Belépés
2020. február 29. szombat | 9. hét | 60. nap | 04:52 | Szökőév, tehát 24.-én szökőnap, 24.-28. közötti névnapok egy nappal későbbre kerülnek. 24->25,25->26,26->27,27->28,28->29
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Körömpörkölt
Ez egy hatalmas kedvenc, bár az is igaz, hogy igazándiból csak télen
rajongunk érte.
A körömpörkölt is azon fogások közé tartozik, amit sokan akár naponta
megennének, de vannak bőven olyanok is, akik még hallani sem
szeretnek róla.
Így a hideg beálltával azért jó néha előkapni...

Hozzávalók:

2 kg köröm
1 hátsó sertés csülök
3 evőkanál zsír
30-40 dkg vöröshagyma
fokhagyma ízlés szerint, alapból 1 közepes fej
2 db paradicsom (télen jó a lecsó is)
2 db zöldpaprika - ha szeretjük, jót tesz neki a csípős
3-4 evőkanál édes nemes paprika
só ízlés szerint (kiló húsonként nagyjából egy evőkanálnyi)

A körmöket előkészítjük, a rajta maradt szőröket eltávolítjuk, legjobb, ha le
tudjuk perzselni.
Feldaraboljuk őket.
A csülköt a legjobb, eleve a hentestől vagy kicsontozva venni természetesen
csontjával egyetemben haza víve, vagy karikára fűrészelve, így nem lesz
csontszilánkos. ami ugye nagyon fontos ennél az ételnél is a későbbi ízletes
tunkolás végett.
Legjobb vaslábasban, vagy bográcsban főzni, szépen, lassan, totyogósan.
Beletesszük a lábasba a zsírt, felmelegítjük, az apróra vágott hagymát.
Mikor üvegesre párolódik, utána jöhet a köröm és csülök - csülökcsonttal
egyetemben.
Tovább pirítjuk.
Amikor már minden része fehéressé vált, megszórjuk az őrölt paprikával,
ezzel jól átforgatjuk, hogy szinte mindenüvé jusson, hozzáadjuk a
paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és meg is sózzuk.
Megkavarjuk velük ismét.
Rárakunk annyi vizet, hogy nagyjából ellepje az egészet, átkeverjük,
szépen eloszlatjuk hogy ne lógjon ki semmi, és szépen, lassan elkezdjük
főzni.
Legalább 3-4 óra kell neki, ekkor már a leve ragadós, a csontról pedig
mállik lefele a hús. Megkóstoljuk, ha kell, akkor még utána ízesítjük, s
összerottyantjuk.
Van, aki belefőzi a köretnek szánt - hasábra vágott krumplit - mi külön
főzzük meg, így elegendő szaft marad a tunkoláshoz is.
De az is igaz, hogyha a krumpli mégis a pörkölt levében fő - utolsó fél óra
és hasábozva - akkor a burgonya íze mennyei lesz.


klarika47, 2020. február 10. hétfő, 10:10
Címkék: hatalmas kedvenc, hideg beálltával, körmöket előkészítjük, rajta maradt, hentestől vagy, későbbi ízletes,
Kommentek
Ízőrzők - Kiskunhalas
zsírban üvegesre pároljuk. Beleforgatjuk a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és az egészet összesütjük.
A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A tejfölt sóval, és a tojásokkal összekeverjük.
A tepsit kivajazzuk. Aljába terítjük a tészta felét. Ráhalmozzuk a darált húsos masszát, meglocsoljuk a tejfölös öntet felével, beborítjuk tésztával, és a maradék tejfölt a tetejére kanalazzuk.
Előmelegített sütőben. fél óra alatt megsütjük. Kockákra vágva kínáljuk.

