Belépés
2019. október 15. kedd | 42. hét | 288. nap | 08:28 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Átadták az ICOMOS műemlékvédelmi díjait
Az UNESCO műemlékvédelmi szervezetének magyar bizottsága hat elismerést ítélt oda: ICOMOS-díjat kapott a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza, a budajenői magtár, a budapesti I. kerületi, egykori budai városháza és a gacsályi református templom felújítása. Példaadó műemlékgondozásért díjat vehetett át Rédai Zsolt, a füzérradványi kastély gondnoka, valamint Hajtó Géza és a nagylózsi egyházközösség a nagylózsi templom tíz éven át tartó helyreállításáért.

Az ozorai várban rendezett eseményen Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hangsúlyozta: "a műemlékek hidat jelentenek a múlt és a jövő magyarsága között", valamint hozzátette, hogy ezeket az épületeket "ezzel a felelősséggel kell felújítani".

Beszélt az idén másfél milliárd forintos kerettel meghirdetett Népi Építészeti Program fontosságáról is, mint mondta, a népi épületeket úgy kell megmenteni, hogy azok "a jövőbe mutassanak", és ösztönözni kell a tulajdonosokat arra, hogy modern épületeket építsenek, de emeljék át a múlt építészeti örökségét is

Töklincz Piroska, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy39 kastélyban, várban kezdődtek jelentős rekonstrukciók és állagvédelmi beruházások.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta: Magyarországon egykor 7000 kastély és kúria állt, ma mintegy 4500, ezeknek 15-20 százaléka alkalmas idegenforgalmi célokra. A program keretében a 39 műemlék közül tíz helyszínen már az építkezések is folyamatban vannak - tette hozzá.

Nagy Gergely, az ICOMOS bizottság elnöke egyebek közt megjegyezte: az idei műemléki világnap időszakában átalakul a hazai műemlékvédelem, ami reményt jelent, azt, hogy "értékeinket értékén tudjuk kezelni és megőrizni".

Arnóth Ádám, a díjak odaítéléséről döntő bizottság elnöke többek között kiemelte, hogy a balatonfüredi egykori zsinagógát kortárs építészeti eszközökkel kulturális funkcióra tették alkalmassá. A budajenői magtár épületét természetes anyagokkal újították fel, az épületben jól megfér egymás mellett a kiállítótér, a közöségi terem és a zarándokszállás. A volt budai városháza az átfogó műemléki helyreállítás során vendéglátó és üzleti terekkel született újjá, a 14. századi alapokon álló gacsályi református templom felújításakor pedig tiszteletben tartották a múlt örökségét, bemutathatóvá tettek több részletet, mások mellett a mennyezetkazettákat - emelte ki Arnóth Ádám.

Az ICOMOS magyar bizottsága 2006 óta ismeri el díjakkal a műemlékek felújítását és gondozását. A szervezet ezúttal nem adott át a műemlékvédelmi szempontokat mellőző rekonstrukcióknak járó "citromdíjakat". Nagy Gergely ezt az átalakuló műemlékvédelmi rendszerrel indokolta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 14:39
Címkék: Zsidó Kiválóságok Háza, Rédai Zsolt, Hajtó Géza, Tuzson Bence, Népi Építészeti Program, Töklincz Piroska,
Kommentek
Sikerrel zárult a FUGA első jótékonysági árverése
Mint a FUGA MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében kiemelik, meglepetést okozott az építészeti szekció, Magyarország első építészetirajz- és makettárverésének sikere a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ vásárlásának köszönhetően. A licitre bocsátott építészeti rajzok és makettek 71 százaléka talált gazdára.

A képzőművészeti árverés legmagasabb leütési árat elérő tétele Keserü Ilona 1967-es Szimmetria című monotípiája lett, amely 46 ezer forintos kikiáltási árról indulva 500 ezer forintért kelt el. A fotóaukción a legnagyobb érdeklődés Seidner Zoltán 1930-40-es években készült vintage enteriőr- és épületfotóit kísérte, a 13 tétel mind gazdára talált.

