Belépés
2020. április 02. csütörtök | 14. hét | 93. nap | 18:36 | Áron
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Ursula von der Leyen: válság idején meg kell védenünk Európa gazdasági szuverenitását
A brüsszeli testület vezetője figyelmeztetett, hogy az új típusú koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt stratégiai ágazatok vállalatai gyengültek meg Európában, és ennek következményeként jobban ki vannak téve a külföldi felvásárlás kockázatának.

Von der Leyen felszólította a tagállamokat, hogy szűrjék meg az Európai Unión kívüli potenciális befektetőket, és egyúttal közölte, a bizottság iránymutatást tesz majd közzé ezzel kapcsolatban.

"Az EU továbbra is nyitott a közvetlen külföldi befektetésekre, de meg kell védenünk a létfontosságú stratégiai ágazatainkat" - hangsúlyozta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 22:23
Címkék: Európai Unión, brüsszeli testület, külföldi felvásárlás, bizottság iránymutatást, közvetlen külföldi, létfontosságú stratégiai,
Kommentek
Székely szabadság napja - Szimpátiarendezvényt tartottak Budapesten
- vélekedett.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes politikusok a magyarok elleni uszítással akarnak érvényesülni. Az ilyen ügyekben "nem annyira érzékeny az európai politikai elit" - jegyezte meg Keresztes László Lóránt.

Bár az aláírásgyűjtés nem áll jól, "meg tudjuk csinálni", hogy összejöjjön az egymillió szignó - jelentette ki az LMP-s képviselő.

Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja azt hangoztatta, hogy Székelyföld autonómiája sem Románia területi egységét, sem állami szuverenitását nem sérti, és nincs ellentétben a román alkotmánnyal sem.

A területi autonómia azt jelenti, hogy Székelyföld őshonos lakossága az ott élők érdekében átveszi a központi államtól a helyi közügyekről szóló döntések meghozatalának jogát, a felelősséggel együtt - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy a román fél száz éve szabotálja az érdemi párbeszédet az autonómiáról.

Románia évtizedek óta szándékosan kevesebb fejlesztési forrást juttat a magyarok lakta térségeknek - jegyezte meg.

Az idei
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 22:13
Székely szabadság napja - Székely szabadság napja - Székelyföld mesterséges elszegényítése ellen tiltakoztak Se
2019. július 8-án megtámadta az Európai Bizottság azon határozatát, amellyel bejegyezte a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését. A kiáltvány szerint az EU luxembourgi bíróságán benyújtott kereset a román kormány inkompetenciáját, az EU alapértékeivel szembeni ellenséges viszonyulását, és saját magyar nemzetiségű állampolgárai ellen folytatott hadjáratát bizonyítja.

A petíció ismételten kinyilvánítja, hogy Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát. Sőt, az autonómia törvénybe iktatása Románia érdekeit szolgálja, és az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket teljesíti.

Beszédében Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke erő felmutatására, a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés aláírására buzdított. Megemlítette: a hátralévő két hónapban ötször annyi aláírást kell összegyűjteni, mint amennyi az elmúlt
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 13:53
Szíria - Putyin reméli, hogy Ankara szavatolja az orosz külképviseletek biztonságát
felfüggesztésére kérte a szíriai hadsereget, hogy a török sebesülteket és halottakat Törökország területére vihessék.

Lavrov rámutatott, hogy a NATO-nak az Európára és Észak-Amerikára vonatkozó, kizárólag védelmi jellegű szerződése alapján nincs jogalapja a Szíriában való közös fellépésre,

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a szíriai és a líbiai konfliktust politikai párbeszéd révén kell megoldani, és hogy a külső szereplőknek tiszteletben kell tartaniuk az érintett országok szuverenitását és területi épségét. Lavrov emellett kizárta a terroristákkal való kompromisszumkötés lehetőségét, akik a 2011-es úgynevezett arab tavasz után "emelték fel fejüket".

Óva intette a Nyugatot arról, hogy a geopolitikai céljai érdekében a terroristákra támaszkodjon. Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok és más országok az ENSZ BT által terrorszervezetnek minősített, a Haját Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért an-Núszra Frontot megpróbálja kiemelni ebből a kategóriából

A
velemenyezd, 2020. február 28. péntek, 17:24
Koszovói miniszterelnök: megvan a szükséges alap a köztársasági elnök menesztéséhez
jóváhagyása nélkül döntött az akkori kormányfő, alkotmányba ütközik, ezért jogalapot biztosít az államfő eltávolítására. A koszovói miniszterelnök szerint viszont az eredeti brüsszeli megállapodásban a biztonsági erők és a KFOR jogosultságairól nem esett szó, arról csak a most napvilágot látott dokumentumban egyezett meg az akkori kormányfő és a NATO-főtitkár. Albin Kurti szerint a megállapodással a KFOR-nak teljes jogú vétója volt a koszovói biztonsági erők lépéseivel kapcsolatban, ez pedig az ország szuverenitását is aláássa.

