Belépés
2019. január 20. vasárnap | 3. hét | 20. nap | 00:08 | Fábián, Sebestyén
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A romániai magyar oktatás helyzetéről tájékozódott Marosvásárhelyen az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tájékoztató hírlevele emlékeztetett, hogy a diplomata a legmagasabb rangú diplomata a világon, aki kisebbségvédelemmel foglalkozik és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), valamint a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége meghívására látogatott Erdélybe.

Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor házigazdaként elmondta: az erdélyi magyarság száz éve vált kisebbséggé, és azóta az anyanyelvű oktatás ügye folyamatos küzdelem számára, hiszen a román állam részéről számos kísérlet történt annak akadályozására, visszaszorítására.

Fernand de Varennes elmondta: a tájékozódás a fő célja, hiszen az ENSZ szakértőjeként feladata fogadni a kisebbségek részéről érkező panaszokat, majd felkérni az illető kormányokat a helyzet tisztázására. A különmegbízott felajánlotta segítségét e téren.

Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő azt emelte ki, hogy a romániai törvények első ránézésre jól mutatnak, de ugyanez nem mondható el az alkalmazásukról. Kiemelte: a jogi keret ott a legsérülékenyebb, ahol a magyarság számaránya 10 százalék körüli és egy-egy osztályt vagy tagozatot tudnak működtetni, ugyanis ott a legerősebb az asszimilációs nyomás.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási ügyvezető alelnöke elmondta, hogy Romániában mintegy 150 ezer nemzetiségi gyerek vesz részt az anyanyelvű oktatásban, akiknek zöme magyar. Több mint 2000 helyszínen zajlik magyar nyelvű oktatás. Az ügyvezető alelnök a felsőoktatásra is kitért, és felhívta a figyelmet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetére, ahol nem alkalmazták az oktatási törvény előírásait, így nem hozták létre az egyetemen belül a magyar intézeteket.

A kisebbségi különmegbízott Ferencz Csabával, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tájékoztatási alelnökével is találkozott, aki ismertette az SZNT másfél évtizedes munkáját, és nyomatékosan felhívta a figyelmét a székelységet ért súlyos jogsérelmekre, különös tekintettel azokra, amelyek Románia uniós csatlakozása után történtek.

A diplomatát Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke is fogadta marosvásárhelyi hivatalában.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 17:50
Címkék: Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége, Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es, Szabó Ödön RMDSZ-es, Magyari Tivadar,
Kommentek
Kolozsvári konferencián idézték fel a száz évvel ezelőtti erdélyi hatalomváltást
kalotaszegi küldöttek és az egyetemi ifjúság felvonulása, a város főterét megtöltő tömeg, valamint a nagygyűlés szónokai is láthatók, akiktől kimerevített képeken írásban idéz egy-egy gondolatot a kisfilm. Lönhárt Tamás történész, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanszékvezetője az MTI-nek elmondta: a filmet pár nappal az esemény után a pesti mozikban vetítették a filmhíradó részeként.

A hatalomváltás erdélyi eseménysorát felvázoló Fodor János történész felidézte: az 1918. november 28-án Marosvásárhelyen tartott székely nagygyűlésre kihatott, hogy a szervezők nem tudtak megegyezni az ideológiai kérdésekben, ezért ott csak pár ezren vettek részt, a kolozsvári nagygyűlésnek azonban több tízezer résztvevője volt annak ellenére, hogy a benyomuló román hadsereg ekkor már Kolozsvárhoz közelített, és a székelyföldi küldötteket nem engedte eljutni a nagygyűlésre.

Lönhárt Tamás előadásában arra világított rá, hogy a monarchia népei nemzeti tanácsainak a megalakulását IV. Károly uralkodó legitimálta,
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 18:29
A Kárpát-medence kisebbségi magyar közösségeinek a helyzetével ismerkedett az ENSZ kisebbségügyi különmegbízott
A kisebbségi jogok kanadai-ausztrál állampolgárságú szakértője szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári épületében szervezett konferencián tartott előadást az ENSZ-nek a kisebbségiek emberi jogai védelmében végzett tevékenységéről. A konferencián a kárpátaljai, szerbiai, szlovákiai és erdélyi magyar közösségek politikai szervezeteinek a képviselői, valamint erdélyi magyar jogvédő szervezetek vezetői tartottak előadásokat.

