Belépés
2020. március 28. szombat | 13. hét | 88. nap | 12:10 | Gedeon, Johanna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rekordszámú női főszereplős film készült tavaly Amerikában
A kutatást a San Diegó-i Állami Egyetemnek a nők televíziós és filmes munkáit és helyzetét elemző központja végezte. Eredményeik szerint 2019-ben a legnagyobb bevételű amerikai filmeknek 40 százalékában nő játszotta a főszerepet. Ez különösen nagy kiugrás a korábbi 9 százalékhoz képest.

Ugyanakkor a fekete vagy etnikai kisebbségekhez tartozó nők körében nem tapasztaltak ilyen örvendetes fellendülést - mutattak rá a tanulmány szerzői.

A kutatás a mozis statisztikákkal foglakozó Box Office Mojo adatait elemezve állapította meg, hogy a legnagyobb kasszasikerek 43 százalékának volt férfi főszereplője. A férfi és női főszereplős, valamint az egyenlő arányban férfi és női szereposztással készült produkciók tették ki a maradék 17 százalékot.

Rebecca Harrison filmkritikus a BBC hírportáljának elmondta, hogy a női főszereplők arányának növekedése nagyszerű az olyan fehér megasztár színésznők számára, mint Brie Larson, Angelina Jolie, Renee Zellweger, Scarlett Johansson és Margot Robbie, de a színesbőrű színésznők reprezentációja a filmeken még mindig nagyon alacsony.

A főszerepet alakító nők 68 százaléka volt fehér, 20 százalék afroamerikai, 7 százalék ázsiai és 5 százalék dél-amerikai származású.

A beszédes szerepet játszó nők aránya ugyanakkor a korábbi 35 százalékról 34 százalékra esett vissza egy év alatt.

A központ 2002 óta adja ki évente az It's a Man's (Celluloid) World (Ez egy férfi celluloid világ) című felmérését. A friss elemzés szerint azokban a filmekben, amelyeknek legalább egyik írója és/vagy rendezője nő, a karakterek 58 százaléka nő. A csak férfi forgatókönyvíró és rendező által jegyzett filmekben ez az arány 30 százalékos.

A tanulmány megjelenése csaknem egybeesik a Golden Globe-gála és a BAFTA-jelölés tapasztalataival: a hollywoodi gálán egyetlen nő sem volt a legjobb rendező kategóriában, a brit filmakadémia jelöléseit pedig azért érték bírálatok, mert a rendezői mezőnyből egyetlen nő sem került be a jelöltek közé immár sorban hetedik éve.

Amanda Berry, a Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia vezérigazgatója elismerte, hogy nagyon csalódott az eredmény miatt. A BAFTA elnökhelyettese, Krishnendu Majumdar szerint a mezőnyből hiányzó női rendezők "ágazati szintű problémára" utalnak.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 12:12
Címkék: Diegó-i Állami Egyetemnek, Office Mojo, Rebecca Harrison, Brie Larson, Angelina Jolie, Renee Zellweger,
Kommentek
A digitális technológiai és a Huawei vezeti a szabadalmi bejegyzések európai listáját
Az EPO (European Patent Office) csütörtöki jelentése szerint több mint tíz éve első alkalommal a digitális technológiában nyújtották be a legtöbb kérelmet szabadalmi védelemre 2019-ben. A legnagyobb növekedés a digitális kommunikációs technológiában levédett szabadalmakban volt, közel húsz százalékos, valamint a számítástechnikában, több mint tíz százalékos. Összességében 2019-ben négy százalékkal nőtt az Európában levédett szabadalmak száma az előző évihez képest. Tavaly rekordszámú, 181 ezer szabadalmat jelentettek be Európában.

A digitális kommunikációs technológiai szabadalmak száma tavaly haladta meg első alkalommal a 2006 óta listavezető gyógyászati technológiai szabadalmak számát. Digitális kommunikációs szabadalmat 14,2 ezret, gyógyászati technológiai szabadalmat 13,8 ezret jegyzett be tavaly az EPO. A gyógyászati technológiai szabadalmak száma tavaly 0,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

A legnagyobb mértékben a kínai vállalatok növelték tavaly digitális kommunikációs
velemenyezd, 2020. március 12. csütörtök, 10:01
Rácz Gergő: a nyeremény motiváció a fesztiválszerepléshez
Az énekes, dalszerző, producer az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában kiemelte: a 75 millió forintos nyeremény, amelyet zenei karrierjük építésére fordíthatnak, hozzásegíti őket ahhoz, hogy egy általuk elképzelt koncertet tudjanak létrehozni.

