Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 00:25 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mikrohullámú szakácskönyv
Mikrohullámú szakácskönyv

Figyelmeztetések a túlzott mikrohullámú energiának való kitevés elkerülésére

a. Ne próbálja meg mûködtetni a sütőt nyitott ajtóval, mivel ekkor káros mikrohullámú energiának teszi ki magát. Fontos, hogy ne piszkálja a biztonsági zárat.
b. Ne helyezzen be semmilyen tárgyat a sütő eleje és az ajtó közé, és ne hagyja, hogy piszok vagy tisztítószer maradéka kerüljön a tömítéses felületekre.
c. Ne mûködtesse a sütőt, ha meghibásodott. Különösen fontos, hogy az ajtó megfelelően záródjon, és hogy ne legyen hiba:
- az ajtónál
- a zsanéroknál és a zárnál (törött vagy elveszett)
- az ajtó tömítésénél és a tömítés felszínén.
d. A sütőt nem szabad javítania csak megfelelően képzett szakembernek.

Súly és mértékegység átszámítási táblázat

Font és uncia átszámítása grammokra

Font (lb.) Gramm Uncia (oz.) Gramm
1/4 114 1 28
1/2 227 2 57
3/4 341 3 85
1 454 4 113
2 907 5 142
3 1361 6 170
4 1814 7 198
5 2268 8 227
6 2722 9 255
7 3175 10 284
8 3629 11 312
9 4082 12 340
10 4536 13 369
11 4990 14 397
15 425
16 454

Folyadékok átszámítása

1 Cup 8 folyadék uncia 240 ml
1 Pint 16 folyadék uncia 480 ml
1 Quart 32 folyadék uncia 960 ml
1 Gallon 128 folyadék uncia 3480 ml

Fontos biztonsági előírások

Elektromos készülékek használatakor alapvető biztonsági szabályokat kell követni.
FIGYELMEZTETÉSEK, annak érdekében, hogy csökkentsük az égési sérülések, elektromos áram, tûz okozta sérülések vagy a mikrohullámú energiának való kitevés kockázatát:

1. Olvassa el az összes utasítást, mielőtt használja a készüléket.
2. Olvassa el és tartsa be a ,,Figyelmeztetések a túlzott mikrohullámú energiának való kitevés elkerülésére" címû részt, melyet az első oldalon talál.
3. Ezt a készüléket csatlakoztatni kell megfelelően földelt kimenethez.
4. A készüléket a mellékelt beüzemeltetési előírások szerint kell üzembe helyezni.
5. Néhány termék, mint például az egész tojások és lezárt edények, pl. zárt üveg tégelyek esetleg felrobbanhatnak, ezért nem melegíthetők ebben a sütőben.
6. A készülék csak a kezelési útmutatóban leírt dolgokra használható.
7. Mint minden más készüléknél, felügyelet szükséges, ha gyermek használja.
8. Ne használja a készüléket, ha a vezeték vagy a csatlakozó dugó sérült, ha nem mûködik megfelelően vagy ha leejtették.
9. A készüléket csak szakember javíthatja. Lépjen kapcsolatba a legközelebbi hivatalos szervizzel, ha meg kell vizsgálni vagy javítani a készüléket.
10. Ne fedje be vagy zárja el a készülék nyílásait.
11. Ne használja kint.
12. Ne érintkezzen a vezeték vagy a csatlakozó dugó vízzel.
13. Tartsa távol a vezetéket fûtött felületektől.
14. Ne hagyja a vezetékeket lelógni az asztal vagy pult széléről.
15. Amikor az ajtó felületét és a sütőt tisztítja, használjon enyhe, nem karcoló tisztítószert, amit szivaccsal vagy puha ruhával vigyen fel a tisztítandó felületre.
16. Csökkentse a tûz kockázatát a sütő belsejében:
a. Ne főzze túl az ételt. Gondosan vigyázzon a készülékre, ha papírt, mûanyagot vagy más gyúlékony anyagot helyezett a sütőbe a főzés elősegítésére.
b. Távolítsa el a drót kötőt a papír vagy mûanyag zacskókról mielőtt behelyezi őket a sütőbe.
c. Ha a sütőben meggyulladna valami, kapcsolja le és húzza ki a csatlakozót vagy kapcsolja le a biztosítékot vagy a megszakítót.
17. Ne használja a sütőt maró vegyszerek (pl. szulfidok, kloridok) melegítésére. Az ilyen maró vegyszerekből felszabaduló gőzök károsíthatják a biztonsági zár kapcsolóját és rugóját.
Fogadja meg ezeket a tanácsokat!

A mikrohullámú főzés alapelvei

A mikrohullámok a magas frekvenciájú rádióhullámok fajtai, hasonlóak azokhoz, melyeket a rádióban (AM, FM, CB) használnak. Bár ezek rövidebbek, mint a rádióhullámok, megközelítőleg 4-től 6 inch hosszúak. Az elektromosság egy mágnes cső által alakul át mikrohullámú energiává. A mágnes csőből a mikrohullámú energia átadódik a sütő belsejébe, ahol az visszaverődik, átadódik és megkötődik.
Visszaverődés: A mikrohullámok fém által verődnek vissza, épp úgy, mint egy labda a falról. Az álló (belső falak) és a forgó fém (forgótál és keverő ventilátor) kombinációja segít biztosítani, hogy a mikrohullámok megfelelően elterjedjenek a sütő belsejében, hogy lehetővé tegyék a főzést.
Átadás: A mikrohullámok keresztülhatolnak néhány anyagon, pl. papír, üveg és mûanyag, úgy, mint ahogy a nap átsüt az ablakon. Mivel ezek az anyagok nem kötik meg és nem nyelik el a mikrohullámú energiát, ideálisak arra, hogy bennük főzzük az ételt.
Megkötés: A főzés alatt az étel megköti a mikrohullámokat. Behatolnak 1.8-3.7 cm mélyre. A mikrohullámú energia gerjeszti az étel molekuláit (főleg a víz, zsír és cukor molekulákat) és rezegtetik ezeket 2.450.000.000-szor másodpercenként. A rezgés súrlódást okoz és hő keletkezik. A nagyobb ételek belső főzése hővezetéssel történik. A hő, mely súrlódással keletkezik, az étel belsejébe vezetődik. Az ételek megfőlése hővezetéssel folytatódik az álló idő alatt is. Mivel a mikrohullámok szétoszlanak, nem raktározódnak az ételben.

A mikrohullámú sütő felszerelései

Üveg, kerámia, porcelán

Hőálló üveg vagy kerámia edények a legtöbbet használt mikrohullámú felszerelések. Legtöbbje megtalálható a legtöbb háztartásban: üveg mérőedények, tejes csészék, keverőtálak, fedett tûzálló tálak, kerek vagy szögletes torta sütők.
Evőeszközök használhatók mikrohullámú sütéshez, ha hőállóak.
Tégelyek és üvegek használhatók, hogy az ételeket felmelegítsük, ha a fedeleket először eltávolítjuk. Főzni nem lehet bennük, mivel legtöbbjük nem hőálló és ezért megrepedhetnek vagy eltörhetnek.
Ne használjon ezüst, arany, platina vagy más fém szegélyes edényt.
Ne használjon vékony vizes poharat, mert elrepedhet a hőtől.

