Belépés
2019. október 22. kedd | 43. hét | 295. nap | 10:43 | Előd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács az alapkamat tartásáról
A közlemény szerint a monetáris tanács felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése a tartós inflációs folyamatok függvénye. Ennek során először a nemkonvencionális eszköztárral kapcsolatos lépésekre kerül sor. Hozzátették, hogy a jegybank a monetáris kondíciókat előretekintve a forintlikviditást nyújtó swapállomány és a kamatfolyosó optimális kombinációjával alakítja ki, emellett 2019 januárjában 1000 milliárd forintos keretösszeggel elindult a növekedési hitelprogram fix konstrukció.

A közleményben leszögezik: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja a fogyasztóiár-index 3 százalékos értékének fenntartható módon történő elérése. Az infláció változékonysága az elmúlt negyedévekben számottevően növekedett, ezért a tanács a kilátások megítélésében a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatók alakulására.

Az adószűrt maginfláció emelkedése a testület szerint a következő negyedévekben is folytatódhat, ezt az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékelik. A tanács szerint az elkövetkező időszak beérkező adatai meghatározóak lesznek e tekintetben.

A testület értékelése szerint a magyar gazdaság 2018-ban dinamikusan bővült, 2019-től azonban a növekedés várhatóan fokozatosan lassul. A hosszú távú, fenntartható növekedés szempontjából egyre nagyobb hangsúlyt kap a versenyképesség strukturális intézkedésekkel történő javítása.

A volatilis, világpiaci nyersanyagárak mozgására érzékeny tételek az infláció szokásosnál nagyobb mértékű változékonyságát okozták, ennek következtében a fogyasztóiár-index decemberben 2,7 százalékra csökkent. Folytatódott a tartós tendenciákat megragadó adószűrt maginfláció emelkedése, amely 2,9 százalékra nőtt decemberben.

A testület úgy látja, rövid távon fennmarad az infláció nagyobb mértékű változékonysága. A fogyasztóiár-index a 2019 első negyedévi átmeneti emelkedést követően 3 százalék alá csökken. Az adószűrt maginfláció az erős belső kereslet fennmaradásával párhuzamosan 2019 elején 3 százalék fölé emelkedhet, majd a monetáris politika horizontján 3 százalék közelében alakul.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakot változó nemzetközi pénzügyi piaci hangulat jellemezte. A nagy jegybankok kamatemeléseire vonatkozó piaci várakozások még későbbre tolódtak, ezáltal a laza monetáris kondíciók a korábban vártnál tovább maradhatnak fent - mutat rá a tanács. Az olajárak az előző kamatdöntés óta nagy volatilitás mellett összességében emelkedtek.

Több tanácstag is kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban a külső környezettel kapcsolatos lefelé mutató inflációs kockázatok felerősödtek, főként az európai konjunktúra kilátások romlásának eredményeként. Ugyanakkor a tanácstagok között egyetértés mutatkozott abban, hogy a külső környezetben bekövetkezett változásokat elsősorban a hazai inflációs folyamatok szempontjából szükséges értékelni.

A hazai inflációs kilátások tekintetében megnövekedett annak a valószínűsége, hogy a tartós tendenciákat megragadó adószűrt maginfláció 3 százalék fölé emelkedhet, miközben az eurózónában a laza monetáris kondíciók tovább maradhatnak fenn. Ezen tényezők közül az MNB monetáris politikáját elsődlegesen a hazai tartós inflációs tendenciák alakulása határozza meg.

A monetáris tanács következő kamatmeghatározó ülését február 26-án tartja, amelyről március 13-án, 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 15:32
Címkék: Magyar Nemzeti Bank, monetáris tanács, alapkamat tartásáról, közlemény szerint, monetáris politika, tartós inflációs,
Kommentek
EP: a tagállamoknak sürgősen meg kell állapodniuk az unió következő költségvetéséről
A 426 támogató, 163 ellenszavazat és 67 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők vészforgatókönyv készítésére kérték fel az Európai Bizottságot, mert egyértelmű kockázatát látják annak, hogy az Európai Unió Tanácsával tartandó tárgyalások nem zárulnak le 2020 végéig.

A képviselők állásfoglalásukban megerősítették a következő uniós keretköltségvetésről az előző parlamenti ciklusban elfogadott parlamenti álláspontot. Noha a tanácsának még nem sikerült kialakítania álláspontját a kérdésben, az Európai Parlament 2018 novembere óta készen áll a tárgyalásokra - húzták alá.

Az éghajlatváltozás ügyét kiemelve azt hangsúlyozták, hogy a párizsi klímacélok elérése érdekében "a politikai és pénzügyi erőfeszítések terén sürgősen újabb ugrásszerű változásra van szükség", amelyet "az uniós költségvetésnek tükröznie kell".

