Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 04:24 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Afrikai sertéspestis - Ágazati összefogást szorgalmaz az agrárkamara
A szakember hangsúlyozta: eddig csak vaddisznókban mutatták ki az afrikai sertéspestist Magyarországon, és a sertéstenyésztőknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a betegség ne terjedjen át a házi sertésekre, a lehető legszigorúbban be kell tartani az állategészségügyi szabályokat.

A sertéspestis megjelenése óta több ország tilalmat vezetett be a magyar sertéshúsra, így 40-50 ezer tonnányi exportpiacot veszítenek el a hazai termelők, ami a hazai sertéshústermelés több mint 10 százaléka - mondta a NAK alelnöke.

Éder Tamás úgy fogalmazott: kérdés, hogy a túlkínálat mennyire "nyomja" majd a piacot.

Már érzékelhető az árak csökkenése, ugyanakkor a tenyésztők költségei nem változtak. Fontos, hogy a feldolgozók és a kiskereskedők ne próbálják túlzottan leszorítani az árakat, mert az hosszabb távon sokkal súlyosabb gazdasági károkat okoz - fejtette ki az agrárkamara alelnöke.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 12:13
Címkék: Éder Tamás, szakember hangsúlyozta, afrikai sertéspestist, házi sertésekre, lehető legszigorúbban, állategészségügyi szabályokat,
Kommentek
Nébih: a nyári aratás időszakában különösen fontos az afrikai sertéspestis elleni védekezés
A Nébih kiemelte, hogy Magyarországon a vírus csak a vaddisznóállományban van jelen. Éppen ezért a betegség terjedésének lassítása, felszámolása mellett a legfontosabb feladat a házisertés-állományok megóvása. A sikeres védekezéshez pedig elengedhetetlen, hogy a sertéstartók betartsák az alapvető járványvédelmi előírásokat például a mosléketetés tilalmát, amelyekről a Nébih honlapján is tájékozódhatnak.

Kifejtették: a fertőzött vaddisznók magas száma miatt nagy a kockázata az erdők és szántóföldek fertőződésének is. Éppen ezért az aratás időszakában - az általános szabályok mellett - különösen ügyelni kell arra, hogy a szántóföldről, kaszálóról, legelőről betakarított takarmányt vagy alomanyagot nem szabad frissen felhasználni a házi sertések ellátására.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a fertőzött területeken a zöldtakarmány etetése kifejezetten tilos, de a magas és közepes kockázatú területeken sem ajánlott. Utóbbi térségekben is célszerű a szálas takarmányt és gabonát, valamint a
velemenyezd, 2020. július 08. szerda, 16:22
Koronavírus - Takarékbank: kissé javuló várakozások, de jelentős bizonytalanság jellemzi az agráriumot
derűlátóak a tojás-, szántóföldi zöldség és sertés szegmensben működő cégek. A tojással és szántóföldi zöldséggel foglalkozó vállalkozások a koronavírust jobban átvészelték, a tojásnál a húsvéti időszaki keresletnövekedés, továbbá az importnyomás visszaszorulása adott okot a pozitív kilátásokra, a szántóföldi zöldség esetében a jól tárolható kultúrák a karanténidőszak alatti értékesítése hozta jó helyzetbe az ágazat szereplőit.

A sertéspiacon a közeljövőben várható erősebb visszaesés, az afrikai sertéspestis (asp) még mindig beárnyékolja az ágazatot, termelői vélemények szerint valóban csökken a sertés ára, azonban közelít az egyensúlyi szinthez. Az átvételi árak csökkenése a feldolgozóknak azonban kedvez, a közeljövőben bizonytalanok viszont az értékesítési lehetőségeik - fűzte hozzá.