Mûanyagok

Mûanyag edények, hőálló csészék, bögrék és tálak használhatók rövid időre. De egyiket sem szabad sokáig a sütőben hagyni, mivel eltorzulhatnak vagy megolvadhatnak. Ellenőrizze, hogy a gyártó ajánlja-e mikrohullámú sütőbe.
Mûanyag csomagolás használható az ételek befedésére. Fedje le vele szorosan az ételt, de lyukassza ki mielőtt eltávolítja, hogy a forró gőz nehogy megégesse.
Mûanyag főzőzacskókat ki kell hasítani főzés előtt, hogy a gőz távozhasson. Ne használjon fém drótot a zacskó lezárására, mert antennaként mûködne és szikrát okozna ezzel károsítva a mikrót.

Papír

Papír csészék, szalvéták, papírtörlők, viaszpapír, tányérok használhatók főzésre. Legyünk óvatosak, mert ha túl hosszú ideig hagyjuk bent, meggyulladhatnak. A viaszpapír megakadályozhatja a befröcskölődést. Ne használjon újrahasznosított papír termékeket, pl. barna papírzacskókat, mivel azok szennyező anyagokat tartalmazhatnak, melyek károsíthatják a sütőt.

Fonott vessző és fa

Az ilyen edények csak nagyon rövid ideig használhatóak a sütőben, mivel a mikrohullámú energia kiszáríthatja és törékennyé teheti őket.

Fém

Fém eszközök nem tehetők be a sütőbe, mivel a mikrohullámú energia visszaverődik a fémről és kisülést okoz, mely károsítja a mikró falait.
Alumínium fólia használható az egész szárnyas vagy sült betakarására. Ha ezt használjuk, bizonyosodjunk meg arról, hogy a fém nem érintkezik a sütő oldalaival.
Fém nyársak használatánál ügyeljen arra, hogy a nyárs és a sütő oldala közt, nehogy kisülés történjen. Ha ez mégis megtörtént, távolítsa el a nyársat.

Az ételek jellemzői

A mikrohullámú sütés sebessége és egyenletessége magától az ételtől is függ. A mikrohullámok az ételekbe 1.8-3.7 cm mélyre jutnak le minden felületen, alul, felül és az oldalakon. Ha az étel nagyobb, mint 5 cm, akkor a hő átvezetődéssel jut el a belsejébe. Azok az ételek, melyeknek magas a víz, zsír vagy cukor tartalma, gyorsan reagálnak a mikrohullámú energiára. Az ételek jellemvonásai hatással vannak főzésükre.
Mennyiség: Az étel mennyisége közvetlen hatással van a főzési időre. Kisebb mennyiségû étel vagy folyadék kevesebb főzést igényel, mint nagyobb mennyiség ugyanabból az anyagból, mivel a kisebb mennyiség koncentráltabb mikrohullámokat kap.
Méret: Kis adagok gyorsabban megfőnek, ezért osszuk az ételt 5 cm-nél kisebb adagokra, így a mikrohullámok be tudnak jutni minden oldalról az étel közepébe.
Alak: Sok ételnek szabálytalan az alakja, pl. csirke, brokkoli stb. A vékony részek gyorsabban elkészülnek, ezért ezeket helyezze az edény középső részébe, a vastagabbakat pedig az edény széle felé.
Kezdeti hőmérséklet: Fagyott ételeknek hosszabb a főzési ideje, mint amelyek szobahőmérsékletûek.
Csont és zsír: Mivel a csontok vezetik a hőt, a húsnak az a része fog először megfőni, ahol csont van. A zsír vonzza a mikrohullámokat. Ezek az ételek hővezetéssel készülnek el.
Nedvesség tartalom: A nedvesség vonzza a mikrohullámokat. Adjon kevés folyadékot a nedves ételekhez, a felesleges víz lassítja a főlést.
Sûrûség: Az étel sûrûsége meghatározza, hogy a mikrohullámok milyen könnyen tudnak áthatolni rajta és hogy milyen gyorsan fő meg. A sûrûbb anyagok lassabban készülnek el.
Átszúrás: A gőz nyomást alakít ki az ételben, amit a külső felszín szorosan lefed. Lyukassza ki a krumpli héját, a csirke bőrét, hogy megakadályozza a szétpukkadást.

Mikrohullámú technikák

A legtöbb mikrohullámú sütésnél használt technika hasonló a hagyományos főzésnél használtakhoz. Segítenek kiegyenlíteni az energiát az ételben, hogy egyenletesen süljön. Néhány technika rövidíti a főzési időt.
Keverés: Keverje meg az ételt egyszer vagy kétszer a főzés alatt, hogy a hő kiegyenlítődjön. Az étel nem ég meg, ezért nincs szükség folytonos keverésre.
Forgatás: Ez teszi lehetővé, hogy a nagy, sûrû ételek egyenletesen kapják a hőt a főzési idő alatt.
Elrendezés: Rendezze úgy az ételt, hogy a vékonyabb részek az edény belsejében, a vastagabbak a szélén legyenek, így a vastag részek több energiát kapnak, az étel egyenletesen fog megfőni.
Ritkítás: A darabos ételek, pl. sült krumpli, egyenletesebben sülnek meg, ha egyenlő távolságra helyezzük őket, legjobb ha körben és nem érnek össze.
Álló idő: Ez fontos, mert a mikrohullámú energia végigvezetődik az ételben és a sülés néhány percig még folytatódik, miután kivettük a sütőből, ezért ne főzzünk túl semmit.
Befedés: Ez biztosítja az egyenletes sülést, főlést, megóv a fröcskölődéstől. Lefedésnél ügyeljünk arra, hogy az egyik szélen rést hagyjuk, hogy ott a keletkező gőz távozni tudjon.
Pirítás: A mikrohullámú energia olyan gyorsan megsüt néhány ételt, hogy a zsíroknak és cukroknak bennük, nincs idejük karamelizálódni. Ezért húsokhoz, szárnyasokhoz használjon zamatos szószokat, vízzel, olvasztott vajjal, szójaszósszal vagy Worcestershire szósszal hígítva.

Kifagyasztás automata kifagyasztóval (Auto Def.)

Ezzel kifagyaszthatjuk a húsokat, szárnyasokat és halakat. Ez az automata kifagyasztó tartalmazza a súly és idő kifagyasztót is. Ha egyszer érinti meg az Auto Def. Gombot, akkor a súly, ha kétszer, akkor az idő programozása lehetséges.
Súly: A sütő automatikusan beállítja az időt és a hatékonysági fokot. Mihelyst beprogramozza a fagyott súlyt a sütő a megfelelő hatékonyságú energiával kifagyasztja az ételt. Az idő megjelenik az ablak kijelzőjén, miután a START gombot megnyomta. A minimális súly 0.2 kg, a maximális 3.0 kg.
Idő: Ez automatikusan beprogramozza az energia erősségét, amikor a kívánt időt beállítja. A kifagyasztási táblázat megadja, hogy mennyi idő szükséges a különböző ételek kifagyasztásához.

- Amikor meghallja a csipogó hangot, fordítsa meg az ételt.
- A szárnyas közepe esetleg még jeges lehet, amikor a sütőből kiemeli. Ekkor mártsa hideg vízbe.
- Hagyja állni lefedve, miután kivette a sütőből és mártsa hideg folyóvíz alá az egész halat, hogy befejeződjön az olvasztás. Védje a hal vékony végeit (uszonyait) kis darab alufóliákkal, hogy megóvja a túlfőléstől.

