Belépés
2020. május 28. csütörtök | 22. hét | 149. nap | 04:17 | Emil, Csanád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Illegális bevándorlás - Cseh alkotmányjogász: az állam feladata meghatározni, kiket fogad be
"Az államok szuverenitása abban áll, hogy önállóan döntenek az ilyen vagy olyan menekültek befogadásáról. Ugyanakkor (az államnak) biztosítania kell polgárai biztonságát és az alkotmányos rend betartását" - jelentette ki Václav Pavlícek abban az interjúban, amelyet a Právo című cseh napilap közölt hétfői kiadásában. A tekintélyes baloldali újság a jelenlegi migrációs válság jogi vonatkozásairól kérdezte a prágai Károly Egyetem professzorát.

Václav Pavlícek emlékeztetett: az Európai Unió tagállamai jogkörük, szuverenitásuk egy részét, beleértve a hátárok védelmét, átadták az Európai Uniónak. Az államoknak azonban kötelességük biztosítani belső és külső biztonságukat. "Ha az Európai Unió nem teljesíti kötelességeit, akkor azokat (jogköröket) az államoknak vissza kell venniük, és saját maguknak kell bebiztosítaniuk határaik hatékony védelmét" - állítja a professzor. Rámutatott: a nemzetközi jog alapvetően az államok közötti jogviszonyokat jelenti.

A neves cseh alkotmányjogász úgy véli, hogy a menekültek jogállásáról 1951-ben aláírt és 1967-ben kiegészített nemzetközi megállapodás nem szolgáltat alapot az Európai Unióba érkezett migránsok elosztására a nagy államokból a kisebb államokba.

"A megállapodás semmilyen módon, senkinek nem ad jogot a menekültek áthelyezésére az egyik országból a másikba valamiféle kvóták alapján. Az Európai Unió államai kötelesek ezt a megállapodást betartani" - szögezte le. A menekültek áthelyezése Csehországba, Szlovákiába vagy Magyarországra szerinte "az uniós elvek megsértése".

Václav Pavlícek úgy véli, hogy a jelenlegi európai migrációs válságért, amelynek a közelmúltban még "népvándorlás" jellege volt, a felelőséget nemcsak az embercsempész bandák viselik, hanem "azok a hatalmak is, amelyek beavatkozásaikkal az érintett országokban felbomlasztották az ottani állami struktúrákat, lehetővé tették szétesésüket, s ezzel gyakorlatilag megnyitották az utat helyi törzsek és különböző érdekcsoportok háborúja előtt".

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. július 11. hétfő, 13:51
Címkék: Václav Pavlícek, Károly Egyetem, Európai Unió, Európai Uniónak, Európai Unióba, állam feladata,
Kommentek
Iohannis: nem maradhat következmények nélkül, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság elmarasztalta Romániát a K
szüksége, nem olyan egyénekre, akik a PSD cinkosai. A PSD tehet arról, hogy Romániát meg nem érdemelt módon sarokba állította az EJEB. Azoknak a szociáldemokratáknak, akik Liviu Dragnea (volt PSD-elnök) ügyét szolgálva a jogállam és az igazságszolgáltatás függetlensége ellen harcoltak, távozniuk kell a közéletből" - jelentette ki a román miniszterelnök.

A bukaresti igazságügyi tárca kedden közleményben jelezte: javasolni fogja, hogy Románia hívja vissza a Velencei Bizottságból Tudorel Toader alkotmányjogászt, aki 2018-ban igazságügyi miniszterként kezdeményezte és - a CCR határozata révén - az államfőnél is kikényszerítette a DNA-főügyész leváltását.

Valer Dorneanu, a CCR elnöke, volt szociáldemokrata házelnök szerint az EJEB döntése nem a román alkotmánybíróságot bírálja, Ludovic Orban pedig már egy éve azt hajtogatja, hogy a taláros testület tagjai lejáratták magukat. A politikusokat semmi sem akadályozza meg abban, hogy módosítsák az alkotmánybíróság működéséről szóló törvényt - jegyezte meg
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 17:12
Koronavírus - A távozó koszovói kormány a járvány végéig hivatalban maradhat
Albin Kurti kormánya március 25-én bukott meg, a parlament megvonta a bizalmat a kabinettől. Alkotmányjogászok értelmezése szerint a bizalmi szavazást követően a tavaly októberi választást megnyert, Kurti vezette Önrendelkezésnek (Vetevendosje) 15 napon belül új kormányfőjelöltet kellett volna javasolnia. A határidő szerdán járt le, de a párt nem javasolt senkit az államfőnek, sőt Albin Kurti közölte, most nincs ideje ilyen kérdésekkel foglalkozni. Arbulena Haxhiu igazságügyi miniszter szerint viszont a 15 napos határidő csak a választások megtartása után érvényes, bizalmi szavazást követően nincs ilyen előírás.

Így tehát, más vezető híján Albin Kurti vezeti tovább a kormányt mindaddig, amíg nem tudnak előrehozott választást tartani.

Hashim Thaci államfő úgy vélekedett, Albin Kurtinak nincs igaza, és új kormánynak kellene megalakulni. Azt javasolta, hogy a parlamenti pártok alkossanak nagykoalíciót, és úgy vezessék az országot legalább a koronavírus-járvány ideje alatt. Erre azonban egyelőre
velemenyezd, 2020. április 08. szerda, 14:11
Ifj. Lomnici Zoltán: külső támadás érte a forintot
Erre a külső támadásra utal az is, hogy az MNB korrekciós beavatkozásként kamatemelést hajtott végre, ami végül hozzájárult a magyar fizetőeszköz erősödéséhez - közölte az alkotmányjogász.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy Soros György 1992-ben a brit fonttal szemben, 1997-ben a maláj, a thai és a dél-koreai fizetőeszközzel szemben, 2008-ban pedig az OTP részvényeivel kapcsolatban spekulációs támadást hajtott végre - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a forint gyengülése annál inkább nem indokolt, mert az elmúlt időszakban évi 5 százalék körüli növekedés mellett példaértékű pályán mozgott a magyar gazdaság.

Az emelkedő konjunktúrát nem csak a járvány, hanem a külső támadások is meg tudják törni - figyelmeztetett.

Éppen ezért az ilyen esetekben vizsgálatot indíthat az Alkotmányvédelmi Hivatal, illetve a Büntető törvénykönyv is szankcionálja a tiltott piaci befolyásolást - mondta a Századvég jogi szakértője.
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 22:04
Koronavírus - Szlovákiában nőtt a fertőzöttek száma, növelni kell a szálláskapacitásokat a külföldről hazatérők
szerdai kijelentése, miszerint az ország teljes "lekapcsolása" (blackout), vagyis egy néhány hetes rendkívüli állapot és "katonai fegyelem" bevezetése lehetne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja. A felvetést a négypárti kormánykoalíció néhány liberális politikusa elutasította, ugyanakkor többen voltak, akik elképzelhetőnek nevezték, hogy támogatnák az ötlet megvalósítását.

A rendkívüli állapot lehetséges elrendelésével kapcsolatban, Marek Domin alkotmányjogász a TASR szlovák hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a szlovák alaptörvény csak - a már korábban bevezetett - rendkívüli helyzet elrendelését teszi lehetővé, és a szigorúbb korlátozásokat megengedő rendkívüli állapotot csak terrorista támadás, illetve utcai zavargások előfordulása vagy hasonló eset kapcsán engedélyezi. Hozzátette: az alkotmány vonatkozó kitételei természetesen módosíthatóak, és a jelenlegi szlovák kormánykoalíció alkotmányozó törvények elfogadásához szükséges többséggel rendelkezik a
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 16:02
Rekordalacsony részvétel a francia helyhatósági választások első fordulójában, bizonytalanná vált a második for
amelynek értelmében újabb utasításig nem nyithatnak ki a nem létfontosságú nyilvános helyek.

Az országos hírcsatornák eredményváró műsoraiban a politikusok elsősorban arról vitáztak, hogy érdemes és szabad-e ilyen körülmények között megtartani a második fordulót jövő vasárnap.

Édouard Philippe miniszterelnök és Olivier Véran egészségügyi miniszter is jelezte: a jövő hét elején a szakemberek ajánlásai alapján dönt a kormányzat arról, hogy megrendezik-e a második fordulót.

Didier Maus alkotmányjogász az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: amennyiben a jövő vasárnapi forduló elmarad, az első forduló eredménye semmisnek tekintendő, s mind a két fordulót újra meg kell majd tartani.

A kormányfő óriási politikai nyomás alá került, miután szombat este - amikor bejelentette, hogy az egész ország gyakorlatilag leáll, s csak a létfontosságú nyilvános helyek, az élelmiszerboltok, a dohányboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a benzinkutak lehetnek ezentúl nyitva, és mindenkinek a
velemenyezd, 2020. március 15. vasárnap, 22:54
Gyöngyöspatai iskolaügy - Alkotmányjogász: nehezen forintosíthatók a személyiségi jogokat ért sérelmek
esetben.

A személyiséget ért lelki sérelem vagy későbbi hátrányos helyzetbe süllyedés megalapozhatja, hogy a bíróság pénzben kifejezhető kártérítést ítéljen meg - mondta, megjegyezve, hogy a kártérítés roppant nehezen betájolható és megítélhető.

A műsorban elhangzott, hogy a felperesek között többen 100 órát is hiányoztak igazolatlanul az iskolából. Ezzel kapcsolatban a szakértő azt hangsúlyozta, hogy a jog és a kötelezettség egységet alkot, vagyis az egyik nem létezik a másik nélkül.

Az alkotmányjogász szerint nagyon "tág" vizekre vezető, kiemelendő kérdés az üggyel kapcsolatban, hogy ugyan az egyedi jogorvoslatoknak az érintettek jogsérelmét kell vizsgálnia, mégis - össztársadalmi szempontból - az emberek igazságérzetére is gondolni kell.

A bíróság tavaly szeptemberben jogerősen, szegregáció miatt a Gyöngyöspatán élő roma családok javára 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot, amelyeknek közös jogi képviselője sürgősségi kérelemmel
velemenyezd, 2020. február 15. szombat, 23:10
Impeachment - Trump védői a tárgyaláson Joe Bidenre különösen nagy figyelmet fordítottak
Pam Bondi, a jogászcsapat tagja - aki korábban floridai államügyész volt - videórészleteket mutatott be Joe Biden egyik nyilvános pódiumbeszélgetéséből, amely még 2018 januárjában volt.

A Külügyi Kapcsolatok Tanácsának rendezvényén Biden akkor nevetve mesélte el, hogy alelnökként hogyan közölte az ukrán vezetőkkel, hogy amennyiben nem távolítják el Viktor Sokin államügyészt, akkor búcsút mondhatnak az Egyesült Államok egymilliárd dolláros hitelgaranciájának. Viktor Sokin államügyészként vizsgálatot indított a Burisma ukrán gázcéget érintő korrupciós gyanú miatt. Ennek a cégnek volt igazgatósági tagja Biden fia, Hunter Biden.

Mintegy félórás beszédében Bondi hangsúlyozta: az impeachment-menedzserek a vád előterjesztése és az érvelés során a múlt héten "több mint 400 alkalommal" utaltak Bidenre és a Burismára, de "soha nem mutatták be a teljes képet".

A jogásznő idézett a képviselőházi bizottságok előtti meghallgatásokon megszólaltatott tanúkat - köztük George Kent volt magas rangú
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 07:04
Alkotmányjogász: szigorúbban kell szabályozni a terroristák idő előtti szabadulását
A szakértő szerint a kedvezményes szabadulás gyakorlata elterjedt nyugaton, mert egyes vélemények szerint segíti az integrációt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szabályozás kettéválasztásával is meg kell különböztetni az élet elleni bűncselekményeket a kisebb súlyú esetektől.

Ifj. Lomnici Zoltán megjegyezte, hogy a brit fővárosban a fegyveres támadások száma a harmadával, a késes támadások száma több mint 50 százalékkal megugrott az utóbbi három évben. Hozzátette: London polgármestere közben úgy véli, hogy a terrorizmus a nagyvárosi élet velejárója. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a bevándorlók leszármazottait már nem lehet kitoloncolni az országból.
velemenyezd, 2019. november 30. szombat, 21:12
Képek, videók
alkotmányjog.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:21
Tetteink meghatároznak
sacimama
2014. január 31. péntek, 23:15
O.V. -bevándorlás.jpg
agica2004
2015. január 25. vasárnap, 14:48
bevándorlási csarnok
mecsery
2010. május 11. kedd, 16:26
régi bevándorlási központ
mecsery
2010. május 11. kedd, 16:25
Pavlik érettségije 01.jpg
chillik
2018. február 10. szombat, 06:04
Pavlik érettségije 02.jpg
chillik
2018. február 10. szombat, 06:04
Pavlik érettségije 03.jpg
chillik
2018. február 10. szombat, 06:03
Pavlik érettségije 04.jpg
chillik
2018. február 10. szombat, 06:03
Pavlik ürit 01.jpg
chillik
2018. február 02. péntek, 05:55
Pavlik ürit 02.jpg
chillik
2018. február 02. péntek, 05:55
pero pavlina3.jpg
talamusz
2012. június 02. szombat, 17:04
pero pavlina2.jpg
talamusz
2012. június 02. szombat, 17:04
pero pavlina.jpg
talamusz
2012. június 02. szombat, 17:03
Brighton, Royál pavlion
bodajne
2010. szeptember 18. szombat, 18:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.