Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 18:48 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kásler: az elmúlt évtized legjelentősebb fejlesztései valósulnak meg az oktatásban
Kásler Miklós kifejtette: 158 beruházás folyamatban van, ebből 51 uszodát, 47 tornatermet, 47 pedig fejlesztett tantermet érint. Létesül 15 új iskola és egy új óvoda - ismertette, hozzátéve: 66 beruházás 66 milliárd forint értékben már befejeződött.

Kásler Miklós kitért a Modern városok programra, amely 2015 és 2022 között hat városban 19 oktatási intézmény fejlesztését, bővítését, kiépítését foglalja magába 51,5 milliárd forintnyi hazai forrásból. 2019-ben három városban 26,5 milliárd forint értékben befejeződtek a fejlesztések: Debrecenben átadták az alap- és középfokú nemzetközi iskolát, Tatabányán az Árpád Gimnáziumot reálgimnáziummá alakították, Érden felújítottak négy óvodát és elhelyezték egy óvoda alapkövét.

Hozzátette: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 2014-2020 között nemzetközi forrásból, 126 milliárd forint értékben 615 intézményt fejlesztenek; 437 intézményben 30 milliárd forintért oktatási eszközöket szereznek be, tantermeket újítanak fel, nyílászárókat cserélnek. Eddig 399 projekt fejeződött be - közölte a miniszter.

Jelezte: 108 tankerületben infrastrukturális fejlesztések történnek az esélyegyenlőség megteremtésére.

Közölte: 31 milliárd forintot biztosítanak a nem állami fenntartású, főleg egyházi intézmények támogatására, és 5 milliárd áll rendelkezésre a fogyatékkal élők nevelő-oktató intézményeinek és szakszolgálatainak támogatására.

Kásler Miklós beszámolt arról is, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 22,5 milliárdot fordítanak 74 iskola környezetbarát és energiatakarékos átalakítására. Ez magában foglal szigetelési munkákat, valamint fűtési-hűtési rendszerek és vízvezetékek korszerűsítését. Eddig négy iskolában fejeződtek be a munkálatok - mondta a miniszter, aki kitért arra is, hogy a következő tanévtől 1,2 millióan kapják ingyenesen a tankönyveket. Elmondta: elkészült az új Nemzeti alaptanterv, és gyakorlatilag kész a kerettanterv is.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arról beszélt, hogy nagyon heterogén volt az az intézményállomány, ami állami fenntartásba került. Voltak önkormányzatok, amelyek nagyon odafigyeltek az intézményekre, míg másoknál hiányoztak az anyagi lehetőségek, vagy más oka volt a figyelem hiányának - fogalmazott.Hangsúlyozta: a most megvalósuló beruházások nem apróbb felújítások, amelyek nyaranként megvalósulnak.

Közölte, minden olyan fejlesztést sikerült befejezni, amely a tanévkezdést érintette. A beruházások folyamatosak, a magyar állam az iskolák megújításáért dolgozik, ami nagyon fontos eleme a köznevelés megújításának - összegzett a köznevelési államtitkár.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 09. hétfő, 12:21
Címkék: Kásler Miklós, Árpád Gimnáziumot, Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, Energiahatékonysági Operatív Programban, Maruzsa Zoltán, elmúlt évtized,
Kommentek
Pünkösd
húsvét utáni negyvenedik nap áldozócsütörtök, mely Jézus mennybemenetelének ünnepe, az ötvenedik nap pedig pünkösd, amely napon a Szentlélek leszállt az apostolokra, akik ennek következtében különféle nyelveken kezdtek beszélni, az összesereglett, csodálkozó népből ki-ki a maga nyelvén hallotta a prédikációt. Közülük ennek hatására sokan megkeresztelkedtek, ekkor alakultak az első keresztény közösségek, így a pünkösd az egyház születésének ünnepe is. Sok helyen tartottak ezen a napon búcsújárást, a legjelentősebb és legismertebb pünkösdi hagyományok közé tartozik a máig is élő búcsújáróhely, Csíksomlyó, mely az utóbbi években nem csak keresztény, de összmagyar zarándokhellyé is vált.
.
Rövid, mint a pünkösdi királyság
Európa jelentős részén már a középkor óta tartanak pünkösdi vagy májuskirály-választást, ez a legismertebb pünkösdi hagyományunk. A királyt, amint arról Jókai Mór is írt Egy magyar nábob című regényében,
foldinefehereva, 2020. május 30. szombat, 23:41
KSH: 2,2 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben
tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke egyaránt 5,0 százalékkal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 4,4 százalékkal nőtt. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 2,8 százalékkal csökkent.

