Belépés
2019. január 23. szerda | 4. hét | 23. nap | 21:11 | Zelma, Rajmund
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Teljesen megújul a Vörösmarty és a Podmaniczky tér a fővárosban
A polgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy egy 21. századi új belváros jöjjön létre.

A január 7-én elindult rekonstrukciós munkák a kerület beruházásában, a kormány és a főváros támogatásával valósulnak meg, a tervek szerint augusztus 31-ig befejeződnek.

Szentgyörgyvölgyi Péter elmondta, hogy a főváros tulajdonában lévő Vörösmarty tér faltól-falig megújul, a több mint 30 éves beton térkő burkolatot magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat váltja majd. Új köz- és díszvilágítási rendszer lesz a régi helyett, továbbá megújulnak az utcabútorok és "úttartozékok".

A téren tartandó vásárok és a kulturális rendezvények igényeit jobban kiszolgáló teret hoznak majd létre, a felújítás során kialakítják az egységes arculatú árnyékoló rendszerek fogadószerkezeteit és a burkolatba rejtett szükséges elektromos csatlakozási lehetőségeket - sorolta.

A polgármester kiemelte, hogy a Vörösmarty-szoborcsoport körül méltó környezetet alakítanak ki, illetve a tér rekonstrukciójához kapcsolódóan a környező mellékutcákat is felújítják. Megújul a Deák Ferenc utca Bécsi utca és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, valamint a Vigadó utca és a Harmincad utca.

A Vörösmarty téren hét százalékkal nő majd a zöldfelület, és a lehetőségekhez mérten tizenöt új fát ültetnek: hetet a téren, a környező utcákban pedig nyolcat. Az Oroszlános kutat áthelyezik a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásához.

Az Arany János utcai metrómegállónál lévő Podmaniczky Frigyes tér felújításáról szólva Szentgyörgyvölgyi Péter közölte: a téren 30 százalékkal nő zöldfelület és 82 új fát ültetnek, megszűnik a trolibusz végállomás, megújul a közvilágítás, valamint természetes kőburkolattal látják el a területet.

A cél az, hogy a Podmaniczky tér központi része valóságos városi ligetté váljon - hangsúlyozta.

A január 7-én elindult rekonstrukciós munkák a kerület beruházásában, a kormány és a főváros támogatásával valósulnak meg, a tervek szerint augusztus 31-ig befejeződnek.

A Vörösmarty tér felújítása mintegy 2,3 milliárd forintból valósul meg állami támogatással, a Podmaniczky tér rekonstrukciója mintegy 1,2 milliárdból fővárosi támogatással.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 09. szerda, 13:02
Címkék: Szentgyörgyvölgyi Péter, Deák Ferenc, Apáczai Csere János, Arany János, Podmaniczky Frigyes, sajtótájékoztatón hangsúlyozta,
Kommentek
Szombaton forgalomkorlátozások lesznek az Andrássy út környékén
A közlemény szerint szombat 10 órától vasárnap hajnal fél 5-ig lezárják a Hősök terét, az Andrássy utat a Bajza utcáig, az Olof Palme sétányt a Zichy Mihály útig, a Dózsa György utat a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között, valamint a Kós Károly sétányt.

Az M1-es metró 16 és 23 óra között sűrűbben közlekedik, biztonsági okokból azonban lezárhatják a Hősök tere állomást, így a szerelvények megállás nélkül haladhatnak át azon - tudatták.

Tájékoztattak arról is, hogy a forgalomkorlátozás miatt változik az érintett közösségi közlekedési járatok - a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös, a 230-as, a 979-es busz, valamint a 75-ös trolibusz - útvonala is.

Sting és Shaggy koncertezik.
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 11:28
Orbán Viktor és Tarlós István aláírta a kormány és a főváros közötti megállapodást
jelentette be, hogy a rendezvény előtt aláírták a "tekintélyes horderejű és széleskörű" megállapodást, amelynek eredményeképpen "a főváros forrásbiztosítási lehetőségei előremozdulnak".

Továbbá Budapest választott főpolgármesterének és köztestületének jelentős befolyása lehet a főváros fejlődésére - mondta a főpolgármester, hozzátéve: "jelentősebb, mint az elmúlt hetven év során bármikor".

