk. Erről szól a húsvét titka, melyet évről-évre elénk tár az egyház. Újra felfedezhetjük, átélhetjük, hogyan tehetjük a saját életünket és másokét is széppé, Isten előtt kedvessé.
Máriával a HIT VÁNDORÚTJÁN c könyv Március 12.-ig itt megrendelhető
A könyvben 7 megoldást talál arra, hogyan válhat az élete - bármilyen életszakaszban is van - értékessé és teljessé.
Megoldásokat, példákat, szempontokat, vallomásokat, elmélkedéseket olvashat arra:
- Miként
maroka, 2019. február 27. szerda, 09:00
Boldog karácsonyt! Boldog új évet!
avagy az ünnepi helyesírás
2018. december 21. péntek 12:21
Az alábbiakban a közelgő ünnepekre s a leírandó, elküldendő jókívánságokra tekintettel szeretnénk egy ki segítséget nyújtani - Tőzsér Endre atya segítségével.
..............
A magyar nyelvben kis kezdőbetűvel írjuk a nevezetes napok, időszakok, ünnepek, történelmi események nevét.

Például: advent, anyák napja, farsang, halottak napja, hanuka, húsvét, karácsony, mindenszentek, nagyböjt, pünkösd, ramadán; béke világnapja, emberkereskedelem elleni tiltakozás napja, magyar kultúra napja, május elseje, március tizenötödike, víz világnapja; eucharisztikus világkongresszus, francia forradalom, honfoglalás, mohácsi vész, II. vatikáni zsinat.

Amikor tehát jókívánságainkat szeretnénk kifejezni a közelgő ünnepekre, akkor az ünnepeknek, napoknak és azok jelzőinek megnevezésére kis kezdőbetűt használjunk,
maroka, 2018. december 21. péntek, 17:21
Péntek 13 és a fekete macska
Sokan a fejükhöz kapnak, és közelgő szerencsétlenséget vizionálnak, ha átszalad előttük az úton egy fekete macska. Miért lett ilyen rossz híre szegény cicusnak? Az évezredek során a macskák sok hányattatáson mentek keresztül. Egyiptomban a macska nagy népszerűségnek örvendett, sőt a macskakultuszt az istenekre is kiterjesztették. A macska megbecsült, szent állat, a fekete pedig a boldogság színe volt. Az ókori cicák emlékét sírok és szobrok őrzik.
- A középkori keresztények azzal vádolták a fekete macskát, hogy a boszorkányok szövetségese. A sűrűn előforduló boszorkányégetés elől a boszorkány macskája sem menekült. Ebben a korban rengeteg macskát - különösen feketét - irtottak ki, mert hittek abban, hogy rontást hoz, és pestist okoz. Az újkorban, a reneszánsz kor kezdetén a macskák elvesztették isteni és ördögi tulajdonságukat, közönséges háziállattá váltak.
- A macska és az ember barátsága egyre szorosabbá vált, ám a fekete macska babonája tovább él. Az Egyesült Államokban és Franciaországban a
maroka, 2018. július 12. csütörtök, 18:57
Adventi koszorú születése videó
Négy gyertya - Luciano Pavarotti - Ave Maria
Ilona Péterné Koncz Videója

az adventi felkészülés során ugyanis ugyanúgy önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek a keresztények a közelgő karácsonyra, mint húsvét előtt
Az elvilágiasodott szokások szerint azonban, ma már sokfelé különböző színű gyertyákkal díszítik az adventi koszorút, zöld, sárga, kék, fehér, arany, ezüst, narancssárga és szinte bármilyen színű lehet. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.[1] A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:
Az advent szó jelentése ,,eljövetel". A latin ,,adventus
maroka, 2017. december 01. péntek, 17:45
Adventi koszorú története
már minden családnál volt adventi koszorú, s szépen lassan a katolikus keresztényekhez is eljutott. Az 1950-es évek óta már Európa szerte általánossá vált egy-egy gyertyát meggyújtani a koszorún a karácsony előtti 4 vasárnapon. Magyarországon főleg a második világháborút követő időben vált szokásossá az adventi koszorú készítése.

