Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 06:48 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulójára emlékeztek Budapesten
Rein Oidekivi, az Észt Köztársaság Budapestre is akkreditált nagykövete kiemelte: Észtország és Magyarország között a hivatalos kapcsolaton kívül "érzelmi kapcsolat van".

"Az észtek és a magyarok kitűnően megértik egymást akkor is, ha bizonyos dolgokról másként gondolkodnak" - fogalmazott.

Felidézte: az Észt Köztársaság 1918. február 24-én kikiáltott függetlenségét Magyarország 1921. február 24-én ismerte el, és 1924-ben küldte első nagykövetét Észtországba. A két ország között 1940-ben megszakadtak az államközi kapcsolatok, de a tudományos, kulturális és az emberek közötti kapcsolatok a kommunista diktatúra idején is megmaradtak és fejlődtek. Észtország függetlenségének 1991-es helyreállítását követően pedig az államközi kapcsolatok ismét gyors fejlődésnek indultak.

Rein Oidekivi kitért arra is, hogy az észt mitológia népszerű eredettörténete szerint három testvér, az észt, a finn és a magyar az Urál-hegység tetején ülve határozták el, hogy Európába mennek, és végül úgy döntenek, hogy az észt és a finn előremegy feltérképezni a vidéket és "előkészíteni a terepet" a harmadik testvérnek.

Hammerstein Judit külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt: az észt és a magyar nép közti barátság töretlen volt az elmúlt száz évben. E barátság alapja a nyelvrokonságon és a közös történelmi tapasztalatokon túl az elmúlt évszázadban kialakult szoros kulturális kapcsolat. A kulturális kapcsolat fontos pillére a Tallinni Magyar Intézet.

Az intézetet 1992-ben alapították, az akkor még Magyar Kulturális Képviselet nevet viselő intézmény a Helsinki Kulturális és Tudományos Központnak alárendelve kezdte meg működését. A képviselet 2000-ben vált fiókintézményként Tallini Magyar Intézetté, 2001 óta pedig önálló intézmény.

Az intézet célkitűzése, hogy programjaival részévé váljon a fogadó ország kulturális életének, és bővítse a magyar kultúra észt nyelvű elérhetőségét és ismertségét. Mindezzel javítja Magyarország külföldi megítélését is - tette hozzá Hammerstein Judit.

A rendezvény végén Rein Oidekivi megnyitotta az Észt Intézet Észtország története képekben című tablókiállítását.

A konferenciát az ELTE BTK Finnugor Tanszéke, a Magyarországi Észt Intézet, a Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezete és a Magyar-Észt Társaság szervezte.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 17:34
Címkék: Észt Köztársaság, Rein Oidekivi, Észt Köztársaság Budapestre, Hammerstein Judit, Tallinni Magyar Intézet, Magyar Kulturális Képviselet,
Kommentek
Rangos nemzetközi díjat nyert a magyar kiállítás a Prágai Quadriennálén
visszatükrözve mutatja környezetét, elmosva a térbeli határokat, addig belül homokdűnéket megsokszorozva végtelen sivatag benyomását kelti. Az alkotók értelmezése szerint "míg az installáció tágas nyitott alsó terével és csupa tükör felületével kívülről kellemesen hívogató, addig a belsejében teljesen el vagyunk zárva a külvilágtól. Akár a fejét a homokba dugó strucc, aki tudomást sem vesz arról, hogy mi zajlik a valóságban" - írják.

A Prágai Quadriennálé fődíját, az Arany Triga Díjat az Észak-Macedón Köztársaság Ez az épület valóban beszél című installációja nyerte el. Az Országok és régiók szekció legjobb kiállítása díjában részesültek a magyar kiállítás mellett Franciaország Mikrokoszmosz és Katalónia Leendő akciók (Katalónia 2004-2018) című installációi. A Quadriennálé díjazottainak teljes listája elérhető az esemény honlapján.

A 79 ország 800 művészének alkotását felvonultató világkiállítás június 16-ig látogatható. A díjnyertes installáció mellett Magyarország a Diákszekcióban és a
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 16:12
Peking 2022 - A magyar férfi jégkorong-válogatott Nottinghamben selejtez
A nemzetközi szövetség (IIHF) pénteken tette közzé a következő ötkarikás játékok kvalifikációs rendszerét. A legfrissebb világranglista első nyolc helyezettje, Kanada, Oroszország, Svédország, Finnország, Csehország, Egyesült Államok, Németország és Svájc, valamint a házigazda Kína automatikusan tagja a 12 válogatottnak. A maradék három helyért zajlanak a küzdelmek idén novembertől.

