Belépés
2020. július 16. csütörtök | 29. hét | 198. nap | 01:53 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az ukrán fél nem kapott dokumentált bizonyítékot az orosz börtönben éhségsztrájkoló ukrán filmrendező jóllétérő
A megbízott már egy hete tartózkodik Oroszországban, ahová azután utazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök telefonon megállapodott: a két ország emberi jogi megbízottjai meglátogatják az Ukrajnában fogva tartott orosz, illetve az Oroszországban fogva tartott ukrán állampolgárokat. Szencovot múlt csütörtökön próbálta felkeresni az északnyugat-szibériai Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő Labitnangi városában lévő börtönben, ahol épp most raboskodik, de nem engedték be hozzá, és azóta sem találkozhatott vele.

"Ésszerű aggodalmakat kelt Oleh Szencov egészségügyi állapotát illetően az, hogy ilyen sokáig akadályoznak engem, mint a Legfelsőbb Tanács (ukrán parlament) emberi jogi megbízottját, akárcsak Ukrajna konzuli hivatalainak munkatársait abban, hogy találkozhassanak vele" - fűzte hozzá.

Közölte, hogy találkozott viszont Szencov ügyvédjével, Dmitro Gyinzével, aki este Labitnangiba utazik, és megpróbálja felkeresni védencét. Átadta neki Porosenkónak és Irina Herascsenko parlamenti alelnöknek aSzencov számára írt levelét. Az ombudsman szavai szerint az ügyvéd elmondta neki, hogy ő két hete látta utoljára a filmrendezőt. Akkor még jól tartotta magát, csak vizet vett magához, infúzión keresztül vitaminokat és szőlőcukoroldatot kapott. Kényszertáplálás alatt akkor még nem volt, de azóta neki sincs információja róla.

Denyiszova közzétette azt is, hogy Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsmanhoz fordult írásban, arra kérve, ő kérvényezze Putyintól Szencov szabadon engedését humanitárius okokra hivatkozva.

Az Interfax Ukrajina hírportál közben arról számolt be, hogy Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára szerdán Moszkvában találkozott Moszkalkovával. A megbeszélés után újságíróknak ő is Szencov szabadon bocsátása mellett szólalt fel. "Ha a kegyelemhez kérvényre van szükség, örömmel nyújtom be jómagam az emberi jogok európai egyezménye alapján" - jelentette ki a főtitkár.

Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Oroszországba hurcolták. 2015 augusztusában 20 év fegyházbüntetésre ítélték a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városában, állítólagos terrorszervezet létrehozásának, valamint terrortámadások előkészítésének vádjával. Szencov nem ismerte el bűnösségét. Kijev szerint koholt vádak alapján ítélték el.

A filmrendező május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkot, követelve 64, Oroszországban bebörtönzött ukrán szabadon bocsátását. Saját magának nem kért szabadságot.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 19:52
Címkék: Vlagyimir Putyin, Petro Porosenko, Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben, Oleh Szencov, Legfelsőbb Tanács, Dmitro Gyinzével,
Kommentek
Katalán válság - Negyven európai vezetőnek küldtek levelet éhségsztrájkoló katalán politikusok
Jordi Sanchez, Josep Rull, Jordi Turull és Joaquim Forn levelében arra panaszkodik, hogy összesen kilencüket tartják fogva tárgyalás nélkül, néhányan közülük pedig már több mint egy éve vannak börtönben, továbbá, hogy lázadás bűncselekményével vádolják őket, mert tavaly október 1-én "békés népszavazást" szerveztek.

"Egy olyan bírósági eljárásnak vagyunk elszenvedői, amely nyilvánvalóan súlyosan sérti alapvető jogainkat, köztük az ártatlanság vélelmét, a szabadsághoz, a politikai képviselethez, valamint a törvényes garanciákkal rendelkező eljáráshoz való jogot" - hangsúlyozták a dokumentumban, amelyet szóvivőjük, Pilar Calvo ismertetett Madridban újságírókkal.

A levél címezettjei között található Theresa May brit kormányfő, Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is.