A hagyomány szerint három lila és egy rózsaszín gyertyát helyeznek el a koszorún. A lila szín a bűnbánatot és a megtérést, a rózsaszín pedig a bűnbocsánatot és a közelgő ünnepet jelképezi. Az advent során ugyanis ugyanúgy önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek a keresztények a közelgő karácsonyra, mint tavasszal húsvét előtt. A koszorú négy gyertyája közül - a meggyújtás sorrendjében - az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik rózsaszín. A négy vasárnapból a harmadik kis szünetet jelent az önsanyargatás közepette, ekkor a küszöbön álló ünnep fölött érzett öröm kerül előtérbe. Ezt fejezi ki a rózsaszín gyertya.

Manapság többféle
ronix, 2017. november 29. szerda, 21:39
A Vatikánban tartott szerdai audienciáján apostoli áldásban
A Vatikánban tartott szerdai audienciáján apostoli áldásban részesítette Mága Zoltánt Ferenc pápa, aki megköszönte a hegedűművész sok éve tartó, szegényeket segítő karitatív munkáját.
A zenész a magyarok ajándékaként átadott a katolikus egyházfőnek egy pápai címerrel díszített mesterhegedűt és zenekarával mintegy 10 perces rövid koncertet is adott a pápának - közölte a hegedűművész menedzsmentje az MTI-vel.
Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott audiencián Mága Zoltánt a kiemelt meghívott vendégek között név szerint üdvözölve részesítette apostoli áldásban. A Szentatya arra biztatta a művészt, hogy folytassa tovább azt az utat, amely reményt és bátorítást, segítséget ad az embereknek.
Őszentsége, Ferenc pápa apostoli áldásában részesülhettem ma, a Vatikánban tartott audiencián. Kimondhatatlanul boldog vagyok, mert a Szentatya személyes áldásával, biztató és dicsérő szavaival, szeretetteljes ölelésével lelkileg megerősödve térhetek haza, és folytathatom karitatív és művészi missziómat. Arra
maroka, 2017. október 18. szerda, 13:36
Virágvasárnapra- Marókától...
maroka (#1) 2017-04-07 18:55:28

Szia kedves Barátnőm Ditke

Szeretettel köszöntelek a közelgő virágvasárnap alkalmából

..........

Kívánok csodaszép hétvégétSaját húsvéti sarkomPuszi szeretettel
gabfe, 2017. április 20. csütörtök, 20:09
Képek, videók
Ujfalusi_Moutinho.jpg
captainbodlair
2008. június 17. kedd, 15:06
Ujfalusi_CristianoRona ldo
captainbodlair
2008. június 17. kedd, 15:04
Közelgo vihar.jpg
chillik
2018. március 05. hétfő, 05:31
2119Közelgőtél.jpg
m-irene
2016. december 26. hétfő, 15:33
2103Közelgőtél.jpg
m-irene
2016. november 26. szombat, 21:54
Közelgő.png
klari67
2016. március 28. hétfő, 06:34
Közelgő-tél.png
klari67
2016. március 28. hétfő, 06:34
Közelgő éjfél
sanci81
2015. december 31. csütörtök, 12:29
1921közelgőtél.jpg
m-irene
2015. november 09. hétfő, 18:18
1920közelgőtél.jpg
m-irene
2015. november 09. hétfő, 18:18
Közelgő tél.jpg
cady89
2015. november 03. kedd, 05:48
Közelgő alkonyat
bedmarika47
2015. május 22. péntek, 17:21
Közelgő névnapod.........
zsoka1953
2011. február 17. csütörtök, 07:17
Közelgő téli álom/garmond
kilofalok
2010. november 08. hétfő, 23:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.