Belépés
2020. május 25. hétfő | 22. hét | 146. nap | 09:25 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Santo Domingo
Santo Domingo a Dominikai Köztársaság fővárosa és egyben legnépesebb városa, mely az ország déli részén, a Karib-tenger partján fekszik. Havanna után a Karib-térség második legnagyobb városa.

1492. december 5-én Kolumbusz fedezte fel Hispaniola szigetét. A város alapításának ideje 1496. augusztus 4., így Santo Domingo az Újvilág legrégebbi állandóan lakott települése.

A város elnevezésével a fiatalabb Kolombusz testvér kívánt emléket állítani édesapjuknak, amikor az első településnek apjáról és védőszentjéről a Santo Domingo de Guzmán nevet adta.

1509-ben az első spanyol gyarmati alkirályság székhelye lett. Az expedíciók innen indultak Mexikó, Peru és Kuba meghódítására. Ekkortájt építették az öblöt és a várost védő Alcázar és Fortaleza erődöket is.

Mexikó és Peru meghódítása után Santo Domingo fokozatosan vesztette el jelentőségét.

1586-ban Sir Francis Drake kalózai pusztítottak a városban.

A 19. század elejére és közepére a spanyol és franciaellenes függetlenségi harcok voltak jellemzők, melyek csak 1865-ben zárultak le.

A függetlenségi harcok időszaka után megindult az, melyet iparosodás, és a város gyors növekedése.

1936-ban a város nevét Dominika egyik diktátoráról Ciudad Trujillóra változtatták.

1962-ben a diktatúra megdöntése után kapta vissza régi nevét.

Santo Domingo az ország egyetlen milliós lakosságú nagyvárosa, ipari, kereskedelmi központja, de itt van az ország legnagyobb kikötője is, és egyben a déli partvidék gazdasági központja.

Trópusi mezőgazdasági termékeit feldolgozó ipara; cukor-, szesz-, sör-, növényolaj-, textilipar mellett országos jelentőségű acél-, cement-, és üveggyártása, fémfeldolgozó- és vegyipara is.

A főváros, melyben az ország lakosságának egynegyede él, az ipar termelési értékének egyharmadát szolgáltatja.

A város új kikötőjét a Rio Hainát, mely az Ozama folyó torkolatában fekvő régi kikötőtől 15 km-re nyugatra építették fel. (A régi kikötőbe ugyanis csak kisebb merülésű hajók futhattak be a torkolat előtti rekesztőzátony miatt). Az új kikötő már nagy tengerjáró hajók fogadására is alkalmas.

Santo Domingo 2011-ben
Kolumbusz érkezése
Fortaleza Ozama
Ciudad Colonial a történelmi központ
Francia és brit hajók a Santo Domingo-i csatában
A pénzügyi negyed
Parque Colón.
Plaza de Espana
A Nemzeti Palota
Silver Sun Gallery bevásárlóközpont és szálloda 2012-ben
Alcázar de Colón
Museo de las Casas Reales
Museo del Ámbar
A Nemzeti Botanikus Kert
Santo Domingo Autonóm Egyetem bejárata
George Washington sétány
Santa Maria La Menor székesegyház
Az El Conde, Santo Domingo fő sétálóutcája
Castello Colombo
Kolumbusz világítótorony
A Santo Domingo katedrális
Kolumbusz szobra avSanto Domingo katedrális előtt


schuro, 2017. október 17. kedd, 20:35
Címkék: Santo Domingo, Dominikai Köztársaság, Francis Drake, Ciudad Trujillóra, Fortaleza Ozama, Ciudad Colonial,
Kommentek
Jövőre július 13-14-én rendezik a tiszaújvárosi triatlon világkupát
A nemzetközi szövetség (ITU) honlapjának tájékoztatása szerint a szervezet végrehajtó bizottságának ausztráliai ülésén - a héten Gold Coast ad otthon a világbajnoki sorozatot lezáró döntőnek - az is eldőlt, hogy 2019-ben 17 vk-viadalt rendeznek, az elsőt február 9-10-én Fokvárosban, az utolsó november 9-10-én a dominikai Santo Domingóban.

A vb-sorozat nyolc állomásból áll majd, az utolsó, a lausanne-i döntő időpontja augusztus 31. és szeptember 1. lesz.