A katalán politikusok közül ketten 17, ketten pedig 14 napja kezdtek éhségsztrájkot, mivel ügyükben igazságtalannak és diszkriminatívnak tartják az alkotmánybíróság
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 19:12
Kórházba szállították a börtönből az éhségsztrájkoló Oleh Szencovot
A hatóság szerint Szencovot terv szerinti kiegészítő vizsgálatra és orvosszakértői konzultációra szállították át a labitangi kórházba. A nap folyamán korábban az orosz elnöki emberi jogi tanács közölte, hogy a négy hónapja éhségsztájkot folytató őrizetes állapota stabil, élete nincs veszélyben, a kényszertáplálása orvosi szempontból nem indokolt.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság azzal az indokkal, hogy "terrorcsoportot" hozott létre az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. A csoport tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet és az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország helyi szervezetének irodáját. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a csoport tagjai arra készültek, hogy 2015. május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem évfordulóján bombát robbantsanak a szimferopoli örök lángnál és
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 18:33
Nobel békedíjra jelölte a kijevi parlament az orosz börtönben éhségsztrájkoló ukrán filmrendezőt
A norvég Nobel-bizottságnak szóló kérelmet tartalmazó határozati javaslatot a 450 fős törvényhozás 245 tagja hagyta jóvá.

Az előterjesztés szövege szerint Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa (parlamentje) Nobel-békedíjra jelöli Szencovot - akit az Oroszországi Föderációban négy éve tartanak törvénytelenül fogva a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városának, valamint Donyeck és Luhanszk megyék egyes területeinek Oroszország általi megszállása elleni hősies erőszakmentes tiltakozása miatt - bátor viselkedéséért, kiállásáért az emberi jogok védelméért és azért, mert kész feláldozni életét mások szabadságáért.

Szencov éhségsztrájkja meghirdetésekor azt követelte, hogy Oroszország engedjen szabadon minden általa fogva tartott ukrán politikai bebörtönzöttet, önmagának viszont nem kért szabadságot.

Az ukrán parlament a most megszavazott dokumentumban kitért arra, hogy Oleh Szencovot - a szöveg szerint - törvénytelenül tartóztatta le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 2014. május
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 19:44
Szíria - Kreml: Putyin és Macron a menekültek hazatérésében való együttműködésről tárgyalt
vezető méltatta a szíriai Kelet-Gútában júliusban végrehajtott közös humanitárius műveletet, amelynek során - a két elnök megállapodása alapján - 40 tonnányi francia segélyt orosz katonai szállítógépekkel juttattak el Szíriába.

A Kreml sajtóközleménye szerint a két vezető "más témákról" is eszmecserét folytatott.

A francia elnöki hivatal közölte: Macron a telefonbeszélgetés során szóba hozta Putyinnak az Oroszországban terrorizmus címén elítélt, börtönében immár csaknem három hónapja éhségsztrájkoló Oleh Szencov krími ukrán filmrendező ügyét.

"A köztársasági elnök kifejezte Putyin elnöknek aggodalmát amiatt, hogy Szencov egészségi állapota veszélyesen megromlott, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország sürgősen találjon emberséges megoldást a helyzetre" - áll az Élysée-palota közleményében.

Szencov unokatestvére, Natalja Kaplan szerdán a Facebookon azt írta, hogy az elítélt állapota "katasztrofális". Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos csütörtökön azzal a kéréssel
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 16:18
Az EU az orosz börtönben éhségsztrájkoló ukrán rendező megfelelő kezelésére szólította fel Moszkvát
"Jelentések szerint Oleh Szencov egészségügyi állapota gyorsan romlik. Oroszországnak megfelelő ellátásban kell részesítenie az Emberi Jogok Európai Bíróságának július 25-i átmeneti rendelkezésével összhangban" - írta közleményében Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.

Az EU emellett felszólította Moszkvát a törvénytelenül őrizetbe vett ukrán állampolgárok mindegyikének haladéktalan szabadon bocsátására.

Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Szibériába hurcolták. 2015 augusztusában terrorizmus vádjával 20 év fegyházbüntetésre ítélték. Szencov nem ismerte el bűnösségét. Kijev szerint koholt vádak alapján ítélték el.

A rendező május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkot, követelve 64, Oroszországban szerinte politikai okokból bebörtönzött ukrán szabadon bocsátását. Saját magának nem kért szabadságot.
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 12:17
Kijev intézkedésre sürgeti Moszkvát a válságos állapotba került éhségsztrájkoló ukrán filmrendező megmentése ér
unokatestvérének küldött levelében azt is megírta: nem akarja, hogy átszállítsák a városi kórházba, mert az ottani intenzív osztály vezető orvosa ellenségesen viselkedik vele szemben. Mint fogalmazott, többet bántották, mint a börtönkórházban, távolabbi szállítást pedig szerinte már nem élne túl.

