Belépés
2020. május 29. péntek | 22. hét | 150. nap | 19:42 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Céklalével tovább élhetünk!
Egy nemrég megjelent tanulmány szerint nemcsak a sportolók teljesítményének fokozásában segíthet a céklalé fogyasztása, hanem az időseknek ill. szív- és tüdőbetegeknek is aktívabb életet biztosíthat.

A céklalé volt az elmúlt év legnagyobb sportélettani szenzációja. Az Exeter-i Egyetem kutatóinak felfedezése szerint céklalé fogyasztása után a sportolók mintegy 16%-kal hosszabb ideig voltak képesek edzeni. A sokkoló kezdeti eredményeket követően számos sportolón - az angol első osztály labdarúgóitól a profi kerékpárosokig - kipróbálták a teljesítményfokozó italt. A legújabb cikk szerint, mely a Journal of Applied Physiology-ban jelent meg, ahogy idősebbek leszünk, szervezetünk kevesebb oxigént tud hasznosítani. Ez néhány ember számára azt jelenti, hogy olyan egyszerű feladatok, mint a séta sem kivitelezhető.

,,Azt találtuk, hogy a céklalé csökkenti a kis intenzitású gyakorlatok végzéséhez szükséges oxigén mennyiségét. Ennek hatására az emberek olyan gyakorlatokat is meg tudnak csinálni, amit enélkül nem lennének képesek." - nyilatkozta a cikk szerzője, Katie Lansley doktoranduszhallgató. A céklalének kétféle fiziológiai hatása van. Egyrészt növeli az erek átmérőjét, így több vér tud áramlani az erekben. Másrészt csökkenti az izmok oxigénszükségletét.

A kettő együttes hatásának eredményeképpen nő a fizikai teljesítőképesség. Andy Jones professzor, a céklalével folytatott kísérletek úttörője szerint, a céklalé magas a nitráttartalma felelős a teljesítőképességnövelő hatásért: ,,Első alkalommal sikerült normál és nitrátmentes céklalevet alkalmaznunk kísérleteinkben. A résztvevők nem tudták melyiket kapták. Azoknál, akik normál céklalevet ittak, látványos teljesítménynövekedést észleltünk. Ezek szerint egyértelmű, hogy ez az összetevő felelős a hatásért."
margoka59, 2011. szeptember 06. kedd, 02:15
Címkék: Exeter-i Egyetem, Applied Physiology-ban, Katie Lansley, Andy Jones, nemrég megjelent, sportolók teljesítményének,
Kommentek
Kutatás: a világ 95 százalékán már most is zöldebb a villanyautó a hagyományosnál
A nijmegeni Radboud Egyetemnek az exeteri és a cambridge-i egyetemmel közös kutatása cáfolja azokat a médiában újra és újra megjelenő vélekedéseket, amelyek szerint a villanyautók gyártását és üzemanyaguk, a villamosáram fosszilis tüzelőanyagokból való előállítását is figyelembe véve talán nem is kisebb az elektromos autók környezetszennyezése, mint a hagyományos gépkocsiké.

A villanyautók gyártása és használata összességében még akkor is kevesebb karbonkibocsátással jár, ha üzemanyaguk jelentős részét fosszilis energiahordozókból állítják elő - olvasható a hollandiai Radboud Egyetem kedden publikált közleményében.

A világ 95 százalékán már a jelenlegi körülmények között is előnyösebb a klímára nézve az elektromos autók használata, mint a benzineseké. Az öt százalék kivételt olyan helyek képezik, mint Lengyelország, ahol a megtermelt áram többsége széntüzelésű erőművekből származik. Olyan országokban, mint Svédország vagy Franciaország, ahol megújuló energiaforrásokból vagy atomerőművekből
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 16:43
A klímaváltozás felforgatta Amazónia lakóinak életét már az európaiak érkezése előtt
változásait akkoriban megérezte Amazónia és a Föld legtöbb tája is - idézte a Eurekalert.org a Nature Ecology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmányt.

Két ilyen korszakot ismerünk: az úgynevezett középkori éghajlati anomáliát, amely 900 és 1250 között zajlott, valamint az 1450 és 1850 közötti kis jégkorszakot.

A jelenlegi globális felmelegedés szintén a világ legtöbb területét érinti, a különbség annyi, hogy a mostanit az emberi tevékenység váltotta ki.

Mitchell J. Power, a Utah-i Egyetem kutatója szerint a jövő egyik legnagyobb problémája az lehet, hogy a szélsőséges klíma számos országnak okoz szenvedést, a változás pedig elűzi a lakókat a szülőföldről mérsékeltebb éghajlatú és fejlettebb országokba, ahol jelenlétük nagy problémát okozhat.

