Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 16:23 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A legfinomabb töpörtyűs, hájas pogácsa
A legfinomabb töpörtyűs, hájas pogácsa és 1 hajtogatás nélküli leveles tészta recept!

Omlós töpörtyűs pogácsa

Hatvan deka lisztből, húsz deka őrölt töpörtyűből, húsz deka zsírból, négy tojássárgájából, négy deka kissé cukrozott tejben feloldott élesztőből, sóval, kevés törött borssal tésztát gyúrunk. Annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy rétestészta keménységű legyen. Jól kidolgozzuk, majd félórás időközökben háromszor egymás után kinyújtjuk és összehajtogatjuk. Vigyázzunk arra, hogy ne változtassunk a hajtogatás irányán. Végül két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és boros pohárral kivágjuk. Tepsibe rakjuk s egy órán át keleszijük, tetejét tojással megkenjük és megsütjük.

Leveles töpörtyűs pogácsa

Tizenkét deka lisztet összekeverünk harminc deka őrölt töpörtyűvel. Húsz deka lisztből, egy tojássárgájából, sóból és tejfölből rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk és a lisztes töpörtyűt rákenjük, majd összehajtogatjuk. Negyed órás pihenőt tartunk, s újra kinyújtjuk és hajtogatjuk. A harmadik hajtogatás után pohárral kivágjuk, a tetejét bekenjük tojássárgájával és forró sütőben megsütjük.

Hájas tészta

Huszonöt deka hájat kevés vízbe este beáztatunk, majd reggel éles késsel jól szétkaparjuk, összedolgozzuk - kés segítségével - tizenkét és fél deka liszttel, csipet sóval. Tizenkét és fél deka lisztből fél deka élesztővel, egy tojássárgájával, citromos vízzel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Ha édesen akarjuk készíteni, akkor tegyünk bele egy kanál porcukrot is. A tésztát jól kinyújtjuk, a lisztes hájat rákenjük, négyfelől összehajtogatjuk, s a nyújtófával jól megveregetjük. Negyedórás időközökben háromszor egymás után kinyújtjuk és összehajtogatjuk, közben hűvös helyen pihentetjük. Végül kellő vastagságúra nyújtjuk, és kivágjuk, megtöltjük tetszés szerinti töltelékkel, és megsütjük.

Hájas pogácsa

Huszonöt deka megtisztított disznóhájat kiáztatunk és késsel szétkaparjuk. Elveszünk belőle négy-öt deka hájat és huszonöt deka liszttel, két tojással, pici sóval és néhány kanál fehérborral tésztát gyúlunk belőle, s erősen kidolgozzuk, amíg hólyagos lesz. Utána fél órán át hideg helyen tartjuk, majd kinyújtjuk, és rákenjük a hájat, összehajtogatjuk, és negyed óráig pihentetjük. Összesen háromszor hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük, és erős tűznél megsütjük.

Hajtogatás nélküli leveles tészta

Tizenöt deka lisztet, egy tojással, pici sóval, és kevés tejjel jól összegyúrunk. Tíz deka zsírt (csak fagyos disznózsír a megfelelő ehhez a tésztához) késsel összedolgozunk tizenöt deka liszttel. A tésztát kinyújtjuk hatvan centi hosszúra, harmincöt-negyven centi szélesre, és késsel rákenjük a zsíros lisztet. A tésztát szorosan felgöngyöljük. A rudat hat egyenlő részre vágjuk. A darabokat nagyobb füzetnagyságúra nyújtjuk, és hármat-hármat egymásra teszünk, majd így, egymáson nagyobb tepsinagyságúra nyújtjuk. A két lapot különféleképpen használhatjuk fel. Tölthetjük almával vagy túróval. Bekenhetjük tojássárgájával, meghinthetjük sóval és köménymaggal, s rudakat vághatunk belőle, utóbbi ital mellé kiváló.

Link
bkisseva, 2016. január 21. csütörtök, 19:10
Címkék: legfinomabb töpörtyűs, hajtogatás irányán, lisztes töpörtyűt, harmadik hajtogatás, tetejét bekenjük, kanál porcukrot,
Kommentek
Karácsony - Mintegy 3500 tonna szaloncukor fogyhat az idén
hogy a háztartások általában egy kilogramm szaloncukrot vesznek. A vásárlók közel kétharmada a zselést választja. Egy kilogramm szaloncukor már 799 forinttól kapható, a prémium kategóriájúak ára dobozonként elérheti a 3000 forintot, de kilogrammonként akár a 10 ezer forintot is.

Sánta Sándor - aki egyben a Chocco Garden Kft. ügyvezető igazgatója - közölte, hogy a cég alig három éve értékesít szaloncukrot a magyar piacon, de eddig minden évben valamilyen közönség díjat elnyert, idén például a legfinomabb zselés szaloncukornak járó elismerést.

