Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 07:25 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brit nagykövet: az EU-t hagyjuk el, nem Európát
A diplomata kiemelte: nem egy már meglévő modellt - például Svájcét vagy Norvégiáét - akarja követni Nagy-Britannia az európai kapcsolatai építésében a Brexit után, hanem saját modellt akar kialakítani.

A nagykövet üdvözölte Magyarország támogatását, mint mondta, az ország valódi barátként viselkedett az elmúlt hónapokban.

Kifejtette: most az a feladat, hogy a brit választópolgárok akaratának megfelelően a lehető legjobb tárgyalási pozíciót alakítsák ki. Mindent megtesznek, hogy sikeres legyen a Brexit, a kormány dolgozik a tárgyalási felkészülésen - közölte. Mint mondta, Theresa May brit miniszterelnök egyértelművé tette, hogy minden kérdést át kell gondolni, hogy a legambiciózusabban folytathassák le a tárgyalásokat. A kormányzat jelentősen átalakult, két új minisztériumot hoztak létre, és a változások zökkenőmentes voltak - tette hozzá.

Iain Lindsay hangsúlyozta: mivel mindig is a kereskedelem volt a britek jólétének alapja, ennek a jövőben is így kell lennie, és Nagy-Britannia kiáll a szabadkereskedelem mellett a világban. Az ország kifelé tekintő, magabiztos és globális partner akar lenni a nemzetközi erőfeszítéseket illetően is a béke és biztonság garantálására - mondta.

A nagykövet arra is kitért, hogy a kilépés mellett döntve nem befelé akarnak fordulni vagy más nemzetközi formációkat elhagyni, mert tudják, hogy sikerük alapja az együttműködés is.

Hörcsik Richárd, a bizottság fideszes elnöke közölte: a Brexittel erős szövetségest veszítünk el az EU-ban, de a kapcsolataink változatlanul szorosak maradnak Nagy-Britanniával az elkövetkező időben. Magyarország sajnálja, de tiszteletben tartja a britek döntését, ahogyan azt a brit kormány is teszi - vélekedett. Kiemelte: úgy tűnik, hogy Brüsszel nem vonta le a következtetéseket, holott a kilépésnek voltak okai ott is.

Bana Tibor, a testület jobbikos alelnöke úgy látja, olyan partnert veszített el Magyarország, amellyel közösen több ügyben is felléphetett volna az unióban. Európa valódi értékközösség, de az EU egyre kevésbé bizonyul annak - fogalmazott.

A képviselő felvetette, hogy mi történik most Skóciában, mire a brit diplomata közölte: ott 2014-ben volt népszavazás a függetlenedésről, a skót nép akkor úgy döntött, hogy Nagy-Britanniában marad, és mivel azt a referendumot generációként egyszeri lehetőségnek nevezték, most egyként lépnek ki az EU-ból, de London mindenben szorosan együttműködik a skót kormánnyal.

Józsa István (MSZP) kifejtette: a kényes világpolitikai helyzet nagyobb felelősséget követel meg az európai politikusoktól annál, mint hogy a brit miniszterelnök népszavazást vessen fel az uniós tagságról. A jó szándékúnak indult brit reformkísérlet tragikus végkifejletet vett, és mára eltűntek a hangadók, akik a leginkább ünnepelték a kiválást, senki nem vállalja a felelősséget - vélte.

A nagykövet válaszában közölte: az, hogy 23 millió ember vett részt ebben a demokratikus gyakorlatban, nem azt mutatja, hogy a referendum hiba lett volna. Arra is emlékeztetett, hogy az "új főnöke" Boris Johnson, vagyis sem ő, sem mások, akik vezető szerepet vállaltak a Brexit- kampányban, nem tűntek el.

A szocialista Legény Zsolt a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok helyzetéről érdeklődött, és azt firtatta, vannak-e no-go zónák az országban. Iain Lindsay elmondta: Theresa Maynek szándékában áll garantálni az uniós polgárok jogainak védelmét Nagy-Britanniában, és ehhez az kell, hogy a britek jogait is óvják az uniós tagállamokban.