Az éghajlat meghatározó szerepet játszott az ősi Amazónia társadalmi és kulturális változásaiban, a hőmérséklet és a csapadék mennyiségének nagy változásai egész népcsoportok eltűnését okozhatták, ezzel szemben más kultúrák még a
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 19:15
Élő tv-sportközvetítések - Szerda, csütörtök
Kupa, elődöntő, Juventus-Atalanta20.25: Labdarúgás, Olasz Kupa, elődöntő, Lazio-AC Milan

Digisport 218.30: Vízilabda, férfi Eurokupa, elődöntő, PannErgy-Miskolci VC - FTC-PQS Waterpolo20.15: Vízilabda, férfi Bajnokok Ligája, A-Híd OSC-Újbuda - Jug Dubrovnik23.00: Tenisz, WTA-torna, Acapulco

Digisport 320.40: Labdarúgás, skót bajnokság, Motherwell-Aberdeen

március 1., csütörtök:

---------------------M4 Sport17.00: Röplabda, női NB I, Jászberény VT - 1. MCM-Diamant Kaposvári Egyetem19.40: Atlétika, fedettpályás vb, Birmingham

Sport 120.45: Labdarúgás, La Liga, Las Palmas-FC Barcelona

Sport 2 1.00 és 23.30: Tenisz, ATP-torna, Acapulco12.00: Tenisz, ATP-torna, Dubaj20.00: Darts, Premier League, 5. állomás, Exeter

Eurosport 113.45 és 19.45: Sznúker, Welsh Open, Cardiff

Eurosport 210.45: Sznúker, Welsh Open, Cardiff18.30: Pályakerékpár, vb, Apeldoorn

Digisport 1 1.00 és 23.00: Tenisz, WTA-torna, Acapulco18.55: Kosárlabda, férfi Euroliga, Zalgiris
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 08:02
Az Oxfordi Egyetem
Az Oxfordi Egyetem, Angliában Oxfordshire központjában, Oxfordban működő egyetem. Az angol nyelvterületen ez a legrégebbi egyetem, és a bolognai egyetem után a második legrégebbi egyetem, amely ma is működik. A világ egyik vezető felsőoktatási, kutatási helyének tekintik világszerte. A nevet néha személynevek után írva a latin Oxoniensis rövidítéseként Oxon.-nak rövidítik, de hivatalos publikációkban az Oxf rövidítéssel is lehet találkozni.

Keble College, 1870-ben alapították

Az egyetemnek mintegy 130 intézete, kutatóközpontja van, és Cambridge-i Egyetemmel megegyező rendszerben 38 egyeteme és 6 úgynevezett független magán csarnoka (független magán hallja) van. Más egyetem nem épül fel ebben a rendszerben (A Londoni Egyetem "college"-ei nevükkel ellentétben önálló, teljes jogú egyetemek, amelyek egymástól gyakorlatilag teljesen függetlenül működnek.) A turisták népszerű
schuro, 2018. február 10. szombat, 06:44
Találtak egy világot, ahol még a vas is felforr
ragyogó vízmolekuláknak köszönhetően.A WASP-121b 900 fényévre van Földünktől. A bolygók légkörében található vízpára különböző hőmérsékleteken eltérő módon viselkedik: ha hideg, akkor bizonyos hullámhosszakon blokkolja a fényt, ha forróbb, ragyogó fényt áraszt.

Amikor a Hubble űrtávcsövet a WASP-121b felé fordítottuk, izzó vízmolekulákat láttunk, ami arra enged következtetni, hogy a bolygónak vastag sztratoszférája van" - nyilatkozta a New Scientist magazinnak Tom Evans, az Exeteri Egyetem kutatója. A Hubble az emberi szem számára láthatatlan infravörös tartományban látta a ragyogást.A vas is csak gázként tudna létezni rajta
A WASP-121b az úgynevezett forró jupiterek közé tartozik, körülbelül kétszer akkora, mint Naprendszerünk legnagyobb gázbolygója. Az égitest annyira közel van csillagához, hogy 1,3 földi nap alatt kerüli meg azt.Mivel az óriásplanéta ilyen közel van a
bordat, 2017. augusztus 05. szombat, 20:49
Több mint 450 óriás geoglifát fedeztek fel az Amazonas esőerdőiben
esőerdő ökoszisztémája embertől érintetlen volt - olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon.

"Az a tény, hogy ezek a helyek évtizedeken át a kifejlett esőerdő alatt rejtőztek, megkérdőjelezi azt az elképzelést, hogy az amazóniai erdők érintetlen ökoszisztémák. Azonnal meg akartuk tudni, hogy vajon a térség már erdő volt-e, amikor a geoglifákat építették, és hogy az emberek mekkora hatást gyakoroltak a tájra, amikor ezeket a földsáncokat építették" - hangoztatta Jennifer Watling, a Sao Paoló-i Egyetem és az Exeteri Egyetem kutatója, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmány egyik szerzője.