A 2020-as tokiói olimpia szervezőivel közösen az ITU arról is döntött, hogy augusztus 15. és 18. között tesztversenyt rendeznek az Odaiba Marinaparkban, ahol egy évvel később már az olimpiai érmekért küzdenek meg a triatlonosok. A viadal egyben ötkarikás kvalifikációs verseny is lesz.

Az ITU egy nappal korábban kijelölte a vb-sorozatot lezáró 2021-es és a 2022-es döntő helyszínét is: ennek értelmében előbb Bermuda, majd Abu-Dzabi lesz a házigazda.
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 09:01
Katedrálisok Spanyolországban - 4. (20 kép)
Calahorra Cathedral, Calahorra

Santo Domingo de la Calzada Cathedral, Santo Domingo de la Calzada

Jaca Cathedral, Jaca

Co-cathedral of Santa María de la Redonda, Logrono, La
schuro, 2017. június 11. vasárnap, 21:18
George Eastman feltaláló
George Eastman (1854. július 12. - 1932. március 14.) amerikai feltaláló. Ő találta fel a 35 milliméteres, perforált celluloidszalagot, amellyel lehetővé tette a filmgyártás megindulását. Az Eastman Kodak egyik alapítója.

Az életét meghatározó fényképezéssel viszonylag későn csak 24 éves korában találkozott, amikor egy vakáció keretében Santo Domingóra ment. Az egyik munkatársa javaslatára úgy döntött, az útról készít felvételeket, de ehhez az akkoriban rendelkezésre álló felszerelések egy kisebb szekérnyi helyet foglaltak el. Ekkortól kezdett el foglalkozni azzal a gondolattal, hogy hogyan tudná egyszerűsíteni a technikát és a képek akkor még nagyon körülményes előhívását megkönnyíteni. Ezután három éven át éjt nappallá téve kísérletezett édesanyja konyhájában. Megszállottként kutatta a megoldást még az is előfordult, hogy a konyhában a konyhakövön aludt
schuro, 2017. március 05. vasárnap, 20:42
A Ku-Klux-Klán fog-e örömtüzeket gyújtani, ha Trump lesz az elnök?
Nem kell betojni!
Trump is majd kisebb trotát fog sütni, ha bevonul a
Fehérházba! Obama is igérgetett!! Nem egyedül
kormányoz egy elnök, s mint tudjuk rengeteg fegyver
van az USA-ban forgalomban.....

Merényletek:
1951-1975 között
Kennedy elnök meggyilkolásának pillanatai, Dallas, 1963. november 22-én.
1961. május 30., Santo Domingo - Rafael Trujillo dominikai diktátor autóját heten géppuskával tűz alá vették, majd az ezt követő tűzharcban meghalt.
1962. augusztus 22., Petit-Clamart (Párizs mellett) - Charles de Gaulle tábornok, Franciaország köztársasági elnöke elleni sikertelen merénylet, az OAS tagjaiból álló kommandót Bastian-Thiry alezredes irányította
1962. október 27., Lombardia - Enrico Mattei olasz gazdasági főhivatalnok, az Agip és az ENI alapítója, a nemzeti kőolajvagyon védelmezője repülőbalesetben meghal. Hivatalosan balesetnek minősítették. Jelenkori vizsgálatok sorra tárnak fel nemzetközi
decotext, 2016. november 21. hétfő, 19:24
Szijjártó Péter: az EU-nak megállapodásokat kell kötnie a latin-amerikai és a karibi térség országaival
A miniszter a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban részt vesz az EU, valamint a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) külügyminisztereinek találkozóján.

Szijjártó Péter a nyilatkozatban felhívta a figyelmet arra, hogy most először tartottak ilyen találkozót. A politikus a találkozó alkalmából tizenhárom kétoldalú tárgyalást folytatott a térségbeli országok külügyminisztereivel.

Szijjártó Péter szerint a magyar külgazdaság fókusza a déli nyitás keretében részben a latin-amerikai és karibi térségbe került, ahol a magyar vállalatok számára egészen kiváló piaci lehetőségek nyílhatnak. Már most nagyon komoly igény mutatkozik az ottani földrajzi és természeti viszonyokból adódóan a magyar vízgazdálkodási és városüzemeltetési technológiák iránt, illetve az informatikai fejlesztésekre és a kifejezetten prémium kategóriájú magyar élelmiszerekre - mondta a miniszter.