A rendezvény szünetében Fernand de Varennes az MTI kérdésére elmondta: nincs abban a helyzetben, hogy kommentálja a romániai vagy kárpát-medencei magyar közösségek helyzetét. Nem a kisebbségi helyzetet kivizsgálni jött, hanem csupán egy konferencián vett részt, melyen maga is tájékoztatott és tájékozódott.

Az ENSZ szakértője előadásában arról tájékoztatott, hogy prioritáslistáján az állampolgárság nélküli nemzeti kisebbségek, például a Baltikumban élő oroszok problémái, a kisebbségi nyelveken történő oktatás kérdései, a kisebbségellenes
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 15:41
A magyar állam támogatásával felépített orvoslakásokat adtak át Csíkszeredában
A 440 négyzetméter alapterületű, három lakást magába foglaló épületegyüttes kialakítása a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, illetve a marosvásárhelyi Studium - Prospero Alapítvány közbenjárásával valósult meg mintegy százmillió forintból.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen méltatta a marosvásárhelyi alapítvány két évtizedes tevékenységét. Mint fogalmazott, az alapítvány úttörő munkát végzett a külhoni magyar közösségért.

"Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az orvosaink itthon maradjanak, jól érezzék magukat, családokat tudjanak vállalni és gyermekeket nevelni. Elsősorban a családokat támogatva tudjuk elérni, hogy szülőföldjükön boldoguljanak az emberek" - idézte az államtitkárt a Székelyhon.

Vass Levente, a Studium - Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke az átadóünnepségen rámutatott, olyan családi házakat álmodtak meg, amelyek hosszabb időre, 5-10 éves
velemenyezd, 2018. november 24. szombat, 22:12
Elhunyt Bessenyei István színész és rendező, a szatmárnémeti Harag György Társulat örökös tagja
A művész hétfőn hunyt el méltósággal viselt súlyos betegség után. Földi maradványait a Szatmárnémeti Északi Színház előcsarnokában ravatalozzák fel csütörtökön, ugyanazon a napon a helyi vasút melletti református temetőben helyezik örök nyugalomra.

Bessenyei István 1955-ben született Égerháton. 1981-ben elvégezte Marosvásárhelyen a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet színész szakát Tompa Miklós osztályában, majd azonnal a szatmári társulathoz került, amelynek haláláig tagja volt.

Több mint félszáz előadás kapcsolódik a nevéhez. 1991-től rendezőként is dolgozott a Harag György Társulat művészeivel. Pódiumműsorokat és nagyszínpadi előadásokat egyaránt színpadra vitt. 2009-től a Harag György Társulat művészeti tanácsának tagja, 2012 és 2014 között a társulat művészeti igazgatója volt, 2013-tól a szatmári magyar színjátszást támogató Proscenium Alapítvány elnöke.

Több évtizedes munkássága elismeréseként 1998-ban Kisvárdán díjazták.
velemenyezd, 2018. október 30. kedd, 12:10
Románia 1945 utáni kisebbségpolitikájáról kezdődött tudományos konferencia Marosvásárhelyen
A konferencia keretében a kommunista román államnak a magyar, szerb, német, görög, török, zsidó és cigány kisebbségekkel szembeni politikájáról hangzanak el előadások.

A rendezvény megnyitóján Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette: nem azért szervezték az RMDSZ centenáriumi rendezvénysorozatát, hogy másokat bosszantsanak, és minduntalan a román többség "orra alá dörgöljék" azokat az ígéreteket, amelyeket a száz évvel ezelőtti gyulafehérvári nagygyűlésen az erdélyi románok a kisebbségeknek tettek, hanem azért, hogy előremutató párbeszédet kezdeményezzenek a román társadalommal.

"A múltat nem tudjuk kiporciózni és elosztani testvériesen, de talán ha a múltról őszintén beszélünk, lehetőségünk lesz a jövőt közösen tervezni. Beszéljünk arról, hogy mi történt száz év alatt a nemzeti kisebbségekkel, milyen helyzetbe kerültünk 2018-ban, kik vagyunk, hová tartunk, mit szeretnénk, mit várunk el a többségtől" - fogalmazott az elnök.

