Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 18:31 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Házi kókuszkefír készítése



Bélflóránk egészségének megőrzésére, illetve helyreállítására, igen jótékony hatásúak a kefirben élő mikroorganizmusok, főleg kókusszal kombinálva.

Nézzük, hogyan készítsünk kefirt élő baktériumtenyészetből?

A kókuszkefír elkészítésének módja:

Öntsük át a doboz kefír tartalmát (a folyadékot és a baktérium tenyészetet) egy szűrőn.

Helyezzük a baktériumtenyészetet egy kókuszvízzel teli tiszta tálba. Kókusztej is megfelelő ha 1:3 arányba vízzel hígítjuk, illetve 1:6 arányú hígításban a kókuszkrém is jó. Kókusztejport szintén lehet használni.

Takarjuk le a tálat és hagyjuk megszilárdulni vagy sűrűsödni. A folyamat 24-72 óráig is tarthat, ez a kókuszvíz,-tej, krém arányától és a hőmérséklettől függ. A legideálisabb hőmérséklet a 28 C fok. Az egyik, a trópusi Qeenslandről származó recept a 6-24 óra között lévő erjesztési időt ajánlja. Minél tovább hagyjuk állni, annál fanyarabb lesz a kefír.

Öntsük a kefírt és a tenyészetet egy szűrőbe, és miután leszűrtük a kefírt egy edénybe, máris fogyasztható.

A szűrőben maradt tenyészetet hideg víz alatt mossuk tisztára. Tegyük bele friss tejbe, és folytassuk a második lépéstől.

A baktérium tenyészet a tej kazein tartalmának köszönhetően minden egyes leszűrés alkalmával szaporodni fog. Emiatt a kefír minden egyes alkalommal gyorsabban alakul ki, ez persze függ a tej hozzáadott mennyiségétől is.

A baktérium tenyészet egészen addig jól működik, amíg gondosan bánnak vele. Két héten keresztül lehet tejben pihentetni a hűtőszekrényben, illetve két évig fagyasztóban tárolhatjuk. Tartsuk tisztán az edényeket, de sterilizálni nem szükséges.

A legjobb erjesztési hőmérséklet 22-30 C fok között van, de a hőmérséklet 18-40 fok közötti ingadozása is megfelelő.
Forrás:Link
pacsakute, 2019. július 21. vasárnap, 22:46
Címkék: kókuszkefír elkészítésének, doboz kefír, baktérium tenyészetet, kókuszvízzel teli, folyamat 24-72, hőmérséklettől függ,
Kommentek
Epres-kókuszos-pudingos kocka
Epres-kókuszos-pudingos kocka

Hozzávalók

A tésztához:
1,5 pohár liszt (30 dkg)
1 csomag sütőpor
4 db tojás
1 pohár cukor (20 dkg)
2 kis doboz kefír
0,5 pohár olaj (1,5 dl)
1 csomag vaníliás cukor
3 ek kókuszreszelék
1 csipet só
A pudingohoz:
2 db kókusz vagy tejszín ízű pudingpor
8 dl tej
6 ek cukor
pár csepp kókuszaroma
4 ek kókuszreszelék
20 dkg eper
A tetejére:
3 dl habtejszín (cukrozott)
3-4 ek kókuszreszelék
10 db eper (a díszítéshez)
0,5 tábla étcsoki
2 tk olaj


Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk. A cukrot felét a sárgájához adjuk, a másik felét a fehérjéhez teszünk, és kemény habbá verjük. A sárgáját fehéredésig keverjük,
vorosrozsa66, 2018. május 15. kedd, 11:05
Vendégváró kifli
Aszalt paradicsomos-bazsalikomos kifli

70 dkg liszt
1 kocka élesztő
2 evőkanál cukor
1,5 dl tej
1 kis doboz kefir
2 tojás
1 dl olaj

15 dkg vaj
1 evőkanál só
10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
1 csokor friss bazsalikom

