Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 22:11 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 7. rész (közigazgatási törvénycsomag)
Orbán Balázs: folytatódhatnak a zöldfejlesztések a Ligetben

Kiemelten közérdekű beruházásnak minősülhet a Liget Budapest projekt, és a helyi önkormányzatok részéről változtatási tilalom nem lenne alkalmazható - közölte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításait ismertetve kedden az Országgyűlésben.

Orbán Balázs kifejtette: ha önkormányzati rendelet ezzel ellentétes előírást tartalmaz, akkor helyette a törvényi előírást kell alkalmazni. Rámutatott: a javaslat benyújtására azért is szükség volt, mert a Fővárosi Közgyűlés által elrendelt változtatási tilalom a már folyamatban lévő zöldfelületi munkálatokat is megakadályozta. Ezek között említette a városligeti kis botanikus kert megújítását és bővítését, az 56-os terén kialakítandó zöld promenádot, multifunkcionális sportpályák megvalósítását, két kilométeres futókör kialakítását és egy újabb, kutyás élménypark kiépítését. Kitért továbbá a Városligetben található aszfalt- és betonfelületek feltörésére és visszazöldítésére.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány azt gondolja, hogy a Fővárosi Közgyűlés változtatási tilalma az új épületek megépítésére vonatkozik, így az új Nemzeti Galériára, a Magyar Innováció Házára, és a Városliget Színházra. Ezek - noha érvényes engedélyekkel bírnak - nem fognak megépülni míg a közfejlesztések tanácsa egyhangúlag így nem dönt - jelezte.

A benyújtott törvényjavaslat része, hogy a mátraverebélyi, szentkúti és máriapócsi nemzeti kegyhelyeket nemzeti emlékhellyé nyilvánítják. Ezzel egyidejűleg a kegyhelyként működő nemzeti emlékhelyeknél a szakrális események és egyéb szabadtéri programok zavartalansága érdekében a külfejtéses bányászati tevékenységet korlátoznák - jelezte.

A javaslat kiemelt pontjaként említette az államtitkár az úgynevezett függő hatályú döntés jogintézményének kivezetését. A hatósági eljárások felgyorsítása mostanra megvalósult, nincs szükség a függő hatályú döntések meghozatalára, amelyek hatalmas adminisztrációs terhet jelentenek a jogalkalmazó ügyintézők számára, és éves szinten majdnem fél milliárd forintos terhet eredményeztek 2018-ban - közölte Orbán Balázs.

Kitért arra is: az előterjesztés az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával rendezi a nemváltoztatás területén fennálló bizonytalan jogi helyzetet. Azt javasolják, hogy a jövőben a magyar hatósági nyilvántartásban a születéskori biológiai nemet rögzítsék - ismertette. Ezt követően, azzal, hogy ki milyen neműnek tartja magát, ki milyen nemátalakító műtétnek veti alá magát, a magyar államnak semmilyen dolga nincs, ezzel összefüggésben a javaslat semmilyen korlátozást nem tartalmaz - rögzítette.

További jelentős pontként jelölte meg azt a vagyonjuttatást, amellyel a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalomkutatásokért Közalapítvány működését ismerik el.

Kitért a módosítás azon pontjára is, amely a polgármesterek védekezéssel összefüggő jogaira terjed ki. Jelezte: a kormány a változtatási szándékától eltekintett, miután az komoly politikai turbulenciát okozott. A veszélyhelyzeti jogalkotással összefüggésben a kormány a lehető legszélesebb nemzeti egység fenntartására törekszik - közölte az államtitkár.Fidesz: igen a javaslatraSalacz László, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka kiemelte a javaslatból a közigazgatási bürokrácia csökkentését szolgáló jogszabályok megalkotását.

Szükségesnek tartotta az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosítását is. Rámutatott: hatályos jogszabályok jelenleg nem tartalmazzák a nem fogalmát, ugyanis annak meghatározása biológiai alapokon nyugszik.

Hangsúlyozta: a módosítás nyomán az esetleges nemi átalakító műtétek után az anyakönyvi adatok változatlanok maradnak a nemre vonatkozóan.