A designszekció legmagasabb áron elkelt tétele Gyárfás Gábor moziplakátjainak gyűjteménye lett, 140 ezer forintért. A kézirat- és kottaszekció különleges darabja volt egy könyv (Kisfaludy Sándor A boldog szerelem) Radnóti Miklós saját kezű ajánlásával Diósszilágyi Évának, amely 20 ezer forintos kikiáltási árról
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 13:51
Önkormányzat 2019 - Az I. kerület polgármestere az elmúlt 21 év közösség- és városépítő tevékenységének folytat
Nagy Gábor Tamás hétfőn az elmúlt 21 év eredményeiről számot adó kiadványt bemutató, a budai váralagút felett lévő teraszon tartott sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy messze nem értek a munkájuk végére, nagyon sok tervük van a jövőre nézve, s erről szól a választási programjuk.

Sorra véve az eredményeket elmondta: a kerületben megújultak a városközpontok, elsőként a Corvin tér, ahol felújították a Hagyományok Házának helyet adó hajdani Budai Vigadó épületét is. A budai Vár műemlék házainak felújítására a 21 év alatt közel 12 milliárd forintot költött az önkormányzat.

Az eredmények közül számára a "legfontosabb érzelmi kérdés" a Várkert Bazár rendbehozatala volt - jelentette ki a polgármester, majd elmondta, nagyon büszke arra, hogy meg tudták győzni a kormányt arról, hogy ne privatizálja, ne hagyja sorsára az épületet, hanem kormányzati és európai uniós források bevonásával hozzák rendbe. Ezzel párhuzamosan elkészült a Mátyás-templom, a Szentháromság tér, valamint a vári kövezetek
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 15:21
Lemondott a luxuskiadásokkal vádolt francia környezetvédelmi miniszter
szempontból ez nagyon súlyos" - idézte a Le Monde című napilap Emmanuel Macron pártjának egyik meg nem nevezett vezetőjét, aki nem tagadta felháborodását Rugy "hatalmas ostobasága" miatt.

Az ügy még nagyobb vihart kavart másnap, amikor a Mediapart azt írta, hogy Francois de Rugy 63 ezer eurós felújítást rendelt meg közpénzből a miniszteri szolgálati lakásában. A tárcavezető ekkor a Facebookon azzal érvelt, hogy a minisztérium, amelyben a szolgálati lakása is található, egy XVIII. században épült műemlékvédelmi épület, a felújítás magas költségei ezért "a hely nagyon különleges jellegének" tudhatók be.

A lap következő leleplezése az volt, hogy Francois de Rugy és kabinetfőnöke is szociális lakásokat bérel. Az internetes portál közzétette a szerződést, amely szerint 2016 július óta a nyugat-franciaországi Nantes közelében található Orvault településen a miniszter 531 euróért bérel egy kétszobás szociális lakást, miközben a jövedelme alapján nem jogosult ilyen bérleményre.

Francois de Rugy
velemenyezd, 2019. július 16. kedd, 17:42
Költségvetés - Elfogadta a parlament az összegző módosító javaslatot
belüli működtetésére.

A Károli Gáspár Református Egyetem Ráday Felsőoktatási Diákotthona újjáépítésére, valamint a tűzkárt szenvedett diákotthonnal egy épületegyüttest képező Dunamelléki Református Egyházkerület székházának felújítására együttesen 3261,4 millió forint plusz jut.

A Révfülöpi Általános Iskola szigetelésének megvalósítására 32 millió forint, a Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola általános felújítására 100 millió forint, a Magyar Művészeti Akadémia műemlékvédelmi beruházásaira 800 millió forint többletpénzről döntött a törvényhozás.

Több vidéki város és község (például Dabas, Kőszeg, Tata, Jászapáti, Tiszajenő, Ispánk, Magyarszombatfa, Szalafő, Nagybarca, Tápiószentmárton és Tápiószele), valamint a főváros egyes közösségépítő beruházásaira mintegy 3 milliárd forinttal több jut a jövő évi költségvetésből.

A fogyatékossággal élő személyek országos érdekvédelmi szervezeteire 94,4 millió forinttal, a 2020. évi paralimpiai felkészülésre, a Paralimpián
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 15:01
Notre-Dame - A leomlott huszártorony eredeti formában történő helyreállítását javasolja a főépítész
Miután Emmanuel Macron államfő a katasztrófa másnapján azt mondta, hogy nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a leomlott huszártorony újjáépítésére, s pályázat segítségével döntik el, hogy "az eredeti másolatát építik meg, vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség", belpolitikai vita alakult ki arról, hogy mi lenne a jó megoldás.

