Belépés
2019. június 17. hétfő | 25. hét | 168. nap | 01:09 | Laura, Alida
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A venezuelai parlament nemzetközi támogatását kérik Spanyolországba menekült ellenzéki politikusok
A politikusok egy nappal az után tartottak sajtótájékoztatót a spanyol fővárosban, hogy a venezuelai elnököt ismét beiktatták hivatalába, így megkezdte második hatéves államfői mandátumát.

"Az elnökség birtoklása tragikus hatással lesz a köztársaság belső békéjére, a demokratikus egyensúlyra és az egész kontinens gazdaságára, ezért nyomatékosan el kell utasítani" - olvasta fel a hat politikus közös nyilatkozatát Antonio Ledezma, Caracas volt polgármestere.

Követelték, hogy a nemzetközi közösség gyakoroljon nagyobb nyomást és fokozza a Maduro-kormány ellen irányuló szankciókat, hozzátéve, hogy az elítélő nyilatkozatoktól a pénzügyi korlátozások felé kellene elmozdulnia az egész latin-amerikai kontinensnek.

Egy demokratikus vezető kötelessége, hogy "ne kokettáljon diktatúrákkal, ne nézzen félre, amikor Venezuelában humanitárius katasztrófa zajlik" - jegyezte meg Ledezma, aki szerint országa "hatalmi vákuumba" került, mivel "nincs választott elnöke".

Az ellenzéki politikusok mielőbbi szabad választások kiírását sürgették Venezuelában, és azt, hogy addig az államfői tisztséget a parlament elnöke lássa el nemzetközi támogatással.

A 2015-ben megválasztott ellenzéki többségű venezuelai parlamentet Maduro megfosztotta hatalmától, és létrehozta helyére az úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést. A parlament azonban nem oszlatta fel magát és tovább működik.

A madridi eseményen mások mellett felszólalt José Ramón García Hernández, a spanyol konzervatív Néppárt (PP) külügyi szóvivője, aki szégyennek nevezte, hogy a spanyol kormány "némaságával validál egy zsarnokot".

Pártja nevében ismét felszólította a kabinetet, hogy hívja vissza Spanyolország venezuelai nagykövetét.

A májusi venezuelai elnökválasztást az ellenzéki politikusok csalásnak tartják, mivel a kormány befolyása alatt álló venezuelai legfelsőbb bíróság kizárta az ellenzéki koalíciót a választási folyamatból. Több ellenzéki vezetőt bebörtönöztek, és voltak, akik azért nem indultak, mert nem látták biztosítottnak a tisztességes választás feltételeit.

Nicolás Maduro venezuelai elnök nem demokratikus választási eredmények alapján kezdi meg második elnöki ciklusát - nyilatkozta a beiktatás napján Federica Mogherini az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hatalombitorlónak nevezte Madurót, akinek beiktatását nem ismeri el az Egyesült Államok.

Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) határozatban nevezte törvénytelennek a venezuelai elnök második hivatali idejét.

A 14 dél-amerikai országot tömörítő úgynevezett limai csoport pedig lemondásra szólította fel Madurót, és új választások kiírását sürgette közleményében.

Venezuelában a beszámolók szerint mára szinte mindennapos az élelmiszer- és gyógyszerhiány, rendszeresek az áramszünetek és növekszik az erőszakos cselekmények száma. Az utóbbi néhány évben több millió venezuelai hagyta el hazáját a politikai, gazdasági és társadalmi válság miatt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 18:01
Címkék: Antonio Ledezma, José Ramón García Hernández, Nicolás Maduro, Federica Mogherini, Európai Unió, Mike Pompeo,
Kommentek
Női röplabda Európa-liga - Jan De Brandt: jó lett volna elődöntőbe jutni
keret tagjai az edzéseken is jól dolgoztak, végig koncentráltak a feladatokra, napról napra jobban teljesítettek.

"Jó lett volna négyes döntőbe jutni, mert ott még két jó mérkőzés várt volna a csapatra, de a sorozat így is elérte a célját" - nyilatkozta a szövetségi kapitány. Kérdésre elmondta: a válogatott jövő hét elején Mariborban a szlovénokkal közösen készül, azt követően viszont hosszabb szünetet kapnak a játékosok, a közvetlen Európa-bajnoki felkészülés július 11-én kezdődik.

"Spanyolországba, majd Görögországba utazunk edzőtáborozni, utána pedig a szlovákokkal játszunk edzőmeccseket, mielőtt pályára lépünk a Savaria Kupán, ami már az Eb előtti utolsó megméretés lesz" - mondta De Brandt.

