Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 01:08 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Katalán válság - Kezdeményezi Carles Puigdemont mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél a span
Pablo Llarena bíró a döntését azzal indokolta, hogy a spanyol igazságszolgáltatás elől több mint két éve Belgiumba menekülő politikusok ellen jóval hamarabb emeltek vádat lázadás és közpénz hűtlen kezelése bűncselekményekben, minthogy mandátumot nyertek a tavaly májusi európai parlamenti választásokon.

A bíróság határozatában megerősítette: továbbra is fenntartja a katalán függetlenségpárti vezetők ellen kiadott nemzetközi és európai elfogatóparancsot.

Puigemont és Comín mandátumát hétfőn ismerte el az Európai Parlament, miután az Európai Bíróság decemberben kimondta: az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett politikusok mentelmi joga megválasztásuk pillanatától érvényes, annak felfüggesztését hivatalosan kérelmezni kell az Európai Parlamentnél.

A két politikus eddig az ítéletig be sem léphetett az EP épületeibe, mivel a májusi választások után nem tették le képviselői esküjüket, ahhoz ugyanis Spanyolországba kellett volna utazniuk, ahol viszont letartóztatási parancs van érvényben ellenük.

A Spanyolország által kezdeményezett kiadatási eljárásukat a belga hatóságok felfüggesztették addig, amíg az EP szerint mentelmi joguk érvényben van.

Carles Puigdemont és szeparatista kormányának tagjai ellen a 2017. október elsejei alkotmányellenes népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt emeltek vádat Spanyolországban.

Tavaly október közepén heten közülük 9 és 13 év közötti börtönbüntetéseket kaptak, és a perben velük együtt szabadságvesztésre ítélték két politikai civil szervezet vezetőjét is.

Az eljárásban nem került a vádlottak padjára Carles Puigdemont és volt kormányának vele együtt külföldre menekült négy tagja.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 16:21
Címkék: Kezdeményezi Carles Puigdemont, Európai Parlamentnél, Pablo Llarena, Európai Parlament, Európai Bíróság, Carles Puigdemont,
Kommentek
Katalán válság - Előzetes letartóztatásba helyezett nyolc volt katalán kormánytagot a bíróság
kevesebb mint 24 órája kapták meg, mégis megjelentek, annak ellenére, hogy a védelemnek nem állt rendelkezésére elég idő a felkészülésére.

Nem jelent meg viszont a bíróságon Carles Puigdemont, leváltott elnök és kormányának négy másik tagja sem, akik mind Brüsszelben tartózkodnak. Közülük hárman kezdeményezték a bírónál, hogy videokonferencián tehessenek vallomást, ám kérésüket Carmen Lamela bíró elutasította.

A bíróság jelenleg még tanulmányozza, hogy az ügyészség kérésének helyt adva kezdeményezi-e európai elfogatóparancs kiadását ellenük.

Barcelonában, a kormányzati palota előtt napközben a városi rendőrség szerint kétezer ember gyűlt össze, hogy támogatásukat fejezzék ki a bíróság elé idézett katalán politikusok iránt.

A madridi központi büntetőbíróság épületénél a tárgyalás kezdete előtt katalán függetlenségpárti és spanyol egységpárti tüntetők is megjelentek.

José Manuel Maza spanyol állami főügyész hétfőn kezdeményezte büntetőeljárás megindítását lázadás, zendülés, hűtlen
velemenyezd, 2017. november 02. csütörtök, 18:23
Katalán válság - Nem szólal fel a katalán elnök a spanyol parlament felsőházában
spanyolországi sajtó szerdán a katalán elnök hivatalára hivatkozva, hogy Carles Puigdemont miért nem jelenik meg a szenátus előtt.

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke ezért csütörtök délutánra hívta össze a katalán parlament rendkívüli ülését, amelyet úgy hirdettek meg, hogy általános vita a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásáról és lehetséges hatásairól Katalóniában.

A spanyol kormány szombati rendkívüli ülésén döntött arról, hogy törvény és alkotmánysértésre hivatkozva kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában. A javaslatról pénteken szavaz a spanyol szenátus.

A felsőház kedden hivatalos levelet küldött a katalán elnöknek, és egyebek mellett arról tájékoztatta, hogy csütörtök késő délután a kormányzati javaslatotmegvitató bizottság ülésén, illetve másnap délelőtt a szenátus plenáris ülésén van lehetősége felszólalni.

