Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 17:11 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bánhidi László
Mindenki Matula bácsival azonosította, és őt ez egyáltalán nem zavarta. A nádasban élő, bölcs remetét tökéletesen alakította, pedig eredendően teológusnak készült, nem sok köze volt a nomád élethez. Bánhidi László a ma Romániához tartozó Szatmárnémetiben látta meg a napvilágot (napra pontosan 112 évvel ezelőtt), az ízes beszéd is ott lett a sajátja. A színészet különösebben nem érdekelte, egy ismerősét kísérte el a Színművészeti Akadémia felvételijére, ám azt hitték, ő is jelentkező. Behívták, elmondattak vele egy verset, majd közölték, hogy fel van véve. Így kezdődött. A II. világháború előtt került Budapestre, már akkor is karakterszínészként számoltak vele. Egy alkalommal az ünnepelt kedvenc, Csortos Gyula nézte ki egy szerepre, a válogatáson azt mondta, az a hegyes orrú kapja a szövegkönyvet (ő volt Bánhidi László). A világháború alatt a fővárosban játszott, de bombatalálat érte a lakását, így egy ideig egy tanyán húzta meg magát a családjával. Az igazi ismertséget aztán a filmszerepek hozták meg számára. Az ifjúsági filmek állandó szereplője lett. Az 1967-ben bemutatott Tüskevár a csúcsra emelte. Kevesen tudják, az író Fekete István egy valós emberről formálta Matula bácsi szerepét, ám az igazi Matula magánéleti tragédiák miatt száműzte magát a természetbe. Akár illúzióromboló is lehet, de a Kis-Balaton helyett a Ráckevei Duna-ágban forgatták a film nagy részét. Nem véletlen, hogy Bánhidi a ma már legendás Indul a bakterházban is szerepet kapott, ott Konc bácsit alakította, Regős Bendegúz talán egyetlen lelki társát. Bánhidi László idős korában is filmezhetett, Bujtor István (sajnos már ő sincs közöttünk) a Balatonnál játszódó verekedős filmjeiben adott lehetőséget neki, nagy tisztelője volt az idős színésznek. Bánhidi László a magánéletéről keveset beszélt, a felesége mellett élte le az életét, egy fia és egy lánya született. A lánya hosszú évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, Bánhidi remek apa volt, sokat törődött velük. Matula bácsi - bocsánat, Bánhidi László - 1984-ben, 78 éves korában hagyott itt minket. Soha nem állt sorba díjakért, habár több mint ötven évet volt színész, egyetlen kitüntetést, szakmai elismerést nem kapott. Persze tudta ő, a legnagyobb elismerést megkapta. Ő volt Matula, több százezer kisgyerek fogadott nagyapja
lenke1964, 2018. március 13. kedd, 19:19
Címkék: Bánhidi László, Mindenki Matula, Színművészeti Akadémia, Csortos Gyula, Fekete István, Ráckevei Duna-ágban,
Kommentek
Érdekességek
Pénzhamisítás, üldözés és a végén megint Ötvös Csöpi győz. Következzék 6 érdekesség az időrendben harmadik verekedős Bujtor-filmről, az 1985-ben készült Elvarázsolt dollárról.

1. A Matuskát alakító Bánhidi László halála után Kozák László vette át a karaktert, ő volt Purci úr, a furfangos öreg. A színész sajnos már régen nincs közöttünk, ahogy a nála 14 évvel fiatalabb felesége, Lorán Lenke sem, ő tavaly hunyt el.