Kiemelte, hogy egyre több pozitív visszajelzést kapnak a fogyasztóktól, 50 millió forint feletti az értékesítésből származó bevételük ezen édességből. Kisvállalat lévén a termékeik egyelőre kevés üzletben érhetők el, de törekszenek a bővítésre.

Szécsényi Judit, az egyebek mellett Milka szaloncukrot gyártó és forgalmazó Mondelez Hungária Kft. márkamenedzsere az MTI-nek elmondta, hogy évről évre nő ezen édesség eladása, amellyel a márkás szaloncukrok
velemenyezd, 2019. december 20. péntek, 07:05
Karácsonyi énekek 80 éves gramofonlemezen hallhatók az Országos Széchényi Könyvtárban
hónapban egy-egy olyan műtárgyat mutat be, amelyeket ritkán vagy egyáltalán nem láthatott korábban a közönség.

Az ünnepi időszakra készülve lehet meghallgatni a könyvtár gramofonlemez-gyűjteményének különleges darabját, amely 1940 körül Kelen Péter Pál kiadásában jelent meg, aki az államosítás előtti magyar hanglemezipar meghatározó személyisége volt.

A lemezt újszerű, a korszakban nem jellemző lemezcímkével látták el. Hangminősége kiváló, köszönhetően annak, hogy a gramofonlemez előállítása a legfinomabb tengerentúli sellak, valamint hazai adalékanyagok felhasználásával történt.

Mint írják, a felvételen gyermekkar előadásában, zenekari kísérettel, Várhelyi Antal orgonaművész, karnagy összeállításában hallhatók ismert karácsonyi énekek, többek között az Ó, gyönyörű szép titokzatos éj vagy a Mennyből az angyal.

A közlemény felidézi, hogy az ezredfordulón még alig voltak lemezek az Országos Széchényi Könyvtárban, két évtizedes gyűjtőmunka eredményeként jött létre az ország legnagyobb
velemenyezd, 2019. december 16. hétfő, 14:30
Együtt Emberek az utcán egymásnak Boldog Karácsonyt!
mi mindent eszembe juttatnak
Volt mikor e szavak valóban arról szóltak,
De most, csak mondják, mert ezt hallják
Ma, e két szónak jelentőségét már nem is tudják
Emlékszem, mikor Karácsony ünnepén összejött a család
Nem fért oda rossz, csak csupa jóság
Apró ajándékokban őszintén, a szívünket adtuk
És aminek a legjobban örültünk, hogy mind ott voltunk
Csillagszóró gyúlt, gyertyának lángja mosolyogva táncolt
Az ajándék ott volt, valamennyink szívében
A legfinomabb a gőzölgő húsleves, párja nem volt azon a napon
Vacsoránál mindenki beszélt, mesélt, mosoly volt az arcokon
Boldogan tártuk fel egymásnak, ajándékként szívünket
Az apró - cseprő csomagocskák, tetézték szeretetünket
Igen, az ünnepek előtt ez hiányzik, nem csak nekem
Az este, ha eljön, imát mondunk, keresztet vetünk
Ha sokan titokban is teszik, hisznek benned Istenünk!
Vers: Dér István
koszegimarika, 2019. december 15. vasárnap, 18:16
Vanília krém
Hozzávalók:

350 g vaj
2 tojássárgája
300 g cukor
200 ml tej
2 tasak vaníliás cukor
1 teáskanál rumaroma

Elkészítés:

A tejet öntsük egy edénybe és adjuk hozzá a felvert tojássárgáját,
tegyük bele a cukrot és a vaníliás cukrot, lassú tűzön kezdjük el főzni.
Folyamatosan kavargassuk, nagyjából 3 percig főzzük. Folyékony lesz,
de mikor összekeverjük a vajjal, megdermed. Fontos, hogy ne főzzük
tovább, mint 3 perc, különben a cukor miatt darabos lehet. Vegyük le a
tűzhelyről, takarjuk le alufóliával és hagyjuk hűlni, amíg szoba hőmérsékletű
lesz. A vajat kavarjuk habosra és öntsük hozzá a krémet, adjunk hozzá
1 teáskanál rumaromát és keverjük össze. Már kész is a krém.
klarika47, 2019. december 14. szombat, 08:00
Agrármarketing Centrum: egyre több halat esznek a magyarok
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője (AMC) pénteken értékelte a "Kapj rá!" elnevezésű, a halfogyasztást népszerűsítő kampány eddigi tapasztalatait. A kampány keretében az elmúlt két évben 70 ezer emberrel kóstoltatták meg a legfinomabb halételeket és mutatták meg milyen fejlődésen ment keresztül a halgasztronómia.