Hollósi Dávid kiemelte, hogy a mezőgazdaság a koronavírus krízisben elvesztette válságálló státuszát. Ennek okait abban látják, hogy a magyar agrárium az elmúlt 10-15 évben erőteljesen bekapcsolódott a globális
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 13:35
Romániában újabb afrikai sertéspestis gócpontokat fedeztek fel a román-magyar határ közelében
Romániában összesen 243 aktív gócpontot tartanak számon, amelyek Románia több mint felében, 27 megyében találhatók, összesen 147 település érintett. További 13 megyében csak a vaddisznóknál fedezték fel a betegséget. A szakhatóság szerint eddig több mint 15 ezer gazdát kárpótoltak összesen 441 millió lej (91 millió euró) értékben. Az elmúlt héten 44 gócpontot számoltak fel a hatóságok. Az afrikai sertéspestis romániai jelenlétét először 2017. július 31-én mutatták ki.

A romániai sertéshústermelők egyesülete szerint az elmúlt két évben az afrikai sertéspestis összesen mintegy 2 milliárd euró kárt okozott. Romániában több mint 540 ezer állatot pusztítottak el a betegség terjedésének megfékezése érdekében. A termelők közvetlenül 1 milliárd euró kárt szenvedtek, amihez hozzáadódik további 1 milliárd euró, mint a külkereskedelmi mérleghiányban jegyzett veszteségként.

A Ziarul Financiar gazdasági újság által közölt adatok szerint tavaly Romániában 3,9 millió állat képezte a sertésállományt. A
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 15:22
Miniszteri biztos: az ázsiai piacok kiszámíthatók
szeretne látni az önkormányzati tulajdonú húsipari vállalattól, hogyan képzeli el az ázsiai piacok felé történő nyitást; ahhoz a minisztérium szakemberei hozzá tudják tenni, mely országokban érdemes többet fordítani marketingre. Példaként Tajvant és Hongkongot említette, amelyek szerinte "jól illenek a Gyulahús arculatához".

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, ezekkel az országokkal megvannak a szükséges protokollok, amelyeket ha betartanak az élelmiszeripari cégek, szállíthatnak ki termékeket sertéspestis-jávány esetén is. Hongkong még sosem zárta be a kapuit - fogalmazott, hozzátéve, hogy Japánnal is előrehaladott tárgyalások folynak, hogy - hasonlóan a madárinfluenzához - csak a fertőzött régióból származó behozatalt tiltsák meg.

Megjegyezte, várják, hogy ismét megnyíljon az orosz piac, reméli, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után az Európai Unió újragondolja az embargót.

Budai Gyula aláhúzta, a koronavírus-járvány idején Magyarország számára előnyt jelent, hogy élelmiszeripari
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 15:13
Májusban is csökkentek a termelői árak Kínában
Elemzők 0,5 százalékos visszaesést vártak az áprilisban mért 0,9 százalékos csökkenés után. Az év első öt hónapjában 4,1 százalékra rúgott az infláció, meghaladta a kormányzat által kitűzött 3,5 százalékos célt.

A legnagyobb mértékben - éves szinten 10,6 százalékkal - változatlanul az élelmiszerek drágultak, ami azonban így is kevesebb az áprilisban mért 14,8 százalékos emelkedéshez képest. Az élelmiszerek árát alapvetően az húzza felfelé, hogy az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis-járvány miatt az "egekbe szállt" a disznóhús ára. Májusban 81,7 százalékkal emelkedett a sertéshús ára, valamivel kisebb mértékben az áprilisi 96,9 százaléknál.

Az áremelkedés vidéken változatlanul markánsabb: éves bázison 3,0 százalékos volt a drágulás az év ötödik hónapjában, szemben a városokban mért 2,3 százalékkal.

Az élelmiszerek és az energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,1 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, csakúgy mint áprilisban.

A koronavírus-járvány
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 07:51
Krónika 7. rész (azonnali kérdések)
Jobbik: hol az állami hátterű bérlakás-program?Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt kérdezte a pénzügyminisztertől, miért "szabotálja el" a fiatalok lakáshoz juttatásának programját a kormány.

Óriási hiányosságnak nevezte, hogy ez a cél nem szerepel a jövő évi költségvetésben, mondván, egy "tipikus élethelyzetben lévő magyar fiatal" nem tudja kihasználni a csok kedvezményét, miközben "brutális" lakbérleti díjakkal kell szembesülnie.

Válaszában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a kormánynak először a több mint egymillió családot érintő devizahitel-problémát kellett kezelnie, csak ezt követően, 2015-ben indulhatott el egy valós otthonteremtési program.

