Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 16:14 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ütősfesztivál lesz a hétvégén Sopronban
Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész elmondta, hogy ilyen jellegű ütősfesztivált eddig még nem rendeztek Európában. A koncertek mellett a Liszt-központban mesterkurzusokat is vezet majd Dörnyei Gábor, Billy Cobham, She-e Wu, Rolando Morales-Matos és Aaron Spears.

A program a fertőrákosi barlangszínházban pénteken Richard Bona és a Mandekan Cubano fellépésével kezdődik. A Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő basszusgitáros és zenekara a kubai életérzésre, ütős hangszerekre épülő stílust képviseli. A művészeti vezető szerint a világsztár közvetlensége, lehengerlő játékstílusa, könnyedsége ősi erővel képes átszőni a SopronDrumot.

Szombaton The Magic of Rhythm címmel ad koncertet szintén a barlangszínházban She-e Wu tajvani származású marimbaművész, Chris Deviney, a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar ütőhangszerese, Rolando-Morales Matos Puerto Ricóban született karmester és zeneszerző, a Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo, valamint a Sopron Balett.

Az est első részében a tHUNder Duo két zenei kompozíciójára Demcsák Ottó által készített koreográfiával lép színpadra a Sopron Balett, a második részben pedig She-e Wu, Chris Deviney és Rolando-Morales Matos együtt lép majd fel.

A barlangszínházban vasárnap este a hatvanas-hetvenes évek fúziós-dzsesszének úttörője, Billy Cobham és zenekara lép fel. A dobolást forradalmasító zenész képes egyszerre négy verővel is játszani. Fertőrákosi koncertje Horváth Kornél szerint hazai dzsessztörténeti pillanat lesz.

Sopron Fő terén pénteken este az 1984-ben alapított, de tíz év szünet után idén újjáalakult fővárosi Jazz Consort ad koncertet, szombaton a kilencedik Országos Maros Gábor Ütőhangszeres Szóló- és Duó Verseny győztesei, a Bartók Konzi Beat, a Strokes együttes, a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, valamint a szegedi Storyville Jazz Band. A zárónapon a pécsi Percussion Project, a győri Percussion Students, valamint az amerikai Aaron Spears lépnek fel.

A Liszt-központ teraszán a nyitó napon a soproni Hoffer Dobiskola hallgatói a Kalimba gyermekkórus tagjaival mutatkoznak be.

Horváth Kornél szerint a fesztivál legfőbb célja, hogy mindenki érezhesse, mennyire sokszínű az ütőhangszeres kultúra, és milyen energiákat képes sugározni világsztárok közreműködésével az egyik legősibb műfaj, amely egyidős az emberiséggel.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 13:02
Címkék: Horváth Kornél Kossuth-díjas, Dörnyei Gábor, Billy Cobham, She-e Wu, Rolando Morales-Matos, Aaron Spears,
Kommentek
Sosem látott formációval lép fel Stanley Jordan a Fertőrákosi Barlangszínházban
Az amerikai zenész a világon először Magyarországon áll színpadra a világhírű chilei basszusgitárossal, Christian Galvezzel, valamint két magyar ütőhangszeressel, a Kossuth-díjas Horváth Kornéllal és Dörnyei Gáborral. A kvartett az amerikai, a brazil, az afro és európai zenekultúrából merítve építi fel produkcióját.

"Nagyon izgatott vagyok a koncert miatt" - mondta az eseményre küldött videoüzenetében a különleges "tapping" technikájáról híres Stanley Jordan, aki úgy fogalmazott, a kedvenc zenészeiből válogatta össze társait a soproni fellépéshez.

Dörnyei Gábor hangsúlyozta: Stanley Jordan valódi világklasszis, zenéje teljesen egyéni.

"Olyan jazz-zenész, aki folyamatosan improvizál, ömlik belőle a zene. Gyakorlatilag ő egy végtelen zenehalmaz" - fogalmazott a dobos, aki már több alkalommal, köztük az első magyarországi fellépésén is játszott Stanley Jordannel 2016-ban. Hozzátette: az eddig 13 lemezt megjelentetett Christian Galvez az új generáció egyik kiemelkedő virtuóza.

A
velemenyezd, 2017. augusztus 24. csütörtök, 12:51
Jövőre megújult tematikával rendezik a Soproni Ünnepi Hetek programsorozatot
augusztus 7. és 21. között lesz látogatható. A kiállított műalkotások a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak.

