Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 02:52 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
MTA: a törvényjavaslatok elfogadásával sérülne a tudomány szabadsága
A dokumentum felidézi, hogy az MTA vezetése az elmúlt hetekben mindent megtett azért, hogy a törvényjavaslat az MTA Közgyűlésének és Elnökségének határozatait, továbbá az MTA kutatóinak, vezetőinek és dolgozóinak egységes kiállását figyelembe véve szülessen meg.

Az MTA fenntartja azt az álláspontját, amelyet az Akadémia 191. közgyűlésén hozott, és tiltakozik kutatóhálózatának elcsatolása ellen. Mint írják, semmilyen tartalmi érv nem hangzott el arra vonatkozólag, hogy miért kellene a kutatóhálózatot elcsatolni, miért kényszerülnének a kutatók elhagyni az évtizedek óta politikától független Akadémiát.

Mint írják, számos érv szól az Akadémia köztestületének és kutatóhálózatának együtt tartása mellett, hiszen a több évtizedes együttműködés során számos szinergia alakult ki a nemzetközi kapcsolatok, a tudomány népszerűsítése, kutatások minőségbiztosítása, országos projektek szervezése terén, sőt válsághelyzetek kezelésében is (mint pl. a vörösiszap-katasztrófa). A közlemény szerint az elcsatolás igen sok jogi és szervezeti problémát is felvet, a kutatási szerződések érvényességétől kezdve az ingatlanok használatáig.

"Alkotmányossági aggály, hogy az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és MTA jogi szabályozása ilyen módon elkülönülne (pl. az MMA továbbra is fenntarthat közfinanszírozású kutatóintézeteket)" - olvasható a közleményben, amely szerint a létrehozandó Eötvös Loránd Kutatási Hálózatnak, illetve titkárságának egyetlen közfeladata a kutatóhálózat működtetése lenne, de az ehhez szükséges feltételeket a törvénytervezet szerint az MTA-nak kell biztosítania. "Miért van akkor szükség az új szervezetre?" - teszik fel a kérdést.

A közlemény kitér arra is, hogy az MTA 191. közgyűlése új irányítási struktúrát javasolt az intézethálózat számára, amely lehetővé tenné az intézethálózat rugalmasabb működését, és figyelembe veszi a kormány igényét az innovációval kapcsolatos céljainak hatékonyabb megvalósítására. Kiemelték, bár a javaslat az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közötti stratégiai tárgyalások konszenzusos eredményein alapul, annak több fontos eleme nem épült be a törvényjavaslatba.

Az MTA elengedhetetlennek tartja az önkormányzatiság elvének érvényesülését a kutatóhálózat közvetlen képviselete útján; a törvényjavaslat ezzel szemben nem jeleníti meg a kutatóhálózat képviseletét.

Az MTA ugyancsak elengedhetetlennek tartja, hogy az Irányító Testület (IT) kétharmados többséggel határozzon olyan kérdésekben, mint például az önálló intézetek és központok alapítása és megszüntetése, kutatóintézet-vezetők kinevezése. A törvénytervezet azonban a legfontosabb kérdésekben 7 támogató szavazatot ír elő az IT 13 tagjától.

A köztestület közleménye bírálja továbbá, hogy nem szerepel a szövegben az MTA-nak az a javaslata, hogy"a delegáltak az Irányító Testület munkájában tudományos meggyőződésük szerint vesznek részt. Az Irányító Testület szavazásra jogosult tagja más személlyel nem helyettesíthető, szavazati jogának gyakorlására más személy nem jogosítható fel."

Az MTA kifogásolja, hogy a törvénytervezetben az intézményfenntartás elemei nincsenek tételesen rögzítve, például kutatói törzsgárda és a kutatást támogató munkatársak bére, pedig szerintük egy alapkutatási hálózatnál szükség van alapfinanszírozásra, ez biztosítja például a vezető kutatók jelenlétét, a pályázatokon való részvételt, hosszabb távú, új témák kutatásának elindítását.

A tudós testület tiltakozik "a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában és ezen kutatóhelyek használatában lévő vagyonelemeknek ingyenes használatba bocsátása" ellen is, szerintük az MTA tulajdonosi jogának ellentételezés nélküli korlátozása az Alaptörvénybe ütközik.

Kifogásolják továbbá, hogy elmaradtak az MTA társadalmi rangjához méltó tárgyalások, mint írják, egy év alatt sem kaptak részletes indoklást kutatóhálózatának elvételére, nem ismerhették meg az ITM részletes szakmai elképzeléseit. "Az elmúlt egy évben az ITM végig azzal tartotta nyomás alatt az MTA-t, hogy a törvény szerint neki járó alaptámogatást csak részben adta át" - olvasható a dokumentumban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 20:22
Címkék: Magyar Művészeti Akadémia, Eötvös Loránd Kutatási Hálózatnak, Technológiai Minisztérium, Irányító Testület, Magyar Tudományos Akadémia, törvényjavaslatok elfogadásával,
Kommentek
Kétszer kellett elmondania a hivatali esküt szövegét az új lett elnöknek
Levits az eskü utolsó mondatában lévő egyik szót mondta rosszul: a "sirdsapzina" (lelkiismeretesen) helyett az "apzina" (tudatosan) szót használta - derül ki a Ria Novosztyi orosz hírügynökség tudósításából.