Jordi Turull katalán kormányszóvivő aznap arról beszélt, hogy az elnöknek szándékában
velemenyezd, 2017. október 25. szerda, 17:13
Katalán válság - Sorsdöntő lehet a hét a spanyol-katalán konfliktus szempontjából
közleményében azt írta: "a legnagyobb agresszió a katalán nép civil, egyéni és közösségi jogaival szemben a francoista diktatúra óta".

A 135 fős katalán törvényhozásban 10 mandátummal rendelkező párt hangsúlyozta, hogy az ellenállás ne legyen erőszakos, és annak pontos módját később hozzák nyilvánosságra.

A spanyol kormány szombaton jelentette be az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva - amely lehetőséget ad az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben - ,hogy kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában.

A katalán elnök aznapi válaszában hangsúlyozta: az "önrendelkezésük megsemmisítésére" irányuló "támadást" nem fogadhatják el.

A szenátus pénteken szavaz a kormányzati javaslatokról. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) egymaga rendelkezik az elfogadáshoz szükséges többséggel, de bírja a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampoglárok) nevű liberális
velemenyezd, 2017. október 23. hétfő, 18:22
Katalán válság - A katalán elnök parlamenti ülést hív össze, hogy választ adjanak Madridnak
A spanyol kormány szombati rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az alkotmány 155-ös cikke alapján, törvény és alkotmánysértésre hivatkozva kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában, amelyről jövő pénteken szavaz a spanyol parlament.

A katalán elnök szerint az "önrendelkezésük megsemmisítésére" irányuló "támadást" nem fogadhatják el.

Mint mondta, a spanyol kormány a Spanyol Szocialista Munkáspárt és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális párt támogatásával Francisco Franco diktátor óta a "legrosszabb támadást" mérte Katalónia intézményeire és népére.

Carles Puigdemont szerint a demokratikus hozzáállással összeegyeztethetetlen, hogy a spanyol kormány "önhatalmúlag", "illegális módon" a katalán népakarat képviselőjévé nyilvánította magát.

Az állam megsértette a katalánok önrendelkezését és demokratikus akaratát. "Össze kell fognunk, hogy megvédjük intézményeinket" - hangsúlyozta.

A katalán elnök beszéde egy
velemenyezd, 2017. október 21. szombat, 22:23
Katalán válság - A városi rendőrség szerint 450 ezren tüntetnek Barcelonában
A függetlenség híveinek tömege délután lepte el a belvárosi utcákat, katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva, a szabadság és a függetlenség szavakat skandálva.

A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy követeljék két előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti civil szervezet vezetőjének bocsátását.

Ám a spanyol kormány bejelentése után, miszerint kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését, a megmozdulás célja kibővült az intézkedések elleni tiltakozással, és az autonómia védelme melletti kiállással.

Carles Puigdemont katalán elnök és kormányának tagjai a menet élére álltak.

Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes Twitter-oldalán azt írta: "ma nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is".

(FOTÓ)
velemenyezd, 2017. október 21. szombat, 20:03
Képek, videók
0 a nő kezdeményez u7bc52
lovaszmarika
2019. február 14. csütörtök, 17:07
Kezdeményezés-HÉT
1vargaildyko
2016. január 04. hétfő, 10:36
kezdeményezés.jpg
kanna-san
2007. január 23. kedd, 14:30
a parlamentnél
orban47
2016. február 23. kedd, 21:13
Óriáskerék a Parlamentnél
mecsery
2010. március 05. péntek, 22:11
Parlamentnél.jpg
nightraver
2006. június 29. csütörtök, 18:56
TV3 24 órás felfüggesztés
muhold
2008. február 15. péntek, 14:37
pablo.jpg
liliana01
2020. január 20. hétfő, 15:11
01-25conversion-san-pa blo
liliana01
2018. január 25. csütörtök, 11:39
Pablo Picasso.jpg
liliana01
2017. március 22. szerda, 16:07
Pablo Picasso
sanci81
2017. február 11. szombat, 21:52
Pablo Casals.jpg
zsu74
2013. december 20. péntek, 02:23
pablo neruda szonett.jpg
klara50
2013. október 18. péntek, 22:51
picasso-pablo-the-danc e-o
isti53
2013. április 27. szombat, 05:42
Pablo Casals Mindig gondo
mester126mari
2013. március 25. hétfő, 09:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.