Belépés
2020. március 30. hétfő | 14. hét | 90. nap | 06:26 | Zalán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ferenc pápa: Legyünk örömteli keresztények!
Ne szégyelljük kimutatni örömünket, amikor találkozunk az Úrral, ne féljünk részt venni az ünnepi táncban a néppel együtt! Így leszünk élettel és örömmel teli evangelizálók - buzdított homíliájában Ferenc pápa január 28-án, kedden reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.
A Sámuel második könyvéből vett napi olvasmány (2Sám 6,12b-15.17-19) azt beszéli el, hogy Dávid király Jeruzsálembe viszi a frigyládát. Nagy örömujjongás kíséri, a nép táncol és ünnepel, mert az Úr szekrénye Dávid városába ért. Közel érzik magukhoz Istent.
Ünnep volt, Isten népe örvendett, mert az Úr velük volt - elmélkedett a felolvasott szentírási szakaszról Ferenc pápa. - Dávid pedig táncra perdült, táncolt a nép előtt. Szégyenkezés nélkül kifejezte örömét. Örült a lelke, amiért az Úrral találkozott, aki visszatért közéjük. Dávid nem törődik azzal, hogy ő király, és a királyi felségnek távol kell tartania magát az emberektől. Dávid szereti az Urat, boldog amiatt, hogy elhozta az Úr ládáját. Ezt a boldogságot, örömet tánccal és énekkel fejezi ki: úgy, mint az egész nép. Gondoljunk arra, mi történik velünk, amikor örülünk, mert velünk van az Úr, és a plébánián vagy a faluban az emberek ünnepelnek - mondta a Szentatya. Hozzátette: Izrael történetének egy másik fejezete Nehémiás idején a törvénykönyv megtalálásáról szól, amitől a nép örömkönnyekben tört ki, és otthon is tovább ünnepelt.
Sámuel próféta ezután leírja, hogy Dávid hazamegy, és otthon az egyik felesége, Michal, Saul lánya megvetően fogadja. Szégyenkezik, amiért a király táncolt, és megrója: ,,Nem szégyelled magad, amiért úgy táncoltál, mint egy szolga, mintha a csőcselékhez tartoznál?" Megveti az őszinte vallásosságot, az Úrral való találkozás felett érzett öröm spontaneitását. Dávid így válaszol: ,,Megvolt oka az örömömnek. Örvendeztem az Úrban, mert hazahoztuk a frigyládát!" Michal megveti őt, mi pedig tudjuk a Bibliából, hogy ezért soha nem született gyermeke. Az Úr megbüntette. Ha nincs öröm egy keresztényben, az a keresztény nem termékeny. Amikor hiányzik az öröm a szívünkből, akkor nincs termékenység - mutatott rá a pápa.
Az ünnep nem csak lélekben fejeződik ki. Osztozássá válik - emelte ki a Szentatya. - Dávid azon a napon, az áldás után ,,egy-egy kenyeret, egy-egy datolyát és mazsolás kalácsot osztott ki a nép egész sokaságának", hogy mindenki ünnepelhessen. Isten szava nem szégyenkezik az ünneplés miatt. Igaz, néha fennáll a veszély, hogy az öröm továbbmegy, és azt hisszük, hogy ez minden. Nem: ez az ünnep légköre - szögezte le a pápa.
Ferenc pápa emlékeztetett Szent VI. Pál Evangelii nuntiandi kezdetű apostoli buzdítására, mely erről szól; örömre hív. Az Egyház nem fog haladni, az evangélium nem jut előre unott, megkeseredett evangelizálókkal. Nem. Csak örvendező, élettel teli evangelizálókkal megy előre - hangsúlyozta homíliájában a pápa. - Ha örül Isten szavának; annak, hogy keresztények vagyunk; örül, amiért előre jutunk, hogy tudunk szégyenkezés nélkül ünnepelni, nem Michal módjára, mint hivatalos keresztények, a formaságok rabjaként.


Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
maroka, 2020. január 29. szerda, 12:02
Címkék: Szent Márta-házban, Dávid király Jeruzsálembe, Szent VI, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír, ünnepi táncban,
Kommentek
Koronavírus - Ferenc pápa péntekre is közös imára hívta a keresztényeket
Az imát a Duna Televízió, a Bonum Televízió, a Magyar Katolikus Rádió és a Szent István Rádió élőben közvetíti - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményében.

"Isten igéjének meghallgatása és a szentségimádás után Ferenc pápa Urbi et Orbi áldást ad, melyhez teljes búcsú kapcsolódik" - írták.
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 14:52
Koronavírus - Csehországban újabb halálos áldozat, Lengyelországban távoktatásra tértek át, Romániában életbe l
a diákoknak az áttanulmányozandó anyagot, tesztelték a szerdától alkalmazandó e-learning platformokat, és nem osztályoztak.

A krakkói Wawel-székesegyházban szerda délben megkondítják a 16. századi Zsigmond-harangot, amelyet rendszerint csak fontos történelmi események idején, például háború kitörésekor vagy a pápaválasztás eredményének bejelentésekor szólaltatnak meg. Az egyház ezzel is csatlakozik Ferenc pápa felhívásához, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a világ minden országában a keresztények a miatyánk és az úrangyala imádsággal válaszoljanak az új koronavírus-fertőzés teremtette helyzetre.

Lengyelországban szerda reggelig 927 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 161-gyel nőtt az ismert fertőzöttek száma. Előző napokban mintegy száz esettel szaporodtak a fertőzések. Eddig 12 beteg halt bele a fertőzésbe.

Romániában szerda déltől érvényesek a kedd este bejelentett szigorított kijárási korlátozások.

A katonai rendelettel bevezetett szabályok szerint csak azok
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 11:52
Koronavírus - A világjárvánnyal szemben világerejű imádságra szólította fel a keresztényeket Ferenc pápa
A katolikus egyházfő a keresztény egyházak és közösségek vezetőihez, valamint az összes hívőhöz fordult attól függetlenül, melyik keresztény felekezethez tartoznak, "emeljék szavukat együtt az égbe" . A pápa hangsúlyozta, a járvány emberpróbáló napokat teremtett, az "emberiség a pandémia fenyegetésétől retteg".

Ferenc pápa azt kezdeményezte, a keresztények közösen könyörögjenek az Úrhoz egyszerre és egy időpontban mondva el a Miatyánk-imádságot: március 25-én déli 12 órakor. Az egyház ezen a napon ünnepli a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét, amelyen az Úr születésének hírül adására emlékeznek.

Ferenc pápa hozzátette, hogy március 27-én este hat órakor ő a Szent Péter-bazilika bejárata előtt, a bazilikához vezető lépcsősor tetején mond imát. Hangsúlyozta, a lezárt Szent Péter tér teljesen üres lesz, de imájához lélekben mindenki csatlakozhat a kommunikációs eszközökön keresztül.

A jövő pénteki imádság végén a pápa a Róma városának és az egész világnak szóló Urbi et Orbi áldását adja.
velemenyezd, 2020. március 22. vasárnap, 13:31
Ünnep Bakonybélben járvány idején
online a hívek is bekapcsolódhattak.
A szentmise elején Baán Izsák a jelenlévőket és az online közvetítés nézőit köszöntve kiemelte, hogy az evangéliumi részben - Jézus főpapi imájában - könyörgés hangzik el azért, hogy a tanítványok mind egyek legyenek. A perjel hozzátette: most, amikor a járványügyi előírások miatt az elszakítottságot, a távolságot éljük meg, akkor a szentmise legyen arra meghívás, hogy átéljük sajátos, titokzatos, liturgikus módon minden honfitársunkkal, a keresztényekkel való egységünket.
Szentbeszédében a Szent Mauríciusz-monostor perjele kiemelte, hogy Szent Benedekre sokszor mint az állandóság szentjére szokás tekinteni; aki a bencés élet elrendezésével olyan közösséget hozott létre, melynek legfőbb jellemzője, hogy bármi is történik a közösség élete a maga szabályai, rendje szerint halad tovább. A szónok felvetette: mi lehet Szent Benedek mondandója egy olyan korban, amikor hirtelen minden megváltozik?
Aki Benedek életét felidézi, rájöhet, a szent
maroka, 2020. március 22. vasárnap, 07:54
Európa legsúlyosabb pestisjárványa miatt lett hosszabb .....
Európa legsúlyosabb pestisjárványa miatt lett hosszabb az Üdvözlégy szövege.
1346 és 1353 között a ,,fekete halál", a történelem legpusztítóbb pestisjárványa ülte torát Európában. Számos kutató úgy véli, ekkor egészítették ki legfontosabb Mária-imádságunk, az Üdvözlégy szövegét
Az Üdvözlégy, amit a keresztények évszázadok óta imádkoznak, két fő részből áll. Az ima első része a Szentírásból származik. Egyrészt az angyali üdvözletből; Gábriel főangyal ezekkel a szavakkal köszöntötte Máriát: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled" (Lk 1,28); másrészt Mária Erzsébetnél tett látogatásának leírásából, miszerint Erzsébet a következő szavakkal köszöntötte a Szűzanyát: ,,Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse!" (Lk 1,42)
Az imát kezdetben A Boldogságos Szűz köszöntése néven ismerték, és csak a fenti két sorból állt. A Peer-kódexben is ebben a rövidebb formában maradt fenn magyar szövege a 16. század elejéről: Idvezlégy Mária,
maroka, 2020. március 21. szombat, 17:24
Idézetek Pio atyától
- ,,A keresztények Istene a metamorfózis Istene: beledobjátok szívébe a fájdalmat és kiveszitek belőle a békét. Kétségbeesést helyeztek belé és reményt merítetek belőle." Pio atya

- Dicsérjétek Istent és segítsetek a szegényeknek Pio atya

Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
maroka, 2020. március 19. csütörtök, 18:00
Teherhordozás
,,Szállj le a Amána hegyéről!" (Én. 4,8)

A nyomasztó súly terhének hordozása ad valójában szárnyakat a keresztényeknek. Ez talán ellentmondásosnak hangzik, mégis ez egy áldott igazság. Miközben súlyos próbát hordozott Dávid, felkiáltott: ,,Bárcsak szárnyam volna, mint a galambnak! Elröpülnék, és megnyugodnék." (Zsolt 55,7)
Mégis, mielőtt befejezi elmélkedését, mintha rájött volna arra, hogy a szárnyakkal kapcsolatos kérése teljesíthető, mert aztán ezt mondta: ,,Vesd az Úrra terhedet, és Ő gondot visel rólad!" (Zsolt 55,23)
A ,,teher" szót az én bibliai kommentáromban úgy írják le, mint amit ,,Jahve megadott neked". A szentek terhei Istentől kapott terhek, és az Őrá való várakozáshoz vezetnek. Mihelyt ezt megtesszük, a teher átalakul, és egy pár szárny lesz belőle a bizalom csodája által, és akik megterhelődtek, ,,szárnyra kelnek, mint a sasok" (Ézs 40,31).

Egy napon, sétálás közben
Terheimen
kalmanpiroska, 2020. március 17. kedd, 19:55
Keresztények millióit vizsgáztatja a korona vírus
Bármennyire is hiszünk Isten szeretetében és gondoskodásában, az utóbbi napokban biztos sokunkban, számtalan kérdés felmerült a koronavírus-járvány kapcsán. Varga László kaposvári megyéspüspök próbált a leggyakrabban felmerülő kérdésekre választ adni főpásztori levelében, amelyet most teljes terjedelemben közlünk.

Őrzője vagy testvérednek!
Káint, miután megölte Ábelt, arról kérdezte az Úr, hol van a testvéred? Ő így válaszolt: ,,Hát őrzője vagyok én a testvéremnek?" Az Úréval együtt, a mi válaszunk is, igen! - a koronavírus idején még jobban, mint máskor!
Igen, a Főparancs értelmében, mert ha szereted embertársaidat, mint önmagadat, akkor be kell tartanod azokat az előírásokat, amelyeket az illetékes hatóságok, és az egyházi vezetők kiadtak, hogy ne árts neki.
Az eddigi tájékoztatások mellett, amelyeket szinte folyamatosan közzé tettünk a rendelkezésünkre álló levelező listákon, szükségesnek tartok néhány spirituális szempontot is kiemelni és a leggyakrabban
maroka, 2020. március 17. kedd, 10:55
Képek, videók
KERESZTÉNYEK-S.jpg
katolikusokoldala
2017. május 24. szerda, 18:06
Jártak erre keresztények
gaazgezabandi
2008. május 10. szombat, 13:26
Anya a fordított házban
ttolnai
2017. szeptember 14. csütörtök, 08:39
Bölcsö az égö házban.jpg
chillik
2017. április 29. szombat, 15:11
ebben a házban ....jpg
dnemethk
2017. február 17. péntek, 19:58
a-kutya házban.gif
szicu
2015. április 25. szombat, 13:27
Kreatív ötletek a házban/
pacsakute
2014. július 11. péntek, 10:33
Sziklamecset Jeruzsálembe
pacsakute
2011. december 22. csütörtök, 17:14
Bevonulás Jeruzsálembe
joetoth
2011. április 20. szerda, 19:41
Olajfákhegye Jeruzsálembe
lovaszmarika
2011. február 02. szerda, 14:14
Jeruzsálemben.jpg
szilvi1113
2009. április 02. csütörtök, 11:45
Bevonulás Jeruzsálembe..j
nemarika
2006. november 10. péntek, 21:46
rézkarc_szentkép0325.j pg
maroka
2020. március 25. szerda, 12:04
szent józsef0319.jpg
maroka
2020. március 18. szerda, 19:25
szent péter tér0315.png
maroka
2020. március 15. vasárnap, 13:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.