"Ha megfeleltethetően értelmezzük, és kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket, akkor akár az Andrássy-Podmaniczky-korszakhoz hasonló fejlődés elé nézhet a főváros" - fogalmazott Tarlós István.

A főpolgármester Budapest egyesítésének egykori folyamatáról szólva elmondta, hogy 145 évvel ezelőtt a fővárosi tanács nemcsak megalakult, hanem az ügyek vitelét tényleg át is vette, és ezt a jeles dátumot tekintjük az egységes Budapest megalakulásának.

A városrendezéssel kapcsolatos teendők ellátására elrendelte a törvény az egészen 1948-ig működő Fővárosi Közmunkák Tanácsának felállítását, amelynek fő feladata
velemenyezd, 2018. november 17. szombat, 22:48
Változik a közlekedés rendje a hétvégén Budapesten az Európai Mobilitási Hét rendezvényei miatt
Pénteken 16 órától jövő hétfő hajnali fél ötig teljes hosszában lezárják az Andrássy utat, illetve a Dózsa György utat a Szondi utca és a Városligeti fasor között. A lezárt szakaszon belül az Oktogonnál és a Bajza utcánál minden forgalmat átengednek, az Izabella utcánál és a Nagymező utcánál viszont csak a BKK járatai közlekedhetnek. A többi, Andrássy út felé vezető keresztutca zsákutca lesz. A Hősök terére, a Dózsa György út Podmaniczky utca és Városligeti fasor közötti szakaszára, az Állatkerti körút Gundel Károly út és Hősök tere közötti szakaszára, valamint a Kós Károly sétányra gépjárművel nem lehet ebben az időszakban behajtani.

A korlátozások miatt változik egyes tömegközlekedési járatok menetrendje is, a 20E, a 30-as, 30A és 230-as és 105-ös busz, a 75-ös troli és a 979-es éjszakai járat is terelt útvonalon közlekedik, a kisföldalatti vonalán pedig biztonsági okokból ideiglenesesen lezárhatnak egy-egy állomást. Szükség esetén 10 és 20 óra között a járművek gyakrabban közlekednek.
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 18:12
228 éve született Kölcsey Ferenc költő, politikus
phantasiához, Sző-Demeter, aug. 11. 1811. költ.);
Magyar Dámák Kalendáriuma (1815. Róza, ballada, Jennyhez, költ., Kazinczy első sonettjére sonett);
Tudományos Gyűjtemény (1817. II. Kis János versei, III. Csokonai munkáinak kritikai megitéltetések 1815, VII. Berzsenyi Dániel versei, erre Berzsenyi észrevételei u. ott, 1825. IX., 1828. I. Az állati magnetismus nyomai a régiségben);
Szépliteraturai Ajándék (1821. költemények);
Zsebkönyv (1822-re A váró leány, ehhez zenemelléklet b. Podmaniczky Lajostól);
1823. január 22-én tisztázta le Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból című nagy költeményét, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett. (E napot 1989 óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük. A mű eredeti kéziratát Kölcsey saját kezű aláírásával az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.)
Aurora (1822-1826. költ.): Aspasia (1824. költ.);
Élet és Literatura (1826. Előbeszéd, Iskola és világ, Nemzeti hagyományok, Cselkövi névvel, Körner Zrinyijéről,
ronix, 2018. augusztus 08. szerda, 21:31
Magyar autó - Haza - a H betű - Erdélyi kastély című filmből
arra, mint jelentett akkor egy ,,hö betű" az autó hátulján. A gyomor tájéki szorításra a határ közeledtével, a román, szlovák, szerb, vagy ukrán egyenruhások összevont szemöldökére - és arra a szeretetre, ami a magyarok lakta településeken fogadta azt, akinek a kocsiján ott volt a ,,varázsjel".

