Belépés
2019. november 15. péntek | 46. hét | 319. nap | 19:59 | Albert, Lipót
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Illegális bevándorlás - Cseh alkotmányjogász: az állam feladata meghatározni, kiket fogad be
"Az államok szuverenitása abban áll, hogy önállóan döntenek az ilyen vagy olyan menekültek befogadásáról. Ugyanakkor (az államnak) biztosítania kell polgárai biztonságát és az alkotmányos rend betartását" - jelentette ki Václav Pavlícek abban az interjúban, amelyet a Právo című cseh napilap közölt hétfői kiadásában. A tekintélyes baloldali újság a jelenlegi migrációs válság jogi vonatkozásairól kérdezte a prágai Károly Egyetem professzorát.

Václav Pavlícek emlékeztetett: az Európai Unió tagállamai jogkörük, szuverenitásuk egy részét, beleértve a hátárok védelmét, átadták az Európai Uniónak. Az államoknak azonban kötelességük biztosítani belső és külső biztonságukat. "Ha az Európai Unió nem teljesíti kötelességeit, akkor azokat (jogköröket) az államoknak vissza kell venniük, és saját maguknak kell bebiztosítaniuk határaik hatékony védelmét" - állítja a professzor. Rámutatott: a nemzetközi jog alapvetően az államok közötti jogviszonyokat jelenti.

A neves cseh alkotmányjogász úgy véli, hogy a menekültek jogállásáról 1951-ben aláírt és 1967-ben kiegészített nemzetközi megállapodás nem szolgáltat alapot az Európai Unióba érkezett migránsok elosztására a nagy államokból a kisebb államokba.

"A megállapodás semmilyen módon, senkinek nem ad jogot a menekültek áthelyezésére az egyik országból a másikba valamiféle kvóták alapján. Az Európai Unió államai kötelesek ezt a megállapodást betartani" - szögezte le. A menekültek áthelyezése Csehországba, Szlovákiába vagy Magyarországra szerinte "az uniós elvek megsértése".

Václav Pavlícek úgy véli, hogy a jelenlegi európai migrációs válságért, amelynek a közelmúltban még "népvándorlás" jellege volt, a felelőséget nemcsak az embercsempész bandák viselik, hanem "azok a hatalmak is, amelyek beavatkozásaikkal az érintett országokban felbomlasztották az ottani állami struktúrákat, lehetővé tették szétesésüket, s ezzel gyakorlatilag megnyitották az utat helyi törzsek és különböző érdekcsoportok háborúja előtt".

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. július 11. hétfő, 13:51
Címkék: Václav Pavlícek, Károly Egyetem, Európai Unió, Európai Uniónak, Európai Unióba, állam feladata,
Kommentek
Szakértő: Ursula von der Leyen vezetésével hatékonyabb bizottság áll majd fel
Az alkotmányjogász az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában arra a felvetésre, hogy az elnök azt kérte, az országok egy nőt és egy férfit jelöljenek biztosnak, de ennek csak kevesen tettek eleget, azt mondta, ez látszólag gyengíti az ő pozícióit, ugyanakkor mindössze elvekről van szó, a gyakorlatban ettől függetlenül még egy hatékonyabb bizottság állhat majd fel.

Közölte továbbá: most indulnak el a meghallgatások, a szakbizottságok fogják a jelölteket meghallgatni, majd a személyi kérdésekben az Európai Parlament szavaz. A megválasztott bizottsági elnöknek most az a feladata, hogy hatékonyan és gyorsan felálljon az új bizottság és ne forduljon elő, hogy januárban még Jean-Claude Juncker legyen a bizottság elnöke.

Kitért arra is, hogy több új jelölt is van, és köztük vannak, akik az előző bizottság munkájában is részt vettek. Példaként említette Frans Timmermanst, aki sajtóértesülések szerint alelnökként marad a bizottságban.
velemenyezd, 2019. augusztus 31. szombat, 09:51
Elhunyt a Tiszta Kezek korrupcióellenes olasz ügyészcsoport egykori vezetője
Francesco Saverio Borrellit egy milánói klinikán érte a halál.

Az olasz államfő, volt alkotmányjogász Sergio Mattarella "kiemelkedő ügyészként" emlékezett meg róla, hangsúlyozva, hogy Francesco Saverio Borrelli egész életével a jog és a törvényesség felsőbbrendűségét szolgálta az olasz köztársasággal együtt.

Francesco Saverio Borrelli történelmet írt - méltatta az elhunytat Francesco Greco jelenlegi milánói főügyész.

A Nápolyban 1930-ban született Francesco Saverio Borrelli 1955-ben lépett jogi pályára, és szinte végig Milánóban dolgozott. 1983-tól helyettes milánói ügyész volt, 1988-ban főügyésszé lépett elő. 1999-től a milánói fellebbviteli bíróság ügyészeként dolgozott 2002-es nyugdíjba vonulásáig.

Borrelli 1992-ben vette át az úgynevezett Tangentopoli (korrupt város) vizsgálatsorozat vezetését, a volt Olasz Szocialista Párt (PSI) tagja, Mario Chiesa letartóztatása után, aki korrupció vádjával került börtönbe. Borrelli volt az a milánói ügyész, aki 1992 decemberében elsőként
velemenyezd, 2019. július 20. szombat, 22:42
Alkotmányjogász: Ursula von der Leyen személyében egy józan hang jelent meg az európai politikában
Kiemelte, az új elnök tisztában van azzal, hogy az Európai Unió nem cél, hanem eszköz arra, hogy a nemzetállamok sikeresek legyenek.

"Ez egy olyan család, ahol ha széthúzás van, egymásra mutogatás - ahogy ő is fogalmazott -, akkor nem tudjuk a nemzetközi térben felvenni a küzdelmet, mint Európai Unió a versenytársakkal szemben" - mondta ifj. Lomnici Zoltán. Hozzátette azt is, hogy ha bárki megpróbálja ezt az egységet megbontani, azt ki kell szorítani.
velemenyezd, 2019. július 20. szombat, 09:41
Ifj. Lomnici: az Európai Tanácsnak kell "hordania a nadrágot" az unióban
Hangsúlyozta, jelenleg a dominanciáért komoly harc folyik az ET és az Európai Bizottság között.

Az alkotmányjogász a Fidesz jövőbeli európai uniós politikájáról azt mondta, Magyarországnak fontos, hogy erős nemzetállamként önálló döntéseket hozhasson, és, hogy a V4-ek stabil és egyenrangú partnere legyen a továbbiakban is.

Emlékeztetett: vasárnap volt a 30 éves évfordulója Orbán Viktor Hősök terén elhangzott beszédének, amikor Magyarországot egy független, keményen antikommunista, szuverenista országként határozta meg. Orbán Viktor miniszterelnök ezt a politikát próbálja az unióban is tovább vinni - vélekedett. Megjegyezte: az unió vezetésére nehéz olyan politikust találni, aki képviselné a magyar álláspontot is, hiszen a kezdetekhez hasonlóan még mindig Németország, Franciaország és a Benelux államok próbálják vezetni az Európai Uniót.

Lomnici Zoltán hangsúlyozta: nemcsak a magyarok, Európa érdeke is, hogy az öt uniós vezetőből legalább egy migrációellenes legyen, tartsa fontosnak a
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 16:12
Rétvári: a magyarok a Kárpát-medence legerősebb nemzete
Rétvári Bence a Pest megyei település Havas Boldogasszony Plébániatemplomában tartott rendezvényen arról beszélt, hogy minden nemzeti tragédia ellenére a magyarság, a magyar kultúra fennmaradt, jöhettek törökök, tatárok, Habsburgok vagy szovjetek.

Száz évvel ezelőtt birodalmi törekvéseknek lett áldozata Magyarország, mivel nem szabad nemzetek háborúztak egymással, hanem országhatárokon átnyúló birodalmak - tette hozzá.

Az államtitkár szólt arról, hogy az első világháborúban elesett magyar katonák száma annyi, mintha összeadnánk Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Győr teljes lakosságát. Mégis, mind az emberi, mind pedig a nagyarányú anyagi veszteség ellenére a magyarság megmaradt fűzte hozzá. Rétvári Bence elmondta, Közép-Európában a visegrádi négyek (V4) nem felülről irányítva, egy dinasztia elnyomása alatt, hanem szabad, szuverén nemzetekként, saját jól felfogott érdekük alapján fogtak össze és működnek együtt. Hozzátette, kulturális, gazdasági és politikai együttműködéssel már lesz a közös
velemenyezd, 2019. június 01. szombat, 14:11
Szakértő: komoly kockázatot jelent a migrációs nyomás
Kifejtette: a körülmények nem fognak javulni az afrikai országokban, csak nő majd az embertömeg. Komoly gazdasági kockázatot jelentenek azok, akik elindulnak az Európai Unió felé, mert jelentősen megterhelik az európai szociális hálót. A szakértő szerint emellett nagy az egészségügyi és a biztonsági kockázat veszélye is.

Lomnici Zoltán rámutatott: a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján neves nyugati gondolkodók és politikusok is kiálltak a szigorúbb migrációs politika mellett.

Nyugat-Európában sokan úgy gondolják, hogy rövid távon népszerű intézkedéseket kell tenni, és nem mernek a migráció kérdésével foglalkozni. Ez a bátorság a magyar kormányzatban megvan - fogalmazott az alkotmányjogász.
velemenyezd, 2019. március 24. vasárnap, 11:11
Szakértők: óriási győzelem a Fidesznek, óriási vereség a bevándorláspárti erőknek
jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. "Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A kormányfő, a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: "A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik."

Ifjabb Lomnici Zoltán, alkotmányjogász az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában azt mondta: az ülésen történtek óriási győzelmet jelentenek a Fidesznek, egyúttal óriási vereséget a bevándorláspárti erőknek.

Súlyos vereséget szenvedtek azok az erők, politikai szereplők,amelyek, illetve akik a Fidesz kizárását szerették volna elérni - tette hozzá Lomnici Zoltán, megjegyezve: hiába ment Brüsszelbe Soros György fia, Alex Soros is, sem neki, sem Judith Sargentininek sem sikerült kikényszerítenie, hogy kizárják, vagy felfüggesszék
velemenyezd, 2019. március 20. szerda, 21:12
Századvég: az ellenzék üzenetei hiteltelenek
Jóval kevesebben jöttek el, mint amennyire a szervezők számítottak, a bölcsesség, rátermettség hiányát nem lehet pénzzel, külföldi segítséggel pótolni - fűzte hozzá.

A választópolgárok számára a fejlődő gazdaság és a bérfelzárkóztatás a valóság - közölte ifjabb Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász arra is kitért: az ellenzéki tüntetőknek van egy erőszakos magja, ám jogi védelmet csak békés demonstráció kaphat, az esetleges károkozásért pedig a szervezők is felelnek.
velemenyezd, 2019. január 05. szombat, 21:04
Képek, videók
alkotmányjog.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:21
Tetteink meghatároznak
sacimama
2014. január 31. péntek, 23:15
O.V. -bevándorlás.jpg
agica2004
2015. január 25. vasárnap, 14:48
bevándorlási csarnok
mecsery
2010. május 11. kedd, 16:26
régi bevándorlási központ
mecsery
2010. május 11. kedd, 16:25
Pavlik érettségije 01.jpg
chillik
2018. február 10. szombat, 06:04
Pavlik érettségije 02.jpg
chillik
2018. február 10. szombat, 06:04
Pavlik érettségije 03.jpg
chillik
2018. február 10. szombat, 06:03
Pavlik érettségije 04.jpg
chillik
2018. február 10. szombat, 06:03
Pavlik ürit 01.jpg
chillik
2018. február 02. péntek, 05:55
Pavlik ürit 02.jpg
chillik
2018. február 02. péntek, 05:55
pero pavlina3.jpg
talamusz
2012. június 02. szombat, 17:04
pero pavlina2.jpg
talamusz
2012. június 02. szombat, 17:04
pero pavlina.jpg
talamusz
2012. június 02. szombat, 17:03
Brighton, Royál pavlion
bodajne
2010. szeptember 18. szombat, 18:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.