Szeptember 3-ig a Várisi úti és az Erzsébet kerti zenepavilonokban hétvégenként felváltva lesznek zenés estek.

A barlangszínház idei szezonzáró előadása pedig szeptember 30-án lesz, amikor a nemzetközi dzsesszélet egyik nagy sztárja, Stanley Jordan lép fel a chilei Christian Galvez basszusgitárossal, valamint Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőssel és Dörnyei Gábor dobossal.

A négy muzsikus ebben a felállásban először játszik együtt a fertőrákosi barlangszínházban, műsorukban az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve zenélnek. A produkcióban többek között Bartók Béla és Jimi Hendrix művek feldolgozásai is felcsendülnek.

Pataki András szerint Stanley Jordan kimondottan az egyedülálló barlangszínházi helyszín miatt vállalta, hogy eljön Magyarországra. Tavaly járt először az országban, akkor már együtt játszott Horváth
velemenyezd, 2017. július 17. hétfő, 16:03
Változatos programok a hatvanadik Soproni Ünnepi Heteken
A programokat ismertető szerdai sajtótájékoztatón a szervező Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgató-főrendezője, Pataki András elmondta, hogy az összművészeti fesztivál ezúttal is a FolkFest tánctalálkozóval indul.

Három nap alatt a Fő téren a házigazda soproni táncegyüttesek, valamint mások mellett a győrújbaráti Csobolyó Táncegyüttes és a dunaszerdahelyi Csallóközi Néptáncegyüttes is fellép.

Kóczán Péter kulturális csoportvezető a további programokat részletezve elmondta: a Koncertek a szabadban nevű sorozat keretében június 25-től vasárnaponként 18 órától a Várisi zenepavilon és az Erzsébet-kerti zenepavilon ad helyet különböző műfajokban játszó együtteseknek. A két helyszínen felváltva szerveznek zenés esteket a nyári hétvégéken szeptember 3-ig.

Tizedik alkalommal rendezik meg a Tündérfesztivált június 24-én.

A Volt Fesztivál ideje alatt a Liszt-teraszon zongoramuzsikát hallhatnak az érdeklődők, emellett mindennap más-más soproni borászat mutatkozik be. A hangszerek mögött Gayer
velemenyezd, 2017. június 07. szerda, 16:33
Hétvégén kezdődik az idei szezon a Fertőrákosi Kőfejtőben
látogatók. Pünkösdkor, június 3-án és 4-én népi játékok és bábszínház, a június 24-re eső nyári napforduló éjszakáján pedig komolyzenével kísért csillagászati ismertető várja az érdeklődőket.

Pataki András hozzátette, hogy a tervek szerint a szezont egy nagyszabású koncert zárja majd szeptember 30-án: Stanley Jordan amerikai dzsesszgitáros lép fel a kőfejtőben a világ egyik legjobb dobosának tartott Horváth Kornéllal, valamint a kiváló gitáros, énekes ütőhangszeres és zeneszerző Alegre Correa-val és Dörnyei Gáborral. Az ügyvezető megjegyezte ugyanakkor, hogy az esemény részleteiről még folynak a tárgyalások.

A barlangszínházban június 15-én lesz az első előadás: a Soproni Petőfi Színház mutatja be az Aidát Pataki András rendezésében. A musical női főszerepét a francia Stéphanie Schlesser, míg a férfit Vastag Tamás játssza majd.

A barlangszínházban 32 előadásnapon összesen 17 féle produkciót, a musical mellett operát, operettet, komédiát és koncertet is láthat a közönség. Verdi Nabuccóját a
velemenyezd, 2017. március 24. péntek, 19:23
Horváth Kornél a világ legjobb ütőse a Rhythm magazin szavazásán
sokáig Prince-szel zenélt Sheila E és Adele ütőhangszerese, Aaron Draper.

"Munkásságom eddigi legkomolyabb szakmai elismerése ez, magyar zenész korábban nem került fel ilyen listára. Talán annak köszönhető a siker, hogy kicsit másképpen játszom, mint a többiek, kilógok a sorból. Az elmúlt években a tHUNder Duóval sokat szerepeltünk Nyugat-Európában és Amerikában, a kinti sajtó kedvező kritikákat írt rólunk. A jelölést is a projekt ütőseként kaptam, ebben a formációban hosszú évek óta együtt játszom Dörnyei Gábor dobossal, aki fantasztikus muzsikus és Londonban a Kortárs Zeneművészeti Akadémián tanít" - mondta Horváth Kornél csütörtökön az MTI-nek.

