Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 18:05 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
BTF - Egy hónap múlva kezdődik a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál
Negyven éve, a BTF elindulásával kezdődött meg a "magyar kultúra egyesítése", hiszen a fesztiválra a nyugaton élő magyar világsztárok is hazalátogattak. Ma már természetes dolog, hogy a BTF minden tavasszal világsztár fellépőkkel és nagyszerű programokkal jelentkezik: komoly- jazz- és világzenei koncertekkel, színházi, táncszínházi és újcirkusz-előadásokkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel, sőt minifesztiválokkal - mondta el az eseménysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a BTF főszervezője.

Mint hozzátette, az elmúlt években sikerült újragondolni a Budapesti Tavaszi Fesztivált, melynek megrendezését a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás biztosítja.

Faix Csaba, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a BTF a főváros arculatát jelentősen meghatározó eseménysorozat, amely rengeteg műfajjal számos közönségréteget megszólít április 3. és 19. között.

Káel Csaba elmondása szerint a 40 éves jubileum kapcsán több korábbi legendás fellépőt, együttest ismét meghívtak, ilyen például Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, az Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus, valamint a Győri Balett, amelynek Lajkó Félixszel közös, GisL című produkciója a BTF nyitóelőadása lesz.

Beethoven 250 éve született, erre az évfordulóra is színes programsorozattal emlékezik a BTF, de továbbra is kiemelt szerző Liszt Ferenc is: a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) rendezik meg az idei Liszt-maratont, a Staatskapelle Weimar pedig Liszt először csupán 2018-ban bemutatott, Sardanapalo című operatöredékével érkezik - közölte.

Káel Csaba kiemelte Kurtág György Magyarországon még sosem játszott, A játszma vége című operájának bemutatóját, valamint a Máriák városa címmel, Astor Piazzolla művei nyomán készült produkciót is: Miklósa Erika és Novák Péter rendhagyó, szcenírozott koncertje zárja majd a fesztivált április 18-án és 19-én.

Fontos vendég lesz Akram Kham is: a világ egyik legjelentősebb koreográfusa egy gyerekeknek szóló produkcióval érkezik Budapestre - szólt Káel Csaba a BTF programjáról.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ nemrég leköszönt ügyvezetője a Zsabó Fesztiválra hívta fel a figyelmet: a régizenei programsorozat fő helyszíne idén a Kiscelli Múzeum lesz, de lesz koncert az Unicum Házban is, a Nemzeti Táncszínház pedig egy különleges barokk estnek ad majd otthont.

Beethoven előtt tiszteleg többek között a dél-koreai zongorazseni, Ji, az Accord Quartet, Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Sárik Péter Trió, Kelemen Barnabás és Nagy Péter, valamint Kállai Ernő és Balázs János kettőse is - közölte.

Velekei László koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője a GisL című produkcióról szólva elmondta, hogy az a Giselle című, 19. századi romantikus balett újragondolása, aktualizálása; a gyönyörű és borzongató történet ezúttal Lajkó Félix zenéjével kel új életre.

David Trippett zenetörténész Liszt Sardanapalo című, befejezetlen operájáról beszélt, felidézve, hogy amikor rábukkant a zenemű kéziratára, rögtön biztos volt benne: ezt a művet színpadon is elő kell adni. Ezt a meggyőződését aztán Liszt revelatív erejű zenéje vissza is igazolta - jegyezte meg.

Ránki Fülöp zongoraművész elmondása szerint szülei, Ránki Dezső és Klukon Edit gyakorlását hallgatva szinte "belenőtt" Liszt muzsikájába, majd tanulmányai során újabb és újabb oldalait ismerte meg a komponistának. A fiatal muzsikus ezúttal az április 4-i Liszt-maraton zárókoncertjén a Nemzeti Múzeum dísztermében a h-moll szonátát és két másik Liszt-művet ad elő.

Zoletnik Zsófia újcirkuszművész a Freak Fusion előadását mutatta be, melynek témája a nyugtalanláb-szindróma, az alvászavarok egyik jellegzetes, gyakori formája. A Restlesslegs című újcirkuszi produkció ősbemutatóját a Trafóban tartják április 16-án.