A keretszűkítéssel kapcsolatban kijelentette, sok kérdésére választ adott az Európa-liga.

"Már megvan a fejemben az a tizenhatos névsor, amely majd megkezdi az Európa-bajnoki felkészülést. Mindenki megmutathatta magát ebben az egy hónapban, nyilván aki 17. a listán, annak nem túl jó, de minden
velemenyezd, 2019. június 16. vasárnap, 13:21
A kézilabdázó Ligetvári Patrik csapatot vált Spanyolországban
A veszprémi klub honlapjának csütörtöki beszámolója szerint a saját nevelésű Ligetvári eddigi megállapodása 2020-ig szólt, azaz két évvel hosszabbították meg.

A balátlövő az előző idényt a szintén spanyol Ademar León együttesében töltötte kölcsönben.
velemenyezd, 2019. június 13. csütörtök, 10:52
Gustave Courbet 200 éve született - PORTRÉ
Jean Désiré Gustave Courbet Ornans-ban született, republikánus érzelmű, jómódú földbirtokos családban. Ő volt a legidősebb gyermek, az egyetlen fiú, első modelljei húgai voltak. Vidéken nevelkedett, 1839 végén érkezett Párizsba, de szülei akarata ellenére nem jogot, hanem festészetet kezdett tanulni. A formális képzésre hamar ráunt, saját stílusát keresve a Louvre-ban a spanyol és holland mesterek (Rembrandt, Frans Hals, Van Dyck, Velázquez) munkáit tanulmányozta és másolta. 1842-ben Spanyolországba, 1847-ben Hollandiába ment tanulmányútra, ahol különösen Rembrandt portréi nyűgözték le. Később büszkén hangoztatta, hogy ugyan mindenkitől tanult, de nem volt senkinek sem a tanítványa.

Első képei még romantikus stílusjegyeket hordozó, irodalmi és bibliai ihletésű jelenetek voltak, de hamarosan önarcképeket kezdett festeni. Műveit 1844-ben mutatták be először a Párizsi Szalonban, a kortárs francia művészek munkáit felvonultató évenkénti hivatalos kiállításon, amelyen Önarckép fekete kutyával című
velemenyezd, 2019. június 08. szombat, 15:31
Építési engedélyt kapott a Sagrada Familia több mint 130 évvel a munkálatok kezdete után
A politikus hangsúlyozta: ezzel véget ért egy "történelmi anomália", a templom pedig legalizálta helyzetét.

Az építésért felelős alapítvány 4,6 millió eurót (1,4 milliárd forint) fizetett az engedélyét, amely tartalmazza az építési adót és az illetéket is - közölte.

A kiadott dokumentumban az önkormányzat 172 méterben maximálta az épület magasságát és 41 ezer négyzetméterben összterületét - tette hozzá.

Barcelona városa és az illetékes egyházi alapítvány két évig tartó tárgyalás után tavaly októberben jutott megállapodásra a helyzet rendezéséről.

Eszerint az építtető az engedély költségén felül tíz év alatt 36 millió eurót (több mint 11,5 milliárd forint) fizet a városnak.

A korábbi tervek szerint ebből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen föld alatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között. Négymillió eurót költenének városfejlesztésre a Sagrada Familia közvetlen környezetében, és tíz év alatt
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 19:03
A spanyol pártok többsége nem támogatja Sánchez szocialista kormányfő újraválasztását
Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt elnöke szintén az ellenzék vezető erejeként definiálta pártját, és kijelentette, hogy ők sem fogják támogatni a parlamentben Sánchez kormányfővé választását. A szocialistákat "az ország érdekében" mielőbbi kormányalakításra ösztönözte.

Pablo Iglesias, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali tömörülés vezetője szerint a "legésszerűbb" az volna, ha közreműködésükkel egy baloldali koalíciós kormány jönne létre Spanyolországban, hogy így biztosítsák a politikai stabilitást. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy Sánchez az Állampolgárok párt támogatását kereste, de az is nyilvánvaló, hogy "ezt nem kapta meg".

Santiago Abascal, a VOX radikális jobboldali párt elnöke a PSOE kormányzását elutasító álláspontját tolmácsolta az uralkodónak. Egy olyan kabinet megalakulását tudnák csak támogatni, amely "helyre akarja állítani az alkotmányos rendet" az országban, és újból alkalmazná az alkotmány 155. cikkét - mondta.

