Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 20:55 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az influenza megelőzése D-vitaminnal
Az influenza megelőzése D-vitaminnal

A cikk szerzője: Szendi Gábor - Az eredeti írás itt olvasható.

Ebben a rövid tanulmányféleségben összefoglaltam, mit tudunk ma arról, miért télen van influenza, s milyen szerepe van ebben a D-vitamin hiánynak. Az influenzajárványok keletkezésének elméletéből következik, az influenza megelőzése is.

Először Hope-Simpson fogalmazta meg 1981-ben, hogy az influenza szezonalitása - általa meg nem fejtett okokból - az UV sugárzás, azaz a napfény intenzitásával függ össze (Hope-Simpson, 1981). Mint rámutatott, a vírus kimutatható jelenléte önmagában nem vezet járványhoz, csak a késő őszi-téli időszakban. Pl. a Hong-kongi vírust 1968 augusztusában mutatták ki először Angliában, de nem okozott járványt, annak ellenére, hogy az új vírussal szemben mindenki védtelen volt. A hideg hatás teóriát alaposan cáfolja, hogy influenza a trópusokon is van, s a legsúlyosabb járvány mindig az esős időszakban van, amikor az UV sugárzás a leggyengébb.

A szokatlan teóriával azonban nem igen foglalkoztak, mert nem lehetett vele mit kezdeni. Mivel a D-vitamin rákellenes hatásáról 1980-ban jelent meg az első tanulmány, érthető, hogy ebben a korban a D-vitamin immunológiai hatásairól még mit sem tudtak. Az elmúlt harminc év kutatásainak hatására a D-vitamin immunológiai szerepe egyre világosabb. Világosabb - de csak kutatók szűk körében, mert ebből a tudásból az általános orvoslás berkeibe semmi nem jutott el.

Az influenza és a D-vitaminhiány kapcsolatát John Cannell és munkatársai írták le először 2006-ban (Cannell és mtsi., 2006). Mint rámutattak, a nyári hónapokban az UV sugárzás elég erős ahhoz, hogy a bőrben D-vitamin szintetizálódjon, azonban az ősz beköszöntével az UV sugárzás gyengülése miatt a D-vitamin szintézis abbamarad, és onnantól folyamatosan csökken a népesség átlagos D-vitamin szintje.
Az influenzaszezon minden évben, akár szezonális, akár világjárványról van szó, szinte mindig december-januárban a legsúlyosabb. A járvány mindig akkor tör ki, amikor elég sok emberben csökken kritikus szint alá a D-vitaminszint, ekkor a vírus, amely sok emberben addig is ott lapult, aktiválódik és fertőzéssel is továbbadódik.

A szerzők rámutattak arra is, miért az idősek vannak fokozott kockázatnak kitéve. Az idős emberekben már eleve alacsonyabb a D-vitamin szint, mivel egy 20 éves ember D-vitamin szintetizáló képességének csupán 25% rendelkeznek. Így a nyári csökkent hatékonyságú D-vitamin szintézis miatt eleve alacsonyabb D-vitamin szinttel indulnak neki az ősznek. Bodnar és munkatársai arra is rávilágítottak, miért vannak influenza szempontjából nagy kockázatnak kitéve a terhes nők (Bodnar és mtsi., 2007). A terhes anyák 60% D-vitamin hiányt vagy elégtelen D-vitamin szintet lehetett kimutatni télen egész terhességük alatt, s ezt nem befolyásolta a magzatvédő vitamin szedése. Ezekben a 400 NE D-vitamin mennyiség szokott lenni, ami mérhető mértékben gyakorlatilag nem befolyásolja a D-vitamin szintet. Az anyák új-szülötteinek 70% ugyancsak D-vitaminhiányt vagy elégtelen D-vitaminszintet lehetett kimutatni. A fokozott fertőződési hajlam persze csak egy a sok kockázat közül, ami a D-vitamin alacsony szintjével jár.
A D-vitaminszint normál alsó határa 35 ng/ml.

A D-vitaminhiány azonban nem csak az influenzára tesz fogékonnyá, hanem más légúti fertőzésekre is. Az influenza gyakori szövődménye a tüdőgyulladás, s a fentiek fényében nem véletlen, hogy éppen az alacsony D-vitaminszintet mutató idősekben és terhes nőkben a leggyakoribb komplikáció.