A magyar férfiválogatott február 6-9. között Nottinghamben lép jégre a házigazda brit, valamint az észt és egy olyan csapat ellen, amely korábban kezdi meg a kvalifikációt. A kvartett győztese jut tovább az utolsó körbe, ezt 2020. augusztus 27. és 30. között tartják azért, hogy az ott érdekelt válogatottak NHL-es sztárjai is szerepelhessenek.

Az biztos, hogy a záró szakaszban 12 csapat szerepel három csoportban, és a három kvartett győztese jut ki a pekingi olimpiára.

A női hokitorna selejtezős rendszerét 2020 májusban hozza nyilvánosságra az IIHF.

A férfi selejtező állomásai:1. kör (2019. november 7-10.)
velemenyezd, 2019. május 24. péntek, 16:09
Az új kor munkavégzési követelményeihez kell igazítani a képzési rendszereket az OECD szerint
százalék az arány.

A 15-24 évesek foglalkoztatási aránya saját korcsoportjukon belül 29,3 százalék Magyarországon a 42,0 százalékos OECD-átlaggal szemben. A legmagasabb a fiatalok foglalkoztatási aránya saját korcsoportjukon belül Izlandon, 75,7 százalékos, a legalacsonyabb Dél-Afrikában, 11,4 százalékos. Az EU-ban Hollandiában a legmagasabb az arány, 63,9 százalékos, a legalacsonyabb pedig Görögországban, 14,0 százalékos. Németországban 47,5 százalékos, Lengyelországban 30,9 százalékos, a Cseh Köztársaságban 28,7 százalékos, Szlovákiában 27,4 százalékos.

Az 55-64 évesek foglalkoztatási aránya saját korcsoportjukban 54,4 százalék Magyarországon. Az OECD-átlag 61,4 százalékos, az uniós átlag 58,7 százalékos. Németországban 71,4 százalék, Csehországban 65,1 százalék, Szlovákiában 54,2 százalék, Lengyelországban 49,0 százalék az arány.

A felsőfokú végzettségűek foglalkoztatási aránya saját kategóriájukon belül 85,1 százalék Magyarországon, kissé magasabb a 85,0 százalékos OECD-átlagnál.
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 13:58
Budapesten, vidéken, Koreában és Csehországban is vendégszerepel az Opera
valamint Dénes István karmester utaznak ki és tanítják be a helyi művészeket az előadást megelőző 10 napban. Bár a produkció koncertszerű lesz, a szólisták, köztük a főbb szerepekben látható László Boldizsár, Komlósi Ildikó és Rőser Orsolya Hajnalka a Káel Csaba-féle rendezés Csikós Attila által tervezett díszleteinek vetített hátterében és Velich Rita jelmezeiben lépnek színpadra. A vendégséget a dél-koreai társulat a tavasz folyamán viszonozza majd. Az Opera tegui bemutatkozása egyben a Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulójához kapcsolódó jubileumi év nyitóprogramja is.

Eközben a vidéki nagyvárosokban Puccini Toscája látható az Operát az Operából! belföldi turné részeként. Hétfőn a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központba, 18-án a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térbe, 21-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházba, 28-án pedig az egri Gárdonyi Géza Színházba látogat el a koncertszerű előadás, amelynek főbb szerepeit
velemenyezd, 2019. január 07. hétfő, 15:32
EP-választás - Választási részvételre ösztönző kampányt indított az Európai Parlament
Az Európai Parlament magyar kapcsolattartó irodájának szerdai sajtóbeszélgetésén Lővei Andrea irodavezető elmondta: a kampány politikamentes, az a célja, hogy felhívják az európai polgárok figyelmét a közelgő választások fontosságára. Egyúttal lehetőséget akarnak teremteni arra, hogy - aki akar - aktívan részt vehessen a tájékoztató kampányban. Az önkéntesek hitelesen, a "saját nyelvükön" tudják továbbadni, kinek miért fontos, hogy részt vegyen jövője alakításában - tette hozzá.

Kotlár Eszter, az iroda PR-attaséja elmondta: 2014-ben az EP-választáson a jogosultak 42 százaléka vett részt, Magyarországon 29 százaléka. Hozzátette: a csökkenő-stagnáló szavazási hajlandóságot szeretnék növelni a kampánnyal és felhívni a polgárok figyelmét, van értelme szavazni.

