Belépés
2019. szeptember 17. kedd | 38. hét | 260. nap | 09:01 | Zsófia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ízőrzők – Harta –
Ízőrzők - Harta - receptek

Kakaskirály rétestésztában
Hozzávalók: egy megtisztított, feldarabolt kakas, 2 fej vöröshagyma, 3 evőkanál sertészsír, 1 púpos evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 2 teáskanál só, 3 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl, 10 dkg liszt. A réteshez: 40 dkg félfogós liszt, 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 evőkanál sertészsír a tésztába, további 2-3 evőkanálnyi a locsoláshoz, és a kenéshez.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy nagyobb lábosban, sertészsíron üvegesre pároljuk. Először csak kevés vizet öntünk rá, hogy sűrűbb legyen a szaftja. Hozzákeverjük a kakas húst, felöntjük . egy liternyi vízzel, és fedő alatt főzzük, amíg felforr. Ekkor fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, sóval, fokhagymával. Lassú tűzön másfél-két órán át puhítjuk.
Közben elkészítjük a rétest. A lisztet a tojással, négy deci langyos vízben feloldott sóval kidolgozzuk. Hozzádagasztunk kevés zsírt is. Amikor már teljesen sima a tészta, lisztezett gyúródeszkán is alaposan meggyúrjuk. Letakarjuk, és legalább 20 percig pihentetjük.
A megfőtt kakaspörköltből a húst kiszedjük, kicsontozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Egy merőkanálnyi szafttal elkeverjük, hogy ne legyen túl száraz a töltelék. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
A megpihent tésztát sodrófával kicsit megnyújtjuk, és újabb tíz percig pihentetjük.
A pörköltszaftot a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk.
A rétest lisztezett terítőn széthúzzuk. A szélét legombolyítjuk. Sertészsírt melegítünk, azzal locsoljuk a tésztát, felhajtjuk a széleit, töltelékkel kiadósan megszórjuk, és feltekerjük. Kizsírozott tepsibe tesszük, a tetejét is átkenjük olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben megsütjük. Rézsútosan szeleteljük. Szafttal, és ízlés szerint tejföllel locsolva kínáljuk.

Rétes leves
Hozzávalók: 1 fakanálnyi sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika, 2 kávéskanál őrölt kömény, 1 teáskanál só, a rétes legombolyított széle.
Sertészsírban világosra pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk paprikával, és azonnal felengedjük egy liternyi vízzel. Köménnyel, sóval ízesítjük, és felforraljuk.
A rétestésztát átdolgozzuk, kicsit megnyújtjuk, és pár percig pihentetjük. Lisztezett abroszon széthúzzuk, olvasztott zsírral meglocsoljuk a tetejét, feltekerjük, zsírozott tepsibe tesszük, és ropogósra sütjük. Kicsit hűtjük, feltördeljük, beletesszük a köményes levesbe, és azonnal fogyasztjuk.

Hartai zsiványpecsenye
Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj, 40 dkg rizs, 2,5 dl étolaj, só, 10 dkg liszt, 3 teáskanál őrölt fekete bors, 6 gerezd fokhagyma, fél liter, lehetőleg házi lecsó (frissen is elkészíthetjük), 20 dkg üveges, vagy előpárolt zöldbab, 40 dkg csípős kolbász.
Lábosban fél dl étolajon megpirítjuk a rizst. Felöntjük hét dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, felforraljuk, maximum kétszer átkeverjük, lefedjük, és betesszük a sütőbe. Mire a hús elkészül, a rizs is megpuhul.
A hússzeleteket kiklopfoljuk, és lisztben átforgatjuk. Serpenyőben két decinyi étolajon mindkét oldalán átsütjük. Másik edénybe áttesszük, három deci vizet öntünk alá, őrölt borssal, sóval, és apróra vágott fokhagymával fűszerezve, fedő alatt puhára pároljuk.
A harmadik serpenyőbe beleöntjük a lecsót és a zöldbabot. A kolbászt vékony karikákra vágjuk, hozzákeverjük, és összesütjük.
Tálalásnál a rizs mellé helyezünk két szelet húst, és az egészet gazdagon beborítjuk kolbászos lecsóval.