A szakember fontos eredménynek nevezte a hal áfájának 5 százalékra mérséklését, ami a piaci pozíciókat javítani tudta. Ezzel együtt fontos célkitűzésnek nevezte az egészséges társadalomra való törekvést. Ehhez - mint vélekedett - hozzájárulhat az a törekvés, hogy a teljes húsfogyasztáson belül emelkedjen a halfogyasztás mértéke.
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:13
Nick Cave és a Bad Seeds jövő júniusban a Budapest Sportarénában
Nick Cave jövő évi turnéja az Egyesült Királyságot és Európát is lefedi, az ausztrál csapat produkciója tizenkilenc országban lesz látható és hallható, több mint harminc koncerten - közölte a szervező Concerto Music pénteken az MTI-vel.

A zenekar tizenhetedik stúdiólemeze, a Ghosteen október 4-én jelent meg digitális formában, és a kritikák egybehangzó véleménye szerint a Bad Seeds legjobb munkái közé tartozik. Az anyag november 8-án jelenik meg fizikai formátumban, CD-n és vinylen.

A Nick Cave and the Bad Seeds legutóbb tavaly júniusban járt Magyarországon, akkor is a Sportarénában.

A 62 éves énekes-dalszerző pályafutása a Boys Next Door nevű gimnáziumi punkzenekarban indult Ausztráliában, aztán a Birthday Partyban folytatódott a nyolcvanas évek elején. A székhelyét Londonba áthelyező együttes felbomlása után Nick Cave 1983-1984 fordulóján alakította meg a Bad Seedset, amely 1984-ben jelentette meg From Her to Eternity című bemutatkozó nagylemezét.

A zenekar a blues, a gospel és a
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 11:41
Itt van a sütőtök szezonja
küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

Aki még soha nem kóstolt igazi sütőtököt, azt gondolhatja, az aminek ennyi jótékony hatása van, csak rossz ízű lehet. Az így vélekedőket és a szkeptikusokat biztosíthatjuk, tévednek! Egy olyan zöldség, ami talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé érdemes a kipróbálásra és a család étrendjébe történő beillesztésre.

Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészségesség, finom íz és elérhető ár. Aki a sütőtök kiemelkedő élettani hatásai, sokoldalú felhasználási módjai ellenére is kétkedő marad, gondolkodjon el azon, talán nem véletlen, hogy, hogy sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelnek és
lovaszmarika, 2019. október 13. vasárnap, 16:22
zöld turmix
egy banánt
Ezt a lépést kihagyhatod, ha nem szereted a banánt, de igazából ez a titka minden jó turmixnak. Édesíti és krémesebbé teszi, ami összetartja a többi hozzávalót. Ha nem vagy nagy banánimádó, hasonló hatást érhetsz el több más gyümölccsel plusz egy fél avokádóval. A banán kiválasztásánál jó érettet válassz, barna foltokkal a héján. Ez azt jelzi, hogy a keményítő már elkezdett cukorrá bomlani, így könnyebben emészted meg. Ha felszeleteled, lefagyasztod, majd így turmixolod le, életed legfinomabb, legkrémesebb turmixát kapod.

3. Most adj hozzá egy kis zsírt
Igen, zsírt. A zsír a zöld turmixok elengedhetetlen hozzávalója három okból is. Először, kötőanyagként viselkedik és összetartja a többi hozzávalót (ha eddig a turmixodban különvált a leveles rész a víztől, valószínű, hogy abban nem volt zsír). Ezenkívül segíti a vitaminok felszívódását ( ami az elsődleges célunk). Az A-, D- és E-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, és akkor tudja a szervezeted a leghatásosabban feldolgozni, ha
faciendum, 2019. szeptember 26. csütörtök, 11:00
Képek, videók
Legfinomabb gyumolcs.jpg
gigi55
2012. május 24. csütörtök, 05:38
a legfinomabb szendvics..
dodikiraly
2009. január 06. kedd, 22:25
a legfinomabb torta
beatrix741020
2008. augusztus 14. csütörtök, 16:46
Legfinomabb fagyik!.JPG
ilka4000
2008. augusztus 09. szombat, 22:03
ez a legfinomabb.jpg
miday
2008. július 27. vasárnap, 20:53
A legfinomabb kalács.jpg
miday
2008. március 30. vasárnap, 16:47
ebből a legfinomabb!
saralany
2006. december 28. csütörtök, 16:36
A legfinomabb levesbevaló
mylive
2006. szeptember 14. csütörtök, 23:15
soros.hajas.pogacsa.ke p.j
snbela44
2015. április 03. péntek, 04:48
hajas_pogacsa.jpg
veronika74
2009. június 22. hétfő, 16:39
Hajtogatás
lilagondolatok
2016. január 18. hétfő, 09:54
hajtogatással
stefania51
2015. július 18. szombat, 17:01
Nyakkendő-hajtogatás.j pg
pacsakute
2014. július 02. szerda, 18:58
szalvétta hajtogatás
relisisi
2014. március 25. kedd, 16:26
szalvétta hajtogatás,bluz
relisisi
2014. március 25. kedd, 16:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.