Az ominózus mondat úgy szólt: "Igazságos leszek mindenkihez, és a feladataimat lelkiismeretesen fogom elvégezni".

Inara Murniece házelnök arra kérte Levitset, ismételje meg az eskü szövegét, hogy pontosan megfeleljen az alkotmánynak.

Levitset május 29-én választotta meg a parlament, a Saeima, de már akkor is adódtak problémák, mert az egyik párt azzal vádolta meg a parlament elnökét, hogy házszabályt sértve tűzte ki a szavazás időpontját.

A jobbközép kormánykoalíció támogatását élvező Levits két ellenfelet utasított maga mögé, és 61 képviselő támogatását nyerte el a 100 fős törvényhozásban. A másik két elnökjelölt Juris Jansons ombudsman és Didzis Smits képviselő volt. Lettország történetében most első ízben volt nyílt a szavazás.

A volt bíró az elnöki hivatalt Raimonds
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 11:43
Zelenszkij beterjesztette a parlamentnek az államfő leváltását szabályozó törvényt
Sztefancsuk hozzáfűzte: ezzel egyidejűleg az államfő a képviselőket felhívásban emlékeztette arra, hogy a törvényhozás előtt van már a parlamenti képviselők mentelmi jogának megszüntetéséről szóló törvényjavaslat, és jó lenne, ha döntenének erről az előterjesztésről is.

Zelenszkij képviselője tájékoztatott továbbá azokról a törvényjavaslatokról, amelyeket az elnök a közeljövőben tervez benyújtani. Ezek között sorolta fel a törvénytelen vagyonosodás elleni javaslat benyújtását, továbbá olyan előterjesztéseket, amelyek alapján a képviselők felelősségre vonhatók lesznek azért, ha hiányoznak az ülésekről, ha más helyett szavaznak, ha tevékenységükkel korrupciós vagy a képviselői státusszal összeegyeztethetetlen cselekményt követnek el.

Sztefancsuk szavai szerint az államfő nem fog olyan törvényeket aláírni, amelyeket szabályellenesen fogadtak el.

Közben az Állami Nyomozó Iroda (GBR) sajtószolgálata közölte: bűnügyi vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy valóban tűntek-e el
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 17:45
Gulyás: a kormány döntött a falusi csok szabályairól
2003. január 1-jei adatokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Hozzátette: a 2887 5000 fő alatti településből 2031 érintett.

Elmondta, a falusi csokra az általános csok-szabályok vonatkoznak: új lakás építésekor, vásárlásakor a támogatás egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, míg három gyermek esetén 10 millió forint. A támogatás a falusi csok esetében használt lakás vásárlására, bővítésére és felújítására is felhasználható.

Közölte, a törvényjavaslatokat még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés, az új konstrukció július 1-jével, legkésőbb szeptember 1-jével lépne életbe.

A miniszter értékelése szerint ez a támogatás az érintett településeken egy ház megvásárlását, felújítás teljes egészében fedezheti.

Gulyás Gergely a program céljaként jelölte meg a falvak népességmegtartó erejének növelését.

Jelezte azt is, a következő, két hét múlva esedékes kormányülésen további döntések várható a leszakadó települések érdekében.

Kérdésre
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 13:11
Krónika 3. rész (Corvinus)
Palkovics: világszínvonalú intézmény válhat a Corvinusból

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter szerint az államiból magánegyetemmé váló budapesti Corvinus Egyetem új működési modellje a világszínvonal elérésére képes intézmény létrejöttéhez vezethet.

Palkovics László Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány létrehozásával kapcsolatos törvényjavaslatok vitájában megerősítette: a kormány célja, hogy a Corvinus 2030-ra Európa száz, a világ kétszáz legjobb egyeteme között legyen szakterületén, a gazdaság- és társadalomtudományok területén.

"Az szeretnénk, ha a Corvinus Egyetem olyan tudást adna hallgatóinak, amellyel azok a világ minden pontján megállják a helyüket. Ehhez a kormány kész egy igen komoly befektetéssel hozzájárulni: egy befektetéssel az egyetem és ezen keresztül a gazdaság és a társadalom irányába elkötelezett és érdeklődő fiatalok jövőjébe" - fogalmazott.