A bruttó hazai termék2,2 százalékos emelkedéséhez a szolgáltatások 1,2, az ipar 0,4, az építőipar 0,1 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzájárulása volt a legjelentősebb, 0,5 százalékpont. Ezen belül 85,1 súllyal szereplő kereskedelem és gépjárműjavítás súlya dinamikus növekedése ellensúlyozta a szálláshely-szolgáltatásnakés a vendéglátásnak a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett visszaesését.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,0 százalékkal emelkedett. A háztartások
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 10:01
Tőzsde - Csökkenéssel nyitottak a főbb európai piacok
A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,88 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,09 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,79 százalékos mínuszban indította a kereskedést.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,86 százalékkal esett a nyitásban.

Az eurót 1,1104 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek délelőtt kilenc órakor, 0,25 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Az augusztusi szállítású Brent hordónként 1,19 százalékos mínuszban, 35,60 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 1,84 százalékos veszteségben, 33,09 dolláron forgott kilenc órakor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1718,30 dolláron stagnált, míg a júniusi szállítású aranyé 0,34 százalékkal 1719,20 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Csütörtökön
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 09:21
Tőzsde - Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok
mínuszban zárt, míg a dél-koreai Kospi 0,46 százalékos nyereségben közeledett a záráshoz.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,10 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,67 százalékos pluszban állt zárás előtt egy órával. Hongkongban 0,81 százalékos, Mumbaiban 0,11 százalékos, Szingapúrban pedig 0,12 százalékos mínuszban állt a vezető tőzsdeindex közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

Az augusztusi szállítású Brent hordónként 0,92 százalékos mínuszban, 35,70 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 1,51 százalékos veszteségben, 33,20 dolláron forgott háromnegyed nyolckor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,18 százalékkal, 1721,79 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,32 százalékkal 1718,70 dollárra emelkedett a New York-i
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 08:20
Kutatóintézet: nincs kockázatuk a Balatonban kimutatott gyógyszerhatóanyag-maradványoknak
kutató hangsúlyozta, a kimutatott értékek nem jelentősek, hasonlóságot mutatnak más európai tavakéval, és az elmúlt évek adataival. Nanogramm/liter nagyságrendűek, vagyis oly csekély mértékűek, amelyek nem befolyásolják a fürdőzést - tette hozzá.

A vízbe kerülő gyógyszerszármazékok fő forrása a tóba jutó tisztított szennyvíz, ez is jelzi, hogy mielőbb tovább kell fejleszteni a térség szennyvíztisztításának technológiáját - mondta.

A Balatonban található gyógyszermaradványok második legjelentősebb forrásának a turizmust nevezte a szakember, amit - mint mondta - jól mutat, hogy számottevő eltérés mutatkozik a nyári, legnépszerűbb strandok közelében vett, és a szezonon kívüli vízmintákban.

Maáz Gábor arról is beszámolt, hogy 134 szerves mikroszennyezőre, azaz gyógyszerhatóanyagra végezték el a vizsgálatokat. Az ezek közül kimutatott 69-ből 15 újdonságnak számít a nyílt vizek kutatásában, ezeket eddig vagy nem vizsgálták, vagy még nem érték el a kimutatható szintet a vizekben.

