Belépés
2019. október 15. kedd | 42. hét | 288. nap | 08:31 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A lenmag gyógyhatásai
A len valamikor a népek életének egyik fontos ipari növénye volt. Belőle készült a finomabb kelme a ruházkodáshoz, és az ünnepi használatú textíliák.

A lenmag használata a modern táplálkozásban nagyon fontos szerepet kapott. A feldolgozatlan lenmag a feldolgozott élelmiszerek sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyikévé vált. Fogyasztásával a szervezet hozzájuthat az egyik legtisztább tápanyagforráshoz, hogy el tudja látni magát a legfinomabb esszenciális zsírral. Szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak és kevésbé sebezhetők lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.

A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más
táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.

A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.

Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.

A lenmag Gyógyhatása:
A len nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy megismerjük a gyógy-értékét. Az egyik legértékesebb forrásává kell válnia táplálékunknak. A lenmagnak, illetve a lenolajnak minél több teret kell hódítania táplálkozásunkban, mivel napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.

Serkenti az agyműködést:
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Izületi gyulladás:
Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve hozzájárul az összes autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez.

Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:
A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is.

Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. Melegítsük fel ismét, és igyuk meg. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, használjunk mézet.

Ekcéma:
A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással van. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

Kövek és homok ellen:
Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát a már előbb említett módon készítsük el. Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.

Gyomorfekély:
A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Izomláz, izomfájás:
A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.

A Gyógyír elkészítése:
Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.

Prosztata panaszok:
A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának érdekes módon viszont a tökmagot tartják. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

Rák:
A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.

Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés:
A szív működésére is gyógyítóan hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

Hasznos a cukorbetegeknek:
A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Székrekedés:
A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.

Rovarcsípés:
A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az őrölt lenmagból készített pép nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

Gyulladásos sebek:
A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

Elkészítési mód:

A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk. Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátával, illetve túróval. Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesíthetjük. A friss őrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást.

Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át forraljuk.
klementinagidro, 2015. szeptember 07. hétfő, 13:39
Címkék: Gazdag, lenmag gyógyhatásai, népek életének, finomabb kelme, ünnepi használatú, lenmag használata,
Kommentek
Spenót és gyógyhatásai
A spenótot nem sokan szeretik, általában rossz gyerekkori emlékeink fűződnek hozzá, mégis az egyik legegészségesebb zöldségeink közé tartozik, ezért érdemes vele megbarátkoznunk és időnként használni az ételeink elkészítésekor.

Gondolom mindenki tudja hogy a gyermekek mennyire útálják a spenótot és mi is emlékszünk arra, hogy mennyi rábeszéléssel nyeltünk le egy-két kanállal gyerekkorunkban csak hogy az anyu, vagy a nagyi kedvébe járjunk, hiába hajtogatták folyton azt, hogy ettől erősek leszünk, erős vas íze miatt nem nyeltük le akkor se....pedig:

Élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívűl ismert
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:45
Csipkebogyó gyógyhatásairól
A csipkebogyó az egyik legkiválóbb természetes vitaminforrás, élénkíti a szervezetet, erősíti az immunrendszert, megelőzi a rákos daganatok kialakulását, csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintet és az egyszerű náthától a bélgörcsökig, betegségek egész skáláját képes orvosolni.

A csipkebogyó magas vitamin tartalmáról híres - fajtól függően: C vitamin tartalma 200-1700mg/100 g között ingadozik, 14g/100g cukrot, 3,5g/100g pektint, 5g/100g alma és citromsavat, 4g/100g fehérjét, karotinoidokat, B1-,B2-, K-, P-, E- vitamint, ásványiagyagokat, nyomelemeket (kálcium, magnézium, szelén, mangán, kálium, kén), valamint értékes flavonoidokat tartalmaz, melyek roborálnak, élénkítenek és igazi terápiás jelleggel bírnak.

Miben segít a csipkebogyó ?

