Belépés
2019. május 25. szombat | 21. hét | 145. nap | 01:12 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 5. rész (határozathozatalok)
Ismét elfogadta a parlament a jogalkotási törvény módosítását

Az Országgyűlés a köztársasági elnök észrevételeit figyelembe véve ismét elfogadta a jogalkotási törvénynek az alaptörvény hetedik módosításával összefüggő változtatását, miután az államfő a jogszabály novemberi megszavazása után megfontolásra visszaküldte azt az Országgyűlésnek.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által beterjesztett törvény - amelyet 120 igen, 25 nem szavazattal és 29 tartózkodás mellett hagyott jóvá a parlament - célja, hogy a jogszabály-tervezetekhez tartozó indoklások nyilvánossága biztosított legyen.

Törvény segíti a dubaji világkiállítással kapcsolatos közbeszerzések gyors lebonyolítását

A magyar megjelenés sikeres megvalósítását könnyíti a 2020-as dubaji világkiállításon az a törvényjavaslat, amelyet kivételes eljárásban fogadott el a parlament.

A jogszabály - amely 124 igen, 40 nem szavazatot és 13 tartózkodó voksot kapott - emellett két nemzetközi, Magyarországon megrendezendő sportesemény megvalósítását is könnyíti: a városi világjátékokét (World Urban Games), amelyet ősszel Budapesten tartanak első ízben, valamint a 2022. évi magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságét, amelynek magyarországi meccsei Budapesten, Szegeden, Tatabányán és Veszprémben lesznek.

Nemzetközi szerződések kihirdetése

Az Országgyűlés tizenegy nemzetközi szerződés kihirdetéséhez járult hozzá.

A képviselők jóváhagyták, hogy Moszkvából a magyar fővárosba tegye át székhelyét a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB). Az erről szóló szerződést Nyikolaj Koszov, az IIB elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter februárban írta alá Budapesten.

Elfogadták a magyar és a luxemburgi kormány közötti, a titkos adatok cseréjéről és védelméről szóló egyezményt, továbbá a magyar-török védelmi ipari minősített adatok kölcsönös védelmét szabályozó szerződést is.

Ratifikálták azt a magyar-argentin megállapodást, amely az ideiglenesen munkát vállaló turisták programját szabályozza.

Kihirdettek két, a magyar-szlovák határra tervezett híd építéséről szóló megállapodást is. Az egyik szerződés a Dunakiliti és Doborgaz (Dobrohost) közötti gyalogos és kerékpáros híd munkálatait rögzíti, míg a másik az Őrhalomot és Ipolyvarbót (Vrbovka) összekötő Ipoly-hídról szól.

A parlament hozzájárulását adta az Európai Unió és Japán közötti stratégiai partnerségi megállapodáshoz, továbbá Horvátország uniós csatlakozását figyelembe véve módosították a Kirgiz Köztársasággal kötött partnerségi és együttműködési szerződést.

Két közlekedési tárgyú nemzetközi szerződést is elfogadtak. Ezek egyike a magyar-mongol nemzetközi közúti személyszállítást és árufuvarozást érinti, a másik pedig a magyar-szerb közúti, vasúti és vízi határforgalom ellenőrzésére terjed ki.

Elfogadták az ország területén élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolót

A parlament 158 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 16 tartózkodás mellett elfogadta a Magyarország területén élő nemzetiségek 2015-2017. közötti helyzetéről szóló beszámolót.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség nemzetiségi ügyekért is felelős államtitkára a javaslat általános vitájában úgy fogalmazott, Magyarország nemzetiségi politikája európai szinten is példaértékű. Kiemelte, 2010 óta soha nem látott mértékben, több mint négyszeresére nőtt a Magyarországon élő őshonos nemzetiségek támogatása.

"Valljuk, hogy a velünk élő őshonos, keresztény kultúrájú nemzetiségek támogatása nem gyengíti a többségi nemzetet, sőt annak közvetve a határon túli magyarság is haszonélvezője" - jelentette ki az államtitkár.

Vagyonkezelésre is létrehozható alapítvány

A jövőben vagyonkezelésre is létrehozható alapítvány - döntött az Országgyűlés a kormány javaslatára.

A parlament 124 igen, 50 nem szavazattal és 4 tartózkodás mellett fogadta el a Trócsányi László igazságügyi miniszter által beterjesztett, a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot.

A jogszabály szerint vagyonkezelő alapítvány az alapító által rendelt vagyon kezelésére és az ebből származó jövedelemnek az alapító okiratban megjelölt célok és feladatok megvalósítására alapítható.

Az alapítvány a javára rendelt vagyon kezelése mellett bizalmi vagyonkezelést is végezhet.

Nyolc ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentették

Az Országgyűlés különböző fegyelmi ügyekben nyolc ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentette, összesen több mint ötmillió forint értékben.