Ételek lefagyasztása
Az elkészült étel minősége függ a fagyasztás előtti minőségtől, a kifagyasztás technikájától és idejétől. Jó minőségû ételt válasszon és azonnal fagyassza le, megfelelő anyagba csomagolva.
Csomagoló anyagok a legjobb, ha szagtalanok, nedvesség és pára állók. Mûanyag zacskók, csomagolók megfelelnek. Húsok rövid ideig fagyaszthatók az eredeti csomagolásukban is,
Címkézze meg a csomagokat tartalom, súly és dátum szerint.
Fagyasztás -25 vagy alacsonyabb fokon

Kifagyasztási utasítások
Csomagolja ki az ételt, mivel a csomagolás bent tartja a gőzt és a levet, ami az étel megfőlését okozza, Helyezze az ételt a sütőlapra, ez megakadályozza, hogy a hús a saját levében legyen és ezáltal megkezdődjön a főlés. Fele idő után mindig fordítsa meg. Mindig hagyja állni, nehogy túlfőljön.

Kifagyasztási idő táblázata

Ételek és súlyuk Kifagyasztási idő Álló idő Technika
Spárga/284g 7-8 perc 5 perc
Távolítsa el a csomagolást. Helyezze dupla rétegû mikróba való papírtörlőben a forgótányérra. Keverje meg egyszer a főzési idő alatt.
Brokkoli, aprítva/284g 7-8 perc 5 perc
Borsó hüvelyek/170g 5-6 perc 5 perc
Zöldborsó/284g 7-8 perc 5 perc
Spenót, aprítva/284g 7-8 perc 5 perc
Darált marhahús/454g 10-12 perc 5 perc Szedje részekre, a kiolvadt adagokat villával távolítsa el.
Marhahús,
csont nélkül/1300g 26-28 perc 7-10 perc Fordítsa meg ha meghallja a csipogást. Takarja be a vékonyabb részeket fóliával.
Pörkölthús/980g 16-18 perc 5-7 perc Keverje meg egyszer.
Borda/ 681g 13-14 perc 5-7 perc Különítse el egymástól a darabokat.
Húspástétomok/4 9-10 perc - Fordítsa meg, ha a csipogást hallja.
Sertéshús,
csont nélkül/1300g 26-27 perc 10-15 perc Fordítsa meg ha meghallja a csipogást. Takarja be a vékonyabb részeket fóliával.
Sertés szeletek/454g 7-8 perc 5-7 perc Különítse el egymástól a darabokat.
Darált sertéshús/908g 13-14 perc 5-7 perc Szedje részekre, a kiolvadt adagokat villával távolítsa el.
Sovány sertésborda/681g 16-18 perc 5-7 perc Fordítsa meg, és különítse el egyszer
Egész csirke/1300g 25-26 perc 10-15 perc Fordítsa meg, a vékony részeket fóliával fedje.
Csirkemell/454g 8-9 perc 5-7 perc Különítse el egymástól a darabokat.
Egész hal/454g 8-9 perc 5-7 perc Fedje le fóliával a vékonyabb részeket, ha szükséges.
Hal filé/454g 12-14 perc 5-7 perc
Garnéla/454g 7-8 perc 5-7 perc Különítse el egymástól a darabokat.
Homár/454g 7-8 perc 5-7 perc Fordítsa meg ha hallja a csipogást, esetleg fedje le
Automata főzés

Az automata főzés programmal megfőzhet vagy felmelegíthet sok kedvelt ételt úgy, hogy többször megnyomja a MENU gombot. A menü kiválasztása után, nyomja meg a WEIGHT gombot, addig, amíg a kijelzőn a szám meg nem egyezik a kívánt mennyiséggel.

Étel Étel hőmérséklet Eszközök
Sült krumpli Szoba hőmérséklet Mikrohullámú edény + mûanyag csomagoló
Friss zöldség Szoba hőmérséklet Négyszögletes sütőedény + mûanyag csomagoló
Leves Lehûtött (5 ~ 10 ºC) Tûzálló tál
Halfilék Lehûtött (5 ~ 10 ºC) Négyszögletes sütőedény + viaszos papír
Fasírt Lehûtött (5 ~ 10 ºC) Pite sütő

Sült krumpli
1-4 krumpli sütéséhez
1. Mossa meg a krumplikat és szúrja ki villával.
2. Rendezze el szimmetrikusan a krumplikat a mikrohullámú edényen.
3. Fedje le az edényt nyílással rendelkező mûanyag csomagolóval és tegye a mikróba.
4. Sütés után hagyja állni 5 percet.

Friss zöldség
Friss zöldségek blansírozása, pl. brokkoli, répa, karfiol, bab stb. (200g-400g).

Brokkoli
1. Vágja le a nagy leveleket, távolítsa el a vastagabb részeket, majd mossa meg a brokkolit.
2. Használjon négyszögletes sütőedényt. Helyezze bele a brokkolit.
3. Adjon hozzá vizet.
200g, 250g-hoz 2 ek. vizet
300g, 350g-hoz 3 ek. vizet
400g-hoz 4 ek. vizet
4. Fedje le nyílással elátott mûanyag csomagolóval és tegye a mikróba.
5. Melegítés után hagyja 5 percig állni.

Leves
Öntse a lehûtött levest tûzálló tálba, fedje le és tegye a mikróba. Felmelegítés után keverje meg.

Halfilék
450g friss vagy kifagyasztott halfilé, 80ml francia öntet, 120 ml zsemlemorzsa, paprika

1. Rendezzük a halat négyszögletes edénybe, a vastagabb részekkel kifelé
2. Öntsük a francia öntete a halra, hintsük meg a morzsával
3. Hintsük meg paprikával
4. Fedjük le viaszos papírral és főzzük meg

Fasírt
450g darált marhahús, 180ml zsemlemorzsa, 1 gerezd összetört fokhagyma, 1 kis fej apróra vágott hagyma, 35g apróra vágott zeller, fél ek. só, 1/8 ek. bors, 1 tojás enyhén felverve, 70ml tej, 120 ml paradicsom szósz

1. Keverjünk össze mindent, kivéve a paradicsom szószt
2. Formázzunk a masszából fasírtokat
3. Öntsük le a tetejét egyenletesen a paradicsom szósszal, és tegyük a mikróba
Főzés egy gombnyomással

Ez a program lehetővé teszi sok kedvelt étel megfőzését, felmelegítését, egy gombnyomással. Hogy növeljük a mennyiséget, érintsük meg a kiválasztott gombot addig, amíg a szám a kijelzőn meg nem egyezik a kívánt mennyiséggel (kivétel egytálétel)

Étel Étel hőmérséklet Eszközök
Egytálétel Lehûtött (5 ~ 10ºC) Tányér + mûanyag csomagoló
Mirelit pizza Fagyott Mikrohullámú edény + mûanyag csomagoló
Ital Lehûtött (5 ~ 10ºC) Bögre

Egytálétel
1. Rendezze el a tányéron az ételt, vastagabb részeket kifelé
2. Fedje le nyílással ellátott mûanyag csomagolóval
Vigyázzon a gőzzel, ha eltávolítja a fedőt.

Mirelit pizza
Kész pizza felmelegítése
Minden csomagolást távolítson el és helyezze a mikrohullámú edényre, fedje le réssel ellátott mûanyag csomagolóval, helyezze be a mikróba. Ha a sajt nem olvadt meg teljesen, melegítse néhány perccel tovább.