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: jelenlegi formájában elfogadhatatlan a 2021-2027 közötti
velemenyezd, 2019. október 10. csütörtök, 14:51
Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács az alapkamat tartásáról
A testület ezért a negyedik negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát 100 milliárd forinttal, a korábbi 200-400 milliárd forintos sávról legalább 300-500 milliárd forintra emelte.

A közlemény szerint a beérkezett adatokat, illetve a korábban még szimmetrikus, majd az elmúlt negyedévben aszimmetrikussá vált inflációs és makrogazdasági kockázatokat figyelembe véve döntöttek a tanácstagok a kondíciók finomhangolása mellett.

A tanács tagjai kiemelték, hogy a lassuló európai konjunktúra hatásai miatt tovább erősödtek a tartósabb inflációs tendenciák esetében is a lefelé mutató kockázatok. Emiatt a jelenlegi bizonytalan környezetben a hazai monetáris politikát továbbra is óvatos megközelítés jellemzi.

A további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni. A tanács a bejövő adatok inflációs kilátásokra gyakorolt hatását értékelve, egyedi döntések keretében alakítja negyedévről negyedévre monetáris kondícióit - írták.

Az
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 15:41
Élelmiszerminőség - Romániában megbírságolnák a kettős mércét alkalmazó cégeket
Az erről szóló törvénytervezetet szerdán fogadta el a bukaresti szenátus.

Az ellenszavazat nélkül, 18 tartózkodás mellett megszavazott jogszabály szerint a kettős mércét alkalmazó kereskedők és szolgáltatók megtévesztik a fogyasztókat, ezért polgári-, és büntetőjogi felelősséggel tartoznak.

A Liviu Dragnea volt házelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt volt elnöke által beterjesztett törvénytervezet értelmében a kettős mérce alkalmazását a fogyasztóvédelmi - adott esetben pedig az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági - hatóság hivatott megállapítani. Az illetékes hatóság a "visszaesőket", vagyis azokat a cégeket, amelyek az első bírságolás után sem hagynak fel a kettős mérce alkalmazásával, fél évre kitilthatja a román piacról.

A román fogyasztóvédelmi hatóság szeptemberben arról számolt be, hogy az általa megvizsgált, Nyugat-Európában és Romániában azonos elnevezéssel és feliratokkal forgalmazott 80 élelmiszeripari termék közül 18 esetben talált eltérést: az ízesítők nem voltak
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 14:12
Román kormányválság - Meghiúsította az ellenzék, hogy szombaton szavazzanak a bizalmatlansági indítványról
A bizalmatlansági indítvány hétvégi időzítéséről, amire még nem volt példa a rendszerváltás óta, a kétkamarás román parlament egyesített házbizottsága döntött szerdán, ahol a PSD-nek többsége van. E döntés megvalósításához azonban arra lett volna szükség, hogy ezután a képviselőház és szenátus együttes ülésén még szerdán felolvassák az indítvány szövegét. Ezt azonban az ellenzéknek sikerült meghiúsítania azáltal, hogy - 194 ellenszavazattal a PSD 181 támogató voksával szemben - elvetették a házbizottság által javasolt napirendet.

Ludovic Orban, a bizalmatlansági indítványt kezdeményező jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a Dancila kormány elvesztette parlamenti támogatottságát, és az ellenzék került többségbe. Azt Marcel Ciolacu, a képviselőház szociáldemokrata elnöke is elismerte, hogy "matematikailag" a PSD-nek nincs többsége a parlamentben, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány leváltásához a bizalmatlansági indítványt a törvényhozók
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 16:22
Főpolgármester-helyettesek: szabálytalan a patkánymentesítési közbeszerzés miatti rendkívüli bizottsági ülés ös
összehívása nyilvánvalóan időelőtti, kizárólag aktuálpolitikai célokat kíván szolgálni".

Mint írták, a patkánymentesítésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolítójaként a döntések előkészítése a Fővárosi Közbeszerzési Kft. feladata volt, a döntéseket azonban a közbeszerzési bizottság hozta meg. A döntés meghozatalához a kft. minden lényeges információt tartalmazó iratot, dokumentumot a bizottsági tagok rendelkezésére bocsátott.

A bizottság 5 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül kérdés, észrevétel és vita nélkül döntött az RNBH Konzorcium kiválasztásáról. Karácsony Gergely saját nyilatkozatában elismerten igennel szavazott - olvasható a nyílt levélben.