A döntések indokolása szerint az ellenzéki képviselők tavaly december 10-én, illetve 12-én zavarták, illetve akadályozták a parlament munkáját.

A legkisebb, 445 ezer forintos büntetést a szocialista Kunhalmi Ágnes kapta, amiért tavaly december 10-én a napirend elfogadását füttyszóval, hangos bekiabálásokkal, majd folyamatos sípszóval nehezítette. Ugyanezen indokból a szintén MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás és Szabó Sándor, valamint a DK-s Varju László tiszteletdíját egyenként 505 ezer forinttal csökkentették. A szocialisták elnök-frakcióvezetője, Tóth Bertalan 594 ezer forintos büntetést kapott rendzavarásért.

Az elnöki pulpitus 2018. december 12-i elfoglalásában részt vevő független Székely Sándor tiszteletdíjából 891 ezer forintot vettek el, míg a szintén független Szabó Szabolcs büntetése közel 1 millió 70 ezer forint. A büntetések indoklása szerint a képviselők cselekményüket kifejezetten obstrukciós célzattal, fizikai erő alkalmazásával valósították meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 14:06
Címkék: Trócsányi László, World Urban Games, Nemzetközi Beruházási Bank, Nyikolaj Koszov, Varga Mihály, Európai Unió,
Kommentek
Ellenzék: érvénytelen a szerdai parlamenti szavazás
Az ellenzék közösen tartott rendkívüli sajtótájékoztatót, miután a parlament elfogadta a munka törvénykönyvének a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló módosítását, amit az ellenzéki pártok csak "rabszolgatörvénynek" neveznek.

A szocialista Tóth Bertalan azt mondta, hogy szerdán egy botrányos és törvényellenes ülés zajlott a Parlamentben. A szavazógépek a képviselői kártyák nélkül is működtek, ezért nem lehetett név szerint azonosítani a voksoló képviselőket, ami minden szabályt felülírt - hangsúlyozta.

Az MSZP elnöke kijelentette, nem adják fel, folytatni fogják a küzdelmet, de ehhez szükségük lesz a munkásokra és a szakszervezetekre.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője szerint példa nélküli volt a szerdai szavazás, mert feltehetően még soha nem fordult elő, hogy az elnök ne a pulpitusról, hanem a saját képviselői helyéről vezényeljen le egy szavazást. Ő is kiemelte, hogy a képviselői kártya nélkül is le lehetett adni a szavazatokat.

A Fidesz többek között azt
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 14:51
Krónika 10. rész (határozathozatalok)
Felkészülési időt kapnak az önkormányzatok a bölcsődei ellátás biztosítására

Pontosítja a gyermekek napközbeni ellátását végző intézmények által kezelt adatok körét a gyermekvédelemről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítása, amelyet 132 igen szavazattal fogadtak el a képviselők.

A változtatás növeli az önkormányzatok felkészülési idejét arra, hogy biztosítani tudják a kötelező bölcsődei ellátást. A határidő két évvel, 2020 végéig tolódik ki. Ahogy az Emberi Erőforrási Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára korábban elmondta, addig pályázatokkal kívánják segíteni a fejlesztéseket.

A családtámogatási törvények módosítása szabályozza a tartásra köteles és képes hozzátartozó fogalmát: előbbi esetében a polgári törvénykönyv az irányadó, utóbbinál a bíróság által hozott döntés.

Bővül az árvaellátásra jogosult magántanulók köre, azok a fiatalok is jogosulttá válnak erre, akik várandósság, szülés vagy három évesnél fiatalabb gyermek gondozása miatt nem
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 14:11
Krónika 9. rész (határozathozatalok)
Módosították az államháztartási törvénytA parlament 123 igen, 10 nem szavazattal elfogadta az államháztartásról szóló törvény és egyéb törvények módosítását.

Az elfogadott rendelkezések között szerepel, hogy a költségvetési fejezetek közötti előirányzat-átcsoportosítás végrehajtásához az eddigi előzetes egyetértés kérése helyett immár csak az államháztartásért felelős miniszter tájékoztatása szükséges. A fejezetet irányító szervtől eggyel alacsonyabb szintre kerülnek a különféle költségvetési szervek közötti előirányzat-módosítási jogkörök.

Megteremtették annak lehetőségét is, hogy a helyi önkormányzatok támogatási fejezetéből a helyi önkormányzatoknak nyújtott - főszabályként a folyósítási évet követő év végéig felhasználandó - költségvetési támogatás felhasználási határidejét a támogató egy alkalommal legfeljebb egy évvel meghosszabbítsa.

A jövőben olyan polgárőrszervezet is részesülhet költségvetési támogatásban, amelynek ügyintézője vagy képviseleti szervének tagja
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 13:42
Krónika 7. rész (határozathozatalok)
A közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény hatálybalépése 2020-ra módosul

A parlament 130 igen szavazattal elfogadta a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő jogszabályok módosítását.