A politikus üdvözölte a nemzeti kegyhelyekre vonatkozó változtatásokat.

Jelezte: a Fidesz frakció támogatja a javaslatot.

A Jobbik számos kifogást emelt a törvénycsomaggal kapcsolatban

Varga-Damm Andrea (Jobbik) arra emlékeztetett, hogy az ellenzék már a függő hatályú változtatásokra vonatkozó szabályozás 2015-ös elfogadásakor is annak hatalmas költségeire figyelmeztetett, valamint arra, hogy az ügyfelek nem fogják érteni a szabályozást.

A nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházásokról szóló változtatást is kifogásolta. Ha ilyen beruházás telkére átnyúlik egy szomszédos építmény, akkor annak tulajdonosa bontásra kötelezhető. Azt mondta: akár nyolcvan éves építményeket is elbontathatnak így. Miért nincs a javaslatban alternatíva? - tette fel a kérdést.

Előadóművészeti szervezetek támogatásáról szóló törvény változtatását is elfogadhatatlannak ítélte. Kifogásolta, hogy az állam által támogatott színházak öttagú felügyelő bizottságában három miniszteri küldött kap helyet. "Ez egy művészvilág" - szögezte le -, nem kell ilyen pórázon tartani a színházakat.

A városligeti fejlesztésről szólva kifogásolta azt a passzust, amely szerint, ha változtatási tilalom van, az a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokra nem érvényes. Ugyancsak nem értett egyet azzal a vagyonjuttatással sem, amelyet bizonyos kutatóintézeteknek biztosítanak. Azt mondta: ezen intézmények tevékenysége mindennapi politizálásban torkollt, nem rendeltetésszerűen végzik a munkájukat, így nem érti a juttatást.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 17:52
Címkék: Orbán Balázs, Liget Budapest, Fővárosi Közgyűlés, Nemzeti Galériára, Magyar Innováció Házára, Városliget Színházra,
Kommentek
Krónika 7. rész (igazságügyi törvények)
gombnyomással".

Szerinte újra kellene gondolni, hogy mit jelent a tisztességes élethez kapcsolódó minimum, egyes családokat ugyanis olyan tiltások sújtják, olyan minimális jövedelmet hagynak nálunk, hogy az nem biztosíthatja az élet minimumának feltételeit. "Szörnyű adósrabszolgaságról" beszélt.

Közölte: a válsággal súlyosbodik az érintettek helyzete, erre is tekintettel kellene lenni a jogalkotás során.

Közölte: pártja a változtatási kezdeményezéseik befogadásától teszi függővé, támogatja-e a törvénycsomagot.

DK: támogatható és elutasítandó részeket is tartalmaz a csomag

Sebián-Petrovszki László (DK) szintén az előterjesztés "saláta jellegét" bírálta, mondván, az abban szereplő nyolc törvénymódosítást egyesével is be lehetett volna terjeszteni, hiszen azok egymással nem függnek össze.

Számos támogatható elemet tartalmaz az előterjesztés, de olyanokat is, amelyekhez pártja nem tud hozzájárulni - mondta.

Kijelentette: évek óta ismert problémák orvoslása is előkerül
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 14:26
Krónika 5. rész (határozathozatalok)
A honvédség utánpótlását könnyítő törvényt fogadott el a HázA honvédség utánpótlásának biztosítását is könnyítő törvénycsomagot fogadott el a Ház 116 igen, 49 nem szavazattal és nyolc tartózkodás mellett.

Ahogy a honvédelmi tárca államtitkára a törvény ismertetésekor elmondta: a honvédség munkahelyteremtéssel, toborzással, haderejének modernizálásával készen áll arra is, hogy részt vegyen az élet újraindítását szolgáló gazdaságvédelmi akciótervben. A Magyar Honvédség az ország legnagyobb munkáltatójává és megrendelőjévé válhat.

A törvénycsomag kilenc jogszabályt módosít. A személyi jövedelemadóról szóló úgy változik, hogy az elhunyt katonák árváinak járó kiegészítő támogatáshoz hasonlóan a honvédelmi alkalmazottaknak is jár kiegészítő támogatás, amely szintén adómentes.