Italok
Nyomja meg a Beverage (ital) gombot, miután behelyezte a bögré(ke)t (1-3), melegítés után keverje meg.

Több/kevesebb (+/-)

Ha az étel mennyisége kissé több vagy kevesebb, mint a táblázatban jelzett, használja a több/ kevesebb programot.
Több: 1 nyomás 10 percet ad a főzési időhöz
2 nyomás 20 percet ad a főzési időhöz
Kevesebb: 1 nyomás 10 percet vesz el a főzési időből
2 nyomás 20 percet vesz el a főzési időből

1. Előételek

Rák koktél
454g garnéla, 2 evőkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma összetörve, 3 ek. száraz fehérbor

1. Távolítsa el a kagylót a garnéláról, mossa meg hideg vízben
2. Helyezze a vajat, fokhagymát és a bort egy 23 cm-es sütő edénybe, vagy sekély tûzálló tálba
3. Főzze M-HI-n fél, másfél percig
4. Keverje meg, majd helyezze a garnélákat az edénybe keverés nélkül. Fedje le lazán egy darab viaszos papírral. Főzze HIGH (magas) fokozaton másfél percig, vagy amíg a rákok rózsaszínek nem lesznek. Ne főzze túl, mert rágósak lesznek
5. Öntse át egy kis edénybe és sózza meg
6. Hûtse le és a kívánt szósszal tálalja

Karamellás pattogatott kukorica labdák
397g karamella, 1 ek. víz, 1 ek. vaj vagy margarin, 2880-3360ml pattogatott kukorica, só

1. Egy kis tûzálló tálban keverje össze a karamellát, vizet és vajat
2. Főzze HIGH fokozaton 3-4 percig, amíg megolvad, a melegítés felénél keverje meg
3. Öntse rá a popcorn-ra, rázza meg óvatosan. Zsíros vagy nedves kézzel formázzon gombócokat

Chilis mártásos marhahús
227g darált marhahús, 120 ml apróra vágott hagyma, 35g chilis fûszerkeverék, 170g paradicsom krém, 1 ek. cukor

1. Morzsolja szét a húst egy közepes üveg tálba, keverje össze a hagymával
2. Főzze HIGH fokozaton 1,5-2,5 percig, vagy amíg a hús megpirul, keverje meg egyszer
3. Keverje össze a chilivel, paradicsom krémmel és cukorral
4. Főzze HIGH fokozaton 2-3 percig.

Fûszeres magvak
2 ek. vaj vagy margarin, 1-2 ek. curry, 1 ek. Worcestershire szósz, 480 ml blansírozott mandula

1. Olvassza meg a vajat HIGH fokozaton fél-egy percig
2. Keverje bele a curry-t és a szószt
3. Adja hozzá a mandulát
4. Főzze HIGH fokozaton 2,5-3,5 percig, keverje meg kétszer

2. Levesek és raguk

Gombakrémleves
480 ml szeletelt friss gomba, fél teáskanál hagyma por, 1/8 teásk. Fokhagymapor, 1/8 tk. fehér bors, ¼ tk. só, 600 ml csirkehús leves, 240 ml tejszín

1. Közepes méretû tûzálló tálban keverje össze a gombát, fûszereket, levest
2. Főzze HIGH-on 6-8 percig, egyszer keverje meg a főzés alatt
3. Keverje bele a tejszínt
4. Főzze M-HI-n 6-7 percig

Petrezselymes krumpli leves
720 ml meghámozott felkockázott krumpli, 60 ml felkockázott hagyma, ¼ tk. só, 397g csirke leves, 1 kis csokor petrezselyem felaprítva, 2 ek. kukoricaliszt, 360-480 ml tej

1. Egy közepes méretû tûzálló tálban keverje össze a krumplit, hagymát, sót, levest, petrezselymet
2. Főzze lefedve HIGH-on 12-13 percig
3. Kevés hideg tejjel keverje össze a lisztet és tegye a krumplihoz, majd adja hozzá a maradék tejet
4. Főzze M-HI-n 6-7 percig, vagy forrásig. Főzés alatt 1x-2x keverje meg

Marha gulyás
907g pörkölt marhahús, 3-4 nagy paradicsom, 1 hagyma felaprítva, 1 tk. só, ½ tk. frissen őrölt bors, 240 ml tejszín

1. Közepes tûzálló tálba helyezze a húst
2. Hámozza meg a paradicsomokat, vágja fel őket, helyezze a tálba, a húshoz, sóhoz, borshoz, rázza össze
3. Lefedve főzze M-HI-n 30-40 percig, Néha keverje meg közben
4. Keverje hozzá a tejszínt és lefedve hagyja állni 5 percig

3. Húsok

Hagymás sült
60 ml liszt, 1 tk. só, ¼ tk. bors, 907g marhaszelet, 37g hagyma leves

1. Keverje össze a lisztet, sót, borsot. Helyezze a hús szeleteket deszkára és a fele lisztes keverékkel szórja be
2. Vágja a húst darabokra és helyezze sütő edénybe. A hús tetejére szórja rá a maradék lisztet
3. A hagyma levest keverje össze 240 ml vízzel és öntse a húsra
4. Lefedve főzze M-HI-n 28-34 percig, közben néhányszor keverje meg

Marhahús brokkolival
1 ek. olaj, 454g csontnélküli hús vékony csíkokra vágva, 1 apróra vágott fokhagyma gerezd, 1/8 tk. őrölt gyömbér, néhány brokkoli, 1 ek. kukorica liszt, 240ml leves, fél ek. cherry, 1 ek. szójaszósz, pirított szezám magok

1. Sütő edényben az olajat forrósítsa fel HIGH-on 1 percig
2. Keverje bele a húst, fokhagymát és gyömbért, HIGH-on 2,5-3,5 percig melegítse, 1x keverje meg
3. Adja hozzá a brokkolit és lefedve főzze 3-4 percig, 1x keverje meg
4. Keverje bele a lisztet, levest, cherry-t és szójaszószt, főzze HIGH-on 5-6 percig, egyszer keverje meg, szórja meg a tetejét szezám maggal

Húslabdák
454g darált marhahús, 1 tojás, 120 ml zsemlemorzsa, 1 tk. só, ¼ tk. paprika, 1/8 tk. bors

1. Keverje össze a húst, tojást, zsemlemorzsát, sót, paprikát, borsot
2. Formázzon 12 labdát és helyezze őket kör alakú sütőbe
3. Fedje le viasz papírral, Főzze MED-en 7-8 percig
4. Olasz szósszal tálalhatja

Töltött disznóhús
240ml zsemlemorzsa, 180ml apróra vágott alma, 3 ek. apróra vágott mazsola, fél tk. só, 2 ek. cukor, 2 ek. apróra vágott hagyma, frissen őrölt bors, egy kis zsálya, 2 ek. olvasztott vaj vagy margarin, 8 vékony sertés borda szelet, 18g húslé

1. Keverje össze a zsemlemorzsát, almát, mazsolát, sót, cukrot, hagymát, borsot, zsályát, olvasztott vajat. Rázza össze őket. Ha száraznak találja, adjon hozzá egy kis vizet
2. Vágja le a zsíros részeket a húsról. 4 szeletet helyezzen az edény aljára, a masszát ossza 4 részre és minden hús szeletre tegyen egy adagot. Fedje le a maradék 4 hússal, és kissé nyomja rá őket.
3. Öntse rá a húslét
4. Főzze M-HI-n 17-22 percig