Főtt bundás kenyér
Hozzávalók: fél kg szikkadt kenyér, 15 dkg liszt, só, 2 evőkanál sertészsír, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 teáskanál őrölt pirospaprika.
A kenyeret felszeleteljük, a haját levágjuk. 3-4 szelet belét összemorzsoljuk. A lisztet csipetnyi sóval, és annyi vízzel csomómentesre kikeverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Közben nagyobb lábosban, kevés sóval vizet forralunk. Egy serpenyőben zsíron megpirítjuk a kenyérmorzsát. A petrezselymet apróra vágjuk, és rászórjuk. Sózzuk, és levesszük a tűzről. A kenyérszeleteket a lisztes habarásban megforgatjuk, és a lobogó vízben hirtelen kifőzzük.
A morzsára őrölt paprikát szórunk, és rászedjük a bundás kenyereket. Megforgatjuk benne, és már fogyasztható is.

Pandúr gulyás
Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár, 50 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 2 dl étolaj, 70 dkg gomba, 60 dkg sertésvelő, 2 csokor petrezselyem, őrölt fekete bors, őrölt kömény, 3 babérlevél, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 csapott evőkanál csípős paprika, só, 6 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökere, 1 kg burgonya, 4 dl tejföl, 1 evőkanál mustár.
A marhahúst kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra szeljük. Kiveszünk belőle 30 dekát, és sertészsíron üvegesre pirítjuk. A maradék hagymát elfelezzük, és két külön serpenyőben, 1-1 dl étolajon pirítjuk. Közben a gombát szeletekre vágjuk, és az egyik edénybe, a hagymához keverjük. A zsíron megdinsztelődött hagymához hozzákeverjük a marhahúst, az utolsó serpenyőbe pedig az előre átmosott velő kerül. A petrezselymet apróra vágjuk, és a párolódó gombához keverjük. Mindkét serpenyőbe szórunk őrölt borsot, sót, ezzel a gomba és a velő el is készült. A lábszár alá 1-2 deci vizet öntünk, beledobjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, és legalább egy-másfél óráig pároljuk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret és krumplit megtisztítjuk, apróra vágjuk.
A majdnem puha lábszárpörköltet fűszerezzük 1 teáskanálnyi őrölt borssal, köménnyel, babérlevéllel, csemege-és csípős paprikával, felöntjük fél liter vízzel, és amikor felforrt, a darabokra vágott zöldségeket is beletesszük. Amikor ezek is megpuhultak, akkor hozzákeverjük a gombát és a velőt. Legvégül még a tejfölt és mustárt adunk hozzá.

Kútkifli
Hozzávalók: 55 dkg liszt, 20 dkg sertészsír, 3 tojás, 4 dl tejföl, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 citrom héja. A töltelékhez cukorral, kevés tejjel, citromhéjjal összefőzött darált dió, sűrű szilva-vagy baracklekvár, a sütik tetejére kristálycukor.
A langyos tejbe szórunk kevés cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe beletesszük a zsírt, enyhén megsózzuk, és hozzáadjuk a megkelt élesztős tejet. Összegyúrjuk három tojás sárgájával, tejföllel, és a citrom reszelt héjával. Liszttel leszórjuk a tetejét, lefedjük a tálat, és hűtőszekrényben legalább egy órán át kelesztjük.
A megpihent tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra. Derelyevágóval négyzetekre vágjuk, és a közepükbe diós-és lekváros tölteléket halmozunk. Feltekerjük, a tetejüket tojásfehérjével átkenjük, és kristálycukorba mártjuk. Kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, ott még 10-15 percet pihentetjük, és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt kisütjük. Készíthetjük mákos töltelékkel is.
horvathnemagdi, 2011. december 04. vasárnap, 19:54
Címkék: vöröshagymát megtisztítjuk, nagyobb lábosban, kakas húst, liternyi vízzel, megfőtt kakaspörköltből, húst kiszedjük,
Kommentek
Mustáros, borsos karajszeletek sült hagymával és tükörtojáss
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj csont nélkül
5-6 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál mustár
őrölt fekete bors