A no-go zónákról kijelentette: nincsenek olyan helyek Nagy-Britanniában, ahol a rendőrség, a helyi hatóságok nem tudják betartatni a törvényeket.

Firtl Mátyás (KDNP) arról beszélt, hogy Nagy-Britannia a demokratikus deficit miatt jutott el oda, hogy népszavazást rendezzen az uniós tagságról, és hasonlóképpen most Magyarország is megkérdezi a saját nemzetét, hogyan tovább.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. szeptember 26. hétfő, 12:01
Címkék: Theresa May, Iain Lindsay, Hörcsik Richárd, Bana Tibor, Józsa István, Boris Johnson,
Kommentek
Összefogást sürget a szélsőjobboldali terror ellen Sebastian Kurz
iszlamizmus" ellen is, amely radikalizálódáshoz vezethet. Védekezni kell és fel kell ismerni a fiatalokat fenyegető veszélyeket, függetlenül attól, hogy "jobbról, balról vagy az iszlamizmus felől" érkeznek. "Egyik szemünkre sem vagyunk vakok" - mondta Sebastian Kurz.

Hangsúlyozta: szembe kell nézni azzal, hogy Európa sokhelyütt nem biztonságos a zsidók számára. Közölte: zsidó szervezetek vezetőivel az utóbbi években folytatott megbeszélésein arról számoltak be, hogy egyre több zsidó akarja elhagyni Európát. Ebbe nem szabad beletörődni, ezért a szélsőjobb és "az iszlamisták importált antiszemitizmusa" ellen is harcolni kell - mondta az ÖVP vezetője.

Hallébanegy 27 éves német férfi lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel próbált meg bejutni a helyi zsinagógába szerdán, a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja - jóm-kipúr - alkalmából tartott szertartás alatt. Nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített, biztonsági kapuján, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 17:11
Orbán Párizsban: Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne
Európában különböző országok és régiók vannak, az unió keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre és együttműködésre van szükség- mondta Orbán Viktor a látogatás elején az Élysée-palota kertjében, a francia államfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

Hangsúlyozta, a biztonság, a határvédelem és a közös európai haderőről vallott nézetek kérdésében a közép-európai és a francia álláspont közel van egymáshoz.

Emellett - mondta - megpróbálja megértetni Emmanuel Macronnal, hogy a migráció kérdésében a magyar álláspont miért olyan más, mint a francia.

Magyarországnak mások a civilizációs tradíciói, ezért az európai biztonsághoz másfajta módon tud a szolidaritás eszközével hozzájárulni, mint Franciaország - fejtette ki a kormányfő.

Arról is beszélt - kitérve az unió bővítésének ügyére -, hogy Európa biztonságát akkor lehet növelni, ha az unió kapuját "lejjebb tolják" déli irányba, és megtalálják a bővítésnek azt a formáját, amellyel erősíteni tudják egész Európa
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 17:02
Semjén: Habsburg Ottó valódi európai értékeket képviselt
kereszténydemokráciát, amelyet Adenauer, Schuman és De Gasperi neve fémjelez, ami valóban kereszténydemokrácia, és amit a CSU képviselőjeként megjelenített az Európai Parlamentben is.

Hozzátette: az Európai Unió mára "egy olyan alma lett", amely messze elgurult az alapítóatyák almafájától.

Kitért arra, hogy az Európai Unió vonatkozásában Habsburg Ottó "egy program is", ennek lényege: "vissza az alapítóatyákhoz, vissza a kereszténydemokráciához, vissza azokhoz az értékekhez, amelyek valóban felépítették Európát".

Úgy fogalmazott: "a Habsburg-birodalom és a valódi európai értékek esszenciája" valósul meg a visegrádi négyek (V4) együttműködésével. A Habsburg-birodalom népeinek ugyanis van egy olyan sajátos közép-európai mentalitásbeli, gondolkodásbeli és életérzésbeli közösségük, ami senki másnak nincs - fűzte hozzá.