A szakembereknek sikerült rekonstruálniuk hatezer év vegetációját és tűzhasználatát két ilyen, geoglifák által határolt helyen. Kiderítették, hogy az emberek jelentős mértékben megváltoztatták a bambuszerdőket és a geoglifák építéséhez időszakosan, kis mértékben irtották az erdőt.

Ahelyett, hogy nagy kiterjedésű erdőket irtottak volna ki a geoglifák építéséhez vagy
velemenyezd, 2017. február 07. kedd, 14:00
Veszélyt jelent az őshonos madarakra az egzotikus társaik iránti növekvő kereslet
madaraknak több mint a fele 1950 után érkezett új hazájába, feltehetőleg az egzotikus madarak kereskedelmének következtében.

"Az őshonos madarak számára megfelelő helyek az idegen madarak számára is alkalmasak" - mondta Tim Blackburn, a University College London (UCL) és a Londoni Zoológia Társaság (ZSL) munkatársa.

"Ez pedig aggodalomra ad okot, mivel az idegen fajok veszélyeztethetik az őshonosok túlélését" - tette hozzá a szakember, aki az Adelaide-i, a Cambridge-i, az Exeteri és a Queenslandi Egyetem, valamint az Imperial College London kutatóival dolgozott együtt a PLOS Biology című folyóiratban közölt tanulmányon.

Az Indiai szubkontinensről betelepített örvös sándorpapagáj, vagy kis sándorpapagáj (Psittacula krameri) például ma már otthonosan mozog a délkelet-angliai vadonban, ahol az őshonos madárfajokkal versenyzik a táplálékért és a fészkelőhelyekért. A halcsontfarkú récék (Oxyura jamaicensis) számának visszavágását pedig el is rendelték Nagy-Britanniában, miután kiderült, hogy az
velemenyezd, 2017. január 13. péntek, 16:00
113 éve született ausztrál neurofiziológus. .....
Hodgkinnal megosztva elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat az idegsejt-membránok működésének ionos természetét illető felfedezéseikért.

John Eccles 1903. január 27-én született Melbourne-ben, William James Eccles és Mary Eccles (leánykori nevén Carew) tanítók gyermekeként. Nagyszülei Angliából és Írországból vándoroltak ki Ausztráliába a 19. század közepén. A középiskolát a Warrnambool High School-ban végezte, ahol elsősorban matematikában jeleskedett, majd 17 évesen beiratkozott a Melbourne-i Egyetem orvosi szakára. Kiváló tanulmányi eredményei mellett versenyszerűen sportolt és rúdugrásban ausztrál egyetemi rekordot állított fel. Filozófiai műveket is olvasott, különösen a tudat és agy kapcsolata érdekelte. Miután elolvasta Charles Sherrington könyvét az idegrendszer élettanáról, úgy döntött, hogy agykutatással fog foglalkozni. Miután 1925-ben megkapta orvosi diplomáját, megpályázott egy ösztöndíjat, hogy Sherrington oxfordi laboratóriumában dolgozhasson.

Eccles az Oxfordi Egyetem
gabfe, 2016. január 27. szerda, 17:32
Képek, videók
egr_egyetemen0406.jpg
maroka
2019. április 06. szombat, 10:03
Egyetemi nóta 01.jpg
chillik
2017. december 15. péntek, 05:15
Egyetemi nóta 02.jpg
chillik
2017. december 15. péntek, 05:14
Az egyetemi körben 01.jpg
chillik
2017. november 28. kedd, 05:02
Az egyetemi körben 02.jpg
chillik
2017. november 28. kedd, 05:02
Szeged-1930- egyetem előt
agica2004
2017. június 06. kedd, 19:43
Agárdi, egyetemi oktató
furaila
2017. május 11. csütörtök, 04:06
osho-az_egyetemen_nem_ tan
menusgabor
2016. október 11. kedd, 16:37
egyetem.jpg
sz719eszter
2016. február 20. szombat, 16:01
egyetem autó.jpg
kicsoda57
2015. december 22. kedd, 16:53
Harvard Egyetem
sanci81
2015. november 24. kedd, 15:38
Museum_of_Applied_Arts _(B
snbela44
2013. november 08. péntek, 17:42
házak Villard-en-Lansban
urbandi
2009. május 03. vasárnap, 16:18
Villard-en-Lans, ahova me
urbandi
2009. május 03. vasárnap, 15:33
meyer lansky
hayasima
2006. október 03. kedd, 17:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.