2. A Csak semmi pánikban még Kossovits Mónika volt a cuki kisgyerek, az Elvarázsolt dollárban viszont már Kristály Barbara kapta Topolino szerepét. Később elmondta, úszni tudó gyereket kerestek egy filmszerephez, ezért jelentkeztek a válogatóra, ahol verset kellett szavalnia meg nagyokat kacsintani, ez alapján döntöttek mellette. Nyolc éves volt a forgatás idején és a filmben a fő gonoszt alakító színésztől, Horesnyi Lászlótól az életben is tartott. Ellentétben Bujtor Istvánnal, akitől egy ,,Szeretlek téged" feliratú figurát kapott, amit máig megőrzött. Barbara a
lenke1964, 2018. augusztus 03. péntek, 19:00
Tüskevár
Mi voltunk Tutajos. Mi fárasztottuk a csukát, mi hallgattuk Matula bácsi ízes beszédét és mi töltöttük azt a felejthetetlen nyarat a rejtelmes Kis-Balatonnál. A Tüskevár generációk kedvence lett. Ki hinné, 51 éve, 1967-ben mutatta be a televízió. A Matula bácsit alakító Bánhidi László akkor lett minden kisgyerek nagypapája. Hiába játszott később számtalan filmben, ő Matula maradt, a szerethető remete. Sajnos a film szereplői közül ma már csak alig él valaki. A Tutajost alakító Seregi Zoltán szerencsére igen, ő 65 éves és a békéscsabai Jókai színház igazgatója. Mint később, már felnőtt fejjel elmesélte, a véletlennek köszönheti, hogy ő kapta meg a szerepet. Pontosabban egy filmes asszisztensnek köszönhető, aki addig kérlelte a kis Zolika apját (Seregi László neves színházi és filmes szakember volt), amíg megmutathatták a Tüskevár rendezőjének az akkor 7. osztályos fiút. Habár már csak két jelölt volt a szerepre, a harmadiknak beeső Seregi lett Tutajos, a rendező Fejér Tamás egy próbafelvétel után döntött így
lenke1964, 2018. augusztus 03. péntek, 18:59
Megjött Bagaméri! Ki a fagylaltját maga méri
forgatása idején. Sajnos meglehetősen korán, 41 évesen távozott az élők sorából.

6. Egy mai is létező óbudai játszótéren vették fel a legtöbb jelenetet. Persze azóta a játékok teljesen kicserélődtek.

7. A film operatőre a későbbi városvédő, Ráday Mihály volt. A filmben szerepet kapott az édesapja, Ráday Imre is (ő volt a gyerekorvos), aki már a harmincas években elismert, népszerű színész volt.

8. A rendező mind a négy imádott nagypapakaraktert belecsempészte a filmbe, Bánhidi László, Rajz János, Siménfalvy Sándor és Kőmives Sándor is szerepet kapott.

9. A Karcsit alakító Hamar Pál is szakított a filmezéssel, a testmozgás érdekelte, éppen ezért testnevelő-tanárként végzett...

10. A Keménykalap és Krumpliorr írója, Csukás István kényszerből került a tévézés közelébe. Mivel a versei kiadásából nem tudott megélni, egy barátja javasolta, hogy keresse meg a Keménykalap és Krumpliorr-ral a Magyar Televíziót, hátha film készülhet belőle.

11. A
lenke1964, 2018. augusztus 03. péntek, 18:45
Férfi kézilabda vb-selejtező - Ötgólos magyar siker Szlovéniában
egymással: egy döntetlen és 12 szlovén siker mellett immár a magyarok is 12 győzelemnél tartanak.

A visszavágót szerdán 19 órától rendezik Veszprémben, a párharc győztese kijut a januári, német-dán közös rendezésű világbajnokságra.

Eredmény, férfi vb-selejtező, 1. mérkőzés:Szlovénia-Magyarország 24-29 (14-13)-----------------------------------gólszerzők: Kavticnik 7, Zarabec 4, Mackovsek, Cingesar 3-3, Blagotinsek, Janc, Dolenec, 2-2, Gaber 1, illetve Bóka, Bodó, Lékai 6-6, Nagy L., Balogh Zs. 3-3, Bánhidi 2, Ilyés, Ligetvári, Sipos 1-1

Némi meglepetésre nem teltek meg teljesen az Arena Bonifika lelátói, a magyar szurkolók viszont mindkét, számukra fenntartott szektort megtöltöttek.

A magyar csapat hiányzóihoz - Jamali Iman, Császár Gábor, Faluvégi Rudolf és Borbély Ádám - a mérkőzés napján csatlakozott Bartók Donát és Országh Ádám, előbbit egészségi, utóbbit taktikai okok miatt hagyta ki a keretből Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány.

Az előző világbajnokságon bronzérmes szlovénok
velemenyezd, 2018. június 09. szombat, 22:32
Férfi kézilabda vb-selejtező - Faluvégi Rudolf kikerült a keretből
A magyar szövetség honlapjának keddi beszámolója szerint a balátlövő azért nem tudja vállalni a felkészülést és a játékot, mert a szezon közben megműtötték a sérült vállát, és azóta sem játszott mérkőzést.

Faluvégi egyeztetett Ljubomir Vranjes szövetségi kapitánnyal, és jelezte, hogy a válla még nem alkalmas a játékra, így nem tud hazautazni a siófoki edzőtáborba és a mérkőzésekre.