Ennek elemeként említette a családi otthonteremtési kedvezményt és a családvédelmi programot, akárcsak azt, hogy az új lakások teremtését csökkentett áfával támogatja a kormányzat; mindezeket a cél felé tett komoly lépésnek nevezte.

Viszonválaszában a képviselő azt
velemenyezd, 2020. június 02. kedd, 17:32
Koronavírus - Szakértő: sérülékenyek a globális élelmiszeripari ellátóláncok
Az ügyvezető igazgató az Agóra kereskedelmi konferencián, beszélt erről, a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A szakértő kifejtette a márciusi pánikvásárlások a feldolgozói és a kiskereskedelmi keresletet és árakat isfelhúzták. Most viszont erős áresés tapasztalható, főként azokon a piacokon, ahol más hatások (madárinfluenza, afrikai sertéspestis) is érződnek.

Hollósi Dávid szerint középtávon azok az ágazatok lehetnek jobb helyzetben, amelyek termelése az ország "önellátottsági szintje" alatt van, mert az erősen exportorientált ágazatok esetében a kieső exportot a belső piac nem képes kompenzálni.

A megváltozott keresleti-kínálati körülményekhez való gyors alkalmazkodásban a mezőgazdasági termelőknek van a legnehezebb dolguk, hiszen a baromfiágazatban 8-9 hónap, a sertéságazatban 17-24 hónap, a szarvasmarha ágazatban 30-38 hónapba telik az állomány újbóli felépítése. Az alkalmazkodásban kulcskérdés a hűtőkapacitások nagysága is - tette hozzá.

Benedek Eszter, a
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 15:21
Koronavírus - AM: Magyarország rendkívüli uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte Brüsszeltől a baromfi
az unió mezőgazdasági biztosától.

A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt államtitkár kérte az Európai Bizottságot, hogy a baromfi-, a sertés- és a tejágazat esetében is tegye lehetővé a magántárolás uniós forrásokból történő támogatását. A Bizottság által korábban javasolt sajt és sovány tejpor magántárolásának támogatása nem oldja meg a magyar tejtermelők problémáit, ezért Magyarország az UHT tejre is kérte annak kiterjesztését.

A sertéságazatban a koronavírus-járvány és az afrikai sertéspestis miatti exportcsökkenés, a baromfiágazatban pedig az EU-n kívüli országokból érkező import növekedése indokolja a magántárolási támogatás bevezetését, amely az egyik leghatékonyabb eszköz a jelenlegi piaci zavarok miatt keletkező terméktöbblet kezelésében - mondta Feldman Zsolt.A mezőgazdaságért és vidékfejlesztését felelős államtitkár egyetértett a miniszterek többségével abban, hogy a kialakult válsághelyzet eredményes kezeléséhez nem lesznek elegendőek a Közös Agrárpolitika keretén belül
velemenyezd, 2020. május 14. csütörtök, 13:52
Képek, videók
összefogást.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 14:14
cseri tamás.png
maroka
2020. július 03. péntek, 22:00
tamás kunus0116_2.jpg
maroka
2020. január 16. csütörtök, 22:39
tamás kunus0116.jpg
maroka
2020. január 16. csütörtök, 22:37
Tamás Tímár Fotója
dandej
2019. október 08. kedd, 20:20
0 a Falu Tamás - Esti i
lovaszmarika
2019. július 17. szerda, 18:32
Péli Tamás Petes Mária.jp
liliana01
2019. január 24. csütörtök, 17:39
péli tamás jézus és júdás
liliana01
2019. január 20. vasárnap, 19:49
szent benedek tamás1229.p
maroka
2018. december 29. szombat, 14:38
Árvai Attila Támaszom.jpg
menusgabor
2018. december 05. szerda, 19:09
Lőrincz Tamás.jpg
menusgabor
2018. november 01. csütörtök, 22:41
Repülés Rohács Tamás és S
agica2004
2018. szeptember 05. szerda, 20:09
cseh tamás.jpg
maroka
2018. augusztus 17. péntek, 15:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.