Karatekin és munkatársai akut alsó légúti fertőzéssel intenzív osztályra került 25 újszülöttet hasonlítottak össze 15, minden más tekintetben hasonló, de egészséges újszülöttel (Karatekin és mtsi., 2009). A megbetegedett újszülöttek 76% volt a D-vitamin szintje 10 ng/ml alatt, ami súlyos vitaminhiányt jelent (a normál érték alsó határa 32-35 ng/ml). Az egészséges gyerekek közül 40% volt ilyen alacsony a D-vitaminszint, ami jelzi, hogy ők is nagy kockázatnak vannak kitéve. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy összességében a beteg és egészséges gyerekek 87.5%-a súlyos D-vitamin hiányban szenvedett. A D-vitaminhiányos gyerekek édesanyja is D-vitamin hiányban szenvedett, ami arra mutat rá, hogy az anya D-vitamin hiánya súlyos kockázatnak teszi a gyermeket is. A vizsgált 45 gyerek közül mindössze 3-ban találtak normál D-vitaminszintet. Tekintve, hogy az alacsony D-vitaminszint komoly kockázatot jelent schizofréniára, 1-es típusú cukorbetegségre, multiplex szklerózisra és más súlyos betegségekre, az anyák és csecsemőik D vitamin ellátása rendkívül fontos volna.

Dowell és munkatársai vizsgálatukban igazolták, hogy a Pneumococcus okozta tüdőgyulladás szezonalitását nem lehet a hideggel, sem a zsúfoltsággal magyarázni (Dowell és mtsi., 2003). Annyira nem, hogy az USA-ban a leghidegebb államokban a legritkább, és a tüdőgyulladások gyakoriságának növekedése nem kapcsolható össze bizonyos foknál alacsonyabb hőmérséklettel. A tüdőgyulladás vizsgálatuk szerint szintén az UV sugárzás intenzitásával függ össze, azaz a D-vitamin szinttel.
Berry és munkatársai (2011) általában a légúti fertőzések és a D-vitamin szint kapcsolatát vizsgálták 6800 embernél.

A D-vitaminszint csökkenése fordított, lineáris kapcsolatot mutatott a légúti fertőzésekkel. A grafikonon jól látható, hogy amikor 20 ng/ml (50 nmol/l) alá kezd kerülni a D-vitamin szint, akkor kezd megnövekedni a fertőzések száma. Minden 4 ng/ml D-vitaminszint növekedés 7% csökkenést jelentett a légúti fertőzésekben.

Laaksi és munkatársai hasonló összefüggést kaptak 800 fiatal finn férfi vizsgálatával. Akikben 40 nmol/l (16 ng/ml) volt a D-vitaminszint, ami a D-vitamin hiánynak felel meg, azok szignifikánsan többet voltak betegek (Laaksi és mtsi., 2007).

Ginde és munkatársai 18 883 tizenkét évnél idősebb személy D-vitaminszintjét vetették össze felső légúti fertőzéseik gyakoriságával (Ginde és mtsi., 2009). A D-vitaminhiányban szenvedők 40% valószínűbben fertőződtek meg, mint a D-vitaminszint normál értékét elérők. A viszonylag kis különbség a fertőzéshajlamban annak is tulajdonítható, hogy a D-vitamin hatása a vérszinttel arányosan nő, és a vizsgálatban az átlagos vérszint 29 ng/ml volt, azaz a normál szintet elérőkben sem volt igazán magas. A szerzők az alacsony D-vitaminszinttel kapcsolatban azonban sokkal drámaibb összefüggést találtak asztmások esetében. Aki asztmás volt és alacsony volt a D-vitamin szintje, az 567%- valószínűbben kapott felső légúti fertőzést, a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők pedig 226% valószínűbben fertőződtek meg.

