Belépés
2020. március 29. vasárnap | 13. hét | 89. nap | 05:37 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Amerikai előválasztás - Dél-Karolinában Biden győzött, Steyer kiszáll a küzdelemből
Az első részeredmények szerint Biden a voksok csaknem 50 százalékát szerezte meg, a második helyen, messze lemaradva, valamivel több mint 19 százalékos szavazataránnyal Bernie Sanders végzett. A voksok bő felének feldolgozása alapján Pete Buttigieg volt polgármester, Elizabeth Warren massachusettsi és Amy Klobuchar minnesotai szenátor egyaránt 10 százaléknál kevesebb szavazatot szerzett. A demokraták elnökjelöltségéért versenyző Mike Bloomberg milliárdos a dél-karolinai szavazáson nem vett részt.Az első felmérések szerint Biden elsősorban a 45 éven felüliek és az afroamerikaiak bizalmát nyerte el. Nagyarányú győzelmét elemzők különösen fontosnak tartják, hiszen a volt alelnök az előválasztási folyamat első három szavazásán - Iowában, New Hampshire államban és Nevadában - nem szerepelt jól. A dél-karolinai eredmények azonban meglendíthetik a kampányát, jótékony hatással lehetnek a március 3-án egyszerre 14 államban tartandó előválasztások eredményeire is.

"A demokraták olyan elnökjelöltet akarnak, aki demokrata párti" - jelentette ki Biden a győzelem éjszakáján Columbiában híveinek.Tom Steyer kaliforniai milliárdos még a végeredmények előtt, de már a részeredmények ismeretében bejelentette: befejezi kampányát és kiszáll az elnökjelöltségért folytatott versengésből. "Mondtam korábban is, hogy amennyiben nem látok esélyt a győzelemre, abbahagyom kampányomat. És tisztességesen megmondom: nem látom a lehetőségét, hogy elnyerhetem az elnökjelöltséget" - közölte Steyer, aki elsősorban környezetvédelmi programmal kampányolt.

Az üzletember "nagyszerű tapasztalatnak" nevezte eddigi kampányát, és mint mondta, semmit nem bánt meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 01. vasárnap, 07:04
Címkék: Dél-Karolinában Biden, Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Mike Bloomberg, első részeredmények,
Kommentek
Amerikai előválasztás - Amy Klobuchar is kiszállt az elnökjelöltségért folyó küzdelemből
A minnesotai szenátor egy nappal azt követően jelentette be döntését, hogy kiszállt a versengésből Pete Buttigieg egy indianai kisváros volt polgármestere is.

Amy Klobuchar az eddig jelölőgyűléseken és előválasztásokon nem szerepelt különösebben jól, egyedül a New Hampshire államban tartott előválasztáson ért el elemzők által érdemlegesnek minősített eredményt: ott harmadik lett. Nevadában és Dél-Karolinában nagyon lemaradt vetélytársai mögött. Nevadában például az egyik jelölőgyűlésén kevesebb, mint száz ember jelent meg, vasárnap pedig Minnesotában olyan hevesen tüntettek ellene, hogy lemondta a kampányrendezvényét.

A kampányban egyébként a 60 esztendős politikus mérsékelt jelöltként jellemezte magát, elutasította Bernie Sanders vermonti szenátor programját az alanyi jogon járó egészségbiztosítás bevezetésére, és gyakran hangoztatta, hogy 14 éves szenátusi karrierje során mindig képes volt együttműködni republikánus politikusokkal.

Amy Klobuchar azonban a "saját" államán, Minnesotán
velemenyezd, 2020. március 02. hétfő, 20:33
Amerikai előválasztás - Biden harcba száll az elnökjelöltségért akkor is, ha Sandersnek lesz több delegátusa
Biden megkérdőjelezte, hogy a legtöbb kötött delegátussal rendelkező jelölt-aspiránst kell megválasztani elnökjelöltnek. A volt alelnök, aki csaknem 50 százalékos szavazataránnyal nyerte meg a szombati dél-karolinai előválasztásokat, arra hivatkozott, hogy a Demokrata Párt szabályzata nem így rendelkezik.