Káel Csaba kiemelte a BTF keretében megrendezett kiállításokat, képzőművészeti programokat is: a Szépművészeti Múzeum tárlatán II. Amenhotep korát többek között a fáraó sírjának életnagyságú rekonstrukciója idézi meg, a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség címmel a Tate Britain leghíresebb preraffaelita festményeit hozza el Budapestre, a Ludwig Múzeumban Slow Life - Az élet lassú tempóban címmel nyílik kiállítás, a Budapest Art Week pedig a főváros kortárs képzőművészeti kínálatába vezeti be az érdeklődőket.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából nem marad ki a film műfaja sem: a Cinemira nemzetközi gyermekfilm fesztiválnak a Millenáris Park ad otthont április 3. és 5. között - mondta el Káel Csaba.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 13:42
Címkék: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Káel Csaba, Budapesti Tavaszi Fesztivált, Faix Csaba, Budapesti Városarculati Nonprofit Kft, Budapesti Fesztivál-,
Kommentek
BTF - Részleteket mutatnak be online a Győri Balett GisL című előadásából
A premier eredeti időpontjában, pénteken 19.30-kor extra összeállítást tesznek közzé a Győri Balett hivatalos Facebook-oldalán: Kiss János igazgató köszöntőjével a GisL szereplői otthonukból egy-egy részletet adnak elő Velekei László koreográfiájából.

A balett bemutatója Lajkó Félix zenéjével a Müpa szervezésében, a Győri Balett és a Fonó Budai Zeneház közös programjaként valósult volna meg a 40 éves BTF nyitóelőadásaként.

A Giselle a 19. századi romantikus balett stílusteremtő remekműve, népszerűsége a mai napig töretlen, címszerepe - amelyet a Győri Balett produkciójában Herkovics Eszter Adria táncol - minden balerina álma. Az 1841-ben bemutatott darab Adolphe Adam muzsikájával hódította meg a világot.

A szervezők március 28-án jelentették be, hogy elmarad az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál. Hozzátették ugyanakkor, hogy mindent megtesznek azért, hogy a jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 12:21
Koronavírus - BTF - Elmarad idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Magyarország kormányának döntése értelmében, a világméretű egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos iránymutatásokat követve elmarad az idén 40. születésnapját ünneplő Budapesti Tavaszi Fesztivál - közölték az MTI-vel szombaton a szervezők, hozzátéve: mindent megtesznek azért, hogy a jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.

"A nézők, az alkotók, a háttérben dolgozó kivételes szakemberek biztonságánál és egészségénél nincs fontosabb. Ez most az összefogás, az egymásra figyelés ideje. Nagyon köszönjük a közönség és a művészek támogatását és biztatását, embert próbáló hetek állnak mindannyiunk mögött: a Budapesti Tavaszi Fesztivál a főváros legjelentősebb kulturális intézményeivel, játszóhelyeivel, nemzetközi partnerintézményekkel és társulatokkal együttműködésben valósul meg évről évre, így a fesztivál jelenével és jövőjével kapcsolatos eljárásrend kidolgozása körültekintő, országhatárokon átívelő egyeztetést igényelt és igényel"
velemenyezd, 2020. március 28. szombat, 17:32
Carl Palmer szeptemberben pótolja budapesti koncertjét
A koronavírus-járvány miatt lemondott tavaszi turnét ősszel pótolja a Carl Palmer's ELP Legacy. Az április 20-ra az A38-ra megváltott jegyek az új időpontra is érvényesek vagy április 12-éig visszaválthatók - közölte a szervező Livesounds Agency kedden az MTI-vel.

Idén ötven éve, hogy a progresszív rockzene történetének kiemelkedő zenekara, az Emerson, Lake & Palmer megalakult, első koncertjét a plymouth-i Guildhallban adta. Az ELP az 1970-es Wight-szigeti fesztiválon robbant be a köztudatba, majd az orosz romantikus zeneszerző, Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraszvitjét feldolgozó élő lemezük hozta meg számukra a világsikert.

Keith Emerson billentyűs és a King Crimsonból ismert Greg Lake énekes-gitáros mellett Carl Palmer a trió legfiatalabb tagja volt. A trió 1979-ig volt aktív, 1991-től 1998-ig újra koncerteztek, majd 2010 júliusában, a csapat 40. születésnapján egy londoni koncertre álltak ismét össze. Keith Emerson és Greg Lake egyaránt 2016-ban hunyt
velemenyezd, 2020. március 17. kedd, 15:32
Pénteken kezdődik a 18. Békéscsabai Tavaszi Fesztivál
érdeklődési körnek kínál programokat - szerepel a rendezvény honlapján.

A több mint egy hónapon át tartó rendezvénysorozat nyitóeseménye március 13-án lesz, amikor a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar és a Magna Cum Laude közösen áll színpadra; a közönség külön erre az alkalomra hangszerelt Magna-számokat is hallhat majd.

A komolyzene kedvelői számára március 20-án a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és Tóth Péter zongoraművész estje; április 6-án a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar; 7-én a Budapesti Fesztiválzenekar; 8-án pedig Hajtmann Ildikó és Vozár M. Krisztián Edith Piaf-estje szolgál zenei csemegével. Április 14-én a Csaba Big Band funky és jazz hangszerelésű LGT-számokat ad elő.

