Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:38 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A máriatövist már két évezreddel ezelőtt is használták
A máriatövist már két évezreddel ezelőtt is használták

Link

Habár eredetileg a Mediterrán térségből származik, valójában mindenhol képes megteremni, ahol elég meleg és száraz körülmények uralkodnak. A máriatövis fehér, tejszerű nedvet termel, amely akkor válik láthatóvá, ha leveleit összemorzsolják. Más gyógynövényekhez hasonlóan sokan gyomnak tartják, első sorban magassága és tüskék megjelenése miatt. Jót tesz a májnak, tejhajtó, fájdalomcsillapító és epehajtó hatású. Elősegíti az epe- és az enzimtermelést, ezzel pedig az emésztést. Enyhíti a gyulladásokat és nyugtatja a nyálkahártyákat.

A máriatövis termesztése

A máriatövis tehát kétségtelenül hatékony gyógynövény, amit érdemes kézközelben tartani jótékony hatásai miatt. Szerencsére viszonylag egyszerűen termeszthető is - 90-120 centisre nő meg, és fénylő felületű, tejfehér erezetű levelei vannak. Ékességük látványos, lila színű nyári virágaik. A növény minden része ehető, habár a szilimarin nevű flavononglikán (ami többek szerint segít a méreganyagok által károsodott májsejtek helyreállításában) a magjaiban található. A magvakat az utolsó tavaszi fagy után kell elültetni, 0,3 centinél nem mélyebbre. A 3-4 magból álló csoportokat egymástól 75-90 centire ültesd egymástól.

A máriatövisek mind a napos, mind az enyhén árnyékos helyeket kedvelik, minden talajtípust képesek túlélni, ráadásul a szárazságot is ól tűrik. Ha házon belül szeretnéd elültetni őket későbbi kiültetésre, akkor két hónappal a kiültetés előtt érdemes elvégezni ezt - a kiültetés természetesen az utolsó tavaszi fagy után történjen, nagyjából így érdemes időzíteni a benti ültetést. 12-15°C közötti hőmérsékleten a magvak nagyjából három héten belül elkezdenek kicsírázni.

Mivel rendkívül strapabírók, így száraz és nyirkos talajban is jól érzik magukat, ezért igazából nem is nagyon kell velük foglalkozni, miután kikerülnek a kerti talajba. Ha túlságosan terjedni kezdenek, akkor csípd le a virágaikat, mielőtt elvethetnék a magjaikat. A máriatövis virágában nagyjából 190 mag van, ami növényenként átlagosan 6 350 magot jelent, amelyeknek nagyjából 90%-a használható szüret után. Ha nem gondozod őket, akkor a virágfejek maguktól szétrepednek, lehetetlenné téve ezzel a szüretet. Ezért tehát ha szeretnéd megkaparintani magvaikat, akkor az előtt kell szüretelned őket, mielőtt teljesen megérnének.
irmus, 2018. június 13. szerda, 07:46
Címkék: máriatövis fehér, máriatövis termesztése, máriatövis tehát, növény minden, szilimarin nevű, méreganyagok által,
Kommentek
Mit tudtok az egészségügy újabb változásáról?
Kedves Katalin! Nagyon nehezen kinyomtatták a laborleletemet, most utoljára szavaival az egészségügynek. Nem értettem a háziorvost, mert én kértem májfunkció vizsgálatot, meg struma vizsgálatot, nekem kellett a lelet ellenőrizni az értékeimet. Tavaly november vége óta szedek Máriatövist, mert háromszorosa volt a májfunkció értékem a megengedettnek a sok gyógyszer miatt, amiket szedettem velem, ugyanis én minden kémiai anyagra allergiás vagyok, a mellékhatások is kijönnek rajtam. Az egészségügyet a májam harmadik stádiuma egyáltalán nem érdekelte, hiába vittem a laborleletet kontrollra, meg sem nézték eddig. Harminccal csökkent a májregeneráló tablettától a rossz érték, még folytatni kell a Máriatövis szedését. Ezért írtam le ilyen részletesen, mert egészségügyet reformál a minisztériuma Miskolcnak, hogy azért járok ellenőrzésre, kontrollra, hogy tudjam az állapotomat, melynek jobbítása végett mindent elkövetek a nyomorom ellenére megvásárolt igazi gyógyszerekkel, melyeket a gyógyszergyárai állítanak elő a
katalinkohut, 2018. április 14. szombat, 07:43
Homoktövis
kezelésében, mivel tökéletesíti a hámképződést, és a gyógyulási folyamatot is gyorsítja.

Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, valamint védi a májat. Májvédő hatásáról számos tanulmány készült. Bevitelével csökkenthetők az emelkedett májfunkciós paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja méregtelenítő funkciójukat. Ennél hatékonyabb növény talán nem is létezik a máj regenerálására, bár sokan a máriatövist helyezik előtérbe. Mind olajos, mind vizes összetevői fontosak a máj szempontjából.

Javítja a szemidegek működését. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen gátolja a hajhullást, lassítja a ráncok megjelenését, elősegíti az öregségi foltok megszüntetését, valamint tartóssá teszi a barnaságot.

Szerepe van a daganat-megelőzésben és enyhíti a daganatos betegeknél alkalmazott sugárterápia során fellépő
taltos1, 2018. február 19. hétfő, 22:50
A máriatövis
A Máriatövis (Silybum marianum L.) - májunk védelmezője.

Közép- Európában, így hazánkban is termesztett egynyári gyógynövény, magtermése a gyógyszeripar nélkülözhetetlen alapanyaga.

A máriatövis a világ egyik legerősebb méregtelenítője.

A máriatövist orvosi gyógynövényként már a 19. század végén is használták a máj védelme érdekében.

Mit tartalmaz?

A termésében, magjában található szilimarin, továbbá illóolaj, aminosavak, telítetlen zsírsavak (F-vitamin) adják fő hatásait.

A népgyógyászat a leveleit is használta lép-, máj- és epebántalmak gyógyítására.

Gyógyászati szempontból szilimarinnak nevezik azt a komplex hatóanyagot, amit a máriatövis termésből (máriatövis olaj) vonnak ki. Ebben a hatóanyagok pontos mennyisége ismert, ami megkönnyíti a pontos adagolást.

Fő gyógyhatásai

- Felsorolt hatóanyagai szabadgyököket megkötő tulajdonsággal rendelkeznek.

- A májbetegségek gyógyításában,
irmus, 2017. március 16. csütörtök, 16:47
Máriatövis, a máj védelmezője
ráfröccsent a növényre. Talán ezért is nevezik népiesen Szűz Mária tejének, Szűz Mária tövisének, máriabogáncsnak, Boldogasszony tejének vagy Boldogasszony káposztájának. De a népies elnevezések között a pápafű és a tarkabogáncs is szerepel.

A szilimarin nevű vegyület elősegíti a máj regenerációját. A májban felgyülemlő toxikus anyagokkal szemben is eredményesen képes felvenni a harcot, illetve a különféle, májba kerülő mérgek által okozott károsodások mértékét is csökkenteni képes. A máriatövist lehet alkalmazni májkárosodások megelőzésére, de a kialakult károsodások mérséklésére is.

A máriatövis nem csupán megvédi a májunkat a különféle méreganyagoktól, hanem májtisztító hatással is rendelkezik. A növényben lévő antioxidáns vegyületek jelentős mértékben csökkentik a máj oxidatív károsodását. A szilimarin vegyület gyulladáscsökkentő hatással is bír, sőt a krónikus májgyulladást is mérsékelni képes

A különféle gyógyszerek és az alkohol jelentős mértékben károsítják ezt a
pacsakute, 2017. március 10. péntek, 20:45
Szűz Mária tövise
anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. Valószínűleg ennek a hiedelemnek köszönhetően alkalmazták sokáig a tejelválasztás fokozására. A máriatövis eredetileg a mediterrán térségből származik, de világszerte termesztett növény.

Az év gyógynövénye 2013

Magyarországon idén először választotta meg az év gyógynövényét a Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. A 2013-as év gyógynövénye a máriatövis lett.

Májvédelem és májtisztítás

A máriatövist már évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövényeként tarják számon, már a középkorban is az elismert gyógynövények közé tartozott, ahol elsősorban epe- és májpanaszok kezelésére használták. A máriatövis májvédő és májtisztító hatása orvosilag is elismert és bizonyított. A máriatövisnek ezidáig semmilyen mérgező hatása vagy káros mellékhatása nem ismert.

