Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 17:13 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Minden igazi életben


Márai Sándor : Az igazi

Minden igazi életben eljön egy pillanat, amikor az ember úgy merül el egy szenvedélyben, mintha a Niagara vízesésbe vetné magát. S természetesen mentőöv nélkül. Nem hiszek a szerelmekben, melyek úgy kezdődnek, mint egy kirándulás az élet majálisába, hátizsákkal és vidám énekléssel a napsugaras erdőben... Tudod, az a dagályos "ünnep van" érzés, mely a legtöbb kezdődő emberi kapcsolatot áthatja... Milyen gyanús ez! A szenvedély nem ünnepel. Ez a komor erő, mely mindegyre alkotja és pusztítja a világot, nem vár választ azoktól, akiket megérint, nem kérdi, jó-e nekik, nem sokat törődik a viszonylagos emberi érzésekkel. Az egészet adja és az egészet követeli: azt a föltétel nélküli szenvedélyességet, melynek legmélyebb árama maga az élet és halál. Nem lehet másképpen megismerni a szenvedélyt... s milyen kevesen jutnak el idáig!
Az emberek csiklandják és cirógatják egymást az ágyban, nagyokat hazudnak és hamisan érzelegnek, önzően elveszik a másiktól, ami jó nekik, s a maguk öröméből egy kis hulladékot talán odalöknek a másiknak is... S nem tudják, hogy mindez nem a szenvedély.... Igen, az igazi szerelmesek is vásárra viszik a bőrüket, szó szerint és valóságosan... Mi más értelme van annak a végzetes és feltétlen odaadásnak, mely a végső szenvedély megérintettjeit egymást felé hajtja? Az élet kifejezi magát ezzel az erővel, s rögtön közömbösen elfordul áldozataitól. Minden időben és minden vallásban ezért tisztelték a szerelmeseket: mert máglyára lépnek, mikor egymás karjaiba borulnak. Az igaziak, tudod. A bátrak, a kevesek, a kiválasztottak. Minden igazi ölelés mögött a halál van, árnyaival, melyek nem kevésbé teljesek, mint az öröm fénycsóváinak villanása. Minden igazi csók mögött a megsemmisülés titkos vágya van, az a végső boldogságérzet, amely már nem alkuszik, amely tudja, hogy boldognak lenni mindig annyi is, mint teljesen megszűnni és átadni magad egy érzésnek. És ez az érzés céltalan... Szeretni annyi, mint egészen megismerni az örömet, s aztán elpusztulni.
liliana01, 2020. február 23. vasárnap, 10:56
Címkék: Márai Sándor, élet majálisába, napsugaras erdőben, legtöbb kezdődő, viszonylagos emberi, egészet adja,
Kommentek
Madarak és fák napján
Emlékezzünk e csodás élőlényekre Márai Sándor: Ég és Föld című kötetében a fákról szóló soraival:

,,Ablakom előtt a fák szólni kezdtek. Lombbal szóltak és madárral, gyümölcsökkel és meleg, nedves illatokkal. Szobámban ültem, s egy elhunyt jó barát verseit olvastam. Így hallgattam fél füllel a fák szavát.
Ezt mondták A tünemények mögött van az élet. Az erő, melytől tárgy és tünemény élet lesz. Ez az erő nem jó és nem rossz, nincs szándéka. Ez minden, amit tudni lehet felőle.
Ezt suttogták Írd meg. Megírtam.

Forrás: National Geographic
liliana01, 2020. május 10. vasárnap, 15:11
Hírmorzsák - Május
MÁJUS


Mottó

"Mindig, mindent adjál oda hazádnak.
A világnak nincs semmiféle értelme hazád nélkül.
Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak
a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán semmit
ne várj a hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben.
Ez a legfőbb parancs. Bitang, aki ezt a parancsot nem ismeri."

(Márai Sándor, Füveskert

"A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak."

(Burke)


Napi migráns minden nap: Olvasd - terjeszd!

A migránsáradatról mindennap - Klikk a
menusgabor, 2020. május 01. péntek, 19:15
Könyv világnapja
Minden szavadat úgy írni le, úgy ejteni ki, hogy elbírja a világi valóság teherpróbáját is. Talán ez az írás és az élet titka. Mert hasztalan áll a szó helyén az irodalmi térfogatban, ha világi térfogatban nem bírja el a valóság légköri nyomását.