A D-vitamin hatása légúti fertőzésekben

Az orvosi világ sajnos még nem ébredt fel hagymázas álmából, s még mindig az egyre hatástalanabb antibiotikumokban és a bizonyítottan csekély hatékonyságú védőoltásokban hisz. Antibiotikumok esetén egyre több a rezisztens baktériumtörzs, és a vírusos légúti megbetegedésekkel szemben nincsenek jelenleg hatékony gyógyszerek. Az influenzában alkalmazott antivirális szerek hatásosságával kapcsolatban erős kételyek merültek fel, a védőoltások kapcsán pedig mind a gyerekek, mind a felnőttek, mind az egészségügyi személyzet, mind az idősek esetében metaanalízisek bizonyítják, hogy a védőoltások sem a megbetegedési, sem a halálozási arányt nem csökkentik (Jefferson és mtsi., 2008; . Demicheli és mtsi., 2007; Thomas és mtsi., 2006; Rizzo és mtsi., 2006; Simonsen és mtsi., 2005).

Az oltások hatástalanságába érdekes módon erősen belejátszik a D-vitamin szint: egy
vizsgálatban az oltás hatására kialakult védettség szoros kapcsolatot mutatott a D-vitamin szinttel. Ez tulajdonképpen logikus eredmény, hiszen a D-vitamin immunstimuláló hatású (Chadha és mtsi., 2011).

Öt éve látott először napvilágot Cannell és munkatársai tanulmánya, amely rámutatott arra, hogy a D-vitamin hatékonyan képes megelőzni nem csak az influenzát, de a légúti fertőzéseket is. Ennek ellenére nem bővelkedünk ezt igazoló vizsgálatokban. Az orvoslás csak szavakban tekinti kötelességének az emberi egészség védelmét, a napi gyakorlatban mindenki megy tovább a bejáratott útján. Ha gyakorló orvos, követi az évtizedek óta begyakorolt rutint, ha kutató, akkor évtizedekre eltervezett kutatási tervétől nem fog eltérni, csak azért, mert megjelent egy paradigmatikus értékű tanulmány. Az orvoslás világában nagy dolog az, amikor egy gyógyszercég bejelenti, hogy most nagy dolog van.

Érdekes elemzést közölt Grant és Giovannucci a spanyol influenza területenként eltérő halálozási arányáról. USA városait hasonlították össze a nyári UVB sugárzás erőssége szempontjából, és kimutatták, hogy a San Antoniotól 11 szélességi fokkal északabbra található New Londonban négyszer gyakrabban haltak meg a spanyol influenzában, mint San Antonioban (Grant és Giovannucci, 2009).

Ami vizsgálat rendelkezésünkre áll, az viszont elég meggyőző. Ne feledjük, az eddigiek is bizonyítékok, csak nem közvetlenek.
Aloia és Li-Ng a D-vitamin hatását vizsgálták a csontritkulásra placebokontrollos vizsgálatukban. Amikor olvasták Cannellék tanulmányát, adataikat újraelemezték a d-vitamin és influenzafogékonyság szempontjából. Eredményük szerint már napi 800 NE vitamin is erős védelmet jelentett (az emberek többsége még ennyit sem szed, pontosabban semennyit nem szed), a 2000 NE pedig már abszolút védelmet jelentett (Aloia és Li-Ng, 2007).

Az ábrán látható, hogy a 2000 NE napi D-vitamin kiegészítést kapó vizsgálati személyek közül egyedül nyáron betegedett meg 1 személy, a többi hónapban egy sem szenvedett légúti fertőzést, míg a placebót kapó személyek közt különösen télen volt igen gyakori a légúti fertőzés.

Urashima és munkatársai 430 iskolás gyerekekkel végeztek placebokontrollos vizsgálatot a D-vitamin influenza megelőző hatását vizsgálva (Urashima és mtsi., 2010). A gyerekek fele napi 1200 NE D vitamint kapott 4 hónapon át. Közülük 11% betegedett meg, míg a placebót kapó gyerekek közül 19%. Ez 42%relatív kockázatcsökkenést jelentett. Az asztmás gyerekek esetében viszont 83% csökkentette az asztmás roham kockázatát.

Érdemes megjegyezni, hogy gyerekeknek a minimális dózis 13 kg-onként 1000 NE, úgyhogy ebben a vizsgálatban is túl alacsony volt a D-vitamin pótlás dózisa.

Miért véd a D-vitamin a légúti fertőzésekkel szemben?