Annak érdekében, hogy a magyar vállalatok ezeket a piaci lehetőségeket ki tudják használni, arra van
velemenyezd, 2016. október 26. szerda, 15:22
Globális kihívások megoldásáról tárgyalnak az EU és a CELAC külügyminiszterei Santo Domingóban
Szó van a kereskedelemfejlesztésről, a migrációról, a kábítószer-kereskedelem és a terrorizmus elleni küzdelemről, valamint a klímaváltozásról.

Az eseményen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli, aki a két nap alatt tizenhárom kétoldalú tárgyalást folytat le. Az első napon tárgyalt Sir Alan Duncan brit Európa- és Amerika-ügyi államminiszterrel, akinek megerősítette, hogy Magyarország szabad és akadálymentes gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatok fenntartásában érdekelt az EU és Nagy-Britannia között utóbbinak az unióból való kilépését követően, viszont Budapest elkötelezett a Nagy-Britanniában dolgozó magyar állampolgárok jogainak megvédése mellett.

Ezt követően megbeszélést folytatott Sarah Flood Beaubrunnal, Santa Lucia külügyminiszterével, majd Francine Baronnal, a Dominikai Köztársaság külügyminiszterével. Mindkét Karib térségi külügyminiszter országa támogatja Magyarország megválasztását az ENSZ Ember Jogi Bizottságába. A szigetországok
velemenyezd, 2016. október 26. szerda, 07:04
Igaz, de használhatatlan tények
A Dominikai Köztársaság neve a függetlenség kivívása után először Santo Domingo lett.

Az első Ford autókba Dodge motorokat szereltek.

A pingvin az egyetlen madár, amelyik úszni tud, de repülni nem.

Az Antarktiszon üzemel egy bankautomata a McMurdo állomáson, ahol a lakosság száma télen kb. 200.

Kínában több ember tanul angolul, mint ahányan az Egyesült Államokban beszélik a nyelvet.

Évente másfél millió amerikait büntetnek meg ittas vezetésért.

A boliviai La Paz a föld legtűzállóbb városa. 3600 méteres tengerszint feletti magasságban van, ahol a levegő oxigéntartalma már túl alacsony egy nagyobb tűz fennmaradásához.

Dél-Amerikában illetlenség, ha egy ismerős férfitől nem érdeklődünk a felesége és a gyerekei hogyléte iránt. Az arab országokban viszont a családról kérdezősködni sértésnek számít.

A pinocchio olasz szó jelentése: fenyő szem.

Az USA lakossága a világ népességének 5%-a, de az amerikai börtönlakók
lenke1964, 2016. október 09. vasárnap, 12:55
Képek, videók
Bocelli & Plácido Domingo
sanci81
2015. november 04. szerda, 15:39
Subaru Sambar Domingo (19
farkas1945
2013. október 24. csütörtök, 14:29
Domingo4410847927lSmal l.j
wiwat
2013. június 18. kedd, 15:42
Placido Domingo 70.jpg
farkas1945
2011. március 09. szerda, 09:35
domingo128.gif
gyurusne
2010. február 23. kedd, 14:48
domingo_cherry.JPG
yusuke87
2010. február 17. szerda, 18:19
P.Domingo.jpg
rochlitzne
2009. március 22. vasárnap, 07:32
Országút végén délibáb
taenci
2007. szeptember 24. hétfő, 15:36
Róma alapítására hivatkoz
padrag
2007. november 06. kedd, 21:13
népies elnevezései
csigamalac
2011. szeptember 10. szombat, 12:51
Nem vagyok fiatalabb nála
pacsakute
2013. február 15. péntek, 07:28
még fiatalabban
orban47
2011. június 25. szombat, 06:11
Anyukám fiatalabb nálam
szemereerzsi
2010. december 03. péntek, 00:33
A másik fiatalabb macskám
mdenes96
2009. július 28. kedd, 11:55
Az egyik fiatalabb macská
mdenes96
2009. július 28. kedd, 11:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.