Soványborda sütve
2 ek. főző olaj, 120ml darált hagyma, 227g paradicsom szósz, 2 ek. citromlé, 2 ek. barna cukor, 2 tk. Worcestershire szósz, 1 tk. mustár, 1 tk. só, ¼ tk. fekete bors, 681g soványborda

1. Tegyen olajat és hagymát egy kis tûzálló tálba. Főzze lefedve HIGH-on 2 percig
2. Adjon 2 ek. vizet és a maradék hozzávalókat, kivétel a húst. Fedje le és főzze HIGH-on 5 percig. Majd lefedve hagyja állni
3. Vágja ki a bordából a csontot és helyezze egy nagy tûzállótálba. Fedje le és főzze MED-en 11 percig
4. Öntse le róla a zsírt és levet, öntse rá az elkészült szószt és főzze MED-en 4 percig
5. Fordítsa meg a húsokat, és tegye vissza még 2 percre
6. Keverje meg a szószt, főzze még 4 percig, de 2 perc után keverje meg. Hagyja néhány percig állni tálalás előtt

4. Szárnyasok

Sült csirke
907g csirke, feldarabolva, 180ml sütő szósz, 1 tk. őrölt hagyma

1. Rendezze a csirke darabokat bőrükkel lefelé fordítva egy közepes edénybe
2. Kisebb darabokat (szárnyak, lábak) az edény közepére helyezze
3. A szószt és a hagymát keverje össze
4. Öntse a csirkére, fedje le viasz papírral
5. Lefedve főzze HIGH-on 18-22 percig. A sütés felénél fordítsa meg a darabokat

Cacciatore csirke
60ml főző olaj, 1 csirke felvágva, 1 közepes hagyma felaprítva, 1 gerezd fokhagyma őrölve, 1 közepes zöld paprika felaprítva, 1 és negyed tk. só, 1/8 tk. bors, ½ babérlevél, 454g paradicsom, 2 ek. száraz fehérbor, petrezselyem felaprítva

1. Öntse az olajat az edénybe, a nagyobb csirke darabokat vágja félbe és tegye az edénybe, és forgassa meg az olajban
2. Szórja be a hagymával és fokhagymával a csirke tetejét. Főzze HIGH-on 5-6 percig
3. A zöld paprikát keverje össze a sóval, borssal, babérlevéllel, paradicsommal, borral, keverje meg villával, a paradicsomot nyomja össze kis darabokra. Ezt öntse rá a csirkére
4. Lefedve főzze High-on kb. 22-28 percig
5. Díszítse petrezselyemmel és spagettivel tálalja


Török pulyka1 brokkoli főzve, 8-12 szelet főtt pulykamell, 480ml fehér szósz, 60ml reszelt parmezán sajt, 60ml reszelt gróji sajt

1. Helyezze a főtt brokkolit az edénybe. Fedje le a főtt pulyka szeletekkel
2. Az elkészített fehér szószhoz míg meleg, adja hozzá a sajtokat, keverje meg
3. Öntse rá a pulykára, hintse meg még parmezánnal
4. Lefedve viasz papírral főzze MED fokozaton 10-12 percig

5. Halak és tenger gyümölcsei

Keleti nyelvhal
2 ek. szójaszósz, 2 ek. citromlé, 1 ek. ketchup, fél tk. őrölt gyömbér, 454g nyelvhal filé, 1 narancs, vékonyra szelve, só

1. Üveg edényben keverje össze a szója szószt, citromlevet, ketchupot és gyömbért
2. Helyezze a halfilét a szószba, forgassa meg benne
3. Helyezzen narancs karikát, minden hal filére
4. Lefedve főzze HIGH-on 5-7 percig

Főtt garnéla
454g garnéla megtisztítva, 60ml forró víz, 2 tk. citromlé, ¼ tk. só, 1/8 tk. kakukkfû

1. Kicsi tûzálló tálba helyezze bele a garnélát
2. Adjon hozzá vizet, citromlevet, sót, kakukkfût
3. Lefedve főzze HIGH-on 2-4 percig, fedje le és hûtse le

6. Tojások és sajt

Tojásrántotta gombával
3 szelet főtt bacon, 4 tojás, 60ml tejszín, 2 ek. vaj, 113g szeletelt gomba, só, bors, vágott petrezselyem

1. Üsse fel a tojásokat és tegye a tejszínnel üveg tûzálló tálba
2. Adja hozzá a vajat, gombát, sót, borsot, bacont, keverje meg
3. Főzze M-HI-n 6-7 percig, 2x keverje meg
4. Hagyja állni, majd díszítse petrezselyemmel

Omlett
1 ek. vaj, 2 tojás, 2 ek. tej, 1/8 tk. só, csipetnyi bors

1. 1 percig melegítse HIGH-on a vajat üveg edényben
2. Közben keverje össze a hozzávalókat, és öntse a kivajazott edénybe
3. Lefedve főzze MED-en 3,5-4,5 percig, 1 perc után keverje meg, hagyja állni lefedve 2 percig

Meleg sajtos pirítós
454g reszelt cheddar sajt, 3 ek. liszt, 160ml sör, fél tk. Worcestershire szósz, fél tk. mustár

1. Közepes tálban rázza össze a sajtot liszttel. A sört HIGH-on melegítse 1,5-2 percig
2. A sajt felét a mustárral és a Worcestershire szósszal keverje össze. Főzze MED-en 3-4 percig, 1x keverje meg
3. Adja hozzá a maradék sajtot, főzze MED-en 3-4 percig, amíg a sajt megolvad

Hagymás sajtos pite
3 tojás, 240ml reszelt sajt, 120ml tejszín, 3 csepp csípős paprika szósz, 1 20 cm-es sült tészta, 85g francia sült hagyma, petrezselyem

1. Keverje össze a tojásokat, sajtot, tejszínt, paprika szószt és öntse bele a kész tésztába
2. Rakja rá a hagymát és petrezselymet
3. Főzze MED-en 9-11 percig, 2 perc után keverje meg, Hagyja állni lefedve 6 percig mielőtt tálalja

7. Zöldségek

Királyi spárga
Kis hagyma fele felvágva, 70ml vágott zöld paprika, 2 ek. víz, 284g spárga, 1 ek. szegfûbors, 1 ek. petrezselyem, só, bors

1. Keverje össze a hagymát, zöld paprikát és vizet egy közepes tûzálló tálban. Lefedve főzze HIGH-on 1-2 percig
2. Adja hozzá a többi hozzávalót, fûszerezze sóval, borssal, keverje jól össze
3. Mûanyag csomagolóval lefedve főzze HIGH-on 5-7 percig, Közben 1x keverje meg

Borsó hagymával és gombával
2 ek. vaj, 1 kis hagyma kockára vágva, 114g gomba, 284g bor
só, ¼ tk. só, csipetnyi bors

1. Helyezze a vajat üveg tûzálló tálba, HIGH-on fél-egy percig melegítse, adja hozzá a gombát, hagymát
2. HIGH-on főzze 2-3 percig, majd adja hozzá a borsót
3. Fedje le és HIGH-on főzze 5-6 percig, 1x keverje meg, majd adja hozzá a sót és borsot

Vajas petrezselymes répa
2 ek. vaj, 480ml répa felvágva kis darabokra, 1 ek. petrezselyem