- Magas C - vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert. Influenza esetén felgyorsítja a gyógyulási
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:39
Vérehullófecskefű gyógyhatásairól
Közvetlenül a bőrre kenve megszabadít a szemölcsöktől, öregedési barna foltoktól és kezeli a pikkelysömört. Külsőleg, alkoholos kivonat, olaj vagy kenőcs formában ajánlott használni bőrbetegségekben és vírusos fertőzésekben, fertőtlenítő, antibakteriális, regeneráló, hámosító és tumorellenes hatása miatt.

A fitoterápia egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövénye különböző bőrbetegségekre és fertőzésekre, a vérehulló fecskefű (Chelidonium majus). A vérehulló fecskefű hatóanyaga egy alkaloid keverék, ami 30 alkaloidból tevődik össze, ezek közül csak egy párat említsünk: koptizin, kelidonin, berberin, szangvinarin, de tartalmaz még flavonoidokat, fehérjebontó enzimeket és kelidonsavat. A növény csak frissen vagy tinktúra formában fejti ki hatását, szárított formában a növény hatóanyagai fél év múlva elillannak s ezzel hatástalanná válnak.

Kelidonin tartalma miatt a növényt
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:33
Rebarbara gyógyhatásai
A rebarbara számos fajtáját termesztik gyógynövényként és emberi fogyasztásra is. Levelei mérgezők, ehetetlenek, ezért gyökerét és levélszárait használják leginkább fanyar ízük miatt.

Az Amerikai Emory Orvostudományi Intézet kutatói miközben a rebarbarát tanulmányozták, egy olyan piros pigmenst találtak a szárában ami képes megállítani egy olyan fehérje szaporodását, ami a rákos sejtek burjánzásáért felelős. Úgy a tanulmányt, mint az eredményt, a Nature cell Biology híres szaklapban közölték.

Ebben a tanulmányban a kutatók elkülönitették a rebarbara szárából kinyert piros pigmenst és egy koncentrátumot készítettek belőle. Ezt a koncentrátumot befecskendezték a rákos daganatokba, és azt vették észre, hogy két nap alatt 50 % -a a rosszindulatú daganatoknak elpusztult. Majd ennek a pigmensnek egy módosított változatát befecskendezték kísérleti egerekbe, melyekbe előzőleg humán
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:17
Sütőtök gyógyhatásairól
tölteléknek, lekvárnak, sűrítő anyagnak, nyersen pedig levet centrifugálhatunk belőle, de sajnos így értékes rost anyaga elvesződik és csak nagyon kis mennyiségű lé jön ki belőle. A legjobb megoldás arra, hogy értékes tápanyagai ne vesződjenek el az, ha szárítmány formájában használjuk fel. A szárítmányokat általában kicsi hőfokon szárítják, ezért a C -vitamin tartalma megmarad, nem kell főzzük és könnyen készíthetünk belőle turmix italokat, leveket, püréket, krémleveseket.

A tökmagolaj gyógyhatásai
A hidegen sajtolt tökmagolajat általában salátákba jó használni, nem szabad megfőzni, vagy sütni benne, mert hatástalanná válik és értékes anyagai átalakulnak transzzsírokká. A tökmagolajat régen férgek és különböző paraziták elhajtására használták. Manapság pedig kiderült, hogy egy olyan hatóanyagot tartalmaz (Delta-7 fitoszterol) mely megelőzi a prosztata megnagyobbodást, de a kialakult problémára is képes megoldást nyújtani. Magas E-vitamin tartalma pedig fokozza a nemi vágyat.

A
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 18:04
Moldvai sárkányfű gyógyhatásairól
A moldvai sárkányfűnek (Dracocephalum moldavicum) olyan kellemes és fűszeres illata van, mint a citromfűnek, de egyáltalán nem hasonlít erre a másik, nagyon is hasznos gyógynövényre. A sárkányfű az ajakosok családjába tartozó növény. Ajakos, lila színben pompázó virága körülbelül két centiméter hosszú. A virágok tömött álfüzérekbe rendeződnek. A virágai örvösen állnak, a levelei pedig fogazottak, fűrészesek.