A spanyol influenzában az emberek azét haltak meg, mert nagyon sok embernél tüdőgyulladás alakult ki szövődményként, és ezt úgynevezett cytokin vihar kísérte, azaz az immunrendszer rendkívül erős gyulladásos választ produkált a vírus és bakteriális fertőzésre. A D-vitamin egyik hatása, hogy csökkenti a falósejtek gyulladáskeltő cytokin kibocsátását (Cannell és mtsi., 2006). Egy másik, sokkal fontosabb hatás, hogy a D-vitamin drámai mértékben megnöveli az antimikrobális fehérje (AMP) termelődését. Ezt endogén antibiotikumnak is nevezik, mert ezek a fehérjék közvetlenül képesek roncsolni a támadó mikroorganizmusokat és hatástalanítják az influenza vírusokat is.

Mennyi D-vitamint ajánlott szedni?

A vizsgálatok általános gyengéje, hogy nagyon alacsony dózissal dolgoznak, ill. a népességben annyira alacsony a D-vitamin szint, hogy nagyon közeli értékekkel tudnak csak dolgozni, amikor a betegségkockázatot becsülik. A rákkal kapcsolatos vizsgálatokból és az egész évben napsütötte területen élők D-vitamin vérszintjéből tudjuk, hogy egészséges emberben biztonsággal el lehet érni a 100 ng/ml szintet is. Egy egészséges, 70-80 kg-os felnőtt ember télen nyugodtan szedhet napi 10 000 NE D-vitamint, vagy másként 10 kg testsúlyonként számolhat 1500 NE bevitelt. Gyerekeknél óvatoskodva 13 kg-ként javasolnak 1000 NE-t, de semmi nem indokolja azt, hogy ne kövessük a felnőtt adagolást.

Kialakult légúti fertőzés és influenza esetén lökésterápia alkalmazandó, ilyenkor gyerekeknek nyugodtan lehet egy-három napig 10-20 000 NE, felnőtteknek 50 000 NE D-vitamint adni. Ekkora dózis véget vethet a betegségnek, vagy jelentősen enyhítheti a tüneteket.

A D-vitamin túladagolással riogató orvosok, mert szajkózzák a hivatalos ajánlást -tudtukon kívül- 60-80 éves adatokra építik aggodalmaikat. Ma már létezik D vitamin kenhető krém formában is, ez állítólag jobban felszívódik, ezért talán gazdaságosabb. Hiszen a szájon át szedett készítmények esetén mindig számolni kell azzal, hogy a felszívódás nem olyan tökéletes. Sokan kérdezik, van-e különbség a különböző cégek által forgalmazott D-vitaminok közt. Nincs. A D-vitamin olyan olcsó, hogy nem érdemes hamisítani.
horvathnemagdi, 2014. október 16. csütörtök, 15:14
Címkék: Szendi Gábor, Először Hope-Simpson, John Cannell, Mennyi D-vitamint, influenza megelőzése, cikk szerzője,
Kommentek
Egyszerű hatékony arcmaszk
A test méregtelenítő folyamatainak elősegítését belülről kezdd, de a külső ápolásról se feledkezz meg! Bőrünk a legnagyobb kiválasztó szerv, aminek munkáját még hatékonyabbá teheted például egy szupergyors maszk felvitelével.

Minden, amit rákensz a bőrre, bekerül a szövetekbe, ami többek között a bőrképet is befolyásolja. Így érdemes előnyben részesíteni a házi arcpakolásokat, maszkokat, melyek szuperül fellendítik a bőr állapotát.

Az egyik ilyen csodaszer az olívaolajos rizsmaszk, ami minden ízében megfelel a vele szemben állított követelményeknek. Ehhez nincs is másra szükség, mint fél evőkanál olívaolajra és egy teáskanál rizslisztre. Keverd össze őket, kend a bőrödre, majd tíz perc elteltével langyos vízzel mosd le.

A rizs kiváló hidratáló, bőrpuhító és ragyogásfokozó hatással bír, emellett a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően
pacsakute, 2019. május 14. kedd, 17:11
A tojás gyógyhatásairól
A tojás manapság rossz hírében áll a tojássárgája magas koleszterinszintje miatt, habár a fogyasztása az alacsony sűrűségű lipoproteinek, a ,,rossz fehérjék" szintjét nem emeli látványosan.