1. Tegye a vajat kis tûzálló tálba, HIGH-on 30 másodpercig melegítse
2. Adja hozzá a répát és a petrezselymet, keverje meg jól
3. HIGH-on 6-8 percig főzze

Sajtos karfiol
1 közepes fej főtt karfiol, 3 ek. oliva olaj, 1 nagy fej hagyma, vékonyra vágva, ¼ tk. só, 60ml zsemlemorzsa, 60ml reszelt cheddar sajt, csipetnyi bors

1. Kis tûzálló tálba öntse az olíva olajat, adja hozzá a hagymát, HIGH-on 3-4 percig főzze, 1x-2x keverje meg közben
2. Adja hozzá a sót, borsot és zsemlemorzsát
3. Helyezze a karfiolt egy másik tûzállóba és öntse rá a forró hagymás öntetet, a tetejére szórjon sajtot
4. HIGH-on 3-4 percig főzze

Krumpli püré
6 közepes krumpli meghámozva és negyedelve, kb. 180ml tej, 60ml vaj vagy margarin, só, bors

1. Mossa meg a krumplit, tegye közepes üvegtálba, fedje le, főzze meg HIGH-on 12-14 percig, egyszer keverje meg
2. Lefedve hagyja állni 4 percig
3. Közben a többi hozzávalót egy kis üveg tálban M-HI-n 3-4 percig főzze
4. Adja a krumplihoz és törje össze

Burgonya gombócok
1920ml forró víz vagy leves, 480ml forró krumplipüré, 120ml liszt, 1 tojás, fél tk. só, ¼ tk. petrezselyem, 1/8 tk. bors, csipetnyi szerecsendió

1. Nagy tûzállóban üveg fedővel lefedve melegítsen vizet HIGH-on 7-8 percig
2. Közben a többi hozzávalót keverje össze, kanállal szaggassa bele a vízbe
3. HIGH-on 3-4 percig főzze, majd csöpögtesse le

8. Szószok

Fehér szósz
2 ek. olvasztott vaj, 2 ek. liszt, ¼ tk. só, 240ml tej

1. Keverje össze a vajat, lisztet és sót egy tálban
2. Fokozatosan adja hozzá a tejet és keverje meg
3. MED-en 6-7 percig főzze, néha keverje meg

Gyümölcsös öntet
120ml cukor. 1 tk. kukoricaliszt, 1 tojássárgája, 2 tk. citromlé, 180ml ananász lé (nem édesített), 480ml tejszínhab

1. A cukrot, lisztet, tojássárgáját kis tûzállóba tegye, adja hozzá a juice-t
2. HIGH-on 2-3 percig főzze, 1x keverje meg
3. Hûtse le és keverje bele a tejszínhabot
4. Friss gyümölccsel tálalja

Citromszósz

240ml víz, 80ml cukor, 1 ek. kukoricaliszt, 1 ek. citromlé, 1 ek. vaj

1. 80ml vizet a cukorral keverjük össze
2. HIGH-on 2-3 percig főzzük, 1x keverjük meg, keverjük bele a lisztet a maradék vízzel és citromlével
3. HIGH-on 1,5-2,5 percig melegítsük
4. Keverjük bele a vajat, hûtsük le tálalás előtt

Bernaise szósz
60ml finomra vágott hagyma, 2 ek. borecet, 4 tojássárgája, 60ml vaj, 1 tk. morzsolt petrezselyem

1. Kis üveg edényben főzzük az ecetet a hagymával HIGH-on 1-2 percig, keverjük bele a tojássárgákat
2. MED-en 1,5-2,5 percig főzzük
3. Keverjük bele a vajat és MED-en 1,5-2 percig főzzük, 1x keverjük
4. Szórjuk meg petrezselyemmel


9. Tészták, gabonafélék

Házi tészta
1 tojás, 2 ek. tej, fél tk, só, 240ml liszt

1. Keverjük össze a tojást, tejet, sót és fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és jól keverjük össze
2. Lisztezett felületen gyúrjuk össze
3. Tekerjük össze gombóccá, szeleteljük vékonyra
4. Tekerjük ki és helyezzük viasz papírra egy üveg tálcán
5. M-LOW fokozaton 8-9 percig főzzük, vagy amíg meg nem szárad

Rizses hús
60ml vaj, 240ml hosszú szemû rizs, 300ml csirke leves, 60ml mazsola, 1 tk. curry

1. Közepes tûzálló edényben a vajat HIGH fokozaton melegítsük, majd keverjük bele a rizst. HIGH-on 2-4 percig főzzük, 1x keverjük meg
2. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és üveg fedővel lefedve MED-en 20-26 percig főzzük, 2x keverjük meg
3. Lefedve hagyjuk állni 5 percig

Spagettis snack
1 ek. vaj, 240ml aprított hagyma, 454g darált marhahús, 1 tk. só, ¼ tk. bors, 227g paradicsom szósz, 360ml víz, fél tk. őrölt oregánó, fél tk. bazsalikom, 114g spagetti tészta, reszelt parmezán sajt

1. Közepes tûzállóba helyezzük a vajat és hagymát. HIGH-on 2-3 percig főzzük
2. Hozzáadjuk a húst és HIGH-on 3-4 percig melegítjük, egyszer megkeverjük
3. Hozzáadjuk a sót, borsot, paradicsom szószt, vizet, oreganot, bazsalikomot. Lefedve HIGH-on 3 percig főzzük
4. A spagettit félbe törjük és belekeverjük a szószba. Lefedve HIGH-on 14-18 percig főzzük

10. Szendvicsek

Forró csirkés salátás szendvics
Főtt csirkehús kockára vágva, 160ml felaprított zeller, 120ml kockára vágott sajt, ¼ tk. só, 60ml majonéz, ½ tk. citromlé, 8 hamburger zsemle

1. A zsemlék kivételével keverjünk mindent össze, ezzel töltsük meg a zsemléket, helyezzük mûanyag sütő lapra
2. HIGH-on 2-3 percig süssük

Forró salátás sajtszendvics
240ml reszelt cheddar sajt, 160ml felkockázott uborka, 1 ek. őrölt hagyma, 30ml tejföl, 1/8 tk. bors, 1/8 tk. chili por, 4 szelet kenyér, 4 vastag paradicsom szelet, kapor, paprika

1. Keverje össze a sajtot, uborkát, hagymát, tejfölt, fûszereket
2. Pirítsa meg a kenyeret, helyezze őket papír tányérra, és rakjon rájuk paradicsomot, kaprot
3. Rakja a sajtos masszát a szeletekre és hintse meg paprikával
4. Minden szendvicset külön melegítsen, HIGH-on 2-3 percigMeglepetés szendvicsek
454g darált marhahús, fél tk. só, fél tk. bors, meglepetés töltelék (sajt, hagyma, vagy paradicsom szelet, szeletelt gomba, vagy olajbogyó), 4 hamburger zsemle

1. A húst, sót, borsot keverje össze, készítsen belőle 8 vékony pogácsát, a meglepetés tölteléket tegye 4 pogácsáéra, a másik 4 pogácsát a tetejére
2. Rakja sütő edénybe, fedje le papír törlővel, M-HI-n 6-7 percig süsse
3. Hagyja állni, majd rakja a zsemlékbe

Vörös ördögök
4 mazsolás pirított kenyér, mustár, 114g szeletelt főzött sonka, 1 felszeletelt alma, 4 szelet sajt