Ez az egyéves, lágyszárú gyógynövény karószerű gyökérzettel rendelkezik. Szára a több mint egyméteres magasságot is elérheti. Lándzsás levelei akár 7 centiméter hosszúak is lehetnek. A moldovai sárkányfű virágai fehér vagy ibolyaszínben pompáznak. Népiesen nevezik még sárkányfőnek is.

A sárkányfű őshazája a Himalája és Szibéria, de a 16. században Európa is elkezdett foglalkozni a termesztésével. Ma már világszerte sok helyen találkozhatunk ezzel a gyógynövénnyel. A
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 12:44
A kivi gyógyhatásairól
A kivi az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon. Nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. Tele van antioxidánsokkal, fitonutriensekkel és flavonoidokkal. Bővelkedik még folsavban, C-vitaminban, E-vitaminban, kalciumban, krómban, magnéziumban, vasban, rézben, káliumban és cinkben.

Mivel a kivi antioxidánsokat, flavonoidokat és fitonutrienseket tartalmaz, így nagy harcos lehet a rák elleni védelemben. Egyes feltételezések szerint védelmet nyújthat a máj-, az emlő- és a gyomorrákkal szemben. A kiviből készült kivonat gátolja a rákos sejtek poliferációját és védelmet nyújt a DNS-károsodásokkal szemben.

Mivel a kivi karotinban és C-vitaminban is rendkívül gazdag, így segít megőrizni a szem egészségét. Mindkettő védelmet nyújt a káros hatású szabad gyökökkel szemben, és így az oxidatív stresszel szemben is védelmet élvezhetünk általa. Persze csak akkor, ha rendszeresen
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 12:31
A nyers méz gyógyhatásai
Az orvostudomány több száz évig alkalmazta gyógyításra a nyers mézet. A nyers méz nagyon gazdag értékes tápanyagokban, olyanokban, amellyel a feldolgozott méz már nem rendelkezik.

A nyers méz rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben. A nyers méz a méhkaptárból egyből az üvegekbe kerül. A méhész esetleg csak átszűri ezt a mézet, hogy ne kerüljön az üvegbe szennyeződés. Ezzel szemben a feldolgozott méz egy olyan pasztőrözési folyamaton megy keresztül, amikor is a méz vitamin-, ásványianyag- és enzimtartalma jelentősen lecsökken.

A méznek sok pozitív hatása ismeretes. Ilyen az antibakteriális, a sebgyógyító, az antioxidáns és a gyulladáscsökkentő hatása.

Kutatók úgy vélik, hogy a méz elsősorban antioxidáns tulajdonságaival emelkedik ki a táplálékok sorából. Az antioxidánsok segítik lecsökkenteni a szabad gyökök okozta oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz számos
pacsakute, 2019. október 04. péntek, 12:23
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
Cinkben gazdag élelmiszer
pacsakute
2019. május 05. vasárnap, 19:33
gazdagrét1226_7.jpg
maroka
2018. december 26. szerda, 17:41
gazdagrét1226_5.jpg
maroka
2018. december 26. szerda, 17:39
gazdagrét1226_6.jpg
maroka
2018. december 26. szerda, 17:35
gazdagrét1226_3.jpg
maroka
2018. december 26. szerda, 17:27
gazdagrét1226.jpg
maroka
2018. december 26. szerda, 17:12
gazdagifj.jpg
katolikusokoldala
2018. augusztus 14. kedd, 15:49
élményekben gazdag nyarat
cuppika59
2018. június 16. szombat, 10:11
A szegény és gazdag 01.jp
chillik
2018. május 24. csütörtök, 03:35
A szegény és gazdag 02.jp
chillik
2018. május 24. csütörtök, 03:35
A szegény és gazdag 03.jp
chillik
2018. május 24. csütörtök, 03:35
A szegény és gazdag 04.jp
chillik
2018. május 24. csütörtök, 03:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.