Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:40 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Verespatak - Ismét több ezren tüntettek Bukarestben a bányaberuházás ellen
Szeptember elseje óta ez már a nyolcadik vasárnap, amikor több ezer környezetvédő vonul fel, akadályozva a forgalmat a román fővárosban. A csaknem két hónapja tartó maratoni tüntetéssorozat elején a tiltakozók naponta elfoglalták az úttestet találkozóhelyük, az Egyetem tér környékén. Az utóbbi időben munkanapokon kevesebben gyűltek össze, de a vasárnapi menetrendszerű demonstrációkon még mindig több ezren vesznek részt.

Vasárnap a tüntetők körbejárták a parlament épületét és "Nem a vállalat hozza a törvényeket", "Lefizettek titeket Verespatakért", "Árulók, takarodjatok" jelszavakat skandálták.

Szombaton az Erdélyi Szigethegység legnagyobb településén, Topánfalván (Campeni) gyűltek össze a bányanyitás ellenzői, akik 12 pontos kiáltványban követelték a ciántechnológia betiltását, a Verespatak-tervezet elutasítását, a település jelölését az UNESCO világörökség-listájára és egy fenntartható fejlesztési stratégia kidolgozását az Erdélyi Szigethegység számára.

A hétvégi tüntetéseket megelőzően a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) úgy döntött, hogy egy hónapos haladékot ad a Verespatak-törvénytervezetet véleményező parlamenti különbizottságnak arra, hogy kidolgozza és a román parlament plénuma elé terjessze jelentését. A parlament plénuma csak ezt követően szavazhat arról, hogy támogatja, vagy elveti a tervezetet.

A bányaprojektet ellenző verespataki Alburnus Maior egyesület közleményben tiltakozott a különbizottság tevékenysége ellen, amely a környezetvédők szerint a "kozmetikai" módosításokkal elfogadhatónak akarja feltüntetni a bányaprojektet, de valójában csak az időt húzza annak reményében, hogy a hideg idő beálltával majd "kifulladnak" a beruházás elleni utcai tüntetések.

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Az RMGC mintegy félmilliárd dollárt költött eddig a projekt előkészítésére.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2013. október 20. vasárnap, 21:26
Címkék: Erdélyi Szigethegység, Szociálliberális Szövetség, Alburnus Maior, Rosia Montana Gold Corporation, bányaberuházás ellen, nyolcadik vasárnap,
Kommentek
Egy lépéssel közelebb került az UNESCO-védettséghez az erdélyi Verespatak
A Pressalert.ro portál pénteki közlése szerint Corina Suteu, a szerdán távozott Ciolos-kormány kulturális minisztere az utolsó munkanapján benyújtotta az UNESCO-hoz a verespataki bányászat kultúrtájának a világörökség részévé nyilvánítását kérő dossziét. A miniszter közölte: a lépést Dacian Ciolos miniszterelnökkel egyeztette, és reményét fejezte ki, hogy a helyébe lépő Ionut Vulpescu, a Grindeanu-kormány kulturális tárcavezetője is fenntartja a Románia nevében benyújtott előterjesztést.

A lépést megelőzően több mint tízezren írták alá azt a petíciót, amelyben az UNESCO-dosszié benyújtására kérték a minisztert. A Verespataki kultúrtáj megőrzéséért harcoló civil szervezetek ugyanis attól tartottak, hogy a szociálliberális Grindeanu-kormány lemond a védetté nyilvánítás kéréséről, és ehelyett a Rosia Montana Gold Corporation bányatervét fogja támogatni a településen.

Verespatak védetté nyilvánításának a folyamata 2011-ben indult, amikor az országos műemlékbizottság a kulturális tárcának
velemenyezd, 2017. január 06. péntek, 21:58
Offshore-botrány - A román sajtó szerint a verespataki bányaprojekt kezdeményezője is érintett
volt azoknak a médiaszervezeteknek, amelyek részt vettek a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott, csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatait tartalmazó lista feldolgozásában.

A szervezet honlapján megjelent írás szerint a román ipar stratégiai vállalatait megkaparintó oligarchák is ügyfelei voltak a panamai ügyvédi irodának, amely nemcsak az adótörvények kijátszásában, hanem vagyonaik elrejtésében is segítette őket. Példaként Vasile Frank Timist, a verespataki bányaberuházás kezdeményezőjét említik.

A Rise Project arra is utal, hogy Timis lehet az az ismeretlen milliárdos, aki az egyik legfontosabb - privatizált, majd csődbe vitt - román kőolaj-finomító, a Rafo Onesti főrészvényese volt. Az írás nem említ román politikusokat.

A bukaresti média hétfőn további, Romániával összefüggésbe hozható neveket is megszellőztetett, amelyek állítólag szintén szerepelnek a német Süddeutsche Zeitung birtokába jutott anyagban. A Digi 24 hírtelevízió Benjamin Steinmetzt, a
velemenyezd, 2016. április 04. hétfő, 16:03
Románia javasolta Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára
Az indoklás szerint Verespatak az Erdélyi Érchegység legrégebbi, és legaktívabb bányatelepülése, ahol a bronzkortól kezdődően az ókoron és középkoron át napjainkig folyamatos volt a bányászat, és ennek példátlanul gazdag, mindmáig fennmaradt tárgyi emlékei az előterjesztés szerint méltók a világörökségi védelemre.

Az erdélyi település számára 2010-ben több civil szervezet kért nemzetközi védelmet, azt követelve, hogy a román kulturális tárca terjessze fel az erdélyi települést az építettörökséget védő UNESCO-listára annak reményében, hogy ezzel megakadályozhatják a környező hegyek apróra őrlésével és ciántechnológiás átmosásával járó aranybányaprojektet.

Verespatakon a kanadai többségi tőkével alapított Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányájának megnyitását próbálta több mint 15 éven keresztül sikertelenül engedélyeztetni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni. A környező hegyek ledózerolását és a kőzet
velemenyezd, 2016. február 05. péntek, 14:32
Védett műemlékvédelmi terület lett Verespatak, így nem épülhet meg az aranybánya
Adrian Balteanu, a román kulturális miniszter műemlékvédelmi tanácsadója elmondta, hogy a területen nem lehet bányászati tevékenységet folytatni. A települést 2 kilométeres övezetben nyilvánították védetté úgy, hogy felkerült az A kategóriás műemlékvédelmi listára - írta az AFP hírügynökség.

Romániában az A kategóriás műemlékek nemzeti fontosságúnak számítanak.

Verespatakon a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyesvállalat akart ciántechnológiás aranybányát nyitni. A beruházást számos román civil szervezet, az ortodox egyház, a Román Tudományos Akadémia és Magyarország is ellenezte környezetvédelmi aggályok miatt.

A kanadai Gabriel Resources több mint tizenöt éve próbálja megszerezni a Verespatakon és környékén rejlő mintegy 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelési engedélyét. A román parlament 2014 júniusában utasította el bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet. Verespatak védett műemlékvédelmi területté nyilvánítása újabb akadályt jelent a beruházás útjában.
velemenyezd, 2016. január 14. csütörtök, 19:33
Bukaresti tűzvész - Több mint tízezer ember tüntetett Bukarestben
Andrei Taranu politikai elemző szerint a haragos, a rendszertől megundorodott fellázadt tömegnek egyelőre nincsenek világos céljai, az emberek főleg a pénteki tragikus esemény nyomán kialakult indulatok miatt érezték úgy, hogy tüntetniük kell. Vasile Dancu szociológus úgy vélte: az életmód, a képmutatás, a társadalom minden rétegét átszövő korrupció és a tehetetlenség érzése ellen lázadnak.

Az elemzők szerint a tüntetés sok hasonlóságot mutat a két évvel korábbi, a verespataki ciántechnológiás bányaberuházás elleni demonstrációsorozattal, illetve azokkal a tiltakozásokkal amelyek a külföldön élő román állampolgárok szavazási lehetőségének korlátozását kérték számon tavaly az elnöki tisztségre pályázó Victor Ponta kormányfőn, ellenfelét Klaus Iohannist segítve hatalomra az elnökválasztáson.

Pénteken tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, hatan pedig a kórházba
velemenyezd, 2015. november 03. kedd, 20:33
Újabb kanadai cég kapott aranykitermelési engedélyt az erdélyi Érchegységben
A Mediafax hírügynökség szerint a Samax Románia révén a kanadaiak megkapták a román ásványkincseket felügyelő állami hatóságtól 20 évre a kitermelési engedélyt, amely több román kormányzati igazgatóság végleges jóváhagyása és a román közlönyben való közzététele után lép hatályba.

A két Hunyad megyei település, Rovina és Criscior között elhelyezkedő kitermelés 20 kilométerre fekszik Verespataktól, ahol a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat próbál 15 éve aranyat és ezüstöt kitermelni, de a beruházás során használni tervezett ciántechnológia megosztotta a román társadalmat, így a hatóságok nem engedélyezték a beruházást.

A kanadai vállalat közleménye szerint a kitermelési engedély megszerzése a legfontosabb lépés. Hangsúlyozták, hogy a román állam először adott nemesfém-kitermelési engedélyt úgy, hogy a tervezett beruházásnak nem részese román állami vállalat. Bejelentették, napirendre hozzák a 2010-es előzetes gazdasági becslésüket, és felülvizsgálják a beruházás
velemenyezd, 2015. május 28. csütörtök, 16:43
Verespatak - Újabb kollektív elbocsátás a bányát tervező beruházónál
A Mediafax hírügynökség által idézett közlemény szerint az elbocsátás pontos méretéről annak függvényében döntenek, hogy miben állapodnak meg a szakszervezetekkel. A vállalat azzal magyarázta a döntést, hogy a román hatóságok "indokolatlanul késleltetik" a beruházási terv engedélyeztetési folyamatát.

Az RMGC február közepén jelentette be, hogy 70 dolgozót meghatározott időre kényszerszabadságra küld, és tevékenységét 30 emberrel folytatja. A mostani kollektív elbocsátás a következő lépése ennek a leépítési folyamatnak.

A kanadai beruházó nem először hoz döntést elbocsátásról, hiszen egy évvel ezelőtt elküldte dolgozóinak csaknem 80 százalékát.

Ugyanakkor a vállalat nem mond le a kitermelés jogáról, jelezték, hogy hajlandók továbbra is megvalósítani a beruházást, és reményüket fejezték ki, hogy az engedélyezési folyamat újraindítására irányuló konzultációsorozat a román hatóságokkal mielőbb elkezdődik.

Az RMGC anyavállalata, a kanadai Gabriel Resources január közepén szorgalmazta,
velemenyezd, 2015. április 01. szerda, 22:08
Verespatak - Folytatja a leépítéseket a beruházó
Az intézkedés kedden lép hatályba. Az RMGC-nek jelenleg még száz dolgozója van. A kényszerszabadságot azzal indokolta a cég, hogy bizonytalanná vált a kitermelési engedély megszerzésének ütemterve.

A kényszerszabadság intézményével a nehéz helyzetbe került vállalatok élhetnek, ilyenkor a vállalat a dolgozóknak alapbérük 75 százalékát biztosítja.

A kitermelési engedéllyel kapcsolatos problémákra hivatkozva az RMGC tavaly áprilisban elbocsátotta dolgozóinak csaknem 80 százalékát. Akkor 481 alkalmazott közül 371-et küldtek el.Az RMGC anyavállalata, a kanadai Gabriel Resources január közepén a román hatóságokhoz fordult levélben, amelyben szorgalmazta, hogy folytassák a kitermelési engedély megadásáról elkezdett, majd felfüggesztett tárgyalásokat. A vállalat kilátásba helyezte, hogy kedvezőtlen válasz esetén kártérítést követel a román államtól.

A Gabriel Resources tizenöt éve próbálja megszerezni a Verespatakon és környékén rejlő mintegy 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst
velemenyezd, 2015. február 16. hétfő, 16:13
Képek, videók
Bukarestben , lacrimosa
potiorsolya
2006. szeptember 10. vasárnap, 08:34
az Erdélyi-szigethegységb
csopeszke92
2006. december 11. hétfő, 15:02
Szövetség Istennel
dandej
2018. június 13. szerda, 12:38
Szivárvány - Szövetség
dandej
2017. október 03. kedd, 09:25
Új szövetség 01.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:58
Új szövetség 02.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:57
Új szövetség 03.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:57
Új szövetség 04.jpg
chillik
2017. január 29. vasárnap, 08:56
Szövetség
dandej
2016. július 19. kedd, 14:08
Az új szövetségi kapitány
sanci81
2016. június 03. péntek, 19:07
Új szövetség.jpg
chillik
2016. január 03. vasárnap, 13:15
A gyűrű szövetsége.jpg
pacsakute
2014. július 17. csütörtök, 05:13
Örök szövetség
sacimama
2014. április 02. szerda, 13:19
Úttörők szövetsége 40 éve
lacipecsenye
2013. december 11. szerda, 08:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.