A szavaznifogok.eu weboldalon lehet regisztrálni, ehhez egy névre és email-címre van szükség. A regisztrálók egyedi linket kapnak, amelyre elkészíthetik saját videójukat arról, miért tartják fontosnak a választási részvételt, és ezt a
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 12:01
Advent - Megnyílt a családszervezetek jótékonysági vására Budapesten
hangsúlyozta: az Alaptörvény elismeri a magyar jelnyelvet mint a magyar kultúra részét. A jelnyelvi törvény pedig biztosítja a siket és nagyothalló gyerekek számára, hogy anyanyelvükön a jelnyelv segítségével kommunikálhassanak, élhessenek és családot alapíthassanak. A magyar jelnyelv egy önálló teljes értékű nyelv - hangsúlyozta, hozzátéve: a Jel Alapítvány jelnyelvet népszerűsítő munkája jelentősen segítheti a siket gyerekek társadalmi integrációját.

Az eseményen részt vett Herczeg Anita, a köztársasági elnök felesége, aki hangsúlyozta: advent az egyik legkedvesebb része az évnek, az izgalmas várakozás, a készülődés, a meglepetésre várás időszaka. "A jótékonysági programok pedig arról szólnak, hogyan segíthetünk másoknak, hogyan szerezhetünk örömöt másoknak" - tette hozzá.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke arról beszélt, hogy a család a társadalom természetes építőköve. "Csak szilárd kövekből lehet időtálló épületet létrehozni és csak szilárd
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 15:31
Észt dzsessz az Opus Jazz Clubban
A program az Észt Köztársaság kikiáltásának századik évfordulója alkalmából valósul meg, a Magyarországi Észt Intézet szervezésében - közölte a Budapest Music Center az MTI-vel.

November 29-én a Peedu Kass Momentum játszik. A tiszta hangzásáról, izgalmas ritmusairól és lendületes színpadi előadásáról ismert, kortárs dzsesszt játszó Momentum zongoratriót az európai ismertségnek örvendő és igen termékeny muzsikusa, a nagybőgős Peedu Kass vezeti. A Momentum volt az első észt zenekar, amely felléphetett a legnagyobb európai dzsessz szakvásár, a brémai Jazzahead showcase-színpadán, 2015-ben.

A csapat zongoristája a virtuóz Kristjan Randalu, aki korábban játszott együtt Ben Monderrel, Ari Hoeniggel Dhafer Yousseffel vagy Nils Petter Molvaerral is. A dobos Toomas Rull termékeny dalszerző is, széles körben keresett muzsikus, aki több mint száz album felvételénél működött már közre. A Momentum első lemeze 2016-ban jelent meg, Budapesten elsősorban friss, idei albumukról játszanak.

Másnap, november
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 09:58
A Baltikum és Lengyelország köré épül az idei Európai Hidak fesztivál a Müpában
hangszereket könnyedén társítják a dubos elektronikával vagy hiphoppal. A könnyűzene rajongóit a lett Sus Dungo és a litván Golden Parazyth közös koncertje, az irodalom kedvelőit pedig Witold Gombrowicz lengyel író műveire épülő est várja.

A látogatók tárlatot tekinthetnek meg Arvo Pärt komponista életéről, Lettország élő népviseletéről és Litvánia híres dalünnepéről. Egy különleges, 80 egymásra állított videomonitor alkotta installáció azt a történelmi pillanatot mutatja be, amikor a Második Lengyel Köztársaság megalakulásakor a közakarat Ignacy Jan Paderewski világhírű zongoravirtuózt juttatta a miniszterelnöki székbe 1919-ben.

A fesztiválon a Müpa átriumában ingyenes koncertek, az előadóteremben ingyenes filmvetítések várják az érdeklődőket.Az Európai Hidak fesztivál ihletője minden évben egy olyan ország, amely sokszínű kulturális kínálattal és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik: 2013 őszén a cseh, 2014-ben a német, 2015-ben az osztrák, 2016-ban a francia, tavaly a spanyol
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 12:11
Képek, videók
A köztársasághoz 01.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:04
A köztársasághoz 02.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:03
M.Köztársaság.jpg
liza1
2016. augusztus 15. hétfő, 18:43
Magyar köztársaság.jpg
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 15:29
M.O.Köztársasága.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:27
uj-magyar-koztarsasago t.j
agica2004
2015. március 16. hétfő, 14:51
A Köztársasági elnöknél
oinomaosz
2014. szeptember 25. csütörtök, 12:51
Dominikai Köztársaság ;a
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:05
köztársasági elnökök.png
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:34
magyarország köztársaság
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:49
trieszt köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 31. hétfő, 13:33
paris köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 27. csütörtök, 14:45
Mostar évfordulója.JPG
dnemethk
2013. augusztus 23. péntek, 16:15
a NOSZF 50.évfordulója
lacipecsenye
2011. december 13. kedd, 23:10
bécsi csata évfordulója
mecsery
2010. március 01. hétfő, 04:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.