étolaj
2-3 gerezd fokhagyma
liszt
4 db tojás
Elkészítése:
A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk nagyon apróra vágott fokhagymával, mindkét oldalukat megkenjük mustárral és egymásra téve egy órára a hűtőbe tesszük.
Ha tehetjük a pácolást végezzük el előző nap úgy még ízletesebb és puhább lesz a hús. A vöröshagymát megtisztítjuk, felszeleteljük és karikákra szedjük.
A húst serpenyőben szép pirosra sütjük. A hagymakarikákat belisztezzük és bő forró olajba kisütjük.
Egyszerre mindig csak keveset tegyünk az olajba gyorsabban sül, nem ázik el és így marad ropogós.
Szűrőbe vagy papírtörlőre szedjük. A tojásokból tükörtojást sütünk, és mindegyik hússzeletre teszünk egyet. . Párolt rizst készítettem mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
suzymama, 2018. szeptember 09. vasárnap, 16:27
Csirkemájas zúzapörkölt petrezselymes, fokhagymás lebbenccs
Csirkemájas zúzapörkölt petrezselymes, fokhagymás lebbenccsel
Hozzávalók: 80 dkg kacsa zúza, 3 közepes vöröshagyma, 8 dkg kacsazsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 50 dkg csirkemáj, 1 csokor zöld hagymaszár. Fűszerek: 1 evőkanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 kávéskanál csípős paprikakrém, 1 kávéskanál őrölt feketebors. A körethez: 40 dkg lebbencstészta, só, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg kacsazsír.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd egy lábasban zsíron üvegesre pároljuk.
Az alaposan megtisztított, átmosott zúzát kisebb darabokban belekeverjük, és fedő alatt fehéredésig sütjük.
Közben a paprikát, paradicsomot, zöldhagymát, és a petrezselyem zöldjét is felaprítjuk.
A száraz lebbencstésztát kisebb darabokra tördeljük.
A zúzát fél evőkanál őrölt paprikával összekeverjük, majd felöntjük két dl vízzel. Őrölt borssal és sóval fűszerezve, lefedve kb. egy órán át főzzük. Közben néha átkeverjük, az elfőtt
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:42
Aratóleves
fűszerpaprika, csipetnyi őrölt bors, 2 babérlevél, csipetnyi egész kömény, 1 teáskanál házi ételízesítő.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, és hét deci vízben két babérlevéllel feltesszük főni. Egy másik edényben a füstölt tarjára annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és azt is a bab mellé, a tűzre tesszük.
A kolbászt felkarikázzuk. A savanyú káposztát átmossuk, és kisebb szálakra aprítjuk.
A zöldségféléket - sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, fokhagymát - megtisztítjuk. A hagymákat kockákra, a gyökereket karikákra vágjuk.
Közben a bab mellé rakjuk a félbevágott paprikát, paradicsomot, savanyú káposztát és az átmosott árpagyöngyöt is. Ezekkel együtt fedő alatt puhítjuk tovább. Őrölt borssal és köménnyel ízesítjük.
A kaprot felaprítjuk. A megfőtt tarját kivesszük, főzőlevét a babhoz öntjük, majd a sárgarépát és petrezselymet is hozzáadjuk.
A tarját szeletekre, majd kockákra vágjuk.
Amikor a bab megpuhult, beletehetjük a kolbászt és a tarját
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:39
Betyár zöldbableves
Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1 fakanál sertészsír, 3 paprika, 2 paradicsom, 30 dkg füstölt tarja, 40 dkg tarhonya, 50 dkg zöldbab, 5 teáskanál őrölt paprika, 3 teáskanál só, 2 teáskanál őrölt bors, 3 babérlevél, 5 dl tejföl, 3 evőkanál liszt.
A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, majd bográcsban kiolvasztjuk a zsírját. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra szeljük. A pirosra sült szalonna pörcöket kiszedjük, és félretesszük. A bográcsba teszünk még egy fakanál zsírt, és megpároljuk benne a hagymát.
A többi zöldséget, és a tarját is kockákra vágjuk.
A megsült hagymára rászórjuk a tarhonyát, és együtt aranysárgára pirítjuk.
Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, zöldbabot, majd fűszerezzük őrölt paprikával, sóval, borssal, és dobunk bele 3 babérlevelet is. Felöntjük 2-3 liter vízzel, és összefőzzük. fél óra múlva hozzáadjuk a tarját.
A tejfölben simára keverjük a lisztet, majd a levesből veszünk ki keveset, és átmelegítjük vele. Ezzel a
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 11:45
Paradicsomos cukkinikrém télire, ha ezt megkóstolod, többé n
paprika
5 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom
2,5 teáskanál csípős pirospaprika
100 g cukor
2 evőkanál só
200 ml olaj

Elkészítés:

A paradicsomot daráljuk le a húsdarálón, vagy robotgéppel pépesítsük.


A cukkinit hámozzuk meg és daráljuk le.


A paprikát megtisztítjuk és ledaráljuk.


A répát meghámozzuk, ledaráljuk és a többi zöldséghez keverjük.


A zúzott fokhagymát, a cukrot, a sót és az olajat hozzáadjuk és jól
menusgabor, 2018. június 28. csütörtök, 16:30
tardi kaszáspecsenye
Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka,
20 dkg kenyérszalonna,
2 evőkanál étolaj,
10 dkg vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
15 dkg lángolt kolbász,
5 dkg fűszerpaprika,
2 dkg őrölt feketebors
1 dkg őrölt kömény,
5 dkg só, 1 paprika,
1 paradicsom.