Márai Sándor
liliana01, 2020. április 23. csütörtök, 17:38
Föld napja
Márai Sándor: Füveskönyv
(részlet)
Arról, hogy az ember része a világnak
Az ember, mérhetetlen gőgjében és hiúságában, hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat és büntetlenül lázadhat ellenök. Mintha a vízcsepp ezt mondaná: ,,Én más vagyok, mint a tenger." Vagy a szikra: ,,Rajtam nem fog a tűz." De az ember semmi más, mint egyszerű alkatrésze a világnak, éppen olyan romlandó anyag, mint a tej vagy a medve húsa, mint minden, ami egy pillanatra megjelenik a világ nagy piacán, s aztán, a következő pillanatban, a szemét- vagy a pöcegödörbe kerül. Az ember, testi mivoltában, nem is magas rangú eleme a világnak; inkább csak szánalmasan pusztulásra ítélt anyagok összessége. A kő, a fém is tovább él, mint az ember.
liliana01, 2020. április 22. szerda, 07:21
Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, ...
[
lilagondolatok, 2020. április 14. kedd, 10:31
Márai Sándor: Ezekkel nem lehet beszélni,
Márai Sándor: "Ezekkel nem lehet beszélni, mert soha nem értenek a szóból, ezeket minden eszközzel kényszeríteni kell, hogy eltűnjenek a világból, mely véres lesz, borzalmas lesz, de mégis új világ lesz és már dereng valahol. Megértjük egy napon, hogy kézigránáttal és fegyverrel kezünkben lehetünk csak humanisták... és mégsem így lesz. Kézigránát és géppisztoly nélkül leszek és maradok humanista. S tudnom kell a jövőben, mint a múltban, hogy az embereken nem segít a nevelés. S nevelem magam, halálig, s tudom majd, hogy minden erőfeszítés reménytelen.
Az európai ember, hosszú időn át, nyugodt bizalommal ezt mondta: ,,Az én Istenem." Aztán, váratlan felhördüléssel, komoran és fenyegető hangon ezt: ,,Az én vallásom." Majd hadaró izgalomban szajkolni kezdte: ,,Az én hazám, az én nemzetem!" Most, vérbenforgó szemekkel, eszelős dadogással ezt gajdolja: ,,Az én fajtám!" Ebben a pillanatban
lilagondolatok, 2020. április 14. kedd, 10:28
Facebookon kaptam
Szervusz Kedves Évi .
Köszönöm szépen .
Szép estét , és jó éjszakát kívánok sok szeretettel .
Puszillak .
"Lásd , szimatold a csodát , ott , ahol éppen van .
Mindig a közelben van . Legtöbbször oly közel ,
annyira a kezed ügyében , hogy egy életen át
eszedbe sem jut kinyújtani utána a kezed ."

Márai Sándor / Füveskönyv
eva6, 2020. április 12. vasárnap, 20:07
Költészetnapi digitális tartalmak a PIM-ben
tiszteletére nyíló emlékkiállításon mondott.

József Attila születésnapja alkalmából kisfilmek jelennek meg a PIM ONline TV-n, melyek a költő születésének 100. évfordulóján, 2005-ben megrendezett Eszmélet című tárlatról készültek. A 12 perces kisfilmek segítségével idézik meg a költő életének fontosabb mozzanatait, korát, környezetét. A virtuális tárlaton a hagyaték tárgyai, kéziratok, a költő könyvei, személyes dokumentumok és archív felvételek szerepelnek. A zenei aláfestést Bartók művei adják.

Márai Sándorra is emlékezik a PIM, az író születésnapján Hirtling István színművész tolmácsolásában Márai szavait hallhatják a látogatók. Április 9-től egy héten át lesz elérhető a https://pim.hu/hu/marai oldalon az Eszter hagyatéka című film, majd ezt követően a Sipos József rendező által készített 2008-as dokumentumfilm.

Az ajánló szerint a PIM YouTube-csatornáján a PIM ONline Extra lejátszási lista alatt a PIM muzeológusai beszélnek a gyűjteményekben és a kiállításokban található ritka
velemenyezd, 2020. április 09. csütörtök, 12:02
Képek, videók
Márai Sándor Ajándék.jpg
menusgabor
2019. december 15. vasárnap, 19:39
Márai Sándor.jpg
bbbarbara
2017. december 08. péntek, 21:16
Márai Sándor idézet...
cuppika59
2017. szeptember 01. péntek, 18:37
Márai Sándor idézet
cuppika59
2017. augusztus 23. szerda, 17:13
marai-sandor--a-szep-r ogt
menusgabor
2017. augusztus 19. szombat, 18:22
marai_sandor_a_szerete tro
menusgabor
2017. augusztus 19. szombat, 18:22
Márai Sándor
lenke1964
2016. április 11. hétfő, 08:49
Márai Sándor
maria_kadar_148
2016. március 18. péntek, 23:34
Márai Sándor.png
bbbarbara
2016. január 11. hétfő, 20:45
Múzeumok majálisán
orban47
2014. május 18. vasárnap, 13:55
múzeumok majálisán
orban47
2013. május 12. vasárnap, 09:09
mnm_muzeumok_majalisa_ 07_
joskaba45
2009. július 30. csütörtök, 15:49
2004 majalisa
matel11
2007. január 04. csütörtök, 20:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.