1. Kenjünk mustárt a kenyerekre, és helyezzük papír tányérra
2. Helyezzünk rájuk almát, majd sonkát aztán megint almát, M-HI-n 1-2 percig süssük, majd rakjunk sajtot a tetejére
3. MED-en 3-5 percig süssük

11. Italok

Tojásos kávé
1440ml víz, 1 tojás, 2 ek. víz, 180ml őrölt kávé

1. Közepes tûzállóba öntsük a vizet, melegítsük HIGH-on 21 percig
2. Verjük fel a tojást 2 ek. vízzel, keverjünk 2 ek. tojást a kávé granulátumba, adjunk hozzá hideg vizet. Öntsük bele a forró vízbe
3. Melegítsük HIGH-on 3 percig

Ír kávé
480-720ml erős kávé, 4 tk. cukor, 170g ír whiskey, édesített tejszínhab

1. Öntsük 4 pohárba a kávét, melegítsük HIGH-on 3-4 percig
2. Minden italba keverjünk 2 tk. cukrot és 42g whiskeyt, tetejére tegyünk tejszínhabot

Calypso kávé
960ml tej, 80ml kávékeverék, 60ml barna cukor, 120ml tejszín felverve, őrölt szerecsendió

1. 80ml vizet tegyünk tûzállóba, melegítsük HIGH-on 1-1,5 percig
2. Adjuk hozzá a tejet, kávét, cukrot, melegítsük M-HI-n 6-8 percig
3. Forrón kínáljuk, tetején tejszínhabbal, őrölt szerecsendióval

12. Desszertek

Sült grapefruit
1 grapefruit félbe vágva, 2 tk. barna cukor, 1 tk. vaj vagy margarin

1. Vágja fel a gyümölcsöt és távolítsa el a magokat, szórja meg a tetejét barna cukorral, rakjon rá vajat
2. Helyezze a gyümölcs szeleteket papír tányérra egy kis üveg tûzálló tálba. Főzze HIGH-on 1,5-2 percig, melegen tálaljaSült őszibarackos melba
3 nagy friss őszibarack félbe vágva, meghámozva, kimagozva, 240 ml édesítetlen narancslé, 1 tk. cukor, ¼ tk. szegfûbors, 2 ek. málna befőtt

1. Keverje össze a narancslevet, cukrot és fûszereket, HIGH-on 2,5-3,5 percig főzze
2. Helyezze bele a barackokat, forgassa bele a szószba, HIGH-on 4-6 percig főzze
3. Helyezze tálaló edényre és rakjon rá meleg öntetet, málna befőttet

Vanília krém puding
480ml tej 60ml kukoricaliszt, 160ml cukor, fél tk. só, 2 tojás, enyhén felverve, 2 ek. vaj, 1 tk. vaníliás cukor

1. Öntse a tejet csészébe, HIGH-on 2-3 percig melegítse. Keverje össze a lisztet, cukrot és sót tûzálló edénybe, folyamatosan adja hozzá a tejet, kevergesse. HIGH-on 3-4 percig főzze, 1x keverje meg
2. A tojásokat verje fel a keverék felével, majd HIGH-on 2-3 percre tegye vissza
3. Keverje össze az egészet a vaníliával és vajjal, öntse poharakba

Ananászos sütemény
60ml vaj, 80 ml barna cukor, 234g ananász szeletek, 4 maraschino cseresznye félbe vágva, 300ml liszt, 180ml cukor, 2 tk. sütőpor, fél tk. só, 80ml főzőmargarin, 1 tojás, 120ml ananász lé tejjel keverve, 1 tk. vaníliás cukor

1. Helyezzük a vajat 20 cm-es kör alakú edénybe HIGH-on 1 percig olvasszuk, szórjuk meg cukorral
2. Rakjuk az ananászt az edénybe, díszítsük cseresznyével
3. Kis keverő tálba rakjuk a lisztet, cukrot, sütőport, sót, főzőmargarint, tojást, folyadékot, vaníliát. Mixerrel alacsony fokozaton 3 percig verjük
4. Öntsük rá a gyümölcsre és HIGH-on 9-10 percig süssük
5. Ha elkészült fogpiszkálót beleszúrva kiemelhető, fordítsuk a süteményt tányérra és melegen tálaljuk
japetus, 2010. május 23. vasárnap, 22:39
Címkék: Auto Def, Lefedve HIGH-on, túlzott mikrohullámú, biztonsági zárat, ajtó közé, tömítéses felületekre,
Kommentek
Major Gabriella versei
ne félve vele

Hogy ringassa, zenélje békességem,
érezzem, formáljam és életre vigyem,
megleljem a csendjét, hogy onnan mondhassam
a szót, mi azért enyém, hogy továbbadjam.

Mert ember vagyok. Ha tetszik, ha nem.
Semmilyen más lény sem veheti át a helyem.


ÖRÖMÉNEK
(Édesapám(é)nak)

Amikor az apák főznek
minek a szakácskönyvnek a mérleg
Nem kell, hogy értsed
csak ha lélekben úgyis gyermek
vagy
Amikor az apák főznek
az csupa füttyszó könnyed örömének
Nem kell, hogy értsed
csak ha lélekben újra gyermek
vagy
Amikor az apák főznek
sosem volt - sosem lesz az étked
Nem kell, hogy értsed
csak ha lélekben mindig gyermek
vagy
Amikor az apák főznek
akkor csak figyelj és érzed:
lélekben örökre
menusgabor, 2019. november 10. vasárnap, 22:00
Viccek a konyhából
változatosan akarok főzni.

Mérvadó amerikai szaklapok nemrégen adták tudtul, hogy a kutatások szerint egyenlő arányban gyorsul fel a szív ritmusa az asszonyoknál, mikor azt hallják: "szeretlek", és a férfiaknál, ha bejelentik nekik: "tálalva".

- Súlyos a baj? - kérdi egy fiatalasszony a férje betegágya mellett álló orvost.
- Nos, azt hiszem, túléli a dolgot - dünnyögi az orvos. - Persze, csak ha mi ketten összefogunk. Én beadom neki az orvosságot, maga meg sürgősen vásároljon egy szakácskönyvet.

Jancsi és Juliska fiatalok házasok. Nagyon szeretnek még kettesben lenni, ezért ezen az estén is inkább otthon maradnak. Juliska főz. Elkészül a vacsora. Jancsi szó nélkül kanalaz. Juliska megszólal:
- Jaj, annyira boldog vagyok, hogy ilyen jó étvággyal eszel. Anyukám mindig azt mondta, hogy csak két dolgot tudok csinálni: a spenótot és a vaníliakrémet.
- Igen? - néz fel Jancsi a tányérból. - És ez melyik?

A fiatal házasok ebédelnek. Az ifjú férj hősiesen
kohlinka, 2019. október 23. szerda, 17:22
Lezárul a kora vaskori lelőhelyek megismerését célzó nemzetközi kutatási program
szerint az 5 országot átfogó kutatási programban újszerű megközelítést jelentett az egységes módszertan alkalmazása és a roncsolásmentes vizsgálatok túlsúlya.

Jerem Erzsébet, az Archaeolingua Kiadó vezetője beszámolt arról, hogy a Vaskor-Duna projekt tudományos és ismeretterjesztő könyvkiadási programja keretében egy módszertani kézikönyv, kilenc kutatási területet (mikrorégiót) bemutató, gazdagon illusztrált tájrégészeti kötet, ismeretterjesztő gyerekkönyv, foglalkoztató füzet és formabontó szakácskönyv jelent meg.