Hozzátette: az állam fenntartói jogait 2019. július 1-jével átadja az erre a célra létrehozott
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 12:02
Az amerikai kongresszusban belpolitikai vita miatt nem szavaztak meg egy Közel-Keletre vonatkozó törvényjavasla
biztonsági támogatásról szólt. Emellett tartalmazott egy olyan kitételt is, amely szerint büntetnék azokat az amerikai állampolgárokat és vállalatokat, akik, és amelyek csatlakoznak az Izrael bojkottálását és Izrael elleni szankciókat hirdető mozgalomhoz.

A szenátus 56:44 arányban leszavazta az Amerikai Biztonság megerősítése a Közel-Keleten néven beterjesztett tervezetet. A demokrata párti törvényhozók ugyanis tartották magukat korábbi ígéretükhöz, miszerint mindaddig nem szavaznak meg törvényjavaslatokat, amíg nincs megállapodás a részleges kormányzati leállás feloldásáról.

A képviselőházi szavazásra már nem is került sor.

A törvénytervezet egyik eleme - az Izrael bojkottját hirdetők megbüntetését célzó intézkedés - külön vitát kavart az amerikai belpolitikában. Rachida Tlaib, újonnan megválasztott michigani demokrata párti képviselőnő ugyanis kettős lojalitással vádolta meg azokat, akik támogatják az Izrael bojkottjával egyetértők megbüntetését. "Ez itt az Egyesült Államok és az amerikai
velemenyezd, 2019. január 09. szerda, 07:50
Krónika 5. rész (határozathozatalok)
igen szavazattal, minősített többséggel - a házszabályt.

A fideszes Hende Csaba és Bajkai István által benyújtott változtatás célja az előterjesztő által készített és a törvényjavaslat tárgyalása során módosított, illetve újraszerkesztett indokolás közzététele. Így az iromány-nyilvántartás részévé válik a törvényjavaslathoz fűzött indokolás mellett annak újraszerkesztett szövege is.

A mostani módosítást felmenő rendszerben, kizárólag a 2019. január 1-jén és az azt követően benyújtott törvényjavaslatok esetében alkalmazzák.

Bevezetik a regisztrált szabadidő-sportoló státusztAz Országgyűlés 131 igen szavazattal elfogadta a kormány sportörvényt módosító javaslatát, amelynek értelmében jövőre bevezetik a regisztrált szabadidő-sportoló státuszt, kiegészítve ezzel a sportolói jogállások körét. A regisztrált szabadidő-sportolók később állami kedvezmények igénybe vételére válhatnak jogosulttá. A regisztrációs folyamat, valamint a kedvezmények biztosításának és a rendszer működtetésének
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 12:42
Krónika 6. rész (kérdések, bizottsági jelentések, napirend után)
el, a termelők nem találták értelmét a termelésnek. Békéscsaba helyzetét konszolidálni kellett - rögzítette, hozzátéve: a program keretében juttatott forrásokból 128 milliárd forintra már le is szerződtek.

A következő napirend előtti pont előtt az elnöklő Lezsák Sándor jelezte: bár a tárgysorozatba vételi kérelmet benyújtó képviselők hiányoznak, de ez nem akadályozza a viták lefolytatását.

Vita nélküli bizottsági jelentések

A tárgysorozatba vételi kérelmek megtárgyalása után a törvényjavaslatokhoz benyújtott bizottsági jelentésekről és összegző módosító javaslatokról tárgyaltak a képviselők.

A honvédség új szervezeti kialakításáról szóló vitában Volner János (független) javasolta, hogy egyes tartalékosok kapjanak adókedvezményt. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára jelezte, hogy a kormány megfontolja a javaslatot.

A honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény során nem volt vita, mivel az ellenzék kivonult az ülésteremből. Erre reagálva Németh
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 19:42
Képek, videók
Művészeti akadémián
csalogany13
2009. november 14. szombat, 00:31
micélium gomba hálózat.jp
lilagondolatok
2018. december 03. hétfő, 12:02
halozat.gif
misitata
2011. október 23. vasárnap, 19:02
halozat3.gif
misitata
2011. október 23. vasárnap, 19:02
halozat2.gif
misitata
2011. október 23. vasárnap, 19:02
hálózati mappaként
zotyeszbruti
2011. április 30. szombat, 09:35
Predator hálózati
hitecheng
2008. november 05. szerda, 23:14
levélerek hálózata.JPG
jakabgasparne
2008. október 05. vasárnap, 08:24
2069 - a hálózat csapdájá
takacsandrea3
2008. május 03. szombat, 19:57
5N réz hálózati 2.
hitecheng
2008. április 21. hétfő, 16:46
technológiai bemutató.jpg
tothgergo
2008. augusztus 03. vasárnap, 22:17
most én irányítok???
paniko
2008. február 17. vasárnap, 09:07
forgalom irányító.gif
_marcsi_
2007. szeptember 23. vasárnap, 23:46
Egy Irányított Elme.en.c.
finike
2007. szeptember 02. vasárnap, 22:21
sakk-asztal, irányító táb
kispest
2007. április 25. szerda, 19:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.