A máriatövis termése hazánkban számos gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítő alapanyaga. A legtöbb esetben a
drciccancs, 2016. augusztus 22. hétfő, 11:33
Alacsony a vérnyomásod? Segít a természet!
alvászavarokra, ingerlékenységre, szédülésre, látási zavarokra, izzadásra, depresszióra, fülzúgásra, a nemi vágy hiányára, szomjúságra, hideg, nedves kezekre, mellkasi fájásokra, légzési nehézségre, ájulásra szoktak panaszkodni.

Szerencsére, ahogy a magas vérnyomásnál, úgy itt is segít a természet. Íme a legjobb természetes szerek a vérnyomás emelésére.

Gyógytea

Készítsünk teát, egyenlő arányban használjunk fel rozmaringot, citromfüvet, zsályát, kankalint, pásztortáskát és máriatövist. Erre öntsünk rá 200 ml forró vizet, pár percig hagyjuk lefödve, majd szűrjük le, és naponta 2 bögrével, 2-3 héten keresztül ezt fogyasszuk.

Biokávé

A kávé valóban megemeli a vérnyomást, ezért érdemes jó minőségű feketét fogyasztani minden reggel.

Rozmaring tinktúra

A tinktúrából naponta 2-3 alkalommal 10-20 cseppet kell elfogyasztani, egészen egy hónapig.

Fagyöngy macerátum

Egy kiskanál fagyöngyre öntsük
lenke1964, 2016. április 11. hétfő, 08:58
Alacsony a vérnyomásod?
alvászavarokra, ingerlékenységre, szédülésre, látási zavarokra, izzadásra, depresszióra, fülzúgásra, a nemi vágy hiányára, szomjúságra, hideg, nedves kezekre, mellkasi fájásokra, légzési nehézségre, ájulásra szoktak panaszkodni.

Szerencsére, ahogy a magas vérnyomásnál, úgy itt is segít a természet. Íme a legjobb természetes szerek a vérnyomás emelésére.

Gyógytea
Készítsünk teát, egyenlő arányban használjunk fel rozmaringot, citromfüvet, zsályát, kankalint, pásztortáskát és máriatövist. Erre öntsünk rá 200 ml forró vizet, pár percig hagyjuk lefödve, majd szűrjük le, és naponta 2 bögrével, 2-3 héten keresztül ezt fogyasszuk.

Biokávé
A kávé valóban megemeli a vérnyomást, ezért érdemes jó minőségű feketét fogyasztani minden reggel.

Rozmaring tinktúra
A tinktúrából naponta 2-3 alkalommal 10-20 cseppet kell elfogyasztani, egészen egy
gabfe, 2016. január 11. hétfő, 19:37
Képek, videók
Máriatövis.jpg
pacsakute
2017. március 10. péntek, 20:43
máriatövis pillangóval.jp
sarkadykati
2012. augusztus 01. szerda, 15:31
Gyömbér termesztése ottho
cipello
2016. november 16. szerda, 18:00
tok-termesztese.jpg
ametiszt54
2012. november 02. péntek, 12:38
Zöldségek termesztése a k
hollyka
2012. március 22. csütörtök, 19:30
legyen minden növénynek
tothgergo
2008. január 04. péntek, 01:29
angelika névu.jpg
zsokica45
2018. február 06. kedd, 17:29
ilna névu.png
zsokica45
2016. augusztus 23. kedd, 13:30
A Jütu nevű holdjáró legö
vargaspace
2014. január 22. szerda, 14:50
A Jutu nevű kínai holdjár
vargaspace
2014. január 22. szerda, 14:39
A Kepler nevű fiatal krát
vargaspace
2012. december 08. szombat, 14:54
A Viharok óceánja nevű sí
vargaspace
2012. december 08. szombat, 14:50
A Rimae Cauchy nevű szaka
vargaspace
2012. november 24. szombat, 00:13
A Spider nevű holdkomp le
vargaspace
2012. november 13. kedd, 13:24
Az Apollo-14 Antares nevű
vargaspace
2012. november 13. kedd, 13:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.