Még egy változás történt a vasárnap kihirdetett keretben: csatlakozott a Budakalász balszélsője, Bohács Sándor.

A magyar csapat június 9-én, szombaton 20 órától lép pályára Koperben, majd június 13-án, szerdán 19 órától fogadja Veszprémben a szlovénokat. A párharc győztese vehet részt 2019 januárjában a dán-német közös rendezésű világbajnokságon, amelynek győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

Az olimpiai kvalifikáció következő versenye a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-osztrák-svéd közös rendezésű Európa-bajnokság, amelynek győztese részt vehet
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 22:42
Áder János tiszteletvacsorán fogadta a közelmúlt legsikeresebb sportolóit
Magyarország első téli olimpiai bajnokait, azaz a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagjait és Magyarország első atlétikai világbajnokát, a súlylökő Márton Anitát látta vendégül.

A vacsorán részt vettek a sporttörténelmi sikerek kovácsai, azaz a versenyzők - köztük a gyorskorcsolyás tartalék Oláh Bence is - és az edzők, így Eperjesi László, aki Márton Anita felkészülését irányítja, továbbá a gyorskorcsolyázókat felkészítő Bánhidi Ákos és a kínai Csang Csing, ismertebb nevén Lina. Utóbbi késő délután landolt Budapesten, így késett a vacsora elejéről.

A sportolók 18.30 után néhány perccel a Mária Terézia-szalonban találkoztak az államfővel, aki aperitiffel kínálta őket. Néhány perces beszélgetés után Áder János megmutatta a kilátást a Sándor-palota teraszáról, ahol Liu Shaolin Sándor készített egy fotót az egész társaságról.

A vacsorát a Kék-szalonban, egy kerek asztalnál szolgálták fel. Áder János elmondta: a
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 19:43
Férfi kézilabda Eb - Harsányi Gergely nem tagja a szűkített keretnek
A 36 éves játékos 2004-ben és 2012-ben is tagja volt az olimpiai negyedik helyezett nemzeti csapatnak, és szerepelt 2009-ben a világbajnoki hatodik, idén januárban pedig a hetedik helyen végzett válogatottban is.

Az előző világverseny, a januári, franciaországi vb után Nagy László, Iváncsik Gergő, Iváncsik Tamás, Gulyás Péter és Zubai Szabolcs is lemondta a válogatottságot, Nagy Kornél nem kíván szerepelni a kontinenstornán, Faluvégi Rudolf és Győri Mátyás pedig sérült.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány szombaton nyilvánosságra hozott kerete 18 nevet tartalmaz, közülük 16-an léphetnek pályára az Európa-bajnokságon. A szűk keretet január 12-én kell megneveznie a svéd edzőnek, aki ezt követően a csoportkörben, a középdöntőben és az elődöntők, helyosztók alkalmával is két-két alkalommal cserélhet.

A magyar csapat keddtől készül ismét együtt, majd szombaton, illetve január 8-án, hétfőn Svédország vendégeként barátságos mérkőzést játszik.

Az Európa-bajnokságon a magyar válogatott a
velemenyezd, 2017. december 30. szombat, 14:02
Képek, videók
banhidi_petra_es_czene _at
klarcsika
2011. november 06. vasárnap, 07:22
Bánhidi Vivien,szinésznö,
farkas1945
2010. november 03. szerda, 14:33
BÁNHIDI MÁRTA.
tothbela1948
2009. április 02. csütörtök, 15:22
az élethez.jpg
sz719eszter
2018. október 20. szombat, 11:21
Az élethez türelem kell..
kkm
2017. május 23. kedd, 14:34
Hymnus az élethez 01.jpg
chillik
2017. február 15. szerda, 06:34
Hymnus az élethez 02.jpg
chillik
2017. február 15. szerda, 06:33
Nemes szép élethez
tnemarika
2016. április 22. péntek, 17:52
Kulcs a megbékélt élethez
sacimama
2015. május 16. szombat, 01:36
nemes_szep_elethez___. jpg
menusgabor
2015. január 05. hétfő, 22:14
Hét szabály az élethez...
pacsakute
2013. szeptember 04. szerda, 20:52
A nems szép élethez....jp
pacsakute
2013. február 23. szombat, 22:58
A nemes szép élethez....j
pacsakute
2012. december 23. vasárnap, 19:11
4 az élethez öröm is kell
lovaszmarika
2012. november 16. péntek, 17:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.