A Demokrata Párt választási rendszerében vannak úgynevezett kötött delegátusok és úgynevezett szuperdelegátusok. A kötött küldöttek csakis arra a jelölt-aspiránsra voksolhatnak a párt elnökjelölt-állító konvencióján, akire választóitól a megbízatást kapták. A szuperdelegátusok azonban szabadon, bármelyik aspiránsra szavazhatnak. Az összesen 4765 delegátus között 714 a szuperdelegátusok száma, ők általában a kongresszus demokrata párti tagjai, kormányzók, pártvezetők vagy választott tisztségviselők közül kerülnek ki. Egy jelöltnek az összes delegátus egyszerű többségét kell megszereznie ahhoz, hogy a párt elnökjelöltjévé válasszák.

Az utóbbi napokban, a magát demokratikus szocialistának
velemenyezd, 2020. március 01. vasárnap, 21:13
Amerikai előválasztás - Előválasztást tartanak Dél-Karolinában a demokraták szombaton
demokratikus szocialistának valló Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét hozta, bár az iowai jelölőgyűlések voksait még mindig ellenőrzik. A dél-karolinai előválasztást politikusok és elemzők egyaránt azért tartják fontosnak, mert kiderül, hogy Barack Obama egykori alelnöke, Joe Biden vissza tud-e kapaszkodni az elnökjelöltségért folyó versengésbe. Biden eddig nagyon rosszul szerepelt, a negyedik-ötödik helyen végzett, és arra számít, hogy az afroamerikaiak voksai lendíthetnek a kampányán. Dél-Karolinában a lakosság jelentős hányada afroamerikai.

Dél-Karolinában csak a demokraták voksolnak, a Republikánus Párt nem tart előválasztást, mert egyhangúlag Donald Trumpot jelöli. Mint Dél-Karolina republikánus kormányzója, Henry McMaster fogalmazott pénteken a Fox televíziónak adott interjújában: "Soha nem láttunk ilyen lelkesedést és szeretetet, mint amilyen most nyilvánul meg Trump elnök iránt".

Az amerikai elnök egyébként péntek este kampánygyűlést tartott a dél-karolinai Charleston
velemenyezd, 2020. február 29. szombat, 07:06
Amerikai előválasztás -Kampányfőnöke helyesbíteni kényszerült Joe Biden egyik állítását
a történetet a hónap elején mesélte el először egy dél-karolinai kampányrendezvényen, s azóta is többször, több rendezvényen előadta az érdeklődő választóknak, hogy az 1970-es években letartóztatták őt Dél-Afrikában, amikor a börtönben sínylődő Nelson Mandela polgárjogi harcoshoz igyekezett.

A volt alelnök kampánymenedzsere, Kate Bedingfield szerdán bejelentette: a történettel Biden arra az epizódra utalt, amikor Dél-Afrikában a repülőtéren "elválasztották" őt fekete kollégáitól.

Dél-Karolinában - ahol e hét végén lesznek a demokrata párti előválasztások - a demokrata szavazók mintegy 60 százaléka afroamerikai. Biden előttük beszélve minden alkalommal kiemelte a 2013-ban elhunyt dél-afrikai politikushoz fűződő személyes kapcsolatait. Részletesen elmondta, hogy - akkor még szenátorként - amerikai tisztségviselők, köztük afroamerikai politikusok küldöttségével tervezett látogatást a börtönben Mandelához. De mielőtt még ez megtörtént volna - mint fogalmazott -, "abban a nagy tisztességben volt
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 08:20
Amerikai előválasztás - Közvélemény-kutatás: egyre többen gondolják, hogy Sanders legyőzheti Trumpot
A felmérés február 17-e és 25-e között - tehát a nevadai jelölőgyűlések előtti napoktól kezdve a kedden Dél-Karolinában tartott televíziós vitáig tartó időszakban - készült. Demokrata párti és független szavazókat faggattak.

A megkérdezettek 26 százaléka szerint Bernie Sanders lenne a legalkalmasabb a Demokrata Párt elnökjelöltjének, 20 százalékuk a milliárdos Michael Bloomberg mellett döntene, és 17 százalékuk Joe Bidenre, az Obama-kormányzat volt alelnökére szavazna.

Az eredményeket elemzők szerint ez nagy változást jelez. Egy hónappal korábban ugyanis a megkérdezettek 27 százaléka Bident látta volna szívesen elnökjelöltként, míg alig 17 százalékuk gondolta azt, hogy Sanders képes lenne legyőzni Donald Trumpot a novemberi választáson.