A könnyűzene kedvelői is válogathatnak a kínálatból: március 21-én a Kowalsky meg a Vega; az április 4-i VIII. Tavaszköszöntő rockesten a 30 éves Akela, a Palmetta, az Alkohol és az Emberöltő zenekarok lépnek fel. Április 10-én a főként Johnny Cash számokat játszó Nyughatatlan 10 éves jubileumi koncertjére;
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 11:01
Április elején kezdődik a Cinemira filmfesztivál
Hazai premierként láthatóak többek közt a Berlinálén és a Velencei Filmfesztiválon debütált családi filmek, a versenyprogramban rövid animációk és kisjátékfilmek versengenek az Aranymókus díjért - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A fesztiválon óránként indul rövidfilmes összeállítás, amelyben négytől tizennégy éves korig mindenki talál magának filmet. A versenyprogramban 41 rövidfilmet és animációt mutatnak be, a Panoráma programban öt díjnyertes európai családi mozifilm látható, köztük az Európai Filmakadémia (EFA) fiatal közönség díjának idei jelöltjei.

Először látható Magyarországon Katja Benrath Oscar-jelölt rendező Rocca megváltja a világot című vígjátéka, amely 2019-ben elnyerte a legjobb gyereknek szóló alkotás Német Filmdíját, valamint Stefano Cipani Az öcsém dinoszauruszokat kerget című filmét, amely a 2019-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált.

A hazai mozipremier előtt látható Nicolas Vanier többszörösen díjnyertes rendezése, a Taníts meg repülni! című
velemenyezd, 2020. március 09. hétfő, 12:37
Fővárosi Közgyűlés - Márciustól Faix Csaba vezeti a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központot
Azt írták: a Fővárosi Közgyűlés a BFTK ügyvezetőjének választotta Faix Csabát, aki a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) vezetése mellett látja ezt a feladatot.

Faix Csaba nyílt pályázaton nyerte el a szervezet vezetését, amely turisztikai és fesztiválszervezési feladatokat lát el. A többi között ez a cég szervezi a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált és a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt.

Faix Csabát a januári közgyűlés már a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. ügyvezetőjének választotta, így a szakember a két szervezetet párhuzamosan vezeti majd.

A tájékoztatás szerint Faix Csaba tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi karán és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte. 2005 és 2012 között a TV2 politikai újságírója volt. 2010-ben céget alapított, amely tréningek szervezése mellett videófilmeket és employer branding stratégiákat készített. 2014-től a Prezi kommunikációs vezetője.
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 18:32
Március második felében rendezik a Debreceni Tavaszi Fesztivált
koncerttel érkezik a városba, fellép a Honeybeast, Charlie pedig a Debreceni Big Banddel ad közös koncertet.

A komolyzene iránt érdeklődők a tavaszi fesztivál ideje alatt egyebek mellett ingyenes "hangulatkoncerteken" vehetnek részt. A Kölcsey Központba betérők kora esténként fiatal zenészek zongorajátékát hallgathatják meg.

Három színházi produkció is szerepel a fesztivál kínálatában: a Vígszínház József Attila-estjét, a Játékszín a Teljesen idegenek című komédiáját, a Karinthy Színház pedig a Budapesti Operettszínházzal közös előadását, a Baba című színművét viszi el Debrecenbe.

Az irodalom kedvelőit Szabó T. Anna és Lackfi János költők, valamint Gyárfás István gitárművész estjére várják, Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes pedig Kányádi Sándor vereseiből összeállított esttel lép színpadra - sorolta a részleteket Bódor Edit, hozzátéve, hogy a 80 éves László Ákos grafikusművész munkáiból március 6-án nyíló kiállítása a fesztivál ideje alatt is megtekinthető majd a Kölcsey Központban.

A
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 13:32
Képek, videók
Budapesti Szabadság híd.j
irmus
2018. március 04. vasárnap, 10:06
0 Budapesti látkép.png
lovaszmarika
2017. december 12. kedd, 17:54
budapesti tél.png
chillik
2017. november 17. péntek, 15:36
Családok Budapesti Világt
dandej
2017. május 27. szombat, 21:23
budapesti szanatórium.png
chillik
2016. december 25. vasárnap, 03:38
Budapesti-reggel-2016- 12-
lilagondolatok
2016. december 13. kedd, 10:38
A budapesti Állatkert
sanci81
2016. június 20. hétfő, 16:22
Budapesti béke.jpg
chillik
2016. február 20. szombat, 05:28
Budapesti tervek 2016
sanci81
2016. február 17. szerda, 17:24
Elefántház -Budapesti áll
pacsakute
2016. január 24. vasárnap, 17:40
budapesti_hajnal.jpg
lilagondolatok
2015. december 02. szerda, 05:44
Budapesti szmog.jpg
kicsoda57
2015. november 08. vasárnap, 15:43
Egy hónap múlva
idgie1975
2008. december 25. csütörtök, 22:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.