"A zenész csak úgy tud hatást gyakorolni az emberekre, ha magába néz és a zenével foglalkozik. A munkafolyamat ezután sem fog változni, de izgalmas, hogy most sok mindenre lehetőségünk nyílik. A színpadtechnikában, világításban például nincs saját felszerelésünk" - fejtette ki Rácz Gergő.

Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója a műsorban hangsúlyozta: ismét sikeres évadot zár A Dal, amely a közmédia egyik zászlóshajója, és már kilencedik éve ad teret új magyar könnyűzenei műveknek.

"Jó döntés volt, hogy idén csak magyar nyelvű dallal lehetett nevezni. Mindenki szereti, ha az anyanyelvén kap olyan gondolatokat, amelyeket szeret magában forgatni. A győztes, a Mostantól is
velemenyezd, 2020. március 09. hétfő, 10:21
A máglyagyújtással és a koporsóégetéssel véget ért a mohácsi busójárás
Idén is több ezer helybeli és turista gyűlt össze Mohács főterén, hogy a borzas bundába öltözött, faragott álarcokat viselő busókkal és segítőikkel együtt kereplők és kolompok zajával elbúcsúztassák a telet.

A múlt csütörtökön megtkezdett és kedden véget érőnépszokás keretében rekordszámú, 1750 maskarás és 65 busócsoport űzte a telet napi több tízezer érdeklődő előtt, a rendezvény keretében pedig nyolcvan programot tartottak több tucatnyi helyszínen.

Ugyan a kedd általában a helyiek ünnepe, évek óta egyre több turista időzíti az utolsó napra a látogatását a hétvégi tumultusok miatt, így volt ez idén is.

Az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára 2009-ben felvett hagyományőrző rendezvényt a helyiek által sokacnak, a köznyelvben sokácnak nevezett népcsoport honosította meg, először egy 1783-as feljegyzés említi.

A balkáni térségből a török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török
velemenyezd, 2020. február 25. kedd, 22:22
A parlamenti választások megszervezéséről fogad el sürgősségi rendeletet a román kormány
hogy egy kormány bukása nyomán az államfő feloszlatta volna a parlamentet és előrehozott választást írtak volna ki. A jelenleg példátlan népszerűségnek örvendő, három hónapja kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a párt éléről öt éve államfővé választott Klaus Iohannis azonban szívesen előrehozná az év végén esedékes parlamenti választásokat.

Bár a PNL bejelentette: nem fog saját kormányát bukására szavazni a bizalmatlansági indítvány szerdai vitája alkalmával, a kormány keddi ülésén rekordszámú sürgősségi rendeletet tűztek napirendre, vagyis a kabinet a jelek szerint arra készül, hogy nem lesz már lehetősége beavatkozni a törvényhozás folyamatába.

A román kormány ugyanakkor letett arról, hogy sürgősségi rendelettel módosítsa a helyhatósági választási törvényt, közvetett választást vezetve be - a jelenlegi közvetlen voksolás helyett - a megyei tanácsok elnökei számára. A kormányülés elején Catalin Predoiu igazságügyi miniszter közölte: egy korábbi alkotmánybírósági határozat megtiltja a
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 18:12
Koronavírus - Ismét rekordszámú ember halálát okozta a járvány a közép-kínai Hupej tartományban
A járvány következtében hétfő éjfélig elhunytak száma ezzel a tartományban 414-re emelkedett, míg az összes ott diagnosztizált fertőzötté 13 522-re. Az új típusú koronavírus (2019-nCoV) legsúlyosabban a tartomány székhelyét, Vuhant érinti, ahol az ország összes fertőzöttjének csaknem egyharmadát diagnosztizálták, és hétfő éjfélig összesen 303 beteg veszítette életét.

A helyi idő szerint kedden reggel 10 óráig közzétett adatok szerint a vírus eddig országosan 20 471 embert fertőzött meg, ám a betegség halálozási aránya Hupejen kívül igen alacsony, hiszen az eddigi közel hétezer megbetegedésből 11 bizonyult végzetesnek az ország egyéb régióiban.