Változik a közkatona vagy a pályakezdő fogalmának törvényi meghatározása, és megszűnik a hivatásos állományba vételhez szükséges két éves honvédségi jogviszonyra vonatkozó előírás.

Új
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 11:31
Krónika 9. rész (bizottsági jelentések vitái, napirend után)
Adóügyi törvénycsomagAz egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításáról szóló csomag bizottsági jelentéseinek és összegző módosító indítványának vitája során a védekezés hatékonyságát és a gazdasági visszaesés mérséklését nevezte az előterjesztés fő céljának Ovádi Péter (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadójaként.

Zárszavában Izer Norbert annyira szorítkozott, hogy a javaslatcsomag támogatására kérte a képviselőket.Kiskereskedelmi adó

A kiskereskedelmi adóról szóló javaslathoz benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája során a törvényalkotási bizottság álláspontját Ovádi Péter ismertette.

A politikus azt mondta, hogy a koronavírus-járvány alatt bevezetett, a kiskereskedelmi adóból származó bevételre a jövőben is szükség van a vírus okozta gazdasági károk enyhítésére.

Az indítvány alapján a jogszabály csak a jelentős teherviselő képességű
velemenyezd, 2020. június 02. kedd, 19:23
Illegális bevándorlás - Elvetette Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását az illetékes parlamenti bizottság
A közösségi oldalán reagáló Matteo Salvini köszönetet mondott a bizottság tagjainak, hangsúlyozva, hogy az Open Arms és a vele szállítottak "minden szabályt megsértve" érkeztek Olaszországba.

"A bizottság kimondta, hogy nekem volt igazam, csak a kötelességemet teljesítettem az olasz nép érdekében. Most a szó átkerül a szenátusba, meglátjuk, hogy a kormánypártok ragaszkodnak-e a bírósági tárgyaláshoz. Én nem adom fel" - hangoztatta a volt belügyminiszter.

A 23 fős bizottság 13 tagja a mentelmi jog megvonása ellen szavazott. A bizottság véleménye útmutatóként szolgál a szenátus számára, amelynek június végéig kell szavaznia a kérdésben. A szenátor mentelmi jogának megvonásához a felsőház abszolút többségére lesz szükség.

Fordulatot jelentett, hogy közvetlenül a bizottsági szavazás előtt a kormánypárti Élő Olaszország (IV) bejelentette, hogy tagjai nem vesznek részt a voksolásban, mert nem tartják megalapozottnak a Matteo Salvinivel szembeni eljárást. Az IV egyebek között arra
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 13:52
Matteo Salvini: "nem bántam meg az olasz határok védelmét"
(FI) politikusa, Mariastella Gelmini hangoztatta, hogy Salvini mentelmének megvonása ellen szavaznak, mivel tavaly nyáron a római kormány "közösen döntött" a hajóról.

Az ügy a Proactiva Open Arms spanyol NGO hajóját érinti, amely fedélzetén 164 migránssal augusztus 2-án kért kikötési engedélyt Olaszországtól. Az akkor belügyminiszter Salvini nem engedélyezte a migránshajó olasz vizekre való belépését és kikötését sem, tette ezt a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedései értelmében. A hajó tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren.

Azokban a napokban zajlott az olasz kormányválság: Giuseppe Conte miniszterelnök augusztus 20-án jelentette be, hogy benyújtja lemondását. Ugyanezen a napon a kikötési engedélyt végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész adta meg a hajón levők állapotára hivatkozva. Az ügyész ezt követően a migránsok személyi szabadsága korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt eljárást
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 22:02
Illegális bevándorlás - Újabb Salvinit érintő migránsügy került az olasz parlament mentelmi bizottsága elé
bizottsága eredetileg februárban tűzte napirendre az ügyet, majd a járványhelyzetben először márciusra tették át, végül tovább halasztották.

Az ügy a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajóját érinti, amely fedélzetén 164 migránssal augusztus 2-án kért kikötési engedélyt Olaszországtól. Az akkor belügyminiszterként ténykedő Salvini nem engedélyezte a hajó olasz vizekre való belépését és kikötését sem, tette ezt a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedéseinek értelmében. A hajó tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren.