"Szerintem nem egyszerűen helyre kell állítani a huszártornyot, hanem az eredetei formájában kell azt megtenni" - mondta a műemlékvédelmi épületek főépítésze, aki 2013 óta vezeti a katedrális felújítási munkálatait. Emlékezetett arra, hogy az 1964-ben aláírt Műemlékek és Helyszínek Védelméről szóló Nemzetközi Charta előírja, hogy a történelmi műemlékeket eredeti formájukban kell felújítani.

A köztársasági elnök a tűzvészt követően úgy fogalmazott, hogy olyan "invenciózus helyreállítást" képzel el, amelyet a huszártornyot a XIX. században megalkotó Viollet-le-Duc építész munkássága inspirálna, aki saját korában"tiszteletteljes
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 13:11
Krónika 3. rész (Corvinus)
miniszter elmondta, a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványként jön létre, az államnak lehetősége lesz arra, hogy az alapítói jogokat átadja a kuratóriumnak. Ezzel a lehetőséggel az állam élni is fog, hogy biztosítsa, teljes legyen az alapítvány és ezen keresztül az egyetem működési szabadsága - jegyezte meg.

Közölte, az egyetem által jelenleg kezelt ingó- és ingatlanvagyont ingyenesen ruházzák át az intézményre július 1-jével. A Fővám téri főépület, amely kiemelt nemzeti műemlékvédelmi épület, teljes és örökös elidegenítési tilalommal kerül az egyetem birtokába - mondta.

Palkovics László hozzátette: a további ingatlanokkal kapcsolatban az egyetem vagyongazdálkodást folytathat azzal a feltétellel, hogy az értékesítésük esetén a bevételt az alaptevékenységet támogató infrastrukturális tevékenységre lehet fordítani, a működési költségekre nem lehet költeni.

Kitért arra, hogy a ppp-konstrukcióban épült Czuczor utcai ingatlant az egyetem a magyar állam támogatásával
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 12:02
Miniszterelnöki rezidencia a Várban
MINISZTERELNÖKI REZIDENCIA A VÁRBAN

A miniszterelnöki iroda a karmelita kolostorba költözik a Várba. Januárban már hivatalosan is ott lesz Orbán Viktor munkahelye. Az egykori rendházból kellett korszerű irodaházat kialakítania Zoboki Gábor építésznek, amelyik nemcsak a műemlékvédelmi előírásoknak és a kormányfő elvárásainak felel meg, de hű marad a kolostor szellemiségéhez is.

Az építkezés és a költözés összköltsége 21 milliárdba forint, amin belül csak a miniszterelnöki dolgozószoba belsőépítészeti kialakítása 3,925 milliárdba kerül. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből mintegy 40 festményt adtak letétbe az épület dekorálásához

MINISZTERELNÖKÜNK FELÚJÍTOTT IRODÁJA - Puritán körülmények

Puritán, szó szerint
menusgabor, 2019. január 03. csütörtök, 14:00
Képek, videók
müemlékvédelem
lacipecsenye
2013. május 05. vasárnap, 10:15
kiválóság.jpg
menusgabor
2018. január 29. hétfő, 21:06
Szüle Zsolt halála
furaila
2019. június 27. csütörtök, 12:35
zsoltár---.jpg
katolikusokoldala
2018. augusztus 31. péntek, 13:03
dr Harmat Zsolt
simocsi
2018. augusztus 23. csütörtök, 11:11
zsoltár-shkép.jpg
katolikusokoldala
2018. augusztus 14. kedd, 05:53
ZSOLTÁR-kép.jpg
katolikusokoldala
2018. július 29. vasárnap, 10:56
zsoltár--.jpg
katolikusokoldala
2018. július 08. vasárnap, 12:58
aranyk-zsoltár.jpg
katolikusokoldala
2018. július 08. vasárnap, 12:42
SZKT-Papp Zsolt.jpg
agica2004
2018. június 30. szombat, 19:44
kuli zsoltném.jpg
zsokica45
2018. június 05. kedd, 12:38
kuli zsoltné.jpg
zsokica45
2018. június 05. kedd, 12:38
Zsoltár
sanci81
2018. június 01. péntek, 17:51
Barátság - Palánkai Zsolt
dandej
2018. május 30. szerda, 13:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.