A filmet egyébként a tragikusan fiatalon elhunyt Hunyady Sándornak, a két világháború közötti erdélyi irodalom egyik legtehetségesebb írójának színdarabjából vitte filmre Podmaniczky Félix rendező. A moziban a harmincas-negyvenes évek olyan sztárjai szerepeltek, mint Páger Antal, Mezey Mária, vagy Gózon Gyula. A történet alapvetően egy romantikus dráma, ám a kritikusok szerint magasan kiemelkedik a korszak szerelmes-éneklős-sírós-nevetős tucatfilmjei közül. Érdemes megnézni az egészet. (alfahir.hu)

A film az emberi helytállásról szól a házastársi hűség ürügyén. A magyar gróf nem él zavartalanul feleségével, erdélyi birtokukon. Nemcsak munkalehetőséget kell teremtenie
tinka1951, 2018. július 25. szerda, 07:58
125 éve hunyt el Erkel Ferenc
Színháznak az intézményt. A Bátori Mária zenetörténeti jelentőségét az adja, hogy magyar mű volt, magyar nyelven, magyar énekesekkel, 2002-ben ez a mű nyitotta meg az Erkel-operák kritikai kiadásának sorát. A szövegkönyvet Dugonics András színműve alapján Egressy Béni írta, az ősbemutatón István herceget a zeneszerző öccse, Erkel József alakította. A témát Erkel, miként a későbbiekben is, a magyar történelemből merítette, de feldolgozása már ekkor sem felelt meg a hivatalosságnak. Pályafutása alkonyán Podmaniczky Frigyes báró, az Operaház intendánsa szemére is vetette az idős mesternek: "Annyi dalműve közül egy sem volt, amelyet valamely ünnepélyes alkalommal elő lehetett volna adni. Király- vagy királynégyilkolás, az aristocratia elleni zendülés, nemzetiségi harcok s torzsalkodás nélkül nem lehetett egyetlen librettója sem."

Erkel 1843-ban nem indulhatott a Szózat megzenésítésére kiírt pályázaton, mert a zsűri tagja volt, de Egressy Béni győztes kompozícióját ő hangszerelte zenekarra. A következő
menusgabor, 2018. június 14. csütörtök, 20:45
Újabb forgalomkorlátozásra kell számítani Budapesten a Dózsa György úton
A Kispest-Angyalföld stratégiai távhő-gerincvezeték építése a Podmaniczky utca és a Kassák Lajos utca közötti szakaszon folytatódik, emiatt szombattól az érintett szakaszon a Dózsa György úton irányonként egy sávon haladhat a forgalom.

A Podmaniczky utcából a Dózsa György útra csak jobbra lehet kanyarodni, a Vágány utcát egyirányúsítják a Dózsa György út irányába, illetve aDózsa György útról megszűnnek a balra kanyarodási lehetőségek a Kassák Lajos utcánál, a Tüzér utcánál és a Szabolcs utcánál is.

A munkálatok miatt változik a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as busz menetrendje is, vasárnaptól Káposztásmegyer felé ezek a járatok a Vágány utca helyett a Szabolcs utca érintésével közlekednek, a 75-ös és 79-es troli Dózsa György út megállóját pedig áthelyezik.
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 16:42
Képek, videók
Podmaniczky-kastély Fenyő
gigi55
2011. október 06. csütörtök, 13:58
aszódi Podmaniczky-kastél
gigi55
2011. október 06. csütörtök, 06:55
Podmaniczky Vigyázó-kasté
farkas1945
2011. február 14. hétfő, 12:31
Podmaniczky-kastély4
sannzoe
2010. november 29. hétfő, 16:42
Podmaniczky-kastély3
sannzoe
2010. november 29. hétfő, 16:30
Podmaniczky-kastély2
sannzoe
2010. november 29. hétfő, 16:29
Podmaniczky-kastély
sannzoe
2010. november 29. hétfő, 16:29
Podmaniczky kastély - Fen
csigamalac
2009. augusztus 29. szombat, 11:18
Podmaniczky-kastély
bajzateva
2008. november 11. kedd, 16:54
péter1122.jpg
maroka
2019. január 22. kedd, 22:43
péter0120_2.jpg
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:09
péter0120.jpg
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:09
péter pici misén0117.jpg
maroka
2019. január 18. péntek, 17:06
szent péter téri bazilika
maroka
2018. december 28. péntek, 00:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.