Ez utóbbi
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 21:02
Az első negyedévben gyorsult a negyedéves GDP-növekedés az euróövezetben és az EU-ban
százalék, az EU-ban 0,2 százalék volt a foglalkoztatás negyedéves növekedése.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,3 százalékkal, az EU-ban 1,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatás az idei első negyedévben. Az előző negyedévben, 2018 negyedik negyedévében szintén 1,3 és 1,2 százalék volt a foglalkoztatás éves növekedése a két régióban.

A legnagyobb növekedést az előző negyedévihez képest Magyarország érte el a foglalkoztatásban az idei első negyedévben, 1,0 százalékosat. Spanyolországban 0,7 százalékkal nőtt a foglalkoztatás az első negyedévben az előző negyedévhez képest, Görögországban, Litvániában és Hollandiában pedig egyaránt 0,6 százalékkal.

A foglalkoztatás negyedéves csökkenését csak Litvániában regisztrálták az első negyedévben, 0,1 százalékosat. Finnországban és Svédországban stagnált a foglalkoztatás, az összes többi uniós tagországban növekedett.

Az első negyedévben 240,7 millióan folytattak kereső foglalkozást az Európai Unióban, ebből 159,5 millióan az
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 11:51
A spanyol király megkezdte a tárgyalásokat a kormányalakításról
párt.

Utolsóként fogadja majd a király Pedro Sánchez ügyvezető kormányfőt, a legnagyobb frakcióval rendelkező Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát csütörtök kora este.

Az uralkodó hagyományosan a parlamenti választásokon legtöbb szavazatot nyerő jelöltet kéri fel kormányzásra.

2016-ban Mariano Rajoy, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke ezt elutasította, mivel pártja a választási győzelem ellenére kisebbségben volt a parlamentben, így nem volt biztosítva megválasztása. Spanyolországban emiatt a választásokat is megismételték.

A jelenlegi várakozások szerint VI. Fülöp most Pedro Sánchez megválasztását javasolja a parlament alsóházi elnökének, akit a találkozók után tájékoztat majd döntéséről.

Noha a PSOE nyerte az április 28-i választásokat, 123 mandátumával nincs többsége a parlamentben, vagyis önállóan nem tud kormányt alakítani.

A szocialisták azonban egyelőre nem készülnek koalíciós együttműködésre, és kisebbségben folytatnák a kormányzást, külső támogatókat keresve
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 19:42
Az Európai Bizottság javasolja a spanyol túlzottdeficit-eljárás lezárását
"Eljött az ideje annak, hogy lezárjuk az utolsót is a tíz évvel ezelőtt megindított eljárások közül" - szögezte le brüsszeli sajtótájékoztatóján Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos.

Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke mindazonáltal figyelmeztette a madridi kormányt, hogy továbbra is törekedjen a rendezett államháztartás fenntartására, hogy a hasonló problémák elkerülhetőek legyenek a jövőben.

Amennyiben a tagállamok kormányait tömörítő tanács jóváhagyja a javaslatot, akkor nem marad olyan tagország, amely ellen ilyen eljárás folyik. A gazdasági válság kitörése után, 2011-ben még 24 tagállam ellen folyt ilyen eljárás, Olaszország ellen azonban ismét elindulhat, miután szerdán erre tett javaslatot az Európai Bizottság.

A friss adatok szerint a spanyol költségvetési hiány tavaly a GDP 2,5 százalékát tette ki, így több mint tíz év után először alatta maradt a 3 százalékos uniós határértéknek. A bizottság azt várja, hogy a mutató idén 2,3
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 15:51
Képek, videók
Toledó-Spanyolországba n.j
pacsakute
2013. augusztus 02. péntek, 16:35
spanyolországban
orban47
2013. február 07. csütörtök, 11:25
Spanyolországban
lunczk
2009. november 04. szerda, 17:51
Spanyolországban 2007-ben
orban47
2008. március 20. csütörtök, 14:22
Spanyolországban
orban47
2008. március 18. kedd, 12:22
este Spanyolországban
erzsike0422
2007. szeptember 05. szerda, 16:43
Spanyolországban
evasari
2007. július 15. vasárnap, 13:27
A CSALÁD SPANYOLORSZÁGBA.
magyuri
2006. december 30. szombat, 20:45
politikusok.jpg
agica2004
2017. február 25. szombat, 17:05
Politikusok Wc-je.jpg
agica2004
2017. január 20. péntek, 17:07
Szeged-politikusok
agica2004
2014. március 24. hétfő, 16:52
Politikusok.jpg
basikele
2013. március 02. szombat, 05:31
politikusok.jpg
idgie1975
2011. április 25. hétfő, 09:39
Dómban a politikusok.jpg
agica2004
2010. október 18. hétfő, 13:16
politikusok.gif
messner
2010. május 08. szombat, 17:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.