Ez alapján javasolta az ukrán emberi jogi biztos azt, hogy betegszállításra felszerelt repülőgéppel szállítsák Szencovot Moszkvába, ahol tudomása szerint a Nyikolajev professzor nevét viselő intézet felkészült éhségsztrájkolók gondozására, vagy vigyék bármely más hasonlóan erre szakosodott kórházba. Rámutatott ugyanis arra, hogy ilyen hosszú éhségsztrájk után az újratáplálkozás megkezdése igen kockázatos, a legapróbb hiba is végzetes lehet.

Szencov ügyvédjének az utolsó találkozásukkor viszont továbbra is azt mondta, hogy nem akarja abbahagyni az éhségsztrájkot.

Oleh Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Oroszországba
velemenyezd, 2018. augusztus 09. csütörtök, 15:42
Unokatestvére szerint katasztrofális az orosz börtönben éhségsztrájkoló ukrán rendező állapota
Kaplan szerdai Facebook-bejegyzése szerint Szencov a hozzá a jogi képviselőjén keresztül eljuttatott levelében azt írta, hogy "közel már a vég". Érdeklődött, hogy érdekel-e még valakit az éhségsztrájkja, mert semmilyen levél nem jut el hozzá.

A hozzátartozó az állította, az elítélt elutasította, hogy a börtönből a labitnangi polgári kórházba szállítsák át, mert biztos benne, hogy azt nem élné túl. Szencov arra panaszkodott, hogy az intenzív osztályon korábban többet bántották, mint a börtönkórházban.

Hasonlóképpen az elítélt állapotának romlásáról számolt be Dmitro Dinze ügyvéd, aki szerint ügyfelénél vérszegénység lépett fel és a pulzusa 40-re lassult le. A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet büntetés-végrehajtási parancsnoksága ugyanakkor azt állítja, hogy a 42 éves Szencov állapota kielégítő.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság, azzal az indokkal, hogy "terrorcsoportot" hozott létre az Oroszország által Ukrajnától
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 19:30
Kreml: nem kizárt, hogy Vlagyimir Putyin a jövő héten fogadja John Boltont
Szentpéterváron tárgyalnak majd.

A misszióvezető szerint a látogatás lökést adhat a két ország közötti parlamenti együttműködés felújításához. Szavai szerint válaszlátogatást egyelőre nem terveznek, és sok függ az amerikai vizit eredményétől. A delegáció tagjai az orosz vízumot már megkapták.

Peszkov egyébként nem erősítette meg azt az értesülést, hogy a Kremlhez kegyelmi kérelem érkezett volna Thorbjörn Jaglandtól, az Európa Tanács főtitkárától az orosz börtönében több mint öt hete éhségsztrájkoló Oleh Szencov ukrán rendező ügyében. A szóvivő megerősítette, hogy Putyin és Petro Porosenko ukrán elnök csütörtöki telefonbeszélgetésén szó volt a két ország közötti elítéltcseréről.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte egy orosz katonai bíróság, azzal az indokkal, hogy "terrorcsoportot" hozott létre az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten. Ennek tagjai 2014 tavaszán Szimferopolban felgyújtották a Krím Orosz Közössége elnevezésű társadalmi szervezet
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 14:11
Képek, videók
A macska a bizonyíték rá
borigit
2016. július 11. hétfő, 11:33
Bizonyíték
sanci81
2016. február 17. szerda, 17:26
Fényképes bizonyíték
sanci81
2014. december 16. kedd, 19:05
bizonyíték
maria_kadar_148
2014. augusztus 21. csütörtök, 19:18
bizonyíték
janna53
2013. augusztus 02. péntek, 15:30
Bizonyíték a globális fel
capaitoth
2012. január 29. vasárnap, 21:32
bizonyíték az óriások lét
dnemethk
2011. július 04. hétfő, 18:28
bizonyíték
maya1957
2009. december 09. szerda, 18:48
és erre itt a bizonyíték
vajosandor
2008. december 17. szerda, 13:00
no ez bizonyiték
lebo
2008. október 19. vasárnap, 22:14
bizonyíték
windist
2008. szeptember 03. szerda, 20:31
Mindent dokumentáltak...
furaila
2017. június 21. szerda, 11:56
vlagyimir-putyin.jpg
agica2004
2014. június 01. vasárnap, 15:54
-vlagyimir-putyin-es-f ele
agica2004
2013. június 28. péntek, 17:37
20120829-vlagyimir-put yin
agica2004
2012. november 04. vasárnap, 19:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.