Azokban a napokban zajlott az olasz kormányválság: Giuseppe Conte miniszterelnök augusztus 20-án jelentette be, hogy benyújtja lemondását. Ugyanezen a napon a kikötési engedélyt végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el a hajón levők állapotára hivatkozva. Az ügyész ezt követően a migránsok személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 12:51
Koronavírus - Az amerikai demokrata párti képviselők 3000 milliárdos gazdaságélénkítő csomagtervet szavaztak me
A képviselők szűk többséggel, 207:199 arányban fogadták el a törvénytervezetet, 14 demokrata párti képviselő ugyanis az egyhangúlag nemmel szavazó republikánusokkal együtt voksolt.

Az 1800 oldalas törvénycsomagban szerepel segítség az egyes tagállamoknak és településeknek, de beillesztettek olyan elemeket is, amelyeket a republikánusok eleve elfogadhatatlannak tartottak. Például külön összegeket szántak a marihuánát forgalmazó kisvállalkozások megsegítésére, és egyszeri csekkel segítenék az illegális migránsokat is. "Ez inkább egy liberális karácsonyi kívánságkosár" - mondta a tervezetről pénteken Tom Cole oklahomai republikánus képviselő.

A republikánus képviselők alkotmányellenesnek is ítélték a szavazást, mert a házelnök lehetővé tette, hogy a távollévő képviselők helyett társaik voksoljanak.

Donald Trump amerikai elnök a héten "hamvába holt" javaslatnak minősítette a demokraták csomagtervét, és vétót ígért. Erre azonban szinte bizonyosan nem lesz szükség, a szenátusban ugyanis -
velemenyezd, 2020. május 15. péntek, 23:46
Krónika 14. rész (fegyverek, civil szervezetek)
Jogharmonizációs módosítást kell átültetni a hazai jogbaSimon Miklós (Fidesz) azt mondta, hogy a szigorítások érzékenyen érintik a társadalom egy bizonyos rétegét. A képviselő emlékeztetett, hogy Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárás zajlik az ügyben, ezért szükség van a törvénymódosításra. Hangsúlyozta, a jogszabály az uniós irányelveknek csak azokat a részleteit ülteti át a hazai jogrendbe, amennyit a szabályozás a tagállamoktól feltétlenül megkövetel.

Stummer János (Jobbik) azt mondta, értik, hogy a javaslat jogharmonizációs célú és csak annyi változást eszközöl, amennyi feltétlenül szükségesnek mutatkozik. Ez a módosítás azonban nem időszerű és nem helyes - fogalmazott, hozzátéve: az elmúlt hetekben sok minden gyökeresen alakult át, ezért át kellett értékelni a biztonságról vallott nézeteket. Amikor a világ egyre veszélyesebb hellyé válik, akkor az élet kioltására nem alkalmas eszközök ilyen korlátozása szembemegy a társadalmi igényekkel - szögezte le.

Nacsa
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 23:34
Képek, videók
Bp.Közigazgatási M..jpg
agica2004
2010. november 30. kedd, 09:59
közigazgatási alkalmazott
magdaseppa
2007. június 19. kedd, 12:48
800px-Orbán_Balázs.jpg
mcsalad
2012. november 10. szombat, 11:32
Orbán Balázs.jpg
farkas1945
2010. június 27. vasárnap, 17:12
Orbán Balázs sír
kekzokni
2010. május 31. hétfő, 14:16
Orbán Balázs emlékmű
jakabgasparne
2009. október 15. csütörtök, 03:35
Szejkefürdő-Orbán Balázs
jakabgasparne
2009. október 15. csütörtök, 03:33
Orbán Balázs sirja.jpg
molnarjulia
2009. október 04. vasárnap, 21:38
Orbán Balázs Adj egy per
jakabgasparne
2009. augusztus 25. kedd, 07:42
Szejke - Orbán Balázs sír
bajoska
2009. július 21. kedd, 20:20
Orbán Balázs sírja
kekzokni
2009. június 04. csütörtök, 10:01
Szejkefurdo_Orban Balazs
sasinszki
2009. március 29. vasárnap, 13:38
Liget Budapest 1969
dandej
2018. november 25. vasárnap, 22:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.