Emellett a vaskori világ sajátságos kulturális örökségének megismerését és bemutatását a helyszíneken kialakított túraösvények - mint például a sopron-várhelyi régészeti tanösvény - teszik lehetővé.

Wollák Katalin régész elmondta, hogy az elkészült tanösvényeken azokra a régészeti jelenségekre is felhívják a figyelmet, amelyeket a mai látogató nem láthat. Ezzel az a céljuk, hogy a jelenleg elrejtett régészeti emlékeket jobban bekapcsolják annak a városnak a vérkeringésébe, ahol
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 14:51
Ziggy Marley: az új generáció megváltoztatja a világot
Az 50 éves Ziggy Marley már gyerekfejjel belekóstolt a rockzenei körforgásba, tízévesen ott volt apja lemezfelvételén, és turnézott is vele. Tizenegy évesen alapította meg három testvérével, Sharonnal, Cedellával és Stephennel a Melody Makerst, amely Bob Marley 1981-es halála után szép pályát futott be és egészen 2001-ig működött.

A Melody Makersszel három, szólóelőadóként öt Grammy-díjat kapott eddig. Legfrissebb albumát, a tavaly megjelent Rebellion Risest, amelyet "csak" jelöltek Grammyre, elismeréssel fogadta a szaksajtó. A reggae lemez zeneileg energikus, lüktető, a szövegek pedig arról szólnak, hogy változásra van szükség a világban, az embereknek rá kell ébredniük arra, mik az igazán fontos dolgok.

"Ha fel akarsz lázadni a világban tapasztalható rossz dolgok ellen, kezd azzal, hogy eszmélj önmagadra. A lemez egyik dala, a See Dem Fake Leaders arról a hazugságáradatról szól, amit a politikusok szájából hallunk világszerte. Másként, őszintén gondolkodó emberekre van szükség és a
velemenyezd, 2019. július 26. péntek, 12:01
Gutási Éva versei
maradt.


LA RECETTE DE L'AMOUR

Rendben. Én sem vagyok feddhetetlen.
Egyszerűen szeretni szeretnék,
Hogy benne legyek a jelenedben,
Nem mint csak egy felidézett emlék.
Próbálkozom, de nincs hozzá recept.
Nekem ízetlen, neked túl édes.
De a fűszere, szívem, mi szeret,
Észrevétlen maradt ehhez képest.
Vagy bánom is én, mondd meg inkább te,
Mi kell hozzá! Főzzünk végre együtt!
Csak ne hagyd, hogy én legyek az a porlepte
Szakácskönyv, mi már használt és elnyűtt.


LELKEM PUSZTÁJÁN TIGRIS LAKIK

Az én lelkem pusztáján is tigris lakik.
Éhezve terül el a búzaföldeken.
Aztán megsebzetten felmordul hirtelen;
Visszatántorog a meghasadt tudatig.

Üvöltését a szél
menusgabor, 2019. április 13. szombat, 19:00
Jó szórakozást
-----------------
1) Utolsó alkalom
-----------------
A bíró az ítélethirdetés után odaszól a visszaeső vádlotthoz:
- Remélem ez volt az utolsó alkalom, hogy itt találkoztunk!
- Miért, nyugdíjba készül a bíró úr?

------------------
2) Szűz cigánylány
------------------
- Meddig szűz a cigány kislány?
- ???
- Amíg erősebb az öccsénél, gyorsabb a bátyjánál, az apja pedig
börtönben van!

----------------------
3) Cigány szakácskönyv
----------------------
- Hogyan kezdődik a cigány szakácskönyv?
- ???
- Lopj két tojást...

--------------------------
4) Kínai sztiptíz-táncosnő
--------------------------
- Hogy hívják a kínai sztiptíz-táncosnőt?
- ???
- Fél Csecse Kinn Csüng.

--------------------
5) Konzervparadicsom
--------------------
- Nem értem... Ha csak paradicsomot vágott az anyósa fejéhez, miért
vitték kórházba a mentők?
-
lovaszmarika, 2019. március 05. kedd, 10:20
Új gasztronómiai sorozat indul Borbás Marcsival a Duna Televízión
A műsor helyszínéül egy régi pajtában kialakított stúdiókonyha szolgál majd, amelyben a sparhelt és az indukciós főzőlap tökéletesen megfér egymás mellett - olvasható a produkció MTI-hez eljuttatott közleményében.

Borbás Marcsi aktuális vendégével hétről hétre a legjobb receptekkel, konyhai praktikákkal és a minőségi alapanyagok ismertetésével segíti a nézőket, hogy mindannyian a gasztronómia mestereivé válhassanak.

Leleplezi a legnagyobb konyhai titkokat, igyekszik lerombolni a tabukat, megtanítani a leghatékonyabb praktikákat, miközben számtalan újdonsággal ismerteti meg a nézőket.

A műsor bemutatja, hogy az egyszerű háziasszony és a Michelin-csillagos séf is jól megfér együtt a konyhában, és remekül inspirálhatja egymást, de az is kiderül, hogy bár fontosak a hagyományok a főzésben, néha érdemes áthágni a szabályokat és csavarni egyet a jól megszokott recepteken.

A vidám és lendületes műsor kiegészíti a Gasztroangyal kulturális, hagyományőrző tematikáját, hiszen aprólékos
velemenyezd, 2018. december 30. vasárnap, 11:30
Karácsonyra beigli - bájgli
(németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. ,,Poszonyi finom mákos kalács" néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyv-ében.
,,Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta" - Magyar Elek: Ínyesmester szakácskönyve (1932).
Magyar Elek Pozsonyban kóstolta meg először a Pozsonyi kifli ott kialakult változatát, azaz a “pejgli"-t: ,,Nekem például a béke éveiben karácsonynál sokkal jobban ízlett a dióspatkó április végén, amikor tudniillik
maroka, 2018. december 14. péntek, 07:54
Képek, videók
Szakácskönyv_n.jpg
lilagondolatok
2014. július 14. hétfő, 23:43
Egyszemélyes szakácskönyv
hollyka
2014. március 22. szombat, 21:00
süthető szakácskönyv3.jpg
dnemethk
2012. október 21. vasárnap, 23:00
süthető szakácskönyv2.jpg
dnemethk
2012. október 21. vasárnap, 23:00
süthető szakácskönyv0.jpg
dnemethk
2012. október 21. vasárnap, 23:00
süthető szakácskönyv.jpg
dnemethk
2012. október 21. vasárnap, 23:00
Vízvári szakácskönyv.JPG
betti055
2012. január 25. szerda, 16:32
Szakácskönyvem
sarkadykati
2011. július 18. hétfő, 04:52
szakácskönyv.gif
veronika74
2010. január 02. szombat, 09:56
Szakácskönyv
vereskrisztina
2008. július 17. csütörtök, 07:14
Mikrohullámú tömegoszlató
furaila
2019. július 13. szombat, 14:09
Mikrohullámú befolyásoló
furaila
2019. július 13. szombat, 14:08
Mikrohullámú szakácsművés
hollygergo
2008. december 25. csütörtök, 17:32
Mikrohullámú oszlatót vet
furaila
2007. március 10. szombat, 08:21
A mikrohullámu sütő titka
konyvek
2006. szeptember 17. vasárnap, 22:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.