A kimutatott
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 18:42
Tőzsde - Vegyesen nyitottak a New York-i indexek
Csütörtökön délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 1,19 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,74 százalékos, a párizsi CAC-40 1,28 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 1,02 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1038 dollárt adtak, 0,27 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz. A jenhez képest viszont 0,01 százalékkal erősödött a dollár, 107,73 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,14 százalékos pluszban, 35,32 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,37 százalékos mínuszban, 32,69 dolláron forgott fél négykor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,95 százalékkal, 1725,19 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,86 százalékkal, 1725,45 dollárra
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 15:51
Szijjártó: a legjobb feltételekre számíthatnak az újrakezdésre készülő cégek
Szijjártó Péter szerint a világgazdaságban csak a változás biztos, és nem elég csupán a járvány közvetlen hatásai ellen védekezni. A vírus ugyanis - mint fogalmazott - az emberélet mellett a megélhetést is fenyegeti, a kormány ezért folytatja a munkára építő gazdaságpolitikát.

A miniszter közölte, hogy a versenyképességi program forráshiány miatt nem fog jelentkezőket visszautasítani. A pályázat fedezetét a kormány a kiemelkedő érdeklődés miatt 50 milliárd forintról 150 milliárd forintra növelte, és további emelést is vállal, ha a támogatási igények meghaladnák a bővített keretet - tette hozzá.

Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője (Fidesz) hangsúlyozta: válságokkal időről időre szembesülni kell, ezért nem szabad elfelejteni, hogy a jó állapotú gazdaságok könnyebben megállítják a visszaesést. A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok megszorítási és leépítései teljes csődöt okoztak, most viszont foglalkoztatásbővítés, adócsökkentés és fejlesztések jellemzik a
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 15:21
A legszomorúbb napok
Jób története olyan, mint a tied és az enyém, csak az övét leírták mindenkinek, hogy lássák. Azok a szenvedések, amikkel Jób szembenézett és azok a próbák, amikkel megküzdött, ugyanazok a problémák, amelyek miatt őrá emlékeznek, és ezek nélkül, valószínűleg, sohasem olvastunk volna róla Isten Igéjében.
Sosem tudjuk, hogy milyen próbák várnak ránk az elkövetkező napokban. Talán nem leszünk képesek meglátni a fényt küzdelmeinken át, de elhihetjük, hogy azok a napok, ahogy Jób életében is, a legjelentősebbek lesznek, aminek megélésére elhívást kaptunk. (Robert Collyer)
Ki nem tudja még, hogy a mi legszomorúbb napjaink gyakorta a legjobbak? Azokon a napokon, amikor az arcunk tele van mosollyal és könnyen átlibbenünk a kies mezőn, amiket Isten virágokkal díszített fel, szívünk képessége gyakran veszendőbe megy.
Az a lélek, amelyik mindig könnyűszívű és vidám, kihagyja az élet legmélyebb dolgait. Bizonyára az az élet is megkapja jutalmát és teljes mértékben kielégítő, de megelégedésének mélysége
kalmanpiroska, 2020. május 28. csütörtök, 08:28
Képek, videók
fejlesztés-alatt-3.png
menusgabor
2015. február 23. hétfő, 23:05
fejlesztés.jpg
tantus
2014. szeptember 18. csütörtök, 10:32
Újabb jelentős fejlesztés
basikele
2013. február 15. péntek, 05:21
Fejlesztés alatt!!! 2.jpg
pazpeti
2008. szeptember 25. csütörtök, 13:56
Magyar fejlesztésű Kalasn
richardbodo
2008. március 08. szombat, 19:48
fejlesztés
erikac
2008. február 14. csütörtök, 09:08
KNORR fejlesztés Tósakiva
kismotor
2007. szeptember 26. szerda, 17:36
térkép fejlesztés magyar
szidi001
2007. április 06. péntek, 11:24
Vidék fejlesztés
atkaguru
2006. november 14. kedd, 10:54
7kAcdVb7GDnfQYkyt34v1K asL
kisgin
2013. szeptember 13. péntek, 14:17
premontrei gimnázium
chillik
2015. október 28. szerda, 04:33
szentendre-1-Fotó-Prog ram
liliana01
2020. április 18. szombat, 15:15
n_szolnok-Programok-BU EK
menusgabor
2019. december 29. vasárnap, 20:52
Pünkösdi Programok Észak-
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:30
program-kovesd.png
menusgabor
2018. szeptember 05. szerda, 20:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.