Az előterjesztés határidőket igazít egymáshoz, így a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény hatálybalépése 2020. január 1-jére módosul.

Ezzel együtt a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályait rendező jogszabály hatályát 2020. január 1-jéig meghosszabbítják.

Így megfelelő idő biztosítható a szankciórendszerre való felkészülésre - mondta korábbi parlamenti expozéjában Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára.

A törvénymódosításnak az is része, hogy ha a büntetőeljárás során nem születik olyan jogerős döntés, amely a közigazgatási szankció alkalmazását kizárná, akkor a hatóságnak a büntetőeljárás lezárása után egy év áll majd rendelkezésére a hatósági eljárás lefolytatására, valamint a
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 13:31
Krónika 6. rész (határozathozatalok)
A pénzügyi közvetítőrendszert érintő törvényeket módosított a Ház

A pénzügyi közvetítőrendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról döntött az Országgyűlés 131 igen szavazattal.

Az előterjesztés egyrészt a foglalkoztató nyugellátást szolgáló intézmények tevékenységéről és felügyeletéről szóló irányelv, másrészt az értékpapírosítási rendelet jogharmonizációját valósítja meg.

A foglalkoztató nyugellátással kapcsolatos irányelv alapján a foglalkoztatói nyugdíjszabályozás a gazdasági és pénzügyi válságot követően szükségessé vált módosításokat tartalmazza - olvasható az előterjesztésben, amely így magasabb szintű irányítási és tájékoztatási követelményeket ír elő a nyugdíjkonstrukciók tagjai és ellátottai védelmében, valamint szigorúbb szabályozást a határokon átnyúló szolgáltatások ügyében.

Az értékpapírosítási uniós rendelet általános jelleggel meghatározza a főbb kereteket minden típusú értékpapírosítási tranzakcióra vonatkozóan. A rendelet 2019. január 1-jétől
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 13:02
Krónika 5. rész (határozathozatalok)
Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő program résztvevői

Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy kedvezményesen visszavásárolhassák korábbi ingatlanjukat a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő, a bérleti díjakat rendszeresen megfizető bérlők.

A képviselők 133 igen szavazattal fogadták el a kormány erről szóló törvényjavaslatát. A kabinet korábban azt közölte, az intézkedés célja, hogy minden család saját otthonban élhessen.

A Nemzeti Eszközkezelő még 2011-ben, az otthonvédelmi akcióterv alapján jött létre a devizahiteleseket segítésére. A programban az állam megvásárolta a hiteladósok ingatlanát, akik azt visszabérelhették. A programban 36 ezer otthont tudtak megvédeni, és mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozástól, hogy továbbra is az otthonában maradhatott.

A hetedik alkotmánymódosítással összefüggésben módosították a házszabályt

Az alkotmány hetedik módosításával összefüggésben módosította a parlament - 132 igen szavazattal, minősített
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 12:42
Krónika 4. rész (határozathozatalok)
Az agrárkamara foglalhat állást a földadásvételi szerződésekről

Az agrárkamara területi szervei foglalhatnak állást a jövőben a földadásvételi szerződésekről, a kialkudott ár megítélésekor pedig figyelembe kell venni a föld jövedelemtermelő képességét - döntött az Országgyűlés.

A képviselők 132 igen, 1 nem szavazattal fogadták el fideszes képviselők - Győrffy Balázs, Font Sándor és Jakab István - javaslatát az egyes törvényeknek a mező- és erdőgazdasági földek forgalmával összefüggő módosításáról. A jogszabály egyes részeinek elfogadásához kétharmados többség kellett.

Törvényben rögzítették az eddigi gyakorlatot, hogy adásvételkor az agrárgazdasági tevékenységet folytatók kötelező tagságán és a tagok egyenlő szavazati jogán alapuló, köztestületként működő Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarának a föld fekvése szerinti területi szerve foglal állást a szerződésről.

Új jogállási szabályok vonatkoznak a rendvédelmi ágazatban foglalkoztatott civilekre

Az
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 12:21
Képek, videók
SZKV-1982.-Nemes László.j
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:26
lászló_ dobogókő0427_10.j
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:36
lászló_ dobogókő0427_8.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:35
lászló_ dobogókő0427_3.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:33
lászló_ dobogókő0427_2.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:32
SZKT-Péter Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:25
SZKT-Péter-Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:24
lászló atya1102.jpg
maroka
2018. november 02. péntek, 12:15
1965 tele a Szent László
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 21:05
Teraszok a Szent László t
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
Szent László templom 2017
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
szent_laszlo_templom.j pg
menusgabor
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
111521951_World_rose_o f_l
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 10:26
pointer world dog show 20
charlotteani
2018. február 28. szerda, 22:56
2014 world pointer flo ba
charlotteani
2018. február 28. szerda, 22:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.