A tojás gazdag fehérje- és aminosav-forrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezen kívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A, B12, D és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint.

Nem is a koleszterin, inkább a hosszú láncú telített zsírok azok, amelyek leginkább emelik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha mértékkel fogyasztják, a tojás nem egészségtelen. Azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, heti legfeljebb két vagy három tojássárgáját
pacsakute, 2019. április 10. szerda, 00:49
Csontritkulás ellen - brokkoli
kiegyensúlyozott pH-szintet biztosít, javítja a hormonális egészséget és a mellékvese működését. Javítja a termékenységet, fokozza az anyagcserét és idősebb korban is jobb kognitív funkciót képes biztosítani.

A brokkoli fitokémiai anyagokban gazdag. Ilyenek az izotiocianátok, de van még benne szulforafán és indol is. Ez utóbbi két erős antioxidáns és a méregtelenítő enzimek stimulátorai, amelyek védik a DNS szerkezetét.

A brokkoli tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, például B6-vitaminnal, amely segít a szív és az agy egészségi állapotának megtartásában. A brokkoli elősegíti a szív egészségét a szívinfarktus és a stroke megelőzésével, az artériák tisztaságának megőrzésével, csökkenti a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomás is.

A brokkoli magas A-vitamin-szintje előnyös a bőr, a szem egészsége és a termékenység szempontjából. A béta-karotin elengedhetetlen a máj egészségéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a rákos megbetegedések
pacsakute, 2019. április 04. csütörtök, 09:53
Folsavval - Parkinson kór ellen
gabonából készült kenyér, a szárazbab mind igen jó forrásai ennek a fontos vitaminnak (lsd.: napi ajánlott bevitel). 1996-tól kezdve a Food and Drug Administration (Élelmezési- és Gyógyszeripari Hatóság) megköveteli a kenyér, a gabonapelyhek, a liszt, a kukorica, a tésztafélék, a rizs és a gabonából készült élelmiszerek folsavval történő gazdagítását.

Mivel a Parkinson-kór első tünetei néha csak igen hosszú idő után jelentkeznek, a kutatók szerint évekbe telhet mire az élelmiszereknek ezzel a vitaminnal történő gazdagítása észrevehetően csökkenti az ilyen megbetegedések számát.

A Parkinson-kór először az agy olyan területein jelenik meg, amik a memóriáért és a kognitív funkciókért felelősek. Ezekben a részekben egy szinte feloldhatatlan, beta-amyloid nevű fehérjeréteg rakódik le. Habár a kutatók még mindig nem tudják, hogy a beta-amyloid lerakódása okozza ezt a betegséget, vagy éppen fordítva a betegség velejárója a fehérje lerakódása, abban biztosak, hogy a fehérje-lerakódás a betegség
pacsakute, 2019. március 14. csütörtök, 11:22
Fekete szemek
belőle, akkor ne sajnáld a
dekoltázsodtól se a szépítő szérumot.

Gyümölcspárti vagy, ráadásul száraz, érzékeny a bőröd? Az sem gond, vegyél pár
őszibarackot, és zúzd össze a húsát. Ezután keverj bele 3 kanál mézet, az így kapott
masszát pedig ujjbegyekkel vidd fel az arcodra. Pihe-puha, bársonyos arcbőrt kapsz végeredményként.

Keverd ki! - szépítő gyorssegély a bőrnek

Az egyik legnépszerűbb házi szépségpraktika az uborkás arcpakolás, tele van
E-vitaminnal és ásványi anyagokkal, és látványosan hidratálja, nyugtatja a bőrt.
A nyers uborka levét önmagában is használhatod egyfajta pórusösszehúzó
natúr tonikként, vagy dönthetsz a hagyományos, felkarikázott verzió mellett.
Száraz bőrre használd reszelve, úgy, hogy pár cseppnyi citromlével és egy
kis élesztővel gazdagítod.