Albin Kurti közölte: Pristina számára az is fontos, hogy ki kérte ezt a kitételt Koszovótól. "Nem hisszük, hogy ezt Brüsszel kérte volna a volt miniszterelnöktől, sokkal inkább Szerbia állhat ennek hátterében" - magyarázta.

A titkosnak nevezett dokumentum másolatát a miniszterelnök továbbította a házelnöknek és az államügyészségnek is. Mint mondta, a további lépések a parlamenttől függnek. "Nem akarok előítéletes lenni ezzel az üggyel kapcsolatban, de kötelességem volt
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 18:12
Müncheni konferencia - Macron: eredménytelenek az Oroszország elleni szankciók
EU-ban, ezért úgy kell alakítani a folyamatokat, hogy a közösség "stratégiai opció" lehessen Moszkva számára.

A francia elnök - aki első alkalommal vett részt a biztonságpolitika első számú nemzetközi fórumaként számon tartott MSC-n - kifejtette, hogy az Egyesült Államok egyre inkább visszahúzódik a világpolitikából és átértékeli kapcsolatait Európával, ami "a Nyugat gyengülésével" jár.

Ezt a folyamatot az EU megerősítésével kell ellensúlyozni. Meg kell erősíteni az unió önállóságát, "szuverenitását", korszerűbb, hatékonyabb döntéshozatali rendszerre kell áttérni és közös válaszokat kell adni mindazon kihívásokra, amelyekkel a tagállamok egyedül nem tudnak megbirkózni - mondta.

Ezek között említette a technológiai változásokat, a biztonság- és védelempolitika területét, a migráció ügyét és a klímaváltozást.

Nem szükséges valamennyi törekvésben részt vennie az összes tagállamnak. Hasznos volna, ha kialakulna egy szűkebb kör, amelynek tagjai gyorsabban, nagyobb lépésekkel haladnak előre,
velemenyezd, 2020. február 15. szombat, 23:10
Macron Krakkóban a politikai projektként felfogott Európa építését szorgalmazta
Macron a kétnapos lengyelországi látogatása zárónapján mondott beszédet Krakkóban. A lengyel-francia kapcsolatokból kiinduló, több mint egy óra hosszat tartó beszédében úgy értékelte: ma újra kell meghatározni az európai egységet és "Európa szuverenitását". Ebben az összefüggésben bírálta, hogy az európaiak az utóbbi években nem politikai projektnek tartották földrészüket, "piacként kezelték", előtérbe került a közös piac és a szabad mozgás elve.

Hangsúlyozta: csak a politikai projektként felfogott, egységes Európa lesz képes szembesülni a jelenkor kihívásaival.

Macron szerint újra át kell gondolni, "miben áll Európa egysége és sokszínűsége". Ebben a vonatkozásban beszélt a demográfiai kérdésekről, úgy látva: a népességfogyás és az elöregedés "új európai válságot készít elő". Szerinte a legnagyobb demográfiai problémákkal küzdő országokban a legjobban fejlődik "a populizmus, a szélsőségek". Negatív jelenségként megemlítette a fiatalok, a jól képzettek kiszivárgását, különösen a kelet-európai
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 16:32
Trump-béketerv - Borrell: az amerikai kezdeményezés eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől
Josep Borrell hangsúlyozta, a nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozataival összhangban az EU nem ismeri el Izrael fennhatóságát az 1967 júniusa óta megszállt területek felett, továbbá nem hagy megjegyzés nélkül a kijelölt határok további megsértését jelentő egyetlen lépést sem.

Aláhúzta, az Európai Unió elkötelezett az 1967-es határok mentén, két, egymás mellett, tárgyalásos úton létrejövő állam mellett, amely Izrael Államból, valamint egy független, demokratikus és életképes palesztin államból áll.

Azt közölte, hogy a tárgyalásos úton születő megállapodásnak magában kell foglalnia a határok elfogadását, rendeznie kell Jeruzsálem helyzetét, valamint ki kell térnie a biztonsággal és a menekültekkel kapcsolatos kérdésekre.

Az Európai Unió felszólítja mindkét felet, hogy újra kötelezzék el magukat a tárgyalások mellett, és tartózkodjanak minden olyan, a nemzetközi joggal ellentétes egyoldalú lépéstől, amely fokozhatja a feszültséget - jelentette ki.

Szavai
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 15:32
Képek, videók
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
európai őz.gif
szicu
2012. október 27. szombat, 21:33
európai bölény.jpg
marsupilami
2012. június 06. szerda, 17:58
5 Brüsszeli kép.png
lovaszmarika
2019. november 16. szombat, 13:57
Brüsszeli érdekességek
sanci81
2015. november 24. kedd, 16:41
brüsszeli csúcs.png
agica2004
2014. március 06. csütörtök, 12:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.