1 tojás a kenéshez
reszelt sajt/szezámmag/napraforgómag a tetejére

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk. A tojást, a kefirt, az élesztős tejet és az olajat hozzáadjuk a liszthez, majd az egészet összegyúrjuk. Langyos helyen kelni hagyjuk kb. egy órát. Addig a vajat habosra keverjük a sóval. A paradicsomot és a bazsalikomot pedig apróra daraboljuk. A tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből egy tányérnyi nagyságú kerek lapot nyújtunk lisztezett deszkán. Öt lapot megkenünk a vajjal, megszórjuk a paradicsomos-bazsalikomos keverékkel, majd mindegyiket letakarjuk egy másik lappal. Egy kicsit hagyjuk pihenni a kerek lapokat, majd még egyszer
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 13:54
Miért olyan egészséges a kefir?
zöldségekkel és gyümölcsökkel összeturmixolva. Valóban segít a fogyásban, jó hatással van az anyagcserére.

a kefir a szép bőr egyik kulcsa, ugyanis a bélflórára kifejtett jótékony hatása megakadályozza a pattanások kialakulását. Ezért kozmetikákban arctisztításhoz is használják, hidratáló maszkként.

A hagyományos kefir alkoholtartalma a fermentációs folyamat miatt 0,3 és két százalék között mozog, ez azonban a kritikus mennyiség alatt van. Ezért a terhesség alatt is ajánlott napi egy dobozzal meginni, amit leginkább a magas folsavtartalom indokol. A vitamin ugyanis serkenti a sejtek fejlődését.

Kefir készítése otthon
Először is a vásárolt tejet (ha csak tehetjük, vegyünk házi tejet, hogy szarvasmarha-, juh- vagy kecske-, az mindegy) higiéniai okok miatt forraljuk fel, hogy a készített kefir semmilyen szennyezett baktériumot ne tartalmazzon. Utána a szintén boltban beszerzett kefirgombával együtt két napig kell erjeszteni légmentes, szobahőmérsékletű és sötét
suzymama, 2018. március 20. kedd, 10:05
A reflux betegség , okoz-e haspuffadást?
fogyasztásra! - Egyszerű, ,,mezei" (450-500 grammos) kefír legyen, szükségtelen valami ,,bifidusz-effenzisz"-es, és/vagy gyümölcs-ízű hablaty... )
▪ A natúr kefír, a sav-túltengés eredetű reflux esetében is tökéletes probléma-megelőző - gyomor-nyugtató és karbantartó - ,,szer", meg sav-hiány esetére is az!...
▪ Étkezés közben, vagy étkezés után, érdemes néhány korty kefírt is inni!
▪ Éjszakára pedig legyen egy doboz/flakon kefír az ágy melletti éjjeliszekrényen, vagy elérhető közelségben a padlón! Szomjoltó víz helyett, szükség szerint azt kell kortyolni.
● Akinek gyomorsav-HIÁNYA van, étkezéshez FOGYASSZON SAVANYÚ UBORKÁT, és/vagy EGY FÉL POHÁRNYI VERESBORT!
● Gyomorsav-TÚLTENGÉS esetén, IDŐNKÉNT PÁSZKÁT KELL ROPOGTATNI!
(
● Evés után ÁT KELL MOZGATNI A GYOMROT! - Ezt, jóga-módszerrel szokás tenni. (Bonyolult leírni, inkább látni kellene...)
Nagyjából úgy
foxworkinspace, 2017. november 17. péntek, 02:05
Tepertős, lekváros papucs
Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg darált tepertő
1 ek zsír
2 dkg élesztő
1 tk cukor
kb. 1-1,5 dl tej
1púpos tk só
1 tojás
kb. 1 kis doboz tejföl (én kefírt használtam, mert az volt itthon)
szilvalekvár