A vuhani városvezetést élesen bírálták Kínában amiatt, hogy a helyi orvosok figyelmeztetéseinek ellenére megpróbálták elkendőzni a helyzet súlyosságát. Csou Hszien-vang, Vuhan polgármestere egy, a CCTV kínai állami hírcsatorna január 27-én sugározott, vele készült interjújában beismerte: "nem csak a kellő tájékoztatást mulasztottuk el időben megtenni,
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 07:04
Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramja
Az Eötvös Péter Alapítvány három éven át tartó mentorprogramot hirdetett fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek 2018-ban. A program harmadik évére is rekordszámú volt a jelentkezés, a világ minden részéből érkezett fiatal karmesterek és zeneszerzők közül Eötvös Péter, Vajda Gergely és Horváth Balázs választotta ki a 2020-as év résztvevőit - közölte az alapítvány az MTI-vel.

A program vezető professzora Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Vajda Gergely zeneszerző, karmester, aki 2019 áprilisától az alapítvány programigazgatójaként is segíti Eötvös Péter munkáját. A mentorprogram évenként 2 zeneszerzőt és 2 karmestert fogad, akik közösen dolgoznak a program folyamán és később a karrierjük során is segíthetik egymás munkáját. A mentorprogram koncertjeit az érdeklődők élőben követhetik a Budapest Music Centerből, zenekari partner az Óbudai Danubia Zenekar.

A mentorprogramot 2020-ban Holly Hyun Choe (USA) és Joanna Natalia Slusarchyk (Lengyelország) karmesterek, valamint Hankjol Joon
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 16:01
Rekordszámú 17,8 millió utast kezelt tavaly a prágai repülőtér
Az utasok számának éves szintű növekedése hat százalék, több, mint amit a cégvezetés várt. A prognózisok szerint a prágai repülőtér forgalmának növekedése az idei évben is folytatódni fog, és ezzel a légikikötő elérkezik maximális lehetőségei határához. Az utasszám növekedés 2013 óta folyamatos.

Az egész évben 71 légitársaság gépei 165 várossal kötötték össze Prágát. A távolsági járatok forgalma 11 százalékkal emelkedett. A legkeresettebb célpont London volt, ahová 1,35 millió ember utazott. Egész Nagy-Britanniába tavaly 2,1 millió ember repült el Prágából. A következő helyeket olasz, orosz, spanyol és francia városok foglalják el. Az idén rendszeres járat indul Prágából Hanoiba és Chicagóba.

Nagyon megugrott, 41 százalékkal, a törökországi riviérán fekvő Antalyába utazók száma. Növekedést mutatott ki Amsterdam is.

A prágai Václav Havel repülőteret a közeljövőben jelentősen bővítik és korszerűsítik, hogy több mint 20 millió utas kezelésére legyen alkalmas - erősítette meg a közlemény.
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 12:01
Képek, videók
Főszereplők.jpg
pacsakute
2013. május 12. vasárnap, 18:22
Az Eragon főszereplői.jpg
pacsakute
2013. május 12. vasárnap, 18:21
Legjobb nöi föszereplö;Je
farkas1945
2013. február 27. szerda, 11:24
Legjobb nöi föszereplö Je
farkas1945
2013. február 27. szerda, 11:24
Legjobb férfi föszereplö
farkas1945
2013. február 27. szerda, 11:24
A Legjobb nöi föszereplö(
farkas1945
2013. február 25. hétfő, 10:48
0 Zsuzsa a főszereplő.jpg
lovaszmarika
2012. november 13. kedd, 18:47
Ezel főszereplője :))
vickykecycca
2011. április 16. szombat, 13:48
Az egyik főszereplő
airbatka
2006. október 19. csütörtök, 12:54
Az összes főszereplő
undeadka2
2006. július 22. szombat, 10:07
korutazas-amerikaban-k ele
borigit
2016. június 21. kedd, 11:43
Mesterházy Amerikában.jp
agica2004
2014. február 09. vasárnap, 14:55
valahol Amerikában.png
cady89
2013. április 12. péntek, 04:28
a három fiú Amerikában
orban47
2011. augusztus 13. szombat, 17:45
amerikában -ülés előtt
agica2004
2011. június 09. csütörtök, 13:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.