Körömpörkölt bográcsban
Hozzávalók: 4 sertésköröm, 1 kg füstölt csülök, 1 vöröshagyma, só, 10 közepes nagyságú burgonya, 3 evőkanál őrölt paprika, ízlés szerint csípős, darált paprika.
A megtisztított, feldarabolt körmöt, és kockákra vágott csülökhúst bográcsba tesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és feltesszük főzni. Megtisztítjuk a vöröshagymát, és kockákra vágva beledobjuk. Kevés sót adunk hozzá (vigyázzunk, mert a csülök sós), és legalább másfél-két órán át főzzük.
Amikor a
bkisseva, 2017. április 27. csütörtök, 07:33
Magyaros körömpörkölt
Ez bizony nem magyaros körömpörkölt, sőt még csak nem is pörkölt! Főtt hús, jól elszúrva! Ugyanúgy kell elkészíteni, mint bármelyik pörköltet! Pörköltet kuktában nem főzünk, mert az nem arra való! Soha nem lesz testes a szaftja!
Igaz, hogy ez mindennek nevezhető, de, hogy körömpörköltnek nem az egész biztos! Az ízesítés, fűszerezés az ahány ház, annyi szokás kategóriába tartozik, de az alapvető, mondhatom elemi szabályokat be kell tartani, azután lehet improvizálni!
idppp, 2017. február 10. péntek, 23:16
Nézzünk hát
sajátosság, ehhez hasonlót a Kárpát-medencén kívül nemigen találsz. Ennek a fajta túrónak a fogyasztása már önmagában is gyanús a külföldiek számára, de semmi ahhoz képest, amikor a túróba még cukor is kerül, sőt, esetleg egy kis csoki is része lesz a fogásnak, mint a Túró Rudi esetében.


5. Belsőségek fogyasztása

Már a nagyi által előszeretettel a levesbe főzött csirkelábbal vagy zúzával is ki lehetne kergetni a legtöbb külföldit a világból, pedig mi ez egy jó kis körömpörkölthöz vagy kakashere pörkölthöz képest! És akkor ott van még a vesevelő, vagy épp a kocsonya...


6. A rózsaszín levesek

Amikor első fogásként forró leves helyett egy hideg, rózsaszínű folyadékot szolgálnak fel, ami ráadásul édes, az szinte minden külföldiben megütközést kelt.


7. Mákos tészta

A mákot tőlünk nyugatabbra a benne lévő ópiummal, illetve az ebből előállítható heroinnal azonosítják leginkább. Így jó, ha
horvathnemagdi, 2016. október 17. hétfő, 13:28
Igazi falusi körömpörkölt! Szereted?
Vacsorára nehéz,de bánnyakánya,egy laza fröccsel szétcsapatjuk!

2 darab sertésköröm
1 db hátsó csülök
3 evőkanál sertészsír
3 db közepes vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 db közepes paradicsom
2 db zöld-csípős paprika
2 evőkanál őrölt édes-nemes paprika
1 kávéskanál egész köménymag
só ízlés szerint
A körmöket hosszában kettévágtuk, a csülköket kb. 3 cm-es karikára vágtuk, ill. fűrészeltük,majd alaposan megmostam a húsokat.

A nagy vaslábosba tettem a zsírt, üvegesre pirítottam az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadtam a darabokra vágott körmöt és csülköt, és tovább pirítottam még. Hozzáadtam a paradicsomot, a fokhagymát, megsóztam, megszórtam az őrölt paprikával, köménnyel, öntöttem hozzá kis vizet, annyit, hogy ellepje az egészet végül rádobtam a zöld
lebo, 2016. október 08. szombat, 21:10
Konyhai alapok
Konyhai alapok

mire jó a disznó tarja és karja?Avagy: ezt miért nem tanítják az iskolában?

Lassan harmincéves leszek, évek óta háztartást vezetek, de őszintén megmondom, fogalmam sincs, hogy a disznónak milyen része a karaj (valószínűleg nem a karja). Nem tudom azt sem, hogy a tarján kívül melyik részét lehet még használni, és mire? Illetve mit vegyek, ha pörköltet akarok csinálni?