A szalonnából négy szeletet készítünk, ezeket kakastaréjnak felvágjuk, és az olajon szép színesre sütjük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra szeljük. A lapockát először érmékre szeleteljük, majd felcsíkozzuk.
A kolbászt keresztben elfelezzük, egyik részét kakastaréjnak felvágjuk, és a szalonna mellett kisütjük. A másikat először hosszában félbe, majd fél karikákra szeljük.
A kolbásztaréjt, és a kisült szalonnákból kettőt kiveszünk, a többire rászórjuk a hagymát. A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, és beleborítjuk. Téli időszakban ezeket lecsóval helyettesíthetjük.
Pár perces sütés után rátesszük a húst. Ízesítjük
ibolya58, 2018. június 03. vasárnap, 08:32
Tallóztam
Nem lehet kihagyni, nyers cseresznye és meggy

Két évig is eláll, nem puhul meg A teljesen érett, de még kemény meggyet vagy cseresznyét na­gyon jól megmossuk, majd szárától megtisztítjuk, de vigyázzunk, nehogy a gyümölcs húsát megsértsük.

Elkészítés

Egy hét decis, csavaros üveget a gyümölccsel félig megtöltünk, az üveg alját óvatosan megveregetjük, hogy minél több férjen bele, majd két evőkanál kristálycukrot szórunk rá.

Ezután az üveget a gyümölccsel tele­töltjük, egy késhegynyi tartósítót és még két kanál kristálycukrot (így összesen négy evőkanál cukor lesz egy üvegben) szórunk rá.

Szódavízzel teletöltjük, és a kupakot az üvegre csavarjuk, vagy csavaros üveg hiányában két réteg celofánnal lekötjük.

Két évig is eláll, nem puhul meg. Íze olyan, mintha rumos gyümölcs lenne.

Hasonlóak:

Ropogós őszibarackbefőtt - Egyszerűen mindent visz!

Az őszibarackot meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és
horvathnemagdi, 2018. május 31. csütörtök, 19:59
9 vendégváró saláta recept!
cukorral, sóval ízesítünk, majd hozzákeverjük a majonézt és végül a burgonyát, vigyázva, hogy ne törjük össze.
----------------------------------------------------
Burgonyasaláta tejföllel
Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, lehámozzuk, fölszeleteljük. Meghintjük apróra metélt vöröshagymával és összekeverjük 2 dl tejföllel, amit ecettel, sóval, esetleg cukorral ízesítünk.
-----------------------------------------------------
Paradicsomsaláta
Fél kg paradicsomot megmosunk, megtisztítjuk (egy pillanatra forróvízbe is márthatjuk, hogy a héja könnyebben lejöjjön) és karikákra szeleteljük. Éles késsel karikázzuk, különben összetörik. Utána megsózzuk. vizes, ecetes, cukros páccal leöntjük, és a tetejére olajat locsolunk, majd meghintjük egy késhegynyi törött borssal.
--------------------------------------------------
Hagymasaláta
Télen készítsük, amikor kevés a vitamin. Negyed kg lila hagymát megtisztítunk, karikára szeljük, megsózzuk, egy kávéskanál pirospaprikával
irmus, 2018. május 19. szombat, 13:18
Képek, videók
Harta.jpg
basikele
2012. május 11. péntek, 04:13
Harta 01
csello2
2011. július 02. szombat, 13:45
Csenge főkötője-hartai m.
rece-fice
2009. augusztus 30. vasárnap, 15:15
Hinta, a hartai Mamával.
ilimama
2009. július 10. péntek, 21:26
000_Norvegjia_harta.PN G
megyerimihaly
2008. november 17. hétfő, 22:16
Harta party
andrea20
2008. május 04. vasárnap, 14:01
Harta 09
joesdrum98
2007. május 05. szombat, 22:55
Harta 08
joesdrum98
2007. május 05. szombat, 22:55
Harta 07
joesdrum98
2007. május 05. szombat, 22:54
Harta 06
joesdrum98
2007. május 05. szombat, 22:54
Harta 05
joesdrum98
2007. május 05. szombat, 22:54
Harta 04
joesdrum98
2007. május 05. szombat, 22:53
Vöröshagyma
sanci81
2017. december 31. vasárnap, 14:29
vöröshagyma.jpg
sz719eszter
2017. november 25. szombat, 12:25
voroshagyma.jpg
lenke1964
2015. szeptember 15. kedd, 16:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.