A magyar kormány mind a V4-ek, mind az Európai Unió igazi értékei tekintetében, mind az uralkodóház történetének értékelésekor vezércsillagként tekint Habsburg Ottó személyére
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 12:21
Orbán Balázs: a lengyel és a magyar kormány teljesítménye legitimálja a nemzetek Európájának gondolatát
meg.

A lengyel és a magyar nemzeti gondolatot képviselők a birodalmi törekvésekkel szembeni egységfrontot alkotnak - tette hozzá.

Utalva Yoram Hazony izraeli-amerikai filozófus megállapítására, miszerint Európa története az imperializmus, vagyis a birodalmiság és a nacionalizmus, vagyis a nemzeti gondolat történelme.

Ezek között feloldhatatlan ellentét van, ugyanakkor egyfajta egyensúlyi állapot is fennáll köztük: ha az egyik megerősödik, a másik gyengül - mondta Orbán Balázs. Hangsúlyozta: Európát időről időre az imperialista törekvések sújtják, aminek történelmi előzményei vannak.

A 21. században ilyen az Európai Egyesült Államok gondolata, amely birodalmi logikával fellépő, az egységesülés intellektuális és politikai, filozófiai hátterét megteremteni kívánó gondolatként jelent meg - mondta.

Hangsúlyozta: a történelmi egyensúly fenntartása érdekében kell lennie olyan erőnek, amely a nemzeti gondolat mentén kívánja Európát a helyes úton tartani.

Ez az erő valójában a nemzeti
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 23:12
Gulyás Gergely: Habsburg Ottó szerette Magyarországot
kettészakított kontinenst, Nyugat-Európa jóléte mellett sem feledkezett meg Európa másik feléről - idézte fel a miniszter.

Habsburg Ottó nem fogadta el a jaltai világrendet, de realista volt, és minden nap ránézett a térképre. Amikor pedig eljött a rendszerváltás, készen állt segíteni - mondta Gulyás Gergely.

Habsburg Ottó magyar volt, tudatosan döntött így, és ezt vállalta is - fűzte hozzá a kormánypárt politikus.

Hozzátette: a két világháború megmutatta, hogy a birodalmak kora lejárt, Európát nem a nemzetek, hanem a birodalmak vitték háborúkba.

Európa értékei és érdekei minden totális igénnyel, birodalmi gondolkodással szemben állnak - közölte.

Olyan Európára van szükség, amelyben egyensúly van Brüsszel és a tagállamok között - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A Habsburg Ottó és a rendszerváltás című konferencia a Habsburg Ottó Alapítvány első nyilvános budapesti rendezvénye, mely a Magyar Tudományos Akadémia épületében kezdődött csütörtök este, és pénteken egész nap előadásokkal
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 20:02
Potápi: a Tenkes kapitánya az igaz ügyért folytatott magyar küzdelmeket idézi fel
"A többi nemzettel együtt építsük tovább azt az Európát, amelyért a kuruc harcosok életüket áldozták" - buzdított az államtitkár előadásában.

Potápi Árpád János, az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a magyarságot láthatatlan kötelék fűzi össze; vannak ugyanis olyan mondatok, versek és dallamok, amelyek "lélekben együtt találnak minket"; ilyen a Rákóczi-nóta vagy a Tenkes kapitányának története. Hozzátette: a történelmi filmneknek, a zenés, táncos daraboknak a legfontosabb célja a hazafias nevelés és a gyermekek nemzeti identitásának megerősítése.

A bécsi bemutatót a Magyarság Háza és az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége - Kaláka Club szervezte. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Kárpát-medence tizenegy helyszínén mutatja be a Tenkes kapitányát, Bécs a hetedik helyszín.