Ha avokádókrémmel várod vendégeidet, gondolj magadra, illetve bőrödre is.
Tegyél félre egy selymesítő, hidratáló pakolásra elegendő kisebb
klarika47, 2019. március 13. szerda, 11:37
tojáshéj elhasználása
Mielőtt nekilátnál a tojáshéj felhasználásához, alaposan mosd meg mind a külső, mind pedig a belső részét. Várd meg, míg alaposan megszárad, majd egy kávédarálóval zúzd porrá. A kapott mennyiséghez ugyanannyi mennyiségű bio mézet keverj hozzá, tedd egy üvegedénybe, és hagyd egy hétig állni. Ezután minden reggel fogyassz el belőle egy-egy evőkanálnyit, várj húsz percig, és csak ezután reggelizz.

Ez a módszer nagyon hatásos a csonttömegnövelés esetén, de ajánlott kiegészíteni még a szükséges D-vitaminnal is.

Egy másik recept szerint egy üvegben össze kell keverni két rész mézet és egy rész tojáshéj-port, egy citrom frissen facsart levével. Egy hétig kell pihentetni, hűvös, sötét helyen naponta 3-4 alkalommal ajánlott megkeverni. Hét nap elteltével naponta 3 evőkanálnyit kell megenni a keverékből 20 perccel a főétkezések előtt. Fel lehet oldani egy csésze vízben, vagy langyos teában, akár gyümölcslében.

A gyerekek naponta 2 teáskanálnyit fogyasszanak belőle, az idős emberek
faciendum, 2019. február 28. csütörtök, 13:15
Az "E" vitamin jó hatásairól
folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban.

- Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól).

- Csökkenti a vérnyomást és megelőzi az érrendszeri betegségek kialakulását.

- Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.

- Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.

- Csökkenti a már meglevő betegségek erősségét, mint például a cukorbetegség tüneteit.

- Mérsékli a kimerültség jeleit, hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében.

- Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön át.

- Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.

Az E-vitamin
pacsakute, 2019. február 26. kedd, 21:25
Homoktövis gyógyhatásairól
arányban tartalmaz béta-karotint, továbbá E-vitamint. Mivel mindkettő a bőrben található zsír egy-egy komponense, ezek is könnyen felszívódnak.

- A húsolaj gyulladáscsökkentő hatású, hozzájárul a sérülések gyógyulásához.

- A homoktövis segíti a mikrokeringést, és egy egészséges, rugalmas szerkezetű bőrt eredményez.

- A magas béta-karotintartalom természetes fényvédelmet ad UV-szűrő tulajdonsággal rendelkezik.

- A C- és az E-vitaminnal együttműködve serkenti a bőrben a kollagénképződést, és szájon át történő fogyasztása esetén bizonyos típusú napfényallergiák ellen is hatásos.

- Antioxidatív tulajdonságokkal rendelkezik, és gátolja az oxidációs folyamatok által kiváltott sejtelváltozásokat.

- A bőr alatti zsírszöveteket dúsító képessége alkalmassá teszi pigmentációs zavarok ellensúlyozására. Ezáltal nem csak ápolja, hanem fiatalítja is a bőrt. Ezt a hatást használja ki a kozmetikai ipar: 0,5
pacsakute, 2019. február 21. csütörtök, 10:29
Képek, videók
d-vitamin.jpg
dnemethk
2013. május 07. kedd, 12:14
D vitamin források.jpg
pacsakute
2013. február 02. szombat, 18:26
d-vitamin.jpg
sarkadykati
2013. január 17. csütörtök, 19:15
d-vitamin.jpg
jupiter21
2011. május 17. kedd, 07:33
E-vitamin.jpg
pacsakute
2019. február 26. kedd, 21:21
C vitamin.jpg
pacsakute
2019. február 20. szerda, 22:46
téli vitaminok0219.jpg
maroka
2019. február 19. kedd, 11:49
K vitamin tartalmú tápany
pacsakute
2019. február 03. vasárnap, 11:19
vitamin sokaság0129.jpg
maroka
2019. január 29. kedd, 22:40
Egészséges vitamin tál
pacsakute
2019. január 13. vasárnap, 01:02
vitamin csendélet0916.jpg
maroka
2018. szeptember 17. hétfő, 11:51
K-vitamin tartalmú táplál
pacsakute
2018. április 24. kedd, 22:08
B6 vitamin.jpg
pacsakute
2018. március 18. vasárnap, 16:27
Vitaminok télre
pacsakute
2018. február 21. szerda, 20:41
Természetes vitaminok.jpg
pacsakute
2018. február 20. kedd, 21:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.