A langyos tejben pici cukorral, életet leheltetek az élesztőbe. A lisztet beleszitálom egy tálba, hozzáadom a sót, a tojást, és elmorzsolom benne a zsírt. Mehet bele a darált tepertő és összeállítom a kefírrel. Egy könnyű, zsíros tésztát kapok. Lisztezett edényben pihentetem, szobahőmérsékleten kb. egy óráig.
Két-három mm vastagságúra nyújtom, kis négyzeteket vágok belőle. Mindegyik közepére teszek egy kk. lekvár, a négyzet két átlós sarkát ráhajtom a lekvárra. Sütőpapíros tepsire rakom. Tojással lekenem a tetejét. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütöm, kb. 20 percig.
suzymama, 2017. november 02. csütörtök, 14:47
Kefires hűtős lángos
Így készül a házi kefires hűtős lángos - Egy dagasztás és akár egy hétig süthetjük!
Írta: nagyi
• 2017, szeptember 23, szombat

Már sok lángos receptet kipróbáltam, de ennél letapadtam. Egy kedves ismerősömtől kaptam a receptet. Azóta csak ezt készítem. Ez a recept azért is jó, mert nem kell kisütni egyszerre. Akár 1 hétig is eláll a hűtőben.. mert nincs is jobb, a frissen sült lángosnál.:)

Hozzávalók

1 kg finomliszt
6 dl kefir
4 db tojás
5 dkg élesztő
2 dl tej
1 e.k. só
2 kávéskanál kristálycukor
étolaj
45 dkg tejföl
20 dkg trappista sajt
3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojást, a kefirt és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Kiveszünk
nanoka72, 2017. szeptember 28. csütörtök, 10:06
sörkifli
látni, mert attól kiszaladok a világból, vagyis, ha ráharapok egy szemre... Ezért kevésbé autentikusan, viszont annál finomabban ízesítettem őket, melyek frissen a legszuperebbek, de persze, ha véletlenül maradna belőlük akkor sem hiszem, hogy a szemetesben landolnának.

Hozzávalók egy tepsihez, 32 kisebb darabhoz:
1/2 kg liszt,
4 ek. olvasztott margarin (+ a lapok megkenéséhez),
1 csapott ek. só,
1, 5 dl tej,
3 dkg élesztő (több, mint egy fél kocka)
1 kis doboz kefir (140 g)
tojás a megkenéséhez,
sajt, szezámmag, és tengeri kristálysó a kiflik tetejére.

Az élesztőt a  meglangyosított tejben felfuttatjuk pici cukor segítségével (kb. 1 tk.) és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A tésztának, ahogy sok esetben, itt is össze kell szedni minden alkatrészt a gyúró tálból és nem szabad, hogy ragadjon a kezünkhöz. A kefirt elvileg aszerint kell adagolni, hogy "mennyit vesz fel", de nekem pont tökéletes volt ez az egy kis pohár Danone kefir.
faciendum, 2016. december 29. csütörtök, 17:31
Képek, videók
Házi kókuszkefír .jpg
pacsakute
2019. július 21. vasárnap, 21:57
Fodor elkészítése
csirip46
2008. április 02. szerda, 09:17
Rózsák dobozban
eva6
2019. július 29. hétfő, 14:09
cica dobozban0628.jpg
maroka
2019. június 28. péntek, 11:28
Kék rózsák dobozban
eva6
2019. június 22. szombat, 20:15
Cica dobozban
eva6
2019. május 05. vasárnap, 17:21
Rózsák dobozban
eva6
2019. április 28. vasárnap, 12:09
Rózsák szív alakú dobozba
eva6
2019. március 24. vasárnap, 11:18
Kutya dobozban
eva6
2019. március 12. kedd, 20:56
csokor dobozban
eva6
2019. február 27. szerda, 07:32
Cica szív alakú dobozban
eva6
2019. február 24. vasárnap, 17:02
Vörös virágok dobozban
eva6
2019. február 14. csütörtök, 06:47
lisztes doboz
eva6
2019. január 19. szombat, 10:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.