Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 05:16 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Új vatikáni dokumentum természeti erőforrásunkról, a vízről
Az ember, a természet és a fejlődés elválaszthatatlanul kapcsolódik a vízhez. Sok helyen azonban még mindig nem jutnak hozzá az emberek. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket és kihívásokat veszi számba az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma által márciusban, a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan kiadott dokumentum, amelynek címe: Aqua fons vitae (A víz az élet forrása).
.............


A víz az élet és az üdvösség forrása az ember és bolygónk számára - ebből indul ki a dokumentum, majd a pápák társadalmi tanítását állítja párhuzamba a helyi egyházakban végzett munkával.
Az Aqua fons vitae három fő szempontot tárgyal a vízzel kapcsolatban. Az első az egyéni emberi felhasználás szempontja; a második a víz mint természeti erőforrás felhasználása a különféle emberi tevékenység során, mint például a mezőgazdaságban és az iparban; a harmadik a víz mint a természet része, vagyis a folyók, föld alatti vízrétegek, tavak és főként az óceánok és tengerek. Valamennyi szemponthoz kapcsolódva sorra veszi a dokumentum a kihívásokat, valamint javaslatokat is tesz, melyek célja a problémák tudatosítása és a helyi elkötelezettség növelése. A dokumentum befejező része a nevelés és az integritás témakörében nyújt megfontolásokat.
Tiszta víz nélkül nincs élet, nincs egészség, nincs fejlődés. Ezért a dikasztérium az Aqua fons vitae című dokumentum kiadásával egy időben új globális higiénés stratégiát hirdet az Egyházhoz tartozó egészségügyi intézményekben. A szegény és fejlődő országokban túl sok egészségügyi intézményben nincs megfelelő vízellátás, még a legalapvetőbb tisztasági szükségletek kielégítéséhez sem. Több millió beteg, egészségügyi dolgozó és hozzátartozó forog veszélyben, mert hiányzik az infrastruktúra az emberhez méltó, biztonságos és minőségi ellátáshoz. A helyzet különösen riasztóvá vált az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt.
Az Egyház mindig úttörőnek számított az egészségügyi szektorban. A világ egyes vezetői pedig egyre inkább tudatosítják a kérdést, és konkrét cselekvési terveket dolgoznak ki, melynek segítségével gyorsan és hatékonyan szembenézhetünk a problémával. A vatikáni dikasztérium ezért széleskörű összefogást sürget a kormányzati, a civil és jótékonysági szervezetek között, hogy együtt küzdjenek az életért.
Számos katolikus egészségügyi intézmény igyekszik felmérni a probléma kiterjedését és összetettségét. A vatikáni dikasztérium több szervezettel - mint például a Catholic Relief Services és a Global Water 2020 - együttműködve elhatározta, hogy támogatja a további kutatásokat. A tanulmány eredményét összesítik a többi katolikus egészségügyi szervezet felmérésével, hogy pénzgyűjtő akciókat indítsanak az operatív projektek támogatására. Azok a szervezetek, amelyek szeretnének csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, április közepétől további információkat kérhetnek az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumától, illetve tájékozódhatnak a partnerkapcsolat lehetőségeiről.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.04.03
maroka, 2020. április 03. péntek, 19:06
Címkék: Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma, Catholic Relief Services, Global Water, Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumától, Vatikáni Rádió, Vatican News,
Kommentek
Ferenc pápa fát ültetett Assisi Szent Ferenc emléknapján
A Szentatya faültetéssel emlékezett a teremtés dicséretének nagy szentjére, Assisi Szent Ferencre. Liturgikus emléknapján, október 4-én délben egy magyaltölgy csemetét ültetett el a vatikáni kertekben
..................
A faültetésen jelen voltak Amazónia térségének egyházi vezetői és őslakosainak küldöttsége, a püspöki szinódus és az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma tagjai, a ferences rend elöljárói, a Pánamazóniai imahálózat képviselői és a katolikus globális környezetvédő mozgalom vezetői.
A pápa rövid szertartás keretében imádságot mondott a jelenlévőkkel együtt.
A kis magyaltölgy Assisi környékéről származik. A Szentatya gesztusával Szent Ferenc lelkiségéhez csatlakozik, mely immár nyolcszáz éve ideológia nélkül hirdeti, hogy Isten nemcsak nagy ,,kertész", aki fákat ültet, hanem a kereszt fájára szegezett Megváltó is. Gesztusával a pápa a teremtett világ szépségére való
maroka, 2019. október 05. szombat, 13:35
Ferenc pápa: az embereknek lehetőséget kell adni a migrációra, de arra is, hogy ne kelljen kivándorolniuk
és feszültséget keltenek, az egyházfő "szélesebb körű befogadást" sürgetett a menedékkérők befogadásának terjesztésével.

Kijelentette, a kivándorlás jogával egyetemben azt a jogot is biztosítani kell, hogy az embereknek ne kelljen kivándorolni, hanem hazájukban találjanak méltó életkörülményekre.

A katolikus egyházfő a Migrációk és a béke című vatikáni találkozón szólalt fel, amelyet a január elsejétől a menekültekkel és a migránsokkal foglalkozó, úgynevezett átfogó emberi fejlődés előmozdításának vatikáni dikasztériuma rendezett a Nemzetközi Migrációs Hálózat (SIMN) nevű egyházi szervezettel és a Konrad Adenauer Alapítvánnyal közösen.

Ferenc pápa kijelentette, hogy a migráció nem új jelenség az emberiség történetében, mégis a harmadik évezred elejét erőteljes és világméretű vándorlás jellemzi. Megjegyezte, hogy az esetek többségében kényszer okozta migrációról van szó konfliktusok, természeti katasztrófák, üldözések, éghajlatváltozás, erőszak, ínség és méltatlan életkörülmények miatt.
velemenyezd, 2017. február 21. kedd, 19:14
Képek, videók
Európa fejlődése-francia
menusgabor
2018. július 16. hétfő, 18:19
Spirituális fejlődés.jpg
pacsakute
2016. július 31. vasárnap, 23:21
Lelki fejlődés
sacimama
2015. szeptember 06. vasárnap, 01:10
Az alábbi fejlődési folya
sanci81
2014. november 18. kedd, 17:12
fejlődés.jpg
agica2004
2014. április 02. szerda, 12:55
Fejlődés.jpg
pacsakute
2014. január 16. csütörtök, 21:15
Fejlődés....jpg
pacsakute
2013. július 09. kedd, 14:10
kert fejlődésben.jpg
eva_gyulai
2013. május 13. hétfő, 00:49
Változás fejlődés
sacimama
2013. május 02. csütörtök, 01:47
catholic-family-cross- 291
menusgabor
2016. október 07. péntek, 20:29
catholic.jpg
sz719eszter
2016. október 01. szombat, 12:47
Roman_Catholic_Church_ in_
sarkadykati
2015. május 26. kedd, 02:00
Roman_Catholic_Church_ in_
snbela44
2015. május 26. kedd, 01:59
450px-Roman_Catholic_C hur
sarkadykati
2013. november 04. hétfő, 10:55
catholic-prayer-fatima .gi
mailona
2011. május 21. szombat, 08:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.