"Nyilvánvaló tehát, hogy a rendkívüli bizottsági ülés összehívásával visszás módon saját magukat vizsgálják felül, saját korábbi döntéshozói mulasztásukat próbálják meg más fényben feltüntetni, meg nem történtté tenni, és az ezzel kapcsolatos felelősséget másra hárítani" - fogalmaztak a főpolgármester-helyettesek,
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 14:31
Heti makronaptár - Munkaerőpiaci adatok és kamatdöntés lesz a jövő héten
Kedden tartja ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A tanács legutóbbi kamatdöntő ülésén ellenszavazat nélkül döntött az alapkamat és a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról. A piaci várakozás szerint most sem változtatnak a monetáris kondíciókon. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalék.

Pénteken jelenik meg a foglalkoztatottság-munkanélküliség június-augusztusi statisztikája. Az előző időszakban, a május-júliusi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 518 ezer volt, 34 ezerrel, 0,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az előző három hónapos időszakhoz képest 7 ezerrel tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal 70,1 százalékra nőtt.

A május-júliusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 158 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos volt. A 15-24 évesek munkanélküliségi rátája a múlt év azonos időszakához hasonlítva 1,0 százalékponttal, 11,1 százalékosra nőtt. A
velemenyezd, 2019. szeptember 22. vasárnap, 07:04
Az EP közlekedési bizottsága leszavazta a mobilitási csomag újratárgyalásának lehetőségét
A szakbizottság tagjainak többsége délelőtt leszavazta, hogy a javaslatot visszautalják az Európai Bizottságnak újbóli megfontolásra, amire az eljárási szabályok alapján most lehetőség lett volna.

"A csomag soha nem látott mértékben megosztotta a képviselőket és tagállamokat kelet-nyugat viszonylatban, ezért a visszautalás lett volna az egyetlen racionális döntés. Ám Kelet-Európa, és ezzel a józan ész újra alulmaradt ebben a hosszúra nyúló ellenségeskedéssel teli eljárásban" - írta Deli Andor fideszes képviselő.

"De nincs még minden elveszve. A harc a magyar fuvarozók érdekeiért még koránt sem ért véget" - fogalmazott, kiemelve, hogy néhány héten belül megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások, és itt lehetőség nyílhat bizonyos kérdések újranyitására.

Az Európai Parlament áprilisban elfogadta tárgyalási mandátumát a mobilitási csomagról, megnyitva az utat az intézményközi egyeztetések előtt. A kelet- és közép-európai képviselők többsége nem támogatta az elfogadott szöveget, mivel sokak
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 12:52
Az EP megnövelte az uniós kutatásokra és az Erasmus programra szánt idei forrásokat
Az EP 614 szavazattal, 69 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett határozott arról, hogy az uniós Horizont 2020 kutatási program további 80 millió, az Erasmus+ diákcsereprogram pedig további 20 millió euróból gazdálkodhat idén.

A többlettámogatásról az uniós parlament és az Európai Unió Tanácsa 2018 decemberében, a 2019-es költségvetésről szóló megállapodásuk keretében egyezett meg.

Egy másik szavazás során az EP 601 szavazattal, 40 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett 1,8 milliárd euró visszatérítéséről döntött a tagállamok számára a 2018-as költségvetésből. A tagországoknak ennyivel kevesebbet kell befizetniük a közös uniós kasszába. Az általában kamatokból és az Európai Bizottsághoz beérkezett büntetésekből, illetve a fel nem használt forrásokból keletkezett összeg visszatérítése rendszeres, minden évben elvégzett gyakorlat - közölték.
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 13:51
Képek, videók
Magyar Nemzeti Cirkusz.jp
agica2004
2014. március 05. szerda, 16:13
magyar nemzeti lobogo-3.g
menusgabor
2013. augusztus 13. kedd, 22:56
Magyar Nemzeti Gárda.jpg
agica2004
2011. március 23. szerda, 16:09
Magyar nemzeti gárda
laccc10
2010. november 05. péntek, 12:13
Magyar nemzeti zászló
sarkadykati
2009. február 15. vasárnap, 02:55
35_magyar_nemzeti_szov ets
mezixy
2009. február 09. hétfő, 17:33
Magyar Nemzeti Múzeum
barkaszjudit
2009. január 27. kedd, 09:04
Magyar Nemzeti Galéria
bajzateva
2008. október 14. kedd, 19:49
Magyar Nemzeti Címeres Lo
nanicanna
2008. július 19. szombat, 20:34
Magyar Nemzeti Szinház
klarissza0617
2007. november 28. szerda, 18:23
moneta1.jpg
matolaterezia
2011. november 12. szombat, 15:18
A saláta frissen tartása
sanci81
2015. december 05. szombat, 09:17
6 Tigris, szép tartása va
lovaszmarika
2013. február 13. szerda, 11:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.