Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 12:27 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Még ma is időszerű! A történelem néha ismétli önmagát
Még ma is időszerű! A történelem néha ismétli önmagát. Ezt a verset 1869-ben írták, amit a 1919-es világjárvány (spanyolnátha) idején nyomtattak újra.

És az emberek otthon maradtak...
Olvastak és elméláztak rajta,
pihentek és gyakoroltak,
elmélyültek valamely művészetben és játszottak,
tanulták a létezés egy új módját...
Megálltak
és befelé figyeltek...
Egyesek meditáltak,
mások imádkoztak,
megint mások táncoltak,
voltak, akik szembenéztek a félelmeikkel...
És az emberek elkezdtek különféleképpen gondolkodni.
Közben gyógyultak.
És az ostoba, veszélyes, értelmetlen és szívtelen
emberek távollétében
még a Föld is gyógyulni kezdett.
Később, amikor elmúlt a veszély
az emberek újra egymásra találtak,
elsiratták a halottaikat,
új döntéseket hoztak,
új álmokat szőttek,
lerakták egy új élet alapjait.
és teljesen meggyógyították a Földet,
éppen úgy, ahogyan ők gyógyultak meg.

Tóth Juca fordítása
A fotó a spanyolnátha idején készült 1919/20 környékén, s mint látható házilag készült varrt maszkot viselt az átlagember


koszegimarika, 2020. május 06. szerda, 21:44
Címkék: Tóth Juca, történelem néha, verset 1869-ben, 1919-es világjárvány, emberek otthon, emberek elkezdtek,
Kommentek
A lengyel pápa magyarok legjobb barátja
hogy hasztalan siránkozás nélkül a Lélekre hallgassunk, és kitartó következetességgel »nekirugaszkodjunk a jövőnek«.

Személyes élményem 1991 nyaráról
II. János Pál 2014. április 27-i szentté avatása alkalmával világszerte felidézték a lengyel pápa életét, péteri szolgálatának főbb mozzanatait. Mi, magyarok több alkalommal megtapasztaltuk irántunk érzett rokonszenvét: megnyilatkozásaiban kifejezetten is hivatkozott a hagyományos lengyel-magyar barátságra, jól ismerte a történelemből a közös uralkodókat, szenteket. Mindezt személyesen is megtapasztalhattam, amikor 1991-es magyarországi látogatása előtt sokszor találkoztam vele a Vatikánban a szerdai kihallgatások előtt, hogy a magyar zarándokoknak anyanyelvükön felolvasandó szöveg kiejtését gyakoroljuk. Minden alkalommal emlékeztetett a lengyel-magyar közös történelem valamelyik mozzanatára. A magyarországi látogatás előtt dokumentációt is adtam a Szentatyának, hogy tájékozódjék a magyar múltról és jelenről, az
maroka, 2020. május 26. kedd, 20:27
Trianon 100
Épp egy évszázaddal ezelőtt a Párizsban tárgyaló magyar delegáció vezetője, Apponyi Albert úgy fogalmazott: a trianoni békediktátum aláírása az öngyilkosságot, elutasítása a halált jelentené hazánk számára. A szomszédok Magyarország területének kétharmadát oszthatták fel egymás között, mert ezt kívánta a győztes nagyhatalmak érdeke. De miért voltak ilyen szigorúak a feltételek? Mit és miért vesztettünk el 1920-ban? A Trianon100 elnevezésű cikksorozatunk első epizódja.

A győztesek írta történelem egyik következménye, hogy száz év elteltével is lehet agresszorról beszélni, a vesztesre bűnbakként mutogatni, az pedig idővel tényleg magára is veszi. Csakhogy az első világháború kirobbanásáért, elhúzódásáért, minden szenvedéséért és tragikus következményeiért nem egyik vagy másik állam, hanem az önző, kegyetlen és elvakult európai nagyhatalmi politika volt a felelős.

Mindkét oldalon.

Alig várták, hogy egymás torkának essenek

A napóleoni háborúk után beállt hatalmi
klarika47, 2020. május 24. vasárnap, 11:11
A természetnek pár évtizedre
A természetnek pár évtizedre volt szüksége ahhoz, hogy visszaszerezze az ember által valaha kisajátított területeket. Az embernek néhány óra kellett, hogy lerombolja, elpusztítsa évezredek minden vívmányát, eredményét. Egy röpke pillanat alatt eltörölt mindent, mert az emberi lélek legveszedelmesebb hibájának, a kapzsiságnak a hatalma alá került. A több évszázados történelem során a kapzsiság miatt városok égtek el, civilizációk semmisültek meg. De az embert ez soha nem tartotta vissza. Módszeresen táplálta, növelte, dédelgette legfőbb bűnét, nem akarta beismerni a vétkét... nem tudott osztozni... de megtanult irigykedni...