A múlt szombaton Nevadában tartott jelölőgyűléseken a spanyol ajkúak és a fiatalok elsöprő többségben Sandersre voksoltak. Bident inkább az idősek és az afroamerikaiak támogatták.

Az Ipsos/Reuters felmérése szerint azonban ez is változhat: a
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 07:40
Amerikai előválasztás - A demokrata elnökjelölt-aspiránsok újabb tévévitáján Sandersre zúdult össztűz
elnökjelölt-aspiránsok körében jelentősen megerősítette a múlt héten tartott nevadai jelölőgyűléseken elért győzelme, Pete Buttigieg, egy indianai kisváros volt polgármestere, Elizabeth Warren massachusettsi és Amy Klobuchar minnesotai szenátor, Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke, valamint Michael Bloomberg és Tom Steyer személyében két milliárdos is.A vitát az atény tette különösen jelentőssé mind a politikusok, mind a választók szemében, hogy a héten szombaton a demokraták Dél-Karolinában tartanak előválasztásokat.Az össztűz Sanders szenátorra zúdult, akinek nagyarányú támogatottságát elemzők szerint a Demokrata Párt elitje nem nézi jó szemmel. A magát demokratikus szocialistának valló politikust vetélytársai élesen bírálták, elítélték gazdaságpolitikai elképzeléseit, a mindenkinek alanyi jogon járó általános egészségbiztosításról szóló tervét, az ingyenes felsőoktatást szorgalmazó javaslatát.A 78 éves Michael Bloomberg, New York volt polgármestere még azzal
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 07:04
Amerikai előválasztás - Nevadában is Bernie Sanders a legnépszerűbb, őt támogatja New York polgármestere is
a demokraták elnökjelöltjeként. Joe Bident, az Obama-kormányzat egykori alelnökét a megkérdezettek 18 százaléka, míg Elizabeth Warren massachusettsi szenátort 13 százalékuk támogatja.

A nyugati Nevadában a jövő szombaton, február 22-én csakis a demokraták választanak, mégpedig jelölőgyűlések (caucus) útján. Elemzők szerint ez lesz az első komolyabb erőfelmérés a számukra a spanyolajkú amerikaiak körében. Hasonlóan fontos próba lesz a következő héten, február 29-én tartandó előválasztás Dél-Karolinában, ahol pedig sok afroamerikai él.

Elemzők szerint a nevadai és a dél-karolinai megmérettetés valószínűleg eldönti Joe Biden kampányát. A volt alelnök ugyanis a várakozásokkal ellentétben gyengén szerepelt mind az iowai jelölőgyűlésen, mind a New Hampshire-i előválasztáson, és valamennyi felmérés azt tanúsítja, hogy lemaradóban van a népszerűségi listákon. Amerikai sajtójelentések szerint a Biden-kampány nagy finanszírozói közül többen is fontolgatják, hogy a továbbiakban nem őt támogatják.
velemenyezd, 2020. február 15. szombat, 23:06
Képek, videók
Tölgyek Dél-Karolinában
sanci81
2014. november 05. szerda, 18:35
hegyek Észak-Karolinában
mecsery
2010. június 01. kedd, 22:18
Előválasztás 2008
kmmmarika
2009. július 08. szerda, 14:50
küzdelem
adakaleh
2014. október 08. szerda, 13:26
Kuzdelem Szklenárlászló.j
klara50
2013. augusztus 28. szerda, 21:33
A küzdelem...jpg
pacsakute
2013. április 21. vasárnap, 12:02
küzdelem.gif
szicu
2013. január 04. péntek, 17:25
küzdelem-vers.jpg
vojtiera
2012. július 15. vasárnap, 09:09
küzdelem.jpg
agica2004
2011. április 19. kedd, 14:35
a nagy küzdelem.jpg
agica2004
2011. április 18. hétfő, 14:38
Küzdelem
gyuszimacko
2011. április 09. szombat, 17:56
Kuzdelem.jpg
jupiter21
2011. január 21. péntek, 14:09
Érdekes_küzdelem.jpg
csomajulianna
2010. március 22. hétfő, 10:28
Küzdelem-Schlacht.jpg
lacyapu
2009. december 26. szombat, 19:09
Küzdelem előtt
rozalia59
2009. október 25. vasárnap, 19:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.