Le merném fogadni, hogy sokan vannak velem egy cipőben (az ismerőseim zöme sem tudta megmondani, mi az a dagadó). Ezért kicsit utánajártam, hogy a hentesnél kapható disznóságok tulajdonképpen milyen részei az állatnak, és milyen ételeket lehet főzni belőlük.

Ahogyan az ábrán is láthatjátok, a tarja a sertés "félbehasított nyaka". Zsírosabb hús, ezért ha grillezni akartok, ez a tökéletes választás. A füstölt verziójából csinálhatjátok a bablevest. Ezenkívül a füstölt-főtt tarja ízletes felvágott is. (Ne keverjétek össze a Nightwish azonos nevű énekesnőjével)

Grillezett
horvathnemagdi, 2016. szeptember 11. vasárnap, 15:36
Összetudnátok állítani egy heti étrendet?
Hétfő: Zöldségleves, rántott parizer, tökfőzelék, vagy spenót.
Kedd: Paradicsomleves ,szilvásgombóc . vagy krumplistészta
Szerda: Raguleves , bukta vagy lángos.
Csütörtök: Zöldbableves , hasábburgonya kedv szerint sült oldalas, vagy rántott hús.
Péntek Fejtett bableves, Vagy bableves, babfőzelék sült sonkával vagy főtt csülökkel.
Szombat: Karfiol leves, töltöttpaprika.
Vasárnap: Tyúkhúsleves, főtthúshoz fokhagyma mártás, Párolt rizs zúza pörkölt.
Kedv szerint gyümölccsel, vagy kompóttal sörrel borral aperitifekkel cifrázva.

Bármelyik főzeléket tésztaétel át lehet váltani másikakra.
Lebbencsleves, borsóleves, vagy amelyik szimpatikus avval lehet váltani .
Nekem a túróscsusza, mákos sufnudli ,káposztás tészta, lecsó , rizseshús , kelkáposzta,
krumplistarhonya szalonnásan . frankfurti leves , babsaláta . tojásos nokedli
amelyekkel cserélni szoktuk a második fogást.
Babgulyás füstölt csülökkel. körömpörkölt mind szerepel a
hatarvadasz, 2016. augusztus 29. hétfő, 18:19
Melyek a legbiztosabb munkák, amiket nem fenyeget a haladás?
Foxi! Én inkább a nagymama főztjét enném, mint a sztárszakácsét. Azok csak díszes csepp kajákat főznek, és tálalnak. Már ha ránézek a tányérra, is éhen halok. Egy jó körömpörkölthöz nem is konyítanak.
piktorka2, 2016. június 15. szerda, 12:55
Képek, videók
csülkös körömpörkölt
snbela44
2016. február 09. kedd, 08:25
koromporkoltk.jpg
szelidszeder
2014. december 19. péntek, 16:20
koromporkolt1.jpg
szelidszeder
2014. december 19. péntek, 16:20
koromporkolt_n.jpg
szelidszeder
2014. december 19. péntek, 16:20
koromporkolt bográcsba.jp
szelidszeder
2014. december 19. péntek, 16:19
koromporkolt.jpg
szelidszeder
2014. december 19. péntek, 16:19
hatalmas-szentkep-akva rel
menusgabor
2018. november 21. szerda, 15:52
hatalmas virágcsokor0912.
maroka
2018. szeptember 12. szerda, 16:40
Az igaz barátság hatalmas
rushlilly
2018. június 12. kedd, 14:08
Hatalmas áldás
anna4459
2018. február 01. csütörtök, 15:23
hatalmas szőllő0921.jpg
maroka
2017. szeptember 21. csütörtök, 09:36
isten hatalmas fia.jpg
maroka
2017. augusztus 27. vasárnap, 17:27
hatalmas.png
sz719eszter
2016. november 29. kedd, 13:11
A gyáva hatalmasok.jpg
chillik
2016. augusztus 24. szerda, 07:25
Hatalmas esküvői torta.jp
pacsakute
2016. augusztus 06. szombat, 21:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.