Andrej Gyjakov
foldinefehereva, 2020. május 19. kedd, 22:58
„Végemben a kezdet…” – II. János Pál
kezdet..." A szent pápa utolsó enciklikájában még összesűrűsödik mindaz, ami kezdettől fogva feledhetetlenné tette két és fél évtized írásait és cselekedeteit.
Megjelenik a költő, aki azon tűnődik, lehetnek-e még Jeruzsálemben olyan olajfák, melyek tanúi voltak Jézus gyötrelmének a kertben.
Megjelenik a szemlélődés mestere, aki arról beszél, hogy Jézus Krisztus legbiztosabb földi jelenlétét, az Eucharisztiát szemlélve érzékennyé válunk jelenlétének sokféle egyéb világbeli formájára. Megjelenik a történelem embere, akinek nagyon fontos, hogy az Eucharisztiában az egész történelem összesűrűsödik és megkapja az értelmét. Találkozunk a szláv emberrel, aki először egy bizánci szerzőtől, a 14. századi Nikolaosz Kabaszilasztól idéz, és szeretettel megemlékezik az ikonfestő Andrej Rubljovról.
És hogy is ne találkoznánk a filozófiai és művészi érzékenységű Karol Wojtyłával, akinek oly sok mondanivalója van a szépségről!
De nemcsak a lengyel pápa arca vehető ki a Krisztus arcának
maroka, 2020. május 18. hétfő, 23:15
Antifasiszták tüntettek Szarajevóban
A második világháború végén a jugoszláv partizánhadsereg elől menekülő horvát katonák és civilek többsége 1945 májusában elérte a mai osztrák-szlovén határ vonalát, ahol azonban a szövetséges erők feltartóztatták és visszafordították őket. A partizánok az ausztriai Bleiburg közelében, a szlovéniai Kocevski Rog mellett és a maribori úton néhány nap alatt tízezreket végeztek ki, a világháború befejezése utáni legnagyobb tömegmészárlást hajtva végre ezzel Európában.

1945 tavaszán-nyarán mintegy 50-55 ezer horvát, 20 ezer szlovén, bosnyák és szerb esett áldozatul a partizánok kegyetlenkedésének. Rajtuk kívül mintegy 60-70 ezer németet öltek meg, illetve ennyi halt meg jugoszláv táborokban. Miután a britek tudomására jutott, hogy a partizánok rövid úton végeznek az átadott hadifoglyokkal, köztük fegyvertelen civilekkel, június 1-jén hatezer horvát hadifoglyot visszatartottak és olaszországi brit táborokba szállítottak, így ők életben maradtak.

A szombati misét a szarajevói katedrálisban a boszniai
velemenyezd, 2020. május 16. szombat, 19:41
Megtámadjuk-e Istent?
interjút adott George Weigelnek, a lengyel pápa legrészletesebb és legnépszerűbb életrajza szerzőjének, és egyértelművé tette, hogy II. János Pál ugyan valóban nagyon határozott megfogalmazást akart a körlevélben, de először megtudakolta a kongregációtól, mi lenne ennek a legalkalmasabb formája, s közösen jutottak arra, hogy a zsinati szövegre való hivatkozás felel meg leginkább az Egyház hagyományának.

Az Evangelium vitae március 25-én jelent meg,
azon a napon tehát, amikor az egész történelem menetét és belső lényegét megszabó eseményről, Jézus Krisztus foganásáról, egy gyermek, egy védtelen élet kezdetéről emlékezünk meg.
Az egész körlevél a védtelen és kiszolgáltatott életnek kel védelmére, a védtelen és kiszolgáltatott életet kívánja megóvni azoktól, akiknek több erejük és nagyobb hatalmuk van. Meggyőződése, hogy
az emberi élet kezdettől mindvégig szent, mert a szent Isten képmására van alkotva, s ezért aki a szent emberi életre támad, magát Istent támadja meg (9).
Saját
maroka, 2020. május 14. csütörtök, 08:09
Koronavírus/Érettségi - Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat
Kásler Miklós a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumban tett látogatása után újságírók előtt úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány miatt az érettségi vizsgák lebonyolítása különleges előkészületeket igényelt, és "a magyar pedagógus kar jelesre vizsgázott szervezettségből, lelkesedésből és elkötelezettségből".

Kiemelte: a járvány miatt új oktatási rendszert próbálhatott ki az ország, néhány héten keresztül a távoktatást. Mindnyájunk meglepetésére, a kezdet nehézségei mellett, számos pozitív tapasztalatra tettünk szert, amelyeket lehet hasznosítani a későbbiekben is - mondta a miniszter.

Kásler Miklós közölte, a kormányzat annyit tett, hogy a vizsgák lebonyolításához biztosította a feltételeket: kidolgozták a járványügyi szabályokat, az érettségiző diákoknak 442 ezer maszkot, a tanároknak 147 ezer maszkot és gumikesztyűt bocsátottak rendelkezésre, továbbá mintegy 20 ezer flakon fertőtlenítő szert juttattak el az iskolákba.

A járvánnyal
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 11:01
Képek, videók
SZKT- Tóthné Magdi, Konko
agica2004
2020. május 30. szombat, 13:27
Tóth Juli Reményből építs
menusgabor
2020. március 19. csütörtök, 21:51
Tóth Juli reményből építs
menusgabor
2020. március 19. csütörtök, 21:49
Tóth Á ifjuságom immár.jp
liliana01
2020. március 10. kedd, 12:17
Tóth Á elkoptam.jpg
liliana01
2020. március 10. kedd, 12:16
tóth á tavaszi elégia.jpg
liliana01
2020. március 02. hétfő, 16:27
tóth ivett0126_4.jpg
maroka
2020. január 26. vasárnap, 11:26
tóth ivett0126_3.jpg
maroka
2020. január 26. vasárnap, 10:59
tóth ivett0126_2_2.jpg
maroka
2020. január 26. vasárnap, 10:59
tóth ivett0126_2.jpg
maroka
2020. január 26. vasárnap, 10:58
tóth ivett0126.jpg
maroka
2020. január 26. vasárnap, 10:57
toth_arpad__harangvira g_2
menusgabor
2019. június 16. vasárnap, 22:41
Történelem viharai
irmus
2018. január 18. csütörtök, 07:49
történelem.jpg
agica2004
2017. március 11. szombat, 19:56
Történelem-Horthy.jpg
agica2004
2017. március 11. szombat, 19:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.