Kelemen Hunor szerint beszélni kell az előítéletekről, arról,
velemenyezd, 2018. október 26. péntek, 11:31
Fizetett, és egyelőre nem mond le Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere
TÁT most a politikus lemondását kérte. Hozzátette: a testületnek nem kell magyarázatot adnia a csaknem egyhangúan meghozott döntéséért, de akár ezt is megteheti. Péter Ferenc megjegyezte: egyelőre nem vonták meg a bizalmat Makkai Gergelytől. Ha ezt megteszik a törvény értelmében Makkainak nemcsak az alpolgármesteri, hanem az önkormányzati képviselői mandátuma is megszűnik. A megyei elnök szerint a TÁT a közeljövőben ismét meg fogja vitatni a helyzetet, és mérlegeli a további lépéseket.

Marosvásárhelyen rendkívül kedvezőtlen visszhangot váltott ki, hogy a városi önkormányzat küldöttsége közpénzen egy hétre a dél-koreai világbéke-konferenciára utazott. Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete kirándulásnak minősítette az utat, és felszólította a szövetség önkormányzati képviselőit, hogy ne vegyenek részt rajta. Makkai Gergely alpolgármester és Bakos Levente önkormányzati képviselő a felszólítás ellenére elutazott Dél-Koreába, és a marosvásárhelyi delegáció kiküldetését a városi önkormányzat RMDSZ-frakciója is
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 17:14
Lemondásra szólította fel Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert az RMDSZ
eljuttatott közleménye szerint a TÁT kielemezte Makkai Gergely alpolgármester tevékenységét, és súlyos elégedetlenség fogalmazódott meg az alpolgármester és a városi önkormányzati frakció tevékenységével kapcsolatban.

"A TÁT mindent figyelembe véve arra kéri Makkai Gergelyt, mondjon le alpolgármesteri tisztségéről" - idézte a közlemény Péter Ferencet, a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnökét. A Maros megyei önkormányzatot is vezető politikus úgy vélte: a lemondásra való felkérés túlmutat Marosvásárhelyen, ennek országos üzenete van.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete ugyanakkor felkérte a szövetség marosvásárhelyi szervezetét, hogy nevezzen meg egy új alpolgármester-jelöltet.

A Maszol.ro portál - amely a felkérés után telefonon hívta Makkai Gergelyt - azt közölte: egyelőre nem tudni, hogy az alpolgármester eleget tesz-e a felszólításnak. Makkai ugyanis válasz nélkül letette a telefont, amikor meghallotta a lemondására vonatkozó újságírói kérdést.

Marosvásárhelyen rendkívül kedvezőtlen
velemenyezd, 2018. október 04. csütörtök, 23:42
Képek, videók
Marosvásárhelyen
lesezeichen
2008. január 11. péntek, 22:59
A tájékozódási futás
aranyitamas
2013. szeptember 14. szombat, 19:15
tájékozódás
balazsmargit
2011. november 10. csütörtök, 21:03
tájékozódunk
medvey
2009. szeptember 27. vasárnap, 20:24
tájékozódás
levente500
2009. július 14. kedd, 18:44
tájékozódás.jpg
grimilda
2009. január 31. szombat, 20:14
Így könnyű tájékozódni a
dkattila
2008. június 15. vasárnap, 11:48
Tájékozódás.jpg
velaci
2007. augusztus 29. szerda, 12:50
Tajekozodas1_800.jpg
tutipeti
2007. május 08. kedd, 16:47
Tájékozódás Egerben
igazisphinx
2006. július 18. kedd, 18:33
A világ helyzete....jpg
pacsakute
2015. június 20. szombat, 08:03
Micsoda helyzetek!.png
mailona
2011. május 19. csütörtök, 21:57
Műholdak helyzete
raczandris
2010. június 13. vasárnap, 17:05
Fura helyzetek.jpg
farkas1945
2010. május 28. péntek, 16:42
Vicces helyzetek
sarkadykati
2009. november 13. péntek, 07:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.