Az előadássorozatot a II. Rákóczi Ferenc-emlékév alkalmából tartják meg. Az Országgyűlés abból az alkalomból nyilvánította emlékévnek az ideit, hogy a főnemest 315 évvel ezelőtt választották erdélyi fejedelemmé
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 09:41
Illegális bevándorlás - Hamácek: Csehország elutasítja a migránskvótákat
Hamácek szerint a közelmúltban az olasz, francia és német kezdeményezésre újra megnyitott kvótaügy, az Európába érkezett migránsok elosztása az Európai Unió tagállamai között, "határozottan nem oldja meg a problémát". Elfogadhatatlan az is, hogy a kezdeményező országok a migránsok újraelosztását kész tényként terjesztették a többi ország elé, holott ez a kérdés "veszélyezteti az egész schengeni rendszert is".

Csehország és a visegrádi csoport további három állama (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) nem csatlakoznak ehhez a rendszerhez - szögezte le a cseh belügyminiszter. "A migrációs probléma egyetlen megoldása, hogy megakadályozzuk az emberek útrakelésért. Segíteni ott kell, ahol a probléma keletkezik, ahonnan az emberek menekülnek" - szögezte le Hamácek.

"A kvóták, mint a menekültprobléma megoldása, nem működnek, csak veszekedést hoztak" - fejti ki a cseh politikus. Szerinte ez a téma nem csak Közép-Európa, hanem Nyugat-Európa társadalmait is megosztja, a populistáknak, az
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 11:31
EU-tisztújítás - Timmermans: fokozni kell a 2030-as kibocsátás-csökkentési célkitűzéseket
ki 2050-re a szén-dioxid-semlegesség elérését, irányt szabva a jövőbeli cselekvésnek, emellett hatásvizsgálatot fog végeztetni az ambiciózusabb 2030-as előirányzatokról, és ezek alapján erre vonatkozóan is benyújtják javaslataikat.

Kiemelte: támogatni kellene az elektromos autók terjedését, a vasútfejlesztést, a vonatjegyek árának csökkentését, valamint a városi tömegközlekedés használatát. Ösztönözni kell egyebek mellett a termékek újrahasznosítását és az újrafelhasználását.

"Nem autómentes Európát akarok, hanem tiszta autókat" - mondta, hozzátéve, hogy a légi és a vízi közlekedés károsanyag-kibocsátását is csökkenteni kell.

Timmermans hangsúlyozta: jelentős újraerdősítést végeznének kontinens szerte, új városi zöld területeket alakítanának ki, stratégiát fogadnának el a biológiai sokféleség megőrzése érdekében, ugyanis szerinte a klímapolitika mellett ezen a téren is élen kell járnia az EU-nak.

Mint mondta, szeretné, hogy az európai zöld megállapodást más országok is lemásolnák - erről
velemenyezd, 2019. október 08. kedd, 23:42
Képek, videók
igylatjuk_europat_mi_m agy
tunkiss
2015. augusztus 01. szombat, 08:43
Az Európát Ázsiától elvál
vargaspace
2012. november 06. kedd, 17:25
20111021europatan2.jpg
agica2004
2012. január 22. vasárnap, 19:28
Ők védték Európát
caris11935
2009. április 16. csütörtök, 15:47
theresa800.jpg
konoksag
2008. október 17. péntek, 06:41
Theresa in Rio
pinky
2008. január 22. kedd, 10:17
Lindsay Rose (bronz).jpg
farkas1945
2013. november 05. kedd, 09:39
lindsay7.jpg
boraborella
2011. június 22. szerda, 14:58
Lindsay Lohan.jpg
farkas1945
2011. április 09. szombat, 15:35
Lindsay Lohan.1.jpg
farkas1945
2011. április 09. szombat, 15:35
Lindsay Lohan 25.jpg
farkas1945
2011. március 09. szerda, 09:35
Lindsay Lohan,szinésznö.j
farkas1945
2010. november 09. kedd, 13:53
Lindsay Lohan,szinésznö.3
farkas1945
2010. november 09. kedd, 13:53
Lindsay Lohan,szinésznö.2
farkas1945
2010. november 09. kedd, 13:52
Lindsay Lohan,szinésznö.1
farkas1945
2010. november 09. kedd, 13:52
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.