Mint hozzátette, még soha nem jelölték erre az elismerésre - eddig mást magyar zenészt sem. A legtöbb szavazatot valószínűleg Magyarországról kapta, de egyelőre nem tették közzé, ki hány voksot kapott, és a győztes utáni további sorrend sem ismert még. A dobosok között Chad Smith, a Red Hot Chili Peppers tagja győzött.

A zenei oldal a szakújságírók
velemenyezd, 2016. december 01. csütörtök, 11:11
Horváth Kornél a világ legjobb ütősei között
(Trilok Gurtu Band), a korábban sokáig Prince-szel zenélt Sheila E és Adele ütőhangszerese, Aaron Draper a Rhythm magazin jelöltje - olvasható a musicradar.com-on.

A dobosok között mások mellett Chad Smith (Red Hot Chili Peppers), Gil Sharone (Marilyn Manson), Tre Cool (Green Day), Mike Portnoy (Twisted Sister), Glen Sobel (Alice Cooper), Frank Ferrer (Guns N' Roses) és John Tempesta (The Cult) is jelölt.

Az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban is ismertté vált Horváth Kornél ütőhangszeres és Dörnyei Gábor dobos duója, a tHUNder. A már több mint tíz éve működő dzsesszformációt szerződtette a New York-i Hudson Music kiadó.

"Nagyon különleges a tHUNder felállása, ami behatárolja, milyen rétegekhez jut el egyáltalán a zenénk. Kevés ütőhangszer-dob duó van a világban, és amelyik ismertté vált, abból még kevesebb, mi azonban tíz éve csináljuk, és úgy tűnik, a nemzetközi szakma is észrevett minket" - mondta Horváth Kornél korábban az MTI-nek.

A magyar zenei élet egyik elismert szereplője, a
velemenyezd, 2016. november 15. kedd, 12:12
Stanley Jordan amerikai gitárvirtuóz supergroupja a Margitszigeten
ötletével, ami számomra óriási öröm és megtiszteltetés, hiszen ő egészen különleges alakja a dzsesszvilágnak. A nyolcvanas évek közepén robbant be az élvonalba, egyedi játékfelfogásával, stílusával, kétkezes tapping technikájával" - mondta Horváth Kornél az MTI-nek.

A produkció, amely a Budapesti Nyári Fesztivál keretében lesz látható, a szervezés során kiegészült Alegre Correa Bécsben élő brazil gitárossal - vele Horváth Kornél 2010-ben készített közös lemezt Songs of Moment címmel -, valamint Dörnyei Gábor Londonban élő dobossal, aki tHUNder néven több mint tíz éve duóban játszik az ütőhangszeressel. A koncert 21. századi kamarazenéjében az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúra keveredik.

"Nem idegen Stanley Jordantől a kétgitáros felállás, hiszen legutóbbi anyagát, a tavaly megjelent Duetset Kevin Eubanks gitárossal duóban rögzítette. Stanley mindannyiunknak elküldte a tizenöt kompozícióból álló repertoárt, amely az 1985-ös Magic Touch című legendás lemeztől kezdve három évtized
velemenyezd, 2016. június 25. szombat, 10:01
Képek, videók
2011-ben, Sopronban
orban47
2016. november 29. kedd, 07:51
Sopronban, 2011-ben
orban47
2016. október 06. csütörtök, 22:13
Sopronban
orban47
2016. szeptember 12. hétfő, 05:48
Ad´vent Sopronban 2015, d
bodajne
2015. december 28. hétfő, 18:40
malomkőben, Sopronban
orban47
2013. január 29. kedd, 17:57
Fertő tó Sopronban
bodajne
2011. július 17. vasárnap, 19:50
apám sopronban 1940
lacipecsenye
2011. január 18. kedd, 17:22
Libacomb Sopronban
soosistvan
2010. április 27. kedd, 21:22
Szilárd Dörnyei.jpg
basikele
2012. november 04. vasárnap, 03:01
Ej8coB71YbO9QMy7-hoNQP aK2
taszat
2016. szeptember 15. csütörtök, 20:39
cobweb-1421178_960_720 .jp
lilagondolatok
2016. június 22. szerda, 00:45
coboly szukak.JPG
charlotteani
2016. március 10. csütörtök, 01:21
kurt_cobain_with_musta ng.
rzsi-
2015. január 18. vasárnap, 06:46
kurt_cobain__.jpg
rzsi-
2015. január 18. vasárnap, 06:46
Coboly.jpg
pacsakute
2014. november 16. vasárnap, 21:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.