Belépés
2020. február 24. hétfő | 9. hét | 55. nap | 09:09 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Likviditást pumpált a pénzpiacokra a kínai jegybank
A kínai központi bank (PBOC) közölte, hogy egy éves futamidejű, középtávú likviditási hitelek (MLF) révén 300 milliárd jüant (43,5 milliárd dollár) pumpált a pénzpiacokra, emellett pedig további 100 milliárd jüant helyezett ki rövid távú hiteleken keresztül, mindkét esetben változatlan - 3,25 százalékos, illetve 2,65 százalékos - kamatokkal. A cél annak biztosítása, hogy bőségesen rendelkezzen pénzeszközökkel a bankrendszer, amelyet egyfelől az adófizetési kötelezettségek terhelnek meg január közepén, másfelől pedig hagyományosan növekszik a készpénz iránti igény az év legnagyobb ünnepe, a kínai holdújév közeledtével. Idén január 25-én kezdődik a mozgó dátumú ünnep, így a hónap végén megáll az élet Kínában, munkaszünetet tartanak.

Az MLF kamata irányadónak számít a jegybank által minden hónap 20-án meghirdetett referenciakamat megállapításakor, melynek másik kulcstényezőjeként 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott hitelek kamatainak átlagát veszik még figyelembe. Az egy éves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate, LPR), amely iránymutatásként szolgál a többi bank számára a hitelkamatok meghatározásában, tavaly augusztusban jelölte ki a jegybank az újonnan folyósítandó hitelek referenciakamatának, hogy így próbálja visszaszorítani a hitelezési költségeket. Az egy éves LPR-t azóta összesen 10 bázisponttal csökkentették.

A kínai kommunista párt hosszú távú célkitűzése az volt, hogy az ország egy évtized alatt, vagyis 2020-ra megduplázza a bruttó hazai terméket és a jövedelmeket, ezáltal a "mérsékelten gazdag" nemzetek közé emelkedjen. A világ második legnagyobb gazdasága azonban a múlt évben a növekedés lassulására utaló gazdasági adatokról számolt be, így egyes várakozások szerint 2020-ban a kínai gazdasági fejlődés 30 éves mélypontra süllyedhet. Peking az idei növekedési célját a parlament márciusban esedékes, szokásos évenkénti plenáris ülésén határozza majd meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 15. szerda, 07:04
Címkék: Loan Prime Rate, kínai jegybank, kínai központi, éves futamidejű, adófizetési kötelezettségek, készpénz iránti,
Kommentek
Az OECD rontotta világgazdasági előrejelzését
kínai és az európai gazdaság gyengülése a világkereskedelem és a globális feldolgozóipar növekedésének lassulásával, a nagy politikai bizonytalanságokkal, valamint a pénzpiaci kockázatokkal párosulva alááshatja a középtávon erős és fenntartható növekedést szerte a világban.

Laurence Boone, az OECD főközgazdásza kiemelte, hogy egyre erősödnek a világgazdaságra leselkedő komoly veszélyek. "Ha bármelyik régióban meredekebben lassul a gazdaság, az kisiklathatja a világgazdaságot, főleg akkor, ha a pénzpiacokra is átgyűrűzik a hatás. A kormányoknak fokozniuk kell a többoldalú párbeszédet a kockázatok csökkentésének érdekében és összhangba kell hozniuk tevékenységüket, hogy el tudjanak kerülni egy újabb válságot" - mutatott rá.

Az OECD arra szólította fel a központi bankokat, hogy politikájuk maradjon a gazdasági növekedést támogató pályán. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a monetáris politika önmagában nem tudja orvosolni Európa gazdasági növekedésének lassulását vagy javítani a szerény középtávú
velemenyezd, 2019. március 06. szerda, 15:12
BÉT: a legnagyobb kihívás az új tőzsdei kibocsátások megvalósítása
működő gazdaság kiépítése. Az elmúlt években sok hazai vállalat számára számos forrásbevonási lehetőség rendelkezésre állt, így a tőzsde csak egy volt az alternatívák közül. Ráadásul szerinte a kibocsátással járó kötelezettségek gyakran elijesztik a vállalatokat - nem beszélve azokról, akik számára az adózási morál miatt kizárt a nyilvánosság és átláthatóság. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szabályozott piacokon kívül zajló, információtechnológiai és robotikai innováció óriási hatással lesz a pénzpiacokra, amelynek mértékéről jelenleg csak találgatni lehet.

Ludwik Sobolewski, a Bukaresti Értéktőzsde vezérigazgatója elmondta, jelenlegi legfőbb céljuk az MSCI fejlődő piaci indexbe való bekerülés, amelyhez a kritériumokat egy-két újabb, akritériumrendszernek megfelelő nagyobb tőzsdei bevezetéssel lehetne teljesíteni. Mindez a közeljövőben akár realitássá is válhat, hiszen hamarosan várható egy komoly nagyságrendű cég tőzsdére lépése a telekommunikációs szektorban, és még az idén megvalósulhat a
velemenyezd, 2017. április 05. szerda, 17:03
A Moody's is felminősítheti Magyarországot a Saxo Bank elemzője szerint
elmondta, hogy annak egyelőre nincsen bizonyított hatása a gazdasági növekedésre vagy az inflációra. Például az olasz bankszektornak jót tett a stimulus, azonban a gazdaság sem idén sem jövőre nem éri el vélhetően a kitűzött növekedési célt.

Európában ezen kívül gátolja a mennyiségi enyhítés hatékonyságát, hogy főleg a bankok adnak hitelt, míg az Egyesült Államokban a tőkepiac (értékpapírokkal foglalkozó pénzpiaci szereplők) a fő hitelezők, és a mennyiségi enyhítés jobban működik, ha a rendszer a pénzpiacokra épül.

A szakértő szerint a jövőben a két fő kihívás a demográfia és a termelékenység növelése. Magyarország legnagyobb problémája szerinte az, hogy a demográfiai átmenet már az 1980-as évek elején elkezdődött, 10 évvel korábban, mint a többi kelet-közép-európai országban. Úgy vélte, a gyermekek után járó szociális juttatások növelése a legtöbb európai országban nem hozta meg a várt eredményt - egyedül Franciaországban volt sikeres -, valamint a demográfiai kihívások megoldásához kezelni kell
velemenyezd, 2016. október 06. csütörtök, 16:33
Brexit - Kínai lapok: a Brexitnek csak vesztesei vannak, a következmények beláthatatlanok
mondtak még az "egy unió, két rendszer" elvére is.

A szerző, aki a populista politikai erők megerősödését látja, úgy véli, tartani lehet egyfajta dominóhatástól, amely nem feltétlenül a kilépések sorát indíthatja el, hanem olyan helyzetet hozhat, amelyben a tagországok különleges igényekkel bombázzák Brüsszelt, azzal fenyegetve, hogy azok nem teljesítése esetén ők is távoznak.

Egyelőre nem tudni, hogy az EU szolidaritását és magabiztosságát gyengítő lépés milyen hatással lesz a globális pénzpiacokra és a gazdasági növekedésre - jegyezte meg a China Daily elemzője. Az elmúlt, válsággal terhelt évek során tanúsított politikusi, piaci, média- és közvéleménybeli reakciók ismeretében ugyanakkor arra számít, hogy legalábbis rövid távon az instabilitás lesz a jellemző. Erre - jegyezte meg - a nemzetközi közösségnek fel kell készülnie.

A kínai médiában több írás is foglalkozik a Brexit Kínára gyakorolt várható hatásaival, illetve a Kína és az Egyesült Királyság nélküli EU közötti viszony jövőbeni
velemenyezd, 2016. június 25. szombat, 12:11
Barcza: ellenállóbb lett a magyar piac a nemzetközi hatásokkal szemben
Barcza György szerint a Brexit következtében a forint mozgásában nem kell hosszú távú negatív tendenciáktól tartani. Az ÁKK vezérigazgatója ezt azzal magyarázta, hogy Magyarországnak exporttöbblete van, tehát több deviza áramlik be az országba, mint amennyi elhagyja a magyar piacot, ez pedig segíti az árfolyam stabilitást.

A nemzetközi hatásoknál arra hívta fel a figyelmet, hogy a britek kilépése bizonytalanságot okozhat az Európai Unió (EU) jövőjét illetően, hiszen a Brexitet követően más országokban is felmerülhet az EU-ból való kilépés. Az EU sokkal gyengébbé válna Nagy-Britannia nélkül - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Brexit hatással lehet az amerikai és az ázsiai pénzpiacokra is, ugyanis a nemzetközi piacok napjainkban már annyira integráltak, hogy 24 órás kereskedés folyik a nagyobb deviza párokban, a nagyobb pénzpiaci eszközökben, állampapírokban, részvényekben, és minden fontosabb információ perceken belül megjelenik az árakban, mert beárazzák a piaci szereplők.
velemenyezd, 2016. június 21. kedd, 09:31
Szakértő: van esélye Magyarország felminősítésének márciusban
betöltő Fed közelmúltbeli kamatemeléséről úgy vélekedett: nem valószínű, hogy a jelenlegi hordónkénti 30 dollár alatti olajár mellett további szigorítás várható idén a Fed részéről. Úgy látja, nem lesz nagy hatása a magyar gazdaságra és a forint árfolyamára a kamatemelésnek.

Úgy vélte, a 30 dolláros olajárnak deflációs hatása van az euróra, így további mennyiségi enyhítés várható az Európai Központi Bank részéről, hasonlóan a korábbi amerikai és japán lépésekhez. Ennek azonnali hatása lesz a pénzpiacokra, ami pozitívan befolyásolja a régióbeli kötvények kereskedését is - jegyezte meg.

A Saxo Bank szakértője szerint 2016-tól egyre jobban eltávolodik egymástól a stabilnak és a kockázatosnak tekintett országok, illetve vállalatok csoportja. A befektetők fókusza áttér a stabil költségvetéssel, jó növekedési pályával bíró országok és vállalatok felé. Magyarország jól áll ezekben, így vonzónak számít befektetői szempontból - tette hozzá.

A szakértő szerint jelenleg nem a kínai gazdaság lassulása
velemenyezd, 2016. január 19. kedd, 17:23
Tőzsdepánik - A forint jól állta a sarat
menedzserindexek, illetve a GDP-adatok már régóta arra engednek következtetni, hogy a kínai gazdaság növekedése kifulladóban van. Az "enervált" növekedést a kínai vezetés kétségbeesett lépésekkel próbálja életben tartani, több-kevesebb sikerrel. Ha hirtelen lelassul a gyengélkedő kínai gazdaság, akkor magával ránthatja a világgazdaság többi motorját is, úgymint az Egyesült Államokat és Németországot - magyarázta az elemző.

Úgy vélte: az ebből fakadó és a világ minden pontján eluralkodó félelem pedig olyan pénzpiacokra is begyűrűzött, mint Magyarország. Ennek a következménye volt, hogy a hétfői kereskedés során az euró/forint árfolyam a 317-es szintnél is járt.

Kiemelte: "a magyar deviza olcsón megúszta a vérfürdőt", hiszen a hétfői kereskedés végére képes volt 313 forintos árfolyamig erősödni.

Rámutatott: annak köszönhető a forint többi feltörekvő piaci devizához viszonyított kimagasló teljesítménye, hogy az ország kockázati profilja jelentősen javult az elmúlt években, illetve a masszív
velemenyezd, 2015. augusztus 24. hétfő, 19:51
Képek, videók
hal primer kozles 1.JPG
denebolo
2012. június 03. vasárnap, 16:33
primer kozles alaplap.jpg
denebolo
2012. június 03. vasárnap, 16:18
TU_PRIMER_REGALO.gif
lyzbet3
2012. január 10. kedd, 11:15
Primeste_in_casa_ta_lu min
kisss72
2011. április 19. kedd, 13:19
Prime95 AthlonII 250@3600
maxxx
2011. március 09. szerda, 17:07
TU_PRIMER_REGALO.gif
mailona
2011. február 10. csütörtök, 15:26
prime734.gif
jucumuc
2010. november 19. péntek, 12:40
1195433383432410830pri mev
kunmaria59
2010. július 16. péntek, 15:25
primele-flori.jpg
kisss72
2010. április 21. szerda, 10:13
boris_vallejo_prime.jp g
sarkany52
2008. október 30. csütörtök, 21:14
1977 Primeval Princess.jp
barkaszjudit
2007. december 23. vasárnap, 04:38
Svájci jegybank cimere.jp
kicsoda57
2010. szeptember 19. vasárnap, 13:37
SZKV Központi megálló.jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:22
SZKV központi má.Szécheny
agica2004
2018. február 25. vasárnap, 22:33
SZKV